Gość: michal IP: *.globalconnect.pl 12.08.11, 18:43 Witam, rozglądam się ostatnio za systemami do stworzenia inteligentnego domu, macie jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
resnova Re: System inteligentnego domu 12.08.11, 21:27 Witam, Trochę informacji jest w katalogu Legranda na ich systemie In One. Natomiast jeśli ma to być w pełni inteligentny budynek należy się zastanowić jakie funkcje ma realizować i powierzyć zarówno projekt jak i wykonania oraz oprogramowanie sterownika specjalistycznej firmie. www.resnova.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: System inteligentnego domu IP: *.globalconnect.pl 12.08.11, 21:37 A co powiesz o Z-Wave dostępnym na stronie zhouse? Odpowiedz Link Zgłoś
resnova Re: System inteligentnego domu 13.08.11, 06:42 System Z-Wave to uniwersalny standard automatyki budynków, a firma którą wymieniasz jest jedną ze specjalistycznych firm o których pisałem wcześniej. Do zalet Z-Wave można zaliczyć to, że można przekształcić budynek z już wykonaną instalacją elektryczną w budynek inteligentny. Natomiast należy sobie zadać pytanie jakie funkcje ma spełniać system w budynku i z taką wiedzą zwrócić się do specjalistycznej firmy, gdzie podpowiedzą sposób rozwiązania i produkty. System Z-Wave wymaga urządzeń obsługujących ten standard (przeważnie droższych niż w wykonaniu standardowym) Przy typowej automatyce budynkowej BMS mogą być to typowe urządzenia, natomiast jest więcej przewodów gdyż wszystko jest podprowadzone do sterownika. Wybór technologii zawsze powinien należeć do klienta i powinien być dopasowany do jego potrzeb. www.resnova.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaume Re: System inteligentnego domu IP: *.kalisz.mm.pl 13.08.11, 11:21 System Z-Wave jest bezprzewodowy. Komunikacja serwera z urządzeniami odbywa się poprzez Wi-Fi, tak więc instalacja tego systemu nie wymaga ciągnięcia w domu dodatkowych kabli. Dodatkowo system dostępny na serwerze dostępowym Vera umożliwia sterowanie urządzeniami zdalnie poprzez internet. Więcej informacji na stronie Zhouse Odpowiedz Link Zgłoś
h.kolman Re: System inteligentnego domu 01.09.11, 13:37 Jako aktualny użytkownik inteligentnego domu mogę polecić system Fibaro, które sam jestem właścicielem. Największą zaletą systemu jest fakt, że jest on bezprzewodowy. Nie musimy ingerować w strukturę domu - nie trzeba kuć ścian. Bardzo fajne jest też sterowanie systemem, oprogramowanie można zainstalować w laptopie lub telefonie komórkowym i obsługiwać za ich pomocą cały system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaume Re: System inteligentnego domu IP: *.globalconnect.pl 14.09.11, 22:57 Piszesz tak jakby ZWave tego nie posiadał i tu Cię zaskoczę. System ZWave jest bezprzewodowy, ma świetny dostęp z internetu, aplikacji mobilnych do sterowania i zarządzania. Do tego dostępnych jest już ponad 500 produktów korzystających z tej technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
h.kolman Re: System inteligentnego domu 19.09.11, 12:07 Fibaro również działa w oparciu o technologię Z-Wave. Dokładnie system jest bezprzewodowy i steruję nim za pomocą telefonu komórkowego, co bardzo pomaga w codziennym użytkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
andbudz Re: System inteligentnego domu 27.09.11, 09:14 Witam, W załączonym linku znajdziesz wiele wiadomości nt inteligentnego domu, systemów i rozwiazań technicnzych. Zapraszam do lektury. twojinteligentnydom.implesite.pl/a/start.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: System inteligentnego domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 09:41 a Odpowiedz Link Zgłoś
antekantoni Re: System inteligentnego domu 08.10.11, 18:42 Może warto zwrócić uwagę na system Domito? Z tego co się orientuję jest to polska marka więc cenowo wypada całkiem rozsądnie. Jakościowo podobno pierwsza klasa. www.dommodelowy.pl/?module=materials&action=item&id=1224 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: System inteligentnego domu IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.11, 18:43 nie wiem, który system jest najlepszy - dopiero szukam i porównuję, czytam artykuły i komentarze. techmaniak puścił niedawno kilka artykułów o fibaro a teraz mają konkurs w którym nagrodą jest system. 5 tysi mogę zaoszczędzić, tylko czy fibaro jest najlepszy? co mówicie? www.agdmaniak.pl/3743/konkurs-wygraj-inteligentny-system/ Odpowiedz Link Zgłoś
jacob_arannia Re: System inteligentnego domu 24.10.11, 22:37 Witam, zacznij od przeczytania tego tekstu, masz tu kilka ciekawych patentów na automatyzację domu, zwłaszcza elektryczne kable grzejne są cwane. Automatyka wokół domu na straży bezpieczeństwa Pozdrawiam, Jacob Arannia Odpowiedz Link Zgłoś
magda11_3 Re: System inteligentnego domu 15.11.11, 14:57 Nie wierze w systemy bezprzewodowe - co kabel to kabel - no chyba, że masz wykończony dom. My budowaliśmy nowy dom i braliśmy pod uwagę tylko systemy przewodowe. Wybraliśmy system Domito - trochę się bałam ale mąż się uparł na ten system:-) że polski, funkcjonalny i tani. Działa już 2 lata i nie ma z nim żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: System inteligentnego domu IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 15:42 tzn ,że telefon masz tylko stacjonarny na kablu :) Odpowiedz Link Zgłoś
magda11_3 Re: System inteligentnego domu 16.11.11, 21:32 Niestety nie - komórka jak każdy - ale nie przejmuje się, że ktoś zakłóci mi sygnał- najwyżej nie będę mogła zadzwonić- a co jeśli ktoś zakłóci sygnał i nie będę mogła zrobić nic w domu? Jeżeli będziesz używał systemu tylko jako "bajer" do sterowania oświetleniem to nic się nie stanie - ale jak już masz podpięte inne funkcje? Poza tym o ile wiem to systemy bezprzewodowe nie są aż tak funkcjonalne jak przewodowe - do niektórych funkcji i tak potrzebują kabla np. ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: System inteligentnego domu 16.11.11, 18:54 magda11_3 to uwierz w system bezprzewodowy. Wiesz jak wygodnie jest, włączyć np: alarm w domu, gdy jesteś 150 km od niego a majster dzwoni, ze nie może zamknąć bo zapomniał kod? Odpowiedz Link Zgłoś
magda11_3 Re: System inteligentnego domu 16.11.11, 21:48 To, że mam system przewodowy to nie oznacza że nie mam takiej możliwości. W rozdzielni mam moduł ethernetowy i mogę się łączyć z domem za pomocą internetu z każdego miejsca. Wiem, że można też dokupić moduł GSM i wysyłać do systemu polecenia sms-em. System przewodowy czy bezprzewodowy to tylko kwestia podłączenia urządzeń do systemu. W systemie przewodowym (np. Domito, które mam u siebie) wszystkie urządzenia, którymi steruję i które dostarczają info do systemu łączysz za pomocą kabla do modułów, które są w rozdzielni. W systemach bezprzewodowych masz nadajniki i odbiorniki i jednostkę centralną, która tym steruje. Systemów jest wiele i każdy może wybrać coś dla siebie - ja wybrałam Domito- jestem zadowolona i polecam ten system. Odpowiedz Link Zgłoś
elvis.alive Re: System inteligentnego domu 16.11.11, 11:49 Spróbuj zajrzeć tutaj, jest cała lista propozycji: Inteligentny dom Odpowiedz Link Zgłoś
inwestorwlkp Re: System inteligentnego domu 30.11.11, 22:29 Sporo informacji znajdziesz tutaj www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/zanim-zbuduje/pomysl-na-dom/idea-domow-oszczednych . Sprecyzuj co na czym chcesz się skupić, ciężko Ci pomóc bez tych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
moje-4-katy Re: System inteligentnego domu 05.12.11, 14:08 Witaj na tym blogu możesz znaleźć odpowiedź na swoje pytanie: moje-4-katy.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś