Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podłogi olejowane

29.06.10, 08:15
    Niestety nie całą Wierzchnią warstwę przenika. Ale pielęgnacja jest łatwa i
    przeprowadzana systematycznie powoduje,że te podłogi użytkują się bardzo
    dobrze. Do pielęgnacji i konserwacji wymagany jest buffer (jedno tarczowa
    polerka),ułatwia wykonanie tej pracy. Małe metraże można też wykonać ręcznie,
    ale to raczej ciężka fizyczna praca. Alternatywą dla olejowania jest lakier
    Bona Naturale 2-K. Nie wymaga pielęgnacji, nie ma zapachu oleju, nie
    przyciemnia podłogi. Niestety jest bardzo drogi i wymaga po ostatniej warstwie
    tygodniowego oczekiwania, by możliwe było pełne użytkowanie polakierowanej
    podłogi. B.Klimkiewicz.
    Obserwuj wątek
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłogi olejowane 24.07.10, 07:16
        Dodać można,że olejowanie podłóg staje się powszechnie obowiązująca technologią
        zabezpieczania drewna. W ciągu miesiąca widziałem kilka ogłoszeń o przetargach
        (zamówienia publiczne) dotyczących remontu szkół,gdzie parkiety maja być
        olejowane. To fakt,ze sprzątanie i konserwacja wymaga umiejętności i
        sprzętu.Trzeba się uczyć i zdobywać wiedzę, w szkole także,do takiego wniosku
        dochodzi inwestor. Takie zaczynają obowiązywać standardy. B.Klimkiewicz.
        • deski.wroclaw.pl Re: Podłogi olejowane 21.01.12, 23:19
          cyklina-klimkiewicz napisał:

> Dodać można,że olejowanie podłóg staje się powszechnie obowiązująca technologią
          > zabezpieczania drewna. W ciągu miesiąca widziałem kilka ogłoszeń o przetargach
          > (zamówienia publiczne) dotyczących remontu szkół,gdzie parkiety maja być
          > olejowane. To fakt,ze sprzątanie i konserwacja wymaga umiejętności i
          > sprzętu.Trzeba się uczyć i zdobywać wiedzę, w szkole także,do takiego wniosku
          > dochodzi inwestor. Takie zaczynają obowiązywać standardy. B.Klimkiewicz.

Raczej chodzi o ekonomiczność. Olejowanie w budynkach mocno uczęszczanych po prostu się sprawdza najlepiej. Odrestaurowanie tej podłogi jest szybkie i podłoga odzyskuje swój wygląd na drugi dzień ;-)
      • kate_mm Re: Podłogi olejowane 05.08.15, 11:33
        Podłoga drewniana jest zawsze na czasie. Długo się zastanawiałem nad tym czy drewno, czy coś innego. Ale później nie żałowałem, że się zdecydowałem na drewno, to klasyk i tyle. Co do samej pielęgnacji, to niby jest bardziej wymagająca, ale zdecydowanie warto. Znalazłem całkiem fajny tekst o pielęgnacji takiej podłogi: www.comfortplus.pl/pielegnacja-podlog-drewnianych/ pozdrawiam ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka