Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie?

13.08.10, 07:48
    Pompy ciepła są jednym z najbardziej ekologicznych urządzeń do produkcji ciepła? Na pewno ich eksploatacja jest bardzo tania. Dokonałam porównania pompy ciepła ceny poprzez kalkulator kosztów ogrzewania i stwierdziłam, że jest to o połowę tańszy sposób ogrzewania domu niż ekogroszek (w moim przypadku). Prawdą jest, że trzeba zainwestować, ale to się zwróci po jakimś czasie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: q Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: 212.76.37.* 13.08.10, 10:22
        kolejny naganiacz! a kysz z tą reklamą.
        pompy ciepła są nieopłacalne! to kolejny , drogi gadżet dla naiwniaków.
        nie ma uzasadnienia ekonomicznego dla instalowania tych urządzeń.
        przepraszam jest jedno - moda i chęć zaszpanowania przed znajomymi.

jak chcesz to możemy podyskutować o liczbach, znam ten temat b. dokładnie.
        ale nie wyjeżdżaj ze śmiesznymi wyliczeniami z folderów reklamowych tej
        podlinkowanej firmy bo cię zjem :-)
        pozdrawiam i poczytaj jeszcze kilka artów o pozycjonowaniu.
        • kropelka100 Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 19.08.10, 08:22
          Moda i chęć zaszpanowania przed znajomymi to nie powód instalowania
          pomp ciepła. To nie w moim guście, aby wydawać pełno kasy aby
          zaimponować wszystkim dookoła. Bez przesady.
          Znaczną część kosztów utrzymania domu stanowi opłata za ogrzewanie.
          Dlatego tak ważny dla każdego właściciela jest odpowiednio dobrany,
          zaprojektowany i profesjonalnie wykonany system ogrzewania.
          Przede wszystkim przy pompach ciepła inwestycja może nam się zwrócić
          już po 5 latach, nie jesteśmy uzależnieni od dostawcy gazu, tanie
          ogrzewanie - inne systemy nie mogą się tym pochwalić. Fakt – są nieco
          tańsze w instalacji, ale różnica bardzo szybko się zwraca. Przecież
          dom budujemy na wiele lat, a nie tylko na najbliższy rok. Mogę podać
          jeszcze wiele innych argumentów za i liczę na dyskusję w tym temacie.
          • Gość: zwierzyniecki dziecko, przestan juz .... IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 20.08.10, 13:53
            ..nas meczyc. Wiemy ze szef cie zmusza zeby sie wykazac ale ty razem
            niestety nie wyszlo z na reklama.
            • kropelka100 Re: dziecko, przestan juz .... 02.11.10, 15:28
              Gość portalu: zwierzyniecki napisał(a):

> ..nas meczyc. Wiemy ze szef cie zmusza zeby sie wykazac ale ty razem
              > niestety nie wyszlo z na reklama.

Jeśli jest Pan zmęczony to proszę tu nie zaglądać i obarczać mnie jakimiś wymysłami.
          • kasiak37 Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 10.11.10, 20:17
            tia,najpierw to dom musi miec standardy domu energooszczednego bo po zainstalowaniu pompy ciepla do domu,ktory nie spelnia tych norm,moze sie okazac ze trza wrzucac zima na grzbiet kozuch zeby nie zamarznac.I jeszcze jedna sprawa,z pompa ciepla powinno byc zanstalowane urzadzenie wentylacyjne i to z wysokiej polki.
            Austriacy nie polecaja instalowania pomp ciepla.
            • kropelka100 Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 17.11.10, 11:00
              kasiak37 napisała:

> tia,najpierw to dom musi miec standardy domu energooszczednego bo po zainstalow
              > aniu pompy ciepla do domu,ktory nie spelnia tych norm,moze sie okazac ze trza w
              > rzucac zima na grzbiet kozuch zeby nie zamarznac.I jeszcze jedna sprawa,z pompa
              > ciepla powinno byc zanstalowane urzadzenie wentylacyjne i to z wysokiej polki.
              > Austriacy nie polecaja instalowania pomp ciepla.

Nie ma co się tu sugerować Austriakami, lepiej zasięgnąć więcej informacji na temat nowoczesnych urządzeń jakimi są pompy ciepła, np. poprzez udział w seminarium szkoleniowych, które odbędzie się w Poznaniu 23.11.2010r. Tutaj znalazłam informacje na ten temat:
              vikersonn.pl/ambasada-norwegii-oraz-vikersonn-poleko-2010-dzien-norweski
            • Gość: Specjalista Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: 89.174.254.* 16.11.12, 20:43
              Mieszkałem kiedyś w domu wybudowanym w latach 50tych. Grubość ściany: 60cm.
              Nie grzałem zimą nawet przy -5 stopniach. Tylko kmiedy były duże mrozy trzeba było dogrzewać.
              Dzisiaj sprzedaje się systemy grzewcze zamiast od razu budować domy energooszczędne.
              Poza tym reklamuje się ogrzewanie słoneczne, pompy ciepła i ogrzewanie za pomocą wierzby energetycznej, ale to są brednie. Rozmawiam z setkami ludzi o tej sprawie. Ekonomiczne są w kolejności od najlepszego: piece na zgazowane drewno (ekologiczne i można palić dużymi odpadami drewna), systemy z kominkiem z płaszczem wodnym (jeśli jest możliwość instalacji kominka), piece akumulacyjne (jeśli jest druga taryfa), ogrzewanie gazem, a na końcu miejskie. Mam znajomych, którzy maja dom z pustaków gipsowych 130m2. Ogrzewają olejem opałowym co kosztuje 100zł na miesiąc! Ja mieszkam w apartamentowcu z cegły i mieszkanie 80 m2 grzeję za 350zł na miesiąc!
              • Gość: Roberto Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.13, 09:07
                Witam serdecznie zastanawiam się nad kupnem dynamicznych piecy akumulacyjnych. Mam pytanie jakiej marki najlepiej kupić, czy firmy Inproel np. tutaj sklep.inproel.pl/ czy może niemieckiej firmy Stiebel Eltron pieceakumulacyjne-stiebeleltron.pl/ . Proszę o porady i w miarę szybką odpowiedź.. Pozdrawiam
            • duzybrat30 Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 28.01.16, 09:31
              ciekawi mnie ile zapłacić trzeba za prąd korzystając z tej pompy ciepła?
      • szejk_szwejk Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 13.08.10, 10:36
        Bzdura.Nie zwróci się,wpierw nastąpi wyeksploatowanie i śmierć techniczna tych
        wynalazków.
        • kropelka100 Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 19.08.10, 08:26
          Na podstawie prostych obliczeń można wywnioskować, że inwestycja zwróci
          się średnio po 5 latach. Pompy ciepła stają się coraz bardziej
          powszechnym sposobem na ogrzewanie, więc wymarcie technologii nie
          grozi. Być może dla niektórych to nieprawdopodobne, że można zmniejszyć
          rachunki za ogrzewanie, które i tak zawsze będą nas dotyczyć, ale może
          jest to spowodowane, tym że jest to nowość na rynku, nie każdemu znana.
          Kto wie być może kiedyś za kilka lat stanie się to hitem na rynku?
          • Gość: zwierzyniecki dziecko, przestan juz .... IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 20.08.10, 13:53
            ..nas meczyc. Wiemy ze szef cie zmusza zeby sie wykazac ale ty razem
            niestety nie wyszlo z na reklama.
          • grobur Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 25.08.10, 13:01
            Grunt to dobra izolacja budynku i wiele innych czynników, które wpływają na
            oszczędności w sezonie grzewczym. Jeżeli masz dobrze zrobioną instalację z
            kotłem
            C.O
            a do tego sprawnie wykonaną izolację to rachunki też nie będą
            straszne. Po za tym jeżeli chcesz już mnóstwo kasy inwestować to dostaniesz
            dotację na zakup kolektorów słonecznych.
          • Gość: mmena Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 27.09.11, 14:25
            kropelka100 napisała:
            > Na podstawie prostych obliczeń można wywnioskować, że inwestycja zwróci
            > się średnio po 5 latach.
            Karkolomna teza.

> Jednak oprócz wymiernych korzyści w postaci mniejszych rachunków za ogrzewanie oraz komfortu cieplnego budynku
            Rachunki nie sa mniejsze. Placi sie fortune za instalacje i potem nie male pieniadze za prad. Komfort cieplny? Od kilku lat obserwuje pompe ciepla u sasiada. Zima nikt go nie odwiedza bo ma w domu 18 stopni. Gdzie tu komfort cieplny?
            • katarzyna.s.ki Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 25.10.13, 13:17
              Komfort cieplny powinno zapewnić odpowiednie połączenie właściwej termoizolacji, jej ciągłość (bez mostków cieplnych) oraz fachowy montaż, z wyborem sposobu ogrzewania budynku.
              • Gość: zxcv Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.free.aero2.net.pl 29.10.13, 16:39
                katarzyna.s.ki napisała:
                > Komfort cieplny powinno zapewnić odpowiednie połączenie właściwej termoizolacji
                > , jej ciągłość (bez mostków cieplnych) oraz fachowy montaż, z wyborem sposobu ogrzewania budynku.

Szkoda jednak, że uzyskanie efektu opisywanego przez Ciebie jest bardzo drogie.
                Pozdrawiam,[klientka dach/podłoga lambda 037]
                • katarzyna.s.ki Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 30.10.13, 11:47
                  Jeśli chodzi o ciągłość izolacji - to jest to wyłącznie kwestia właściwego montażu ocieplenia. Wybór odpowiedniej - czyli uzasadnionej energetycznie i ekonomicznie - termoizolacji można powierzyć ekspertom, audytorom energetycznym, bądź wykonać samodzielnie uproszczoną analizę (np. programy KI-THERM, KI-ENERGY). Większe nakłady finansowe to nowoczesne instalacje, w tym ogrzewanie.
      • budujesz-kupujesz.pl Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 27.08.10, 15:43
        Witam,
        zdecydowanie bardziej opłaca się zapobiegać niż leczyć. Jeżeli jesteśmy
        właścicielami domu postarajmy się zadbać o jego termoizolacje. Odpowiednio
        uszczelniony dach, okna, zapewnienie wentylacji powietrza, a nawet korzystanie z
        promieni słońca może wiele zdziałać! Najlepiej pochłaniają ciepło domy o
        nieskomplikowanym, wręcz surowym kształcie brył. Okna powinny być umieszczone po
        stronie południowej domu - właśnie tam oddziaływanie słońca będzie
        najintensywniejsze! Ot, kilka rad w pigułce. Jakby ktoś miał szczegółowe pytania
        to proszę o komentarz :)
        Pozdrawiam,
        Budujesz-Kupujesz.pl
        • katarzyna.s.ki Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 10.11.10, 00:39
          Zgadzam się z opinią, że podstawą ograniczenia kosztów ogrzewania jest właściwa termoizolacja przegród budowlanych. Jednak oprócz wymiernych korzyści w postaci mniejszych rachunków za ogrzewanie oraz komfortu cieplnego budynku należy zwrócić uwagę na skutki dla środowiska eksploatacji domu. Właściwa termoizolacja to izolacja materiałami, jak najmniej oddziałującymi na środowisko. To samo tyczy się instalacji sanitarnych zastosowanych w budynku. Fakt, że koszty związane z montażem pompy ciepła są wysokie, ale jeśli pokusić się o analizę kosztów środowiskowych inwestycja w pompę ciepła, może okazać się świetnym wyborem. Oczywiście, nikt na dzień dzisiejszy nie stosuje tego typu analiz, a sądzę, że byłoby to dobrym odnośnikiem do polemiki na temat rozwiązań dot. systemów instalacji centralnego ogrzewania - tzw. tradycyjnych (wykorzystujących nieodnawialne źródła energii) i tzw. nowoczesnych - mających na względzie ochronę środowiska naturalnego dla przyszłych pokoleń (idea zrównoważonego rozwoju w budownictwie). Pozdrawiam.
      • gosc.abc Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 10.11.10, 15:41
        Trudno się w tym połapać . Jak jest w realu ?
      • drsova piec węglowy najtańszy 17.11.10, 11:31
        Piec węglowy 23KW kosztował 1800zł. Po 10 latach wymieniłem na nowy za 2000zł z montażem. Spalam 5 ton węgla za 550zł/t do tego w sezonie ogrzewa mi bojler na ciepłą wodę.
        Do piwnicy schodzę 2x dziennie, macham rączką rusztów, wrzucam 2 wiadra i spoko. 1x w miesiącu wystawiam 3 beczułki popiołu (koszt w ramach wywozu śmieci).
        W porównaniu do sasiadów palących mułem węglowy jestem bardzo ekologiczny.
        Dom stary nieszczelny, 150m2 pow mieszkalnej. Mam nawet za gorąco, stale okna otwarte.
        • kropelka100 Re: piec węglowy najtańszy 23.11.10, 11:53
          Moim zdaniem bardziej użyteczna jest mimo wszystko pompa ciepła vikersonn, ale doceniam to, że piec węglowy w Państwa mieszkaniu sprawuje się nie najgorzej no i ma kto dokładać do pieca. Ja jednak stawiałabym na również ekologiczny sposób ogrzewania jakim jest pompa ciepłą.
        • poltomik Re: piec węglowy najtańszy 26.11.14, 13:42
          To prawda, węgiel pod tym względem jest najtańszy, ja za to zainwestowałem w piec gazowy i wychodzi mi o jakieś 80zł drożej.
          Oczywiście mowa o dobrym sprzęcie, u mnie stoi np. Dedietrich (ten model konkretnie - www.dedietrich-kotly.pl/mcr24 ) i standardowe coroczne czyszczenie wystarcza.
      • Gość: tumoi Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: 217.173.195.* 25.11.10, 10:56
        jak czytam te pseudoreklamy ekologicznych i tanich sposbów na ogrzewanie to mi się nóż w kieszeni otwiera. Swego czasu "fachowiec" policzył koszty ekologicznego ogrzewania u nas w domu (gaz), do jego kwoty dodaliśmy jeszcze na wszelki wypadek 15% i weszliśmy w to. Po dwóch latach, gdy rachunki okazały się 3 razy droższe od prognozowanych, olaliśmy ekologie i z powrotem postawiliśmy piec węglowy. Mamy też kolektory, ale w naszym klimacie, przy częstym zachmurzeniu....Podejrzewam też, że gdy po 10 latach zwrócą nam sie koszta inwestycji kolektory szlag trafi...
      • totar Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 26.11.10, 00:05
        Poza poszukiwaniem oszczędności, bo widzę że ten temat jest już dość ostro poruszany, może warto zastanowić się również w temacie naszej odpowiedzialności za stan środowiska, w którym żyjemy? Potęgując degradację naszego świata również ponosimy tego koszty. Czy dla ludzi liczy się tylko to, żeby było tanio nawet jeśli niszczymy środowisko naturalne, w którym żyjemy?
        • Gość: Monik Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: 188.33.195.* 26.11.10, 10:49
          Dobry temat. Niestety to kosztuje i to czasem calkiem sporo, a ludzie patrza glownie na koszty, takze mam problem.
          • totar Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 30.12.10, 23:57
            Pompy ciepła faktycznie kosztują i nie są dobrym rozwiązaniem w każdej sytuacji jednak przy każdej budowie lub większym remoncie należy brać pod uwagę wykorzystanie ekologicznych materiałów i technologii. Nie należy od razu prychać na każdą możliwość, która jest droższa w zakupie lub montażu od opcji najtańszej. Poza tym w ten sposób bardzo często można wpakować się w olbrzymie koszty eksploatacji.
      • Gość: zuza Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.pbuk.pl 26.11.10, 10:53
        ?
      • Gość: Green Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 21:53
        Nie wystarczy myśleć o tanich i ekologicznych sposobach ogrzewania. Trzeba również zadbać o to aby ogrzewanie było skuteczne, czyli pozostawało wewnątrz domu.

www.zatrzymajenergie.pl/
      • cybort Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 20.04.11, 16:50
        Obecnie chyba najlepszym rozwiązaniem są odnawialne źródła energii.. Wszystko drożeje a słońce będzie świecić zawsze, dlatego warto zastanowić się nad kolektorami słonecznymi - ecosol.pl/energia-sloneczna/technologia/
      • mojdom-maniek.blogspot.com Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 21.04.11, 10:16
        Słyszałem od znajomych że zwracają sie trochę dłużej niż kalkulator podaje, pozatym po tym jak się zwrócą to też kilka lat tylko pochodzą, bo ich żywotność też nie jest wieczna. Koszty założenia to każdy wie że są to niemałe pieniądze. A jak z dogrzaniem mieszkania?? jest ciepło?? czy w ciężką zimę nie będzie problemu?? też podobno rewelacji nie ma, no ale mogę się mylić
        • Gość: magda Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.murator.com.pl 21.04.11, 12:44
          Zdecydowanie polecam fachowe porady na temat pomp ciepła, bo to co tu przeczytałam to nie są rzetelene opinie.
          muratordom.pl/instalacje/kolektory-pompy-ciepla/
          albo zajrzyj sobie na forum specjalstow;
          forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a
          • Gość: żorek Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.31.141.202.rybnet.pl 18.08.11, 12:44
            Ekologiczne sposoby ogrzewania stają się coraz bardziej popularne. Miasta chętnie dofinansują np. ekologiczne kotły, przez co ludzie wybierają ekologiczne rozwiązania. W Żorach (śląskie) mieszkańcy dostaną pieniądze na wymianę ogrzewania: www.tuzory.pl/wiadomosci,beda-ogrzewac-ekologicznie,wia5-3266-1632.html
            • Gość: damian Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 20:08
              Nie ma chyba jednego i dobrego sposobu na jak najtańsze ogrzewanie. Trzeba po prostu kombinować i już. Podstawą są odpowiednie grzejniki oraz piec. Ja wszystko kupowałem na stronie www.DobreGrzejniki.pl i jestem bardzo zadowolony.
        • mikfms Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 18.08.11, 22:03
          co do ekologii i ogrzewania domów, to jeśli kogoś nie stać na inwestowanie w pompy, może wybrać inny rodzaj instalacji grzewczej o aspekcie ekologii przy ogrzewaniu domu pisali regiodom.pl/portal/instalacje/ogrzewanie/ogrzewanie-domu-ekologia
      • cromwellmajster Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 18.08.11, 13:13
        najlepsze są kominki na drewno, dają ciepło całemu domowi, szczególnie jak siedzisz przy dopalającym się drewnie
        • joanka-r Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 26.10.11, 17:05
          co to za ekologia jak trzeba wyciąć pól lasu, aby ogrzać cała wieś?
      • Gość: Kalkultor CO Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.aircity.pl 26.10.11, 13:40
        W rozstrzygnięciu sporu co tańsze bedzie przydatny Kalkulator Kosztów Ogrzewania jest TU wegiel.edu.pl/kalkulator-kosztow-ogrzewania
      • podczerwien123 Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 13.08.12, 11:39
        ja polecam ogrzewanie panelami na podczeriweń, tanie ogrzewanie, szybko jest ciepło w domu, firmy nanoHEIZUNGEN : www.panele-grzewcze-podczerwien.pl
        • kuurak Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 13.08.12, 13:27
          Witam. Tak w kwestii ekologicznego ogrzewania, to co sądzicie o kolektorach słonecznych sunprogres? Podobno inwestycja ma się zwrócić po kilku latach.
          • Gość: AndrzejWysocki Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.home.aster.pl 21.11.12, 22:41
            Witam

A nie myślały panie o ogrzewaniu pelletem? To również bardzo ekologiczny sposób. Z jednej tony naszego pelletu OLIMP pozostaje 40 kg popiołu który w dodatku może zostać wykorzystany jako nawóz. Nie brudzi i jest bezwonny a wytwarza tyle CO2 co roślina pobiera w czasie wzrostu.
            W razie pytań jestem do dyspozycji.
            • Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.static.chello.pl 23.11.12, 13:05
              Witam
              w poprzednim poście przez pomyłkę napisałem o 40kg popiołu. Otóż 40kg pozostaje z 1 tony węgla, natomiast z pelletu firmy Stelmet jest to wartość około 2,4kg. Więc różnica ogromna, prawda? Pamiętajcie, że w dodatku może zostać wykorzystany jako nawóz. Nie brudzi i jest bezwonny a wytwarza tyle CO2 co roślina pobiera w czasie wzrostu.

W razie pytań jestem do dyspozycji.
      • Gość: Gość Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 19:27
        Polecam zintegrowane ogrzewanie. NA czym ono polega?
        Możecie spojrzeć na rysunek www.makroterm.pl/images/flash/zo_animacja.swf
        Ja taki posiadam i bardzo go sobie cenie:)
      • nawalonych7krasnali Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 11.11.12, 18:29
        Podaj:
        1 wysokość kosztów związany z pompą ciepła:
        - kamera termo,
        - test szczelności
        - laboratoryjne sprawdzenie składu wody gruntowej. Potrzebne to podjęcia decyzji, czy można zastosować pompe. Przy mocnym osadzeniu się kamienia to pompe trzeba za często czyścić, wymieniać, czy serwisować ( ZAWSZE taka instalacja ma części na których będzie się kamień osadzał )
        - pozwolenie na geologiczne wykorzystanie gruntu
        - ilość odwiertów i głębokości - do domu ok 100m2 to minimum 2 otwory po 60m i poziome rozprowadzenie, aby spać spokojnie w długie i mroźne dni
        - serwisowanie pompy podczas eksploatacji i koszty konserwacji pompy - usuwanie kamienia, osadów i udrożnianie poziomego rozprowadzenia
        - kontrolne testy szczelności i kamerki termo podczas eksploatacji, bo jeden przy budowaniu to mało - zawsze może się stan pogorszyć.
        - zużycie prądu

2 w jakim czasie te koszty mają Ci się zwrócić.

To zestawienie oceń sam/a, a i my to zrobimy i podamy czy jest to do zrealizowania przez najbliższe 3/4 pokolenia Twojej rodziny....
        • Gość: biały kieł Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.play-internet.pl 23.11.12, 10:25
          Pomp nie bronię, ale są przecież maszyny na powietrze. Bez odwiertów. Bez kamienia, szlamu i czyszczenia. Po drugie, faktycznie pompa ciepła to ogrzewanie elektryczne. I tu się zgadzam. W ogrzewaniu elektrycznym jest duży wybór urządzeń za 1/10 ceny pompy. Ja bym szedł w akumulację na piece www.drono.pl/piece-akumulacyjne/ lub posadzki. Dlaczego? Bo tam się nic nie psuje i nie ma serwisów. Koszt instalacji jak pisałem wyżej. Tak naprawdę to nie ma tanich i ekologicznych sposobów. Tanie są opony w kominku.
          • Gość: Danwent Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.12, 14:02
            polecam zapoznać się z ofertą producenta pomp ciepła Sofath.
            W ofercie posiadają pompę ciepła Natea tech bezpośrednie skraplanie- parowanie, w wycenie PC zawarta jest całkowita instalacja ogrzewania podłogowego. Ceny konkurencyjne
            www.sofath.pl
            • Gość: niunia Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.play-internet.pl 08.12.12, 12:06
              Wielu ludzi wydaje dużo na ogrzewanie, a zapomina o stratach. Tymczasem łatwo można je zniwelować kurtynami powietrznymi www.drono.pl/nagrzewnice/
      • Gość: HallooSzpicbrodka Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 09:54
        tez uwazam, ze pompa to najwydajniejszy sposob i przy tym tak zaprojektowany, aby spelnial wszystkie wymogi, mi polecono pompe ciepla Dimplex, jestem zadowolony z wyboru produktu jak i firmy montujacej i serwisujacej, oklaski dla R&K z Lodzi, zaufani fachowcy
      • Gość: dr murek Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? IP: *.free.aero2.net.pl 02.07.13, 18:10
        według mnie warto sobie poczytać zarówno o ekologicznym ogrzewaniu, jak i o tym nowoczesnym, przeczytaj sobie np. targibranzybudowlanej.pl/nowoczesne-ogrzewanie-budynkow/ może któraś możliwość wyda ci się ciekawa
      • jacekzebik Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 26.11.14, 21:39
        Teraz mogę się zgodzić że pompa ciepła to całkiem dobry pomysł bo technologia poszła sporo do przodu i grzeją już nawet przy -35 fakt że na grzałce i ciągną prąd a nie energię z dolnego źródła w zależności od pompy oczywiście.... ale jeśli chodzi o ogrzewanie budynku to jest kilka ciekawych rozwiązań ;
        1. Piec Śmieciuch + Piec Kondensacyjny
        2. Piec gazowy + kolektory słoneczne
        3. Pompa Ciepła + Fotowoltaika
        4. Piec ekologiczny z podajnikiem lub pellet

Do tego podłogóweczka i miodzio :)

Jeśli pompa ciepła to warto zwrócić uwagę na sprężarkę i parametry. Mam kilka swoich typów bo interesuje się nowymi technologiami - Jak kogoś interesują dobre i tanie pompy to pisać na maila - Jacek321123@wp.pl - podeślę kilka ciekawych i dobrych tematów w prezentacji....

Teraz np. można zamontować pompę ciepła z dofinansowaniem 20 % ale trzeba założyć fotowoltaikę ale też z dotacją i to nawet 40 % czyli małą elektrownie słoneczną z której można ogrzewać spokojnie dom.... a w dodatku mamy prąd ze słońca do zasilania budynku a nadprodukcję sprzedajemy albo magazynujemy. Za elektrownie która produkuje 2 kW na godzinę po dotacji wychodzi około 8-9 tys a gwarancja przez 25 lat... fajna elektrownia bo w domu i ze słońca :)

Jak kogoś interesuje to tu link mogą pomóc w dotacji i zamontują.
        Instalacje fotowoltaiczne z dotacją

• kub.a81 Re: Ekologiczny i tani sposób na ogrzewanie? 29.01.15, 17:23
        No mając na uwadze, że jednorazowo zapłacę więcej ale po kilku latach inwestycja się zwraca, oszczędzam na ogrzewaniu i to znacząco to wiadomo, że warto skorzystać z zakupu pomp ciepła. Moi znajomi od kilku lat posiadają pompy ciepła gruntowe i jak na razie są bardzo zadowoleni. Kupowali pompy firmy Viessmanna w Therm Instal w Łodzi przy Piłsudskiego :) Panowie ponoć potrafią dobrać i doradzić także łatwiejsza decyzja przy wyborze.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka