Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rynek wtorny czy...........pierwotny ??

IP: *.tnt5.montreal.qb.da.uu.net 24.02.02, 23:47
    Kupujac mieszkanie, wybralibyscie system zakupu na rynku wtornym, a wiec mieszkanie
    juz stojace, wykonczone mimo ze najczesciej sa to mieszkania w blokach z czasow
    komunistycznych, czy tez zakup u dewelopera z przedwplata nie wiedzac co naprawde z
    tego wyjdzie ? Jaka waszym zdaniem jest przewaga zakupow na rynku wtornym nad
    zakupem na rynku pierwotnym , lub odwrotnie ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kwasek Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.se.com.pl / 10.0.100.* 25.02.02, 13:24
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Kupujac mieszkanie, wybralibyscie system zakupu na rynku wtornym, a wiec mieszk
        > anie
        > juz stojace, wykonczone mimo ze najczesciej sa to mieszkania w blokach z czasow
        >
        > komunistycznych, czy tez zakup u dewelopera z przedwplata nie wiedzac co napraw
        > de z
        > tego wyjdzie ? Jaka waszym zdaniem jest przewaga zakupow na rynku wtornym nad
        > zakupem na rynku pierwotnym , lub odwrotnie ?

Jeśli płacisz podatki w Polsce to chyba lepiej od developera oczywiście pod
        warunkiem, że wybierzesz solidnego. Masz wtedy ulgę. Ale teraz to można kupić
        mieszkania mocno zaangażowane w budowie. Zręsztą zależy od twoich oczekiwań, może
        chcesz dobrą lokalizacje, wtedy raczej wtórny rynek.
      • Gość: aga Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: 157.25.126.* 25.02.02, 13:56
        Ja wybralam rynek wtórny, ale wcale nie kupilam zniszczonego mieszkania w
        oblesnej wielkiej płycie, tylko nowiutkie mieszkanie w pięciopiętrowym bloku,
        na strzeżonym osiedlu.
        Mieszkanie jest już wykończone - i to bardzo ładnie, także nie muszę nic
        mnieniać, a po za tym odpadła mi masa stresu związanego z czekaniem na oddanie
        mieszkania.
        Pierwszy raz obejrzałam je około dwóch tygodni temu, a przeprowadzić sie
        zamierzam do końca marca.
        Sądzę, że to najlepsza i najszybsza opcja.
        • Gość: Maciek Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.tnt5.montreal.qb.da.uu.net 02.03.02, 08:36
          Aga
          w jakiej dzielnicy kupilas, jaki metraz , ile za m2 i jaki jest wiek budynku, czy jest winda i
          jakis balkonik; to tak dla mojej orientacji, zebym widzial mniej wiecej na co mozna liczyc i
          jak sie ustawiac z kasa.
          • Gość: aga Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: 157.25.126.* 05.03.02, 10:09
            Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Aga
            > w jakiej dzielnicy kupilas, jaki metraz , ile za m2 i jaki jest wiek budynku, c
            > zy jest winda i
            > jakis balkonik; to tak dla mojej orientacji, zebym widzial mniej wiecej na co m
            > ozna liczyc i
            > jak sie ustawiac z kasa.

mieszkanie jest bardzo male - 32m + piwnica i miejsce postojowe 111 000
            dzielnica Zoliborz, a dokładnie Bielany
            blok został oddany na początku 2000 roku
            windy są nawet dwie, jest też balkon (okolo 1,5m), kuchnia widna

pozdr.
            Aga
            • Gość: Maciek Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.tnt7.montreal.qb.da.uu.net 06.03.02, 04:27
              No to rzeczywiscie okazja za taka cene, bo mieszkanie juz funkcjonalne - gotowe do
              wprowadzenia sie.
              Zaleta wtornego rynku sa tez swietne lokacje.
      • Gość: Maciek Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.tnt6.montreal.qb.da.uu.net 12.03.02, 04:04
        no i co, nikt nie ma nic do powiedzenia na tak kontrowersyjny temat ???
        • claudel1 Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? 18.03.02, 08:41
          Maciek my zdecydowaliśmy się na wtórny, może nawet jutro podpiszemy umowę
          wstępną. 40 m2, 2 pokoje, kuchnia niestety ciemna ,ale pięknie wkomponowana i
          oświetlona, mały prześwit w łuczek,ze ślicznym parapecikiem,okna nowe, w kuchni
          zostaje wszystko, mebelki na wymiar z aluminiowymi listwami
          wykończeniowymi,sprzęt kuchenny, w przedpokoju drzwi gerda-w okleinie dębowej ,
          taka sama boazeria-panele, pawlacze,estetycznie wykonane,łazienka nowiutka,że
          aż chce sie wykąpać.Tylko się wprowadzać.Obawiam się tylko jak sprawdzić
          niewidoczne wady ? Czy nie ma karaluchów,i czy nie jest za daleko od centrum
          tzn. czy położenie jest atrakcyjne , jest to Mokotów,widać z okna Woroniczą
          tzn. jej koniec ,jest to jeszcze za Wołoską, jest cicho,strona południowy-
          zachód,ta rzeczy można sobie wybrać przy zakupie na rynku wtórnym, a przy
          pierwotnym nie wiem.Cena tego 145 000 zł.Boję się czy nie za drogo,jeśli sie
          znasz odpowiedz,jesli masz pytania pytaj, może odpowiem.Claudel.
          • zizzi Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? 18.03.02, 14:37
            Ja zdecydowana jestem na rynek wtórny.Większa możliwośc wyboru
            lokalizacji,widzisz co kupujesz, możesz się potargować, znasz czynsz
            przynajmniej na obecną chwile, jeśli się uprzeć można poznać przyszłych
            sąsiadów.Szkoły, przedszkola, sklepy.Polecam.
            A może ktoś słyszał o miłym mieszkanku w ładnej dzielnicy?
            • Gość: Maciek Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: 154.5.38.* 16.04.02, 03:51
              Dziekuje za te wszystkie informacje. Opierajac sie na doswiadczeniach innych, mozna w
              duzej mierze uniknac wielu bledow. Ja szukam czegos w ramach 50-60 m2 na Zoliborzu
              lub bliskiej Ochocie. Rynek wtorny tez mnie bardziej rajcuje, bo budynek juz stoi, wszystko
              wykonczone; czasami nawet mozna negocjowac meble. Kupno u deweloperow przeraza
              mnie o tyle, ze u tych ktorzy maja jakies ludzkie ceny, to trzeba wszystko wykanczac we
              wlasnym zakresie; slowem wchodzi sie do surowych murow. Tak ze sklaniam sie bardziej
              ku rynkowi wtornemu. No i dalej szukam. Moze Wam cos wpadlo w oko ?? Podszepnijcie.
              • Gość: Arek22 Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.MAN.atcom.net.pl 16.04.02, 08:30
                Odradzam Ochotę, okolice Uniwersyteckiej. Nie ma nocy by nie obrobili jakiegoś
                samochodu. Pogadaj z policjantami z pobliskiego komisariatu. Może jest tam
                ładnie i cicho -ale kupa drobnego złodziejstwa.
                • Gość: Maciek Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: 154.5.39.* 17.04.02, 04:41
                  Arek, dzieki za ostrzezenie. A przyznam sie, ze bedac w okolicach Pl. Narutowicza wydawalo
                  mi sie, ze wlasnie rejon Uniwersyteckiej, Akademickiej jest ciekawy. teraz widze, ze bylem
                  w bledzie. No nic, szukam dalej.
                  • Gość: uf Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 10:05
                    Jestem za rynkiem wtórnym (myślę jeszcze w realiach zeszłorocznych - inny
                    system zwrotu dużej ulgi budowlanej, inna koniunktura itd). Głównie dlatego,ze
                    wiadomo co się kupuje.

Moi znajomi mieli nieciekawe doświadczenia z rynkiem pierwotnym: kolega dopiero
                    próbując sprzedać swoje mieszkanie zorientował się, że JW Construction
                    sprzedała mu mieszkanie z oknami na północ zamiast na południe (stracił przy
                    sprzedaży); spółdzielnia URSYNÓW przez trzy lata przekonywała moją koleżankę,
                    że w pobliżu jej bloku nie będzie żadnej drogi - po wybudowaniu domu okazało
                    się że jej okna wychodzą na Al. KEN, która w dodatku ma być poszerzona.

Ja dosyć długo szukałem mieszkania. W grudniu kupiłem 2,5 roczne mieszkanie na
                    Kabatach w niskim bloku, II pietro, ciche, strzeżone, z miejscem postojowym,
                    balkonem, blisko metra (300 m). Kuchnia i łazienka w zasadzie mogą zostać w
                    obecnym stanie, do poprawienia (odpadajęcy) tynk na suficie, podłoga (z
                    wyjątkiem kuchni i łazienki) do wymiany (panele zalane wodą).

Kosztowało 205 tysięcy. I myślę, że to była niezła cena.

uf
            • farcaul Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? 17.04.02, 09:53
              > Ja zdecydowana jestem na rynek wtórny.Większa możliwośc wyboru
              > lokalizacji,widzisz co kupujesz, możesz się potargować, znasz czynsz
              > przynajmniej na obecną chwile, jeśli się uprzeć można poznać przyszłych
              > sąsiadów.Szkoły, przedszkola, sklepy.Polecam.

No akurat szkoly, przedszkola, sklepy mozesz poznac takze w przypadku rynku
              pierwotnego :)) Czynsz - rowniez znasz - ja np. mialem go okreslonego
              zalacznikiem do przedwstepnej umowy kupna (ba, nawet zostal _obnizony_ na kilka
              miesiecy przed oddaniem mieszkan), wiec tez wiesz na czym stoisz.

No i ulga budowlana oczywiscie, ale teraz to zdaje sie juz stracilo znaczenie ?
              • Gość: Maciek do: uf IP: *.ssss.gouv.qc.ca 17.04.02, 19:13
                A jaki metraz ma to twoje mieszkanie za 205 000 zln ??
                • Gość: uf Re: do: uf IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 10:52
                  zapomniałem napisać - 59 m2.

uf
                  • Gość: Maciek Re: do: uf IP: *.mtrlpqpbac06.dialup.ca.telus.com 18.04.02, 22:01
                    rzeczywiscie niezly deal !!
                    • Gość: uf Re: do: uf IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 10:49
                      To kwestia wytrwałości, cierpliwości i oczywiście SZCZĘŚCIA.

Czego i tobie życzę.
          • Gość: AHA Re: do Claudela 1 IP: 194.92.239.* 19.04.02, 17:27
            Mieszkam w Twojej okolicy, a konkretnie róg Woronicza i Etiudy Rewolucyjnej.
            Blok 10-piętrowy od strony południowej z widokiem na odległą Zwirki Wigury.
            Muszę Cie niestety trochę zmartwić: po pierwsze dojazd do centrum, jeśli nie
            dojeżdżasz samochodem, jest ogólnie zły. Autobusy kursują tylko 2 (182 i 107) i
            jeżdżą co pół godziny (najczęściej stadami). I druga sprawa, to niestety
            robactwo, które jest we wszystkich blokach przy Malawskiego. Podobnie jest
            zresztą z pięciopiętrowymi blokami przy Etiudy Rewolucyjnej. Do tego dochodzą
            często niespodzianki, typu sąsiadowi z góry strzeliła rura (2 razy). Swiadczy
            to o tym, że cała infrastruktura tych bloków jest po prostu stara i musisz
            liczyć się z naprawami.
            Mimo wszystko życzę Ci wszystkiego najlepszego.
            PS. Ja stamtąd wkrótce uciekam do developerskiego (już kupiłem i nie miałem
            dylematów typu rynek wtórny czy pierwotny, bo co nowe to nowe).
            pzdr
            • Gość: Maciek Re: do Claudela 1 IP: 154.5.38.* 20.04.02, 06:05
              Masz racje, co nowe to nowe. Ale w deweloperskie nowe, to zanim sie wprowadzisz musisz
              zainwestowac jeszcze zdrowa kase. Natomiast we wtornym wszystko juz jest; tylko
              wysprzatac i..........sie wprowadzac.
      • Gość: Luk Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.montreal81.dialup.canada.psi.net 26.04.02, 04:19
        Czy lepiej kupic nowe mieszkanie od dewelopera i zainwestowac spora kase w jego
        wykonczenie i urzadzenie, czy lepiej kupic ocs na rynku wtornym i zainwestowac niewielka
        kase w maly remoncik ? jakie macie doswiadczenie w tym wzgkedzie ? co jest
        sensowniejsze ?
        • Gość: misia Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.acn.pl / 10.129.131.* 26.04.02, 11:35
          Doradzanie w sprawach wyboru mieszkania, to tak jak doradzanie w sprawach
          matrymonialnych.Każdy musi decydowac sam.Jeśli ktoś słucha podpowiedzi
          znajomych,to pewnie źle wybierze.
          Jesli zamierzamy kupic mieszkanie,to trzeba dobrze znac rynek.Jesli ktos nie
          jest pewien czy rynek wtórny czy pierwotny,to trzeba poznać te dwa rynki,bo
          moze się zdarzyć okazja na obu rynkach.Trzeba rozważyć wszystkie plusy i
          minusy,a zdecyduje cena.
          Biorąc pod uwagę cenę,to za tą samą cenę mamy na rynku wtórnym mieszkanie z
          podłogą i drzwiami,w zasadzie gotowe do zamieszkania,a na rynku pierwotnym bez
          drzwi i podłóg i bez kuchni.Czyli jeśli w starym zamieszkamy tak jak jest,to
          jest taniej o wykończenie.Jesli nie mamy duzych wymagań,to w porządku.
          Po bliższym przyjrzeniu się okazuje się,ze okna do wymiany,podłoga,rury itd.itp.
          Czyli czeka nas robota,której chcielismy uniknąć.Pozdr.
          • Gość: taurus Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: 195.94.222.* 26.04.02, 12:03
            Wszyscy tu pisza ze do starego wystarczy sie tylko wprowadzic, bo wszystko
            jest. Ale to "wszystko" to czesto stare, wysluzone meble kuchenne, zniszczona
            glazura, podlogi itd. Jezeli nawet wyglada to dobrze to moze sie w ogole nie
            podobac. W rezultacie i tak trzeba zainwestowac te same pieniadze w remont co w
            nowym mieszkaniu w wykonczenie.
            • Gość: Straad Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: *.hygea.pl 02.05.02, 09:10
              Oczywiście masz rację, ale pamiętaj o jednej rzeczy, w przypadku takiego
              podniszczonego mieszkania jednak można się wprowadzić i zamieszkać, a remont
              przeprowadzać etapami. W nowym, bez zaangażowania od razu sporych środków
              (chociażby na kupno i montaż armatury) nie dasz rady, no chyba, że masz
              zacięcie do spartańskich warunków. Kwotowo rzeczywiście są to liczby
              porównywalne (ba, przy starym mieszkaniu czasami nawet większe), ale rozkład
              potrzebnego czasu i środków na doprowadzenie lokalu do wymarzonego stanu, w
              przypadku mieszkania z rynku wtórnego, jest o wiele mniej uciążliwy dla naszego
              portfela.
      • Gość: Luk Re: Rynek wtorny czy...........pierwotny ?? IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 30.04.02, 18:28
        Na temat lokalizacji do wziecia pod uwage przy zakupie na rynku wtornym, wielu
        forumowiczow opowiada sie za Muranowem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka