Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Blat kuchenny - z czego?

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.02.02, 14:59
    Poradźcie jaki blat kuchenny wybrać? Pasowałby mi kolor drewna, ale nie wiem
    czy takie blaty są funkcjonalne w kuchni. Czy może wziąć jakiś inny?
    Obserwuj wątek
      • Gość: JoP Re: Blat kuchenny - z czego? IP: 213.134.133.* 21.02.02, 16:36
        Mam zwykły, tani blat kuchenny drewnopodobny z postformingu (chyba), to się dąb
        Lugano nazywa. Traktowany jest dość brutalnie, ciągle się na niego coś wylewa,
        stawia. Nic złego mu się dotąd nie stało.

JoP
        • Gość: misia Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 21.02.02, 18:17
          Ja też mam blat drewnopodobny bukowy,ale używam podstawek z korka,gdy stawiam
          goracy garnek.Blat jest tego samego koloru co szafki .Pzdr.
      • Gość: Ola Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.monolith.pl / 10.100.100.* 22.02.02, 09:54
        Magdo,
        Zrobiliśmy znajomemu blat z drewna, straszliwie drogi sie okazał, ale już pół
        roku sie trzyma nieźle. Oczywiście, odpowiednio zabezpieczony!!
      • Gość: Ola Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.monolith.pl / 10.100.100.* 22.02.02, 10:02
        A, zapomniałabym. Na stronie www.atrium-remonty.prv.pl na jednym ze zdjęć widać
        włąśnie ten blat - łukowato wycięty. Pozdrawiam. I uprzedzam, że z prawdziwego
        drewna STRASZNIE DROGI - ten kosztował około 2.000 PLN. No, ale właściciel miał
        kase i chciał...Ola
        • Gość: I OKROPNE!!! IP: 193.0.117.* 22.02.02, 12:01
          Byłam na tej stronie. Straszne bezguście. Autor zdjęć i wykonawca napewno nie
          są artystami.
          • Gość: Ola Re: OKROPNE!!! IP: *.monolith.pl / 10.100.100.* 22.02.02, 13:31
            Oczywiście, że nie są.
            Przecież nie chodzi o autora zdjęć, ani autora strony.
            Chodzi o to, co jest faktycznie na zdjęciach... O wykonane prace...
            Strasznie mi przykro w tym momencie:(
            Jak tak można: obrzydliwe i bezguście..
          • Gość: Ola Re: OKROPNE!!! IP: *.monolith.pl / 10.100.100.* 22.02.02, 13:36
            I do tego na zdjęciach są prace, jakie sobie zażyczyli znajomi bądź klienci.
            Dlaczego twierdzisz, że oni wszyscy nie mają gustu? Czy to jest złośliwość z
            twojej strony?
            • Gość: Ruda Re: OKROPNE!!! IP: *.cab.pl / 10.10.10.* 22.02.02, 13:55
              Olu, może rzeczywiście pomyśl z mężem o umieszczeniu na stronie www innych
              zdjęć. Te, które tam są naprawdę nie zachęcają. A to powinna być Wasza
              wizytówka. Nie mogę nic złego powiedzieć na temat jakości wykonania tych mebli,
              natomiast na tych zdjęciach dużo tracą. Myślę, że szczególnie ta brązowa
              kuchnia wygląda niezbyt ciekawie. Może w rzeczywistości jest inaczej, ale chyba
              lepiej jak zdjęcia zrobi Wam profesjonalista. Nie traktuj mojej wypowiedzi jako
              krytykę, bo nie taki jest mój cel, ale jako dobrą radę.
              Pozdrawiam
              • Gość: Ola Re: OKROPNE!!! IP: *.monolith.pl / 10.100.100.* 22.02.02, 14:02
                Dzięki Ruda,
                Trochę pozytywnej krytyki jest zawsze mile widziane!:))
                Tę stronę robiliśmy z mężem w absolutnym dołku finansowym i stać nas było tylko
                na najtańszy film do starego aparatu typu idiotkamera. Myślimy nad tym, żeby
                pożyczyć od znajomych kamerę cyfrową i wtedy dopiero wyciąć najlepsze zdjęcia.
            • Gość: I Re: OKROPNE!!! IP: 193.0.117.* 22.02.02, 14:13
              Droga Olu,
              "obrzydliwe"(zob. wyżej swój wątek) to Twoje określenie.
              Dla mnie te realizacje są b. brzydkie.
              Jeśli firma, którą reprezentujesz, zajmuje się również projektowaniem (
              informacja ze strony domowej firmy) i zdjęcia tych realizacji mają być Waszą
              wizytówką, praktycznie jedyną w Internecie, to ... ręce opadają.
              Nawet jeśli klient popełnia głupstwo, projektując swoje M, to właśnie po to są
              firmy, które powinny profesjonalnie podejść do sprawy i zminimalizować tego
              typu incydenty.
              A brak profesjonalizmu i wiedzy w tych realizacjach.
              Dziś , przy ogromnym bezrobociu, każdemu wydaje się, że potrafi wykończyć
              mieszkanie. Ale do tego trzeba mieć duszę artysty !
              Pozdrawiam.
              I
              • Gość: Ola Re: OKROPNE!!! IP: *.monolith.pl / 10.100.100.* 22.02.02, 14:32
                Droga I,
                Duszę artysty? Może do projektu.
                Do wykonania trzeba mieć umiejętności rzemieślnika! I jeszcze zrobić tak, żeby
                wszystko się trzymało dobrze przez najbliższe 20 lat: porządnie, solidnie. To
                jest równie ważne. Z reguły wszystko inaczej wygląda w "naturze". I
                przystosować projekt do rzeczywistości...
                A co powiesz na taki przypadek: mąż przyjeżdża, widzi projekt (artystycznie!!
                wykonany, kolorystyka, materiały, super) i mówi OK. Nie mija pół godziny
                przyjeżdża jego żona i mówi: nie, absolutnie to odpada. I jej zdanie oczywiście
                jest najważniejsze: nieważne, że nie ma gustu, nieważne, że fatalne zestawienia
                kolorystyczne: mąż płaci, żona wymaga. Koniec, kropka.
                Zaznaczam, że na stronie internetowej nie zamieściliśmy ani jednego projektu.
          • Gość: magda Re: OKROPNE!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.02.02, 13:54
            Nie można tak mówić!!! Przecież liczy się wykonanie i elastyczność wykonawcy na
            żądania klienta. Skoro klient chciał mieć taką a nie inną kuchnię - proszę
            bardzo!!! Skąd wiesz, że kuchnia przedstawiona artystycznie na zdjęciu będzie
            Ci długo służyć? być może rozsypie się po paru latach a przecież nie o to
            chodzi.
      • Gość: Ola 1 2 3 wykańczania mieszkania IP: *.monolith.pl / 10.100.100.* 22.02.02, 14:48
        I jeszcze tylko postaram się podsumować.
        Według mnie i męża najważniejsze przy wykańczaniu mieszkania z ograniczoną
        ilością pieniędzy (gros wszystkich klientów) najbardziej liczy się:
        - funkcjonalność
        - estetyka
        - trwałość
        • stefania Re: 1 2 3 wykańczania mieszkania 22.02.02, 15:34
          tak
        • Gość: I nie dla każdego IP: 193.0.117.* 22.02.02, 16:28
          Droga Olu,
          ja przywiązuję ogromną wagę do kształtów i kolorów dlatego tak trudno było mi
          znaleźć odpowiednie mieszkanie, takie które można "artystycznie" zaaranżować.
          Mam również dużo trudności z odpowiednim wykończeniem M, ale się nie poddaję.
          I zapewniam Cię, że owo artystyczne urządzenie mieszkania jest niewiele droższe
          od tego co masowe. Również wszystko jest bardzo solidne i funkcjonalne. Po
          prostu lubię otaczać się pięknymi rzeczami. Mamy tylko jedno krótkie życie i
          spróbujmy przeżyć je pięknie i w pięknie.
          Pozdrawiam.I.
      • Gość: magda Zbaczamy z tematu!!!!1 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.02.02, 15:42
      • Gość: Robert Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.02, 21:10
        Aby wrócić do tematu polecam granit. Nawet polski ze Strzegomia. Za m2 płaci si
        e ok. 500 zł czyli za 1 mb o szer. 60 cm ok.300 zł. Do tego dochodzi koszt
        wyciec pod zlew i kuchnię ( ok. 150 - 200 zł za szt. ) + montaż. Miałem taki
        przez trzy lata - i zero sladów zuzycia. A mozna tez ostrzyć noże :)) I co tu
        duzo mówic - prezentuje sie bardzo szlachetnie
        • Gość: wojtek Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.man.polbox.pl 25.02.02, 15:41
          Czy możesz napisać gdzie można zamówić taki blat?
          • Gość: Robert Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 21:50
            Firm jest sporo. ale zalezy skąd jesteś. Wiem,że zabrzmi to nieco makabrycznie,
            ale kazda firma , która zajmuje sie kamieniarswem (nagrobki :)) jest w stanie
            to zobic.
            Jezeli masz zasobniejsza kase, to polecam granity z całego swiata o tak
            przeróznych barwach,ze czasem trudno uwierzyć ,że stworzyła to natura.
            Nie polecam marmuru i konglomeratów bo sa za miekkie i widac kazde pociagniecie
            nożem.
            • Gość: wojtek Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.man.polbox.pl 01.03.02, 17:06
              Dziękuję. Mieszkam w Warszwie, w okolicach... Powązek :)
        • Gość: maro2 Re: Blat kuchenny - z czego? IP: 198.155.189.* 26.02.02, 11:03
          Robert,
          a czym wywabic plamy z tluszczu na takim blacie z granitu? Obawiam sie, ze jest
          to blat do ogladania (prezentuje sie z reguly b. pieknie), ale nie do
          codziennego uzycia...

maro2
          • Gość: Robert Re: Blat kuchenny - z czego? IP: 157.25.192.* 26.02.02, 11:37
            Nie ma czegoś takiego jak plamy tłuszczu na granicie. On po prostu nie nasiąka
            • Gość: Jarek Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.man.polbox.pl 27.02.02, 09:03
              Mam nagrobek z granitu i ciągle trzeba go specjalnie nacierać i uważać by się
              stearyną nie zabrudził. Czy tak samo trzeba bawić się z granitowym blatem?
              • Gość: Robert Re: Blat kuchenny - z czego? IP: 157.25.192.* 27.02.02, 09:49
                Jeżeli masz kuchnie pod gołym niebem i odprawiasz czarne msze - to będziesz
                miał problem :))
                W normalnym uzytkowaniu ( w moim przypadku 3 lata) nie stwiedziłem tego
                • Gość: gosc 1 Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.02.02, 10:17
                  a czy ktos ma moze blat z corianu albo czegos podobnego, tylko tanszego,
                  slyszalam, ze sa b. dobre i niezniszczalne
                  • Gość: Gato Re: Blat kuchenny - z czego? IP: 196.1.177.* 27.02.02, 10:36
                    Gość portalu: gosc 1 napisał(a):

> a czy ktos ma moze blat z corianu albo czegos podobnego, tylko tanszego,
                    > slyszalam, ze sa b. dobre i niezniszczalne

A co to za zwierze, ten corian? Czy to drewnopochodne, czy plastikowe? W paru
                    miejscach widzialem wzmianki, ale bez zadnych szczegolow.

pzrdv.
                    • Gość: JoP Re: Blat kuchenny - z czego? IP: 213.134.133.* 04.03.02, 12:09
                      Gość portalu: Gato napisał(a):
                      > A co to za zwierze, ten corian?

Tworzywo sztuczne. Dość ładne, daje się fajnie kształtować. Też się kiedyś
                      napaliliśmy na takie blaty. Ale uwaga - nie dość, że są obłąkanie drogie, to
                      jeszcze przy bliższym przyjrzeniu się okazuje się, że wcale nie tak trwałe, jak
                      mogłoby się wydawać. Otóż można na tym postawić garnek z gorącą zupką, ale
                      gorącej patelni z tłuszczem już nie - co gorsza, zostają ślady, jeśli tłuszcz
                      odpryśnie, a to się niestety zdarza.

JoP
      • otii Re: Blat kuchenny - z czego? 04.03.02, 15:14
        a co myślicie o blatach z aglogranitu? używa ktoś? ja się do nich
        przymierzam...zastanawia mnie jeszcze cena....
        • Gość: Robert Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 19:26
          Zrób próbe - weź nóz i przejedź po próbce. Jezeli nie bedzie saldu - kupuj.
          Jeżeli zostanie ślad -a pewnie tak będzie - to rezygnuj. To samo z
          aglomarmurem - jest za mieki ( tak jak marmur)
          • Gość: gosia Re: Blat kuchenny - z czego? IP: 2.4.STABLE* / 10.101.1.* 04.03.02, 21:24
            a co myslicie o blacie z corianu?
            • Gość: JoP Re: Blat kuchenny - z czego? IP: 213.134.133.* 05.03.02, 08:14
              Gość portalu: gosia napisał(a):

> a co myslicie o blacie z corianu?

Zobacz wyżej.

JoP
              • Gość: emka Re: Blat kuchenny - z czego? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.03.02, 10:23
                jest jeszcze cos takiego jak kerrock (?), podobne do corianu, ale tansze ...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka