Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

System inteligentnego domu

IP: *.globalconnect.pl 12.08.11, 18:43
    Witam,
    rozglądam się ostatnio za systemami do stworzenia inteligentnego domu, macie jakieś propozycje?
    Obserwuj wątek
      • resnova Re: System inteligentnego domu 12.08.11, 21:27
        Witam,
        Trochę informacji jest w katalogu Legranda na ich systemie In One. Natomiast jeśli ma to być w pełni inteligentny budynek należy się zastanowić jakie funkcje ma realizować i powierzyć zarówno projekt jak i wykonania oraz oprogramowanie sterownika specjalistycznej firmie.

www.resnova.pl
        • Gość: michal Re: System inteligentnego domu IP: *.globalconnect.pl 12.08.11, 21:37
          A co powiesz o Z-Wave dostępnym na stronie zhouse?
          • resnova Re: System inteligentnego domu 13.08.11, 06:42
            System Z-Wave to uniwersalny standard automatyki budynków, a firma którą wymieniasz jest jedną ze specjalistycznych firm o których pisałem wcześniej. Do zalet Z-Wave można zaliczyć to, że można przekształcić budynek z już wykonaną instalacją elektryczną w budynek inteligentny. Natomiast należy sobie zadać pytanie jakie funkcje ma spełniać system w budynku i z taką wiedzą zwrócić się do specjalistycznej firmy, gdzie podpowiedzą sposób rozwiązania i produkty. System Z-Wave wymaga urządzeń obsługujących ten standard (przeważnie droższych niż w wykonaniu standardowym) Przy typowej automatyce budynkowej BMS mogą być to typowe urządzenia, natomiast jest więcej przewodów gdyż wszystko jest podprowadzone do sterownika.
            Wybór technologii zawsze powinien należeć do klienta i powinien być dopasowany do jego potrzeb.

www.resnova.pl
            • Gość: gaume Re: System inteligentnego domu IP: *.kalisz.mm.pl 13.08.11, 11:21
              System Z-Wave jest bezprzewodowy. Komunikacja serwera z urządzeniami odbywa się poprzez Wi-Fi, tak więc instalacja tego systemu nie wymaga ciągnięcia w domu dodatkowych kabli. Dodatkowo system dostępny na serwerze dostępowym Vera umożliwia sterowanie urządzeniami zdalnie poprzez internet. Więcej informacji na stronie Zhouse
      • h.kolman Re: System inteligentnego domu 01.09.11, 13:37
        Jako aktualny użytkownik inteligentnego domu mogę polecić system Fibaro, które sam jestem właścicielem. Największą zaletą systemu jest fakt, że jest on bezprzewodowy. Nie musimy ingerować w strukturę domu - nie trzeba kuć ścian. Bardzo fajne jest też sterowanie systemem, oprogramowanie można zainstalować w laptopie lub telefonie komórkowym i obsługiwać za ich pomocą cały system.
        • Gość: gaume Re: System inteligentnego domu IP: *.globalconnect.pl 14.09.11, 22:57
          Piszesz tak jakby ZWave tego nie posiadał i tu Cię zaskoczę. System ZWave jest bezprzewodowy, ma świetny dostęp z internetu, aplikacji mobilnych do sterowania i zarządzania. Do tego dostępnych jest już ponad 500 produktów korzystających z tej technologii.
          • h.kolman Re: System inteligentnego domu 19.09.11, 12:07
            Fibaro również działa w oparciu o technologię Z-Wave. Dokładnie system jest bezprzewodowy i steruję nim za pomocą telefonu komórkowego, co bardzo pomaga w codziennym użytkowaniu.
      • andbudz Re: System inteligentnego domu 27.09.11, 09:14
        Witam,

W załączonym linku znajdziesz wiele wiadomości nt inteligentnego domu, systemów i rozwiazań technicnzych. Zapraszam do lektury.
        twojinteligentnydom.implesite.pl/a/start.html
      • Gość: a Re: System inteligentnego domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 09:41
        a
      • antekantoni Re: System inteligentnego domu 08.10.11, 18:42
        Może warto zwrócić uwagę na system Domito? Z tego co się orientuję jest to polska marka więc cenowo wypada całkiem rozsądnie. Jakościowo podobno pierwsza klasa.
        www.dommodelowy.pl/?module=materials&action=item&id=1224
        • Gość: jolka Re: System inteligentnego domu IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.11, 18:43
          nie wiem, który system jest najlepszy - dopiero szukam i porównuję, czytam artykuły i komentarze. techmaniak puścił niedawno kilka artykułów o fibaro a teraz mają konkurs w którym nagrodą jest system. 5 tysi mogę zaoszczędzić, tylko czy fibaro jest najlepszy? co mówicie?
          www.agdmaniak.pl/3743/konkurs-wygraj-inteligentny-system/
      • jacob_arannia Re: System inteligentnego domu 24.10.11, 22:37
        Witam, zacznij od przeczytania tego tekstu, masz tu kilka ciekawych patentów na automatyzację domu, zwłaszcza elektryczne kable grzejne są cwane.

Automatyka wokół domu na straży bezpieczeństwa

Pozdrawiam, Jacob Arannia
        • magda11_3 Re: System inteligentnego domu 15.11.11, 14:57
          Nie wierze w systemy bezprzewodowe - co kabel to kabel - no chyba, że masz wykończony dom. My budowaliśmy nowy dom i braliśmy pod uwagę tylko systemy przewodowe. Wybraliśmy system Domito - trochę się bałam ale mąż się uparł na ten system:-) że polski, funkcjonalny i tani. Działa już 2 lata i nie ma z nim żadnych problemów.
          • Gość: gość Re: System inteligentnego domu IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 15:42
            tzn ,że telefon masz tylko stacjonarny na kablu :)
            • magda11_3 Re: System inteligentnego domu 16.11.11, 21:32
              Niestety nie - komórka jak każdy - ale nie przejmuje się, że ktoś zakłóci mi sygnał- najwyżej nie będę mogła zadzwonić- a co jeśli ktoś zakłóci sygnał i nie będę mogła zrobić nic w domu? Jeżeli będziesz używał systemu tylko jako "bajer" do sterowania oświetleniem to nic się nie stanie - ale jak już masz podpięte inne funkcje?
              Poza tym o ile wiem to systemy bezprzewodowe nie są aż tak funkcjonalne jak przewodowe - do niektórych funkcji i tak potrzebują kabla np. ogrzewanie.
          • joanka-r Re: System inteligentnego domu 16.11.11, 18:54
            magda11_3 to uwierz w system bezprzewodowy. Wiesz jak wygodnie jest, włączyć np: alarm w domu, gdy jesteś 150 km od niego a majster dzwoni, ze nie może zamknąć bo zapomniał kod?
            • magda11_3 Re: System inteligentnego domu 16.11.11, 21:48
              To, że mam system przewodowy to nie oznacza że nie mam takiej możliwości. W rozdzielni mam moduł ethernetowy i mogę się łączyć z domem za pomocą internetu z każdego miejsca. Wiem, że można też dokupić moduł GSM i wysyłać do systemu polecenia sms-em.
              System przewodowy czy bezprzewodowy to tylko kwestia podłączenia urządzeń do systemu. W systemie przewodowym (np. Domito, które mam u siebie) wszystkie urządzenia, którymi steruję i które dostarczają info do systemu łączysz za pomocą kabla do modułów, które są w rozdzielni.
              W systemach bezprzewodowych masz nadajniki i odbiorniki i jednostkę centralną, która tym steruje.
              Systemów jest wiele i każdy może wybrać coś dla siebie - ja wybrałam Domito- jestem zadowolona i polecam ten system.
      • elvis.alive Re: System inteligentnego domu 16.11.11, 11:49
        Spróbuj zajrzeć tutaj, jest cała lista propozycji: Inteligentny dom
        • inwestorwlkp Re: System inteligentnego domu 30.11.11, 22:29
          Sporo informacji znajdziesz tutaj www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/zanim-zbuduje/pomysl-na-dom/idea-domow-oszczednych . Sprecyzuj co na czym chcesz się skupić, ciężko Ci pomóc bez tych informacji.
      • moje-4-katy Re: System inteligentnego domu 05.12.11, 14:08
        Witaj na tym blogu możesz znaleźć odpowiedź na swoje pytanie:
        moje-4-katy.blogspot.com/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka