Gość: liks IP: *.retsat1.com.pl 29.08.10, 10:34 Tekst linka Bardzo podoba mi się ten projekt, nie mam jedak żadnej wiedzy fachowej. Od zawsze mieszkałem w bloku w małym mieszkaniu. Proszę o ocenę projektu i ewentualne wskazówki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majka_87 Re: Prośba o ocenę projektu 29.08.10, 11:53 Bardzo ciekawy projekt! Naprawdę! dość funkcjonalnie przemyślany i rozwiązany :) Wprawdzie dość mała kuchenka jest, ale ulokowanie tuż obok spiżarni i połączenie jej z salonem poprzez przejściową jadalnie doskonale rozwiązuje sytuację. Domek nie jest duży, ale wszystko w nim ma swoje miejsce, także taki gabaryty w tym przypadku można potraktować jako atut (tanie i łatwe ogrzewanie). Nad czym ja bym się zastanowiła? W tym wypadku bardziej nad technicznymi sprawami, tzn. jak usytuowany dom miałby być na działce, na która stronę świata ;) wychodziłyby okna kuchenne, jadalniane i te z salonu, z jakich materiałów miałby być domek wykonany. Warto też wtedy zwrócić uwagę na odpowiednia izolację dachu na poddaszu - tak, by zimą nie uciekało zimą z niego ciepło, a latem nie był przesadnie nagrzany. Może to się wydawać oczywistością, ale z doświadczenia swojego i znajomych wiem, że akurat ten aspekt przy budowie trzeba dopilnować! Ile osób będzie mieszkać w domku? Ze zmian kosmetycznych - ja powiększyłabym znajdujący się na poddaszu pokój nr 3 (z garderobą) kosztem pokoju czwartego. Można przesunąć garderobą bądź w ogóle ją zlikwidować - to już sami musicie sobie odpowiedzieć co lepsze. Ale wydaje mi się, że nawet minimalne przesunięcie sciany chociażby na wysokość komina dużo nie zmieniłoby w tym większym pokoju, a znacznie poprawiłoby gabaryty mniejszego. To tylko moja sugestia :) Reszta jak najbardziej na plus! :) Powodzenia życzę! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liks Re: Prośba o ocenę projektu IP: *.retsat1.com.pl 29.08.10, 12:50 Dom ma być dla 4 osobowej rodziny 2+2. Front domu od północy taras od południa i wschodu. Usytułowanie domu na działce jak najbardziej po prawej części działki i na środku. Powierzchnia działki 1200 mkw. W rzeczywistosci dom jaki miałby stać to odbicie lustrzane tego projektu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3goust Re: Prośba o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 09:50 balkon który jest nad garażem, podniesie koszt inwestycji...natomiast nie jest użyteczny...mały jest strasznie. Oraz ocena drugiego balkonu... niepotrzebny mostek termiczny, trudne do izolacji cieplnej a zapewne rzadko będziesz korzystać z balkonu[o ile kiedykolwiek wyjdziesz na niego], masz przecież kawał działki. Balkon w bloku jest właśnie namiastką podwórka...a w domku jest podwórko. Mieszkam w domu od trzech lat, mam dwa balkony i powiem szczerze na balkon wszyłem raz, na początku popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś