Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prośba o ocenę projektu

IP: *.retsat1.com.pl 29.08.10, 10:34
    Tekst linka

Bardzo podoba mi się ten projekt, nie mam jedak żadnej wiedzy fachowej. Od zawsze mieszkałem w bloku w małym mieszkaniu. Proszę o ocenę projektu i ewentualne wskazówki. pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • majka_87 Re: Prośba o ocenę projektu 29.08.10, 11:53
        Bardzo ciekawy projekt! Naprawdę! dość funkcjonalnie przemyślany i rozwiązany :)
        Wprawdzie dość mała kuchenka jest, ale ulokowanie tuż obok spiżarni i połączenie
        jej z salonem poprzez przejściową jadalnie doskonale rozwiązuje sytuację. Domek
        nie jest duży, ale wszystko w nim ma swoje miejsce, także taki gabaryty w tym
        przypadku można potraktować jako atut (tanie i łatwe ogrzewanie).

Nad czym ja bym się zastanowiła? W tym wypadku bardziej nad technicznymi
        sprawami, tzn. jak usytuowany dom miałby być na działce, na która stronę świata
        ;) wychodziłyby okna kuchenne, jadalniane i te z salonu, z jakich materiałów
        miałby być domek wykonany. Warto też wtedy zwrócić uwagę na odpowiednia izolację
        dachu na poddaszu - tak, by zimą nie uciekało zimą z niego ciepło, a latem nie
        był przesadnie nagrzany. Może to się wydawać oczywistością, ale z doświadczenia
        swojego i znajomych wiem, że akurat ten aspekt przy budowie trzeba dopilnować!

Ile osób będzie mieszkać w domku? Ze zmian kosmetycznych - ja powiększyłabym
        znajdujący się na poddaszu pokój nr 3 (z garderobą) kosztem pokoju czwartego.
        Można przesunąć garderobą bądź w ogóle ją zlikwidować - to już sami musicie
        sobie odpowiedzieć co lepsze. Ale wydaje mi się, że nawet minimalne przesunięcie
        sciany chociażby na wysokość komina dużo nie zmieniłoby w tym większym pokoju, a
        znacznie poprawiłoby gabaryty mniejszego. To tylko moja sugestia :)

Reszta jak najbardziej na plus! :) Powodzenia życzę! :))))
        • Gość: liks Re: Prośba o ocenę projektu IP: *.retsat1.com.pl 29.08.10, 12:50
          Dom ma być dla 4 osobowej rodziny 2+2. Front domu od północy taras od południa i wschodu. Usytułowanie domu na działce jak najbardziej po prawej części działki i na środku. Powierzchnia działki 1200 mkw. W rzeczywistosci dom jaki miałby stać to odbicie lustrzane tego projektu
          • Gość: 3goust Re: Prośba o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 09:50
            balkon który jest nad garażem, podniesie koszt inwestycji...natomiast nie jest
            użyteczny...mały jest strasznie.
            Oraz ocena drugiego balkonu... niepotrzebny mostek termiczny, trudne do izolacji
            cieplnej a zapewne rzadko będziesz korzystać z balkonu[o ile kiedykolwiek
            wyjdziesz na niego], masz przecież kawał działki. Balkon w bloku jest właśnie
            namiastką podwórka...a w domku jest podwórko.

Mieszkam w domu od trzech lat, mam dwa balkony i powiem szczerze na balkon
            wszyłem raz, na początku popatrzeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka