Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od sprzedaży nieruchomości - pomocy

IP: *.softbank.pl 25.02.04, 17:17
    Wg prawa 10% podatku od sprzedaży nieruchomości nie płaci się, jeżeli od końca
    roku, w którym nastapiło nabycie nieruchomosci a datą jej sprzedaży upłynie
    więcej niż 5 lat.
    Moje pytanie brzmi co należy rozumiec pod pojęciem "nabycie nieruchomości".
    Mieszkanie kupowałem u dewelopera i należność wpłacałem w ratach, ostatnią w
    1998 r na co mam odpowiednie faktury i w tych latach korzystałem z ulgi
    budowlanej. Niestety akt notarialny podpisałem w roku 1999. Do tej pory byłem
    przekonany, że 5 lat minęło z końcem 2003 r, ale zacząłem mieć wątpliwości,
    czy przypadkiem datą nabycia nie jest data podpisania aktu notarialnego.

Proszę o pomoc.

Adam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: radio Re: Podatek od sprzedaży nieruchomości - pomocy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.04, 18:11
        Nabywasz nieruchomość w momencie przeniesienia jej własności na ciebie - w
        dacie dokonania czynności prawnej , czyli umowy kupna - sprzedaży w formie aktu
        notarialnego. Co do kwestii momentu przeniesienia własności to zajrzyj do
        kodeksu cywilnego (w internecie ogólnie dostępny) do art. bodaj 150 . Niestety
        ten art mówi że własność przedmiotu oznaczonego co do tożsamości przenosi się
        wraz z podpisaniem umowy przenoszącej własnosć (czyli umowy kupna - sprzedaży w
        formie aktu). Tak chyba jest ale może bedzie kto mądrzejszy?Aha - te pięć lat
        musisz liczyć nie od 99 roku a od 1. I. 2000r . Takie to mecyje Panie
        Przykro mi
        Pozdro
        • Gość: adam Re: Podatek od sprzedaży nieruchomości - pomocy IP: *.softbank.pl 26.02.04, 09:59
          Dzięki za szybka odpowiedź. Rzeczywiście w tym przypadku raczej nie ma
          wątpliwości - akt notarialny to formalne nabycie nieruchomości.
          W związku z tym będę musiał uruchamic wariant awaryjny polegający na
          wykorzystaniu pieniędzy ze sprzedaży starego na spłatę kredytu zaciągnietego na
          nowe mieszkanie, bo z tego co udało mi sie znaleźć to też jest podstawą do
          zwolnienia.
          Nie wiem jednak jednej rzeczy i tu mam prośbę do czytelników forum - w jakim
          terminie muszę wydać pieniądze ze sprzedazy mieszkania na spłatę tego kredytu.

Pozdrawiam
          Adam
          • Gość: radio Re: Podatek od sprzedaży nieruchomości - pomocy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 21:51
            NA pocz. sprostowanie. Ten termin liczy sie od 31 XII roku w którym nastąpiło
            nabycie a nie od 1 I, jak napisałem wyżej. To oczywista nielogiczność - sorry.
            Te pieniadze ze sprzedazy mieszkania możesz wydać na spłatę kredytu tylko w
            części wydatkowanej na jego spłatę. Czyli jeśli sprzedaleś mieszkanie za
            dziesieć zł. a wziąłeś kredyt na 7 to masz prawo na zwolnienie od opodatkowania
            tylko tych pieniędzy które idą na spłatę tych 7 zł i odsetek. A co zprowizją to
            nie wiem i wie to pewnie NSA bo normalny śmiertelnik nie jest w stanie
            przeczytać ustawy podatkowej która jest niczym traktat sw Franciszka co to
            gadał do ptaków a jedynym kto tą gadkę zrozumiał był sam Franek. Dawniej w
            ogóle nie wolno było pieniędzy z przychodu przeznaczać na spłatę kredytów i
            były ztego powodu awantury. BAnki doszły chyba do wniosku że tracą klientów
            więc lobbying musiał ruszyć pełną parą . No i poprawka dla banków pod choinkę a
            właściwie na Sylwestra wszedl w życie 1. I. 04. nie wiem jak będzie jeśli ktoś
            sprzedał nieuchomośc 24 XII 03 (i nie mógł tych pieniędzy przeznaczyć na spłatę
            kredytu) A od Sylwestra wszedł ten zapis) więc może je odliczyć jeśli złoży
            oświadczenie w ciągu 14 dni (dlaczego właśnie 14 patrz poniżej), ale jeśli
            sprzedał np 10 XII 03 to już chyba nie może.

oto treść zapisu:
            Art.21.pkt1. 32) e) w części wydatkowanej, nie później niż w okresie dwóch lat
            od dnia sprzedaży, na spłatę kredytu lub pożyczki, a także odsetek od kredytu
            lub pożyczki zaciągniętych na cele, o których mowa w lit. a), w banku lub w
            spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, mających siedzibę na terytorium
            Rzeczypospolitej Polskiej, w tym również na spłatę kredytu lub pożyczki oraz
            odsetek od tego kredytu lub pożyczki zaciągniętych przed dniem uzyskania tych
            przychodów,

No i musisz to zrobić w ciągu dwóch lat (wydać te pieniądze ) w ciągu dwóch lat
            od daty sprzedaży. A kiedy je sprzedałeś to sam wiesz.
            Inną kwestią jest sprawa obowiązku złozenia oświadczenia o zamiarze
            przeznaczenia uzyskanego przychodu na nabycie innej nieruchomości. Kiedyś było
            tak że tą deklarację musiałeś złożyć obowiązkowo i bez wezwania w
            nieprzekraczalnym terminie 14 dni od daty zbycia (a zatem uzyskania przychodu)
            nieruchomości. Jeśli tego nie zrobiłeś to juz po ptokach, chyba że cos się od
            2001 roku zmieniło. Nie wiem jak jest teraz....
            A właśnie sprawdziłem; Art.28.2 uopf mówi ze podatek od przychodu ze sprzedaży
            nieruchomości płaci się bez wezwania w terminie 14 od daty zbycia. W pkt 2a
            napisano ta zasada nie obowiązuje tych którzy w ciągu tych 14 dni złożą
            oświadczenie że przychód ze sprzedaży przeznaczą na cele wiadome - czyli w
            twoim przypadku na spłatę kredytu. I pamiętaj że musisz to Skarbowemu dokładnie
            udokumentować. takie jest niestety prawo ze są równi i równiejsi
            Oto Art. 6. Kodeksu Cywilnego mówi "Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na
            osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. "Wszystkie orzeczenia NSA
            mówią ze w interesującym nas wypadku i sporów na tym tle to pozwany musi
            udowodnić swą niewinność !!!.CZyli całkiem na odwrót. Takie czasy...Psia jucha

by być precyzyjnym podaję całość:
            Art. 28.
            2 Podatek od przychodu, o którym mowa w ust. 1, ustala się w formie ryczałtu w
            wysokości 10 proc. uzyskanego przychodu. Podatek ten jest płatny bez wezwania w
            terminie 14 dni od dnia dokonania odpłatnego zbycia na rachunek urzędu
            skarbowego, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca
            zamieszkania podatnika.
            2a. Zasada, o której mowa w ust. 2 zdanie drugie, nie ma zastosowania do
            podatników dokonujących sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych określonych
            w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c), którzy w terminie 14 dni od dnia dokonania
            tej sprzedaży złożą oświadczenie, że przychód uzyskany ze sprzedaży przeznaczą
            na cele określone w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) lub lit. e).

To tyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka