Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ceny mieszkań

14.11.10, 08:55
    Ostatnio spadły, podobno o jakieś 20%, więc zastanawiam się nad kupnem "zapasowego". Widzę w necie, że są takie już od 800zł/m2- do remontu. Nowe, deweloperskie od 2900zł/m2.
    Macie jakieś doświadczenie, czy rzeczywiście jest dołek mieszkaniowy i warto zainwestować?
    Obserwuj wątek
      • usunelamkonto Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 09:59
        na dzien dzisiejszy z tego co wiem to ceny mieszkac sie ustabilizowaly
      • figgin1 Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:08
        A gdzie mieszkasz?
        • znanypolityk Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:14
          Na Sląsku ale nie jestem lokalnym patriotą.
          • figgin1 Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:16
            Oj, to nie wiem. Gdyby chodziło o Wrocław lub Wawę mogłabym się dowiedzieć.
            • ctryna Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:24
              znam ceny mieszkan w wawie, gdansku, krakowie, wroclawiu, opolu, nigdzie nie ma mieszkan za mniej niz 4800 /opole, najczesciej ponad 6
              ale na wypi...wiu pewnie za, choc watpie w te 800zl/m2
              • znanypolityk Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:37
                www.oferty.net/mieszkanie-na-sprzedaz-czteropokojowe-inne-rybnik,m15542060
                892 PLN/m2
                • kitek_maly Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:45
                  Ale o co chodzi?
                  Znalazłeś jakaś okazję i chcesz kupić, to bierz.

Co to za forma własności - udział?
                  • ctryna Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:52
                    to współwłasnosć
                    banki tego nie kredytują
                    • kitek_maly Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:55
                      I jeszcze wejście do mieszkania z podwórka. Jak kto lubi. ;)
                    • ctryna Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:55
                      o matko, to ktoś chce przecioeż sprzedać parter domu jednorodzinnego, dlatego udział, i użeraj sie z takimi do konca zycia, jak nie beda placic pradu to jako wspolwlasciciel komornika dostaniesz, to samo ze wszystkimi pie...mi po kolei...
                      • venettina Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 12:16
                        Nie da sie tego lokalu wyodrebnic?
                        • ctryna Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 12:19
                          aby lokal mógł bvyć lokalem samodzielnym musi spełnić szereg warunków - z jakiegoś powodu ktos sprzedaje udział, nie własnosć
                          byc moze chodzi o rozdział energii elektrycznej (nie moze być podpiczników, ma być osobna instalacja do każdego z lokali), jest mnóstwo mozliwych przyczyn, dla których nie można wyodrebnić lokau, nawet warunki zabudowy w UM, gdzie miał być dom parterowy (mozna budować wtedy poddasze uzkowe), w takiem wypadku nie mozna wyodrębnić tego lokalu, no powodów moze byc blisko setki
            • kitek_maly Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:33
              Figgin, zastrzeliłaś mnie! A to tylko w tych dwóch miastach działa Google?
              • figgin1 Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:46
                Żeby znajeźć naprawdę wiarygodny przekrój cen za pomocą gugla musiałabym spędzić nad tym trochę czasu. Ponadto nawet dzisiaj nie wszystkie oferty są w internecie. A we Wrocku mam kumpla, który akurat kupił mieszkanie, natomiast w Wawie moja przyjaciółka jest agentem nieruchomości, więc wystarczyłyby dwa smysy.
                • kitek_maly Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:54
                  No wiesz, każdy jeden z ulicy może wejść do pierwszego lepszego biura nieruchomości i się tego dowiedzieć. A w googlu można szybko zrobić jako takie rozeznanie. Zresztą kolega to taki precyzyjny, że szok. Niby skąd mamy wiedzieć czego on szuka? Raz pisze o używanym, potem o deweloperskim... Ja jak szukałam mieszkania i wiedziałam chociaż to, że chcę nowe to i tak zajęło mi to 3 miesiące, więc myślę, że koledze ciężko pomóc.
                  • figgin1 Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 12:02
                    Mój kolega też nie wiedział czy szuka nowego, czy starego.
      • znanypolityk Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:16
        W Katowicach tak nie jest.

• znanypolityk Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 11:24
        Czytaj ze zrozumieniem :)
        Te ceny są z sufitu i zdecydowanie dotyczą nowych mieszkań. Zresztą piszą, że to ceny wywoławcze. Siedzę od wczoraj na stronach nieruchomości, to już coś wiem.
      • venettina Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 12:07
        Gawen75, akurat w ten weekend Gazeta opublikowala artykul, ze deweloperzy, szczegolnie w Krakowie bardzo spuscili z tonu i ze relne ceny zakupu sa nizsze o 17% od cen ofertowych oraz ze deweloperzy staraja sie utrzymac w tajemnicy fakt tak znacznych obnizek.
      • mahadeva Re: Ceny mieszkań 14.11.10, 14:41
        zgadza sie - juz niezej nie powinno byc, pytanie, kiedy ceny zaczna sie podnosic...
        • znanypolityk nadęta bańka 14.11.10, 15:06
          Nie widzę uzasadnienia dla wysokich cen za ziemię i za domy, mieszkania. Mówię o prostych konstrukcjach, bez bajerów-rowerów i o podstawowym wyposażeniu.
          To może być początek większego spadku cen, bo bańka pęka.
          • drsova Re: nadęta bańka 17.11.10, 09:27
            Jak w wielu dziedzinach, tak i w budownictwie jest lobby i ono nie pozwoli na wieksze obniżki cen.
            • Gość: Anna Re: nadęta bańka IP: *.bluel.net 24.11.10, 21:20
              Wszystko wskazuje na dalsze spadki cen nieruchomości (koniec RnS, rekomendacje KNF, nadpodaż mieszkań, kryzys gospodarczy, niż demograficzny), ja poczekam z kupnem rok, może nawet dwa. Do końca roku spadków raczej nie będzie (osoby, które uległy nasilonej ostatnio propagandzie deweloperów i banków w obawie przed odcięciem od kredytów ruszą do banków), ale później jazda w dół bez trzymanki (ok. 30-50% w dużych miastach, gdzie ceny były znacznie zawyżone, w mniejszych miejscowościach nie powinno być drastycznych zmian). Jeśli masz gotówkę, lokata bankowa (jednodniowa) na okresy kwartalne (niedługo wzrosną stopy procentowe, co zmusi banki do podwyższenia oprocentowania lokat, więc nie warto zamrażać kasy na dłużej) wydaje się lepszą inwestycją w oczekiwaniu na reakcję rynku.
              Polecam lekturę cen nieruchomości za granicą (w Niemczech, Włoszech, Grecji) np. w serwisie otodom.pl - daje do myślenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka