Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tanie ledy

IP: *.180.46.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.11.11, 20:37
    W sprzedaży dostępny jest coraz większy wybór produktów oświetleniowych wykorzystujących technologię LED. Często na jednej półce znaleźć można droższe produkty dobrej jakości i tanie, niemarkowe wyroby. Już na pierwszy rzut oka widać miedzy nimi różnicę w jakości wykonania, ale mimo to klienci często wybierają produkt tańszy. Rozczarowanie przychodzi później, gdy „tanie” LED szybko się przepalają. Zgadzacie się?
    więcej tutaj www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id2011,na-tanich-led-nie-zaoszczedzisz
    Obserwuj wątek
      • limak31 Re: Tanie ledy 16.01.12, 17:51
        Kupowanie tanich ledów to nic innego jak umacnianie szarej strefy i tzw. paserstwa nieumyślnego. Jakość tych żarówek jest naprawdę wątpliwa, warto więc dodać te pare złotych i cieszyć się dobrej jakości światłem długie lata a nie pare miesiecy.
        Polecam ciekawy artykuł o łamaniu praw patentowych przez producentów tzw tanich ledów - bo naprawdę warto wiedzieć, co się kupuje! - www.lednews.pl/Tanie-LED-lamia-prawa-patentowe
        • Gość: Beta Re: Tanie ledy IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.12, 08:47
          Na drogie ledy to też szkoda kasy. Nigdy nie działają tak długo, jak zapewnia producent, oszczędnośc żadna, bo koszt tych żarówek przewyższa oszczędności. W dodatku zaśmiecają środowisko bardziej, niż żarówki tradycyjne, od których niestety się odchodzi. Może ktoś kiedyś wymyśli coś lepszego, ale markowe ledy są stanowczo przereklamowane.
          Kilka lat temu wymieniłam w domu wszystkie żarówki na ledy, kosztowało to straszne pieniądze, a już w rok później wracałam do tradycyjnych.
          • lowczyniglow Re: Tanie ledy 17.01.12, 15:44
            Kilkukrotnie juz spotkałam sie z opnią, ze ledy wcale nie daja takiego efektu energooszczednosci jakbysmy chcieli. moi znajomi rowniez postanowili wymienic w domu wszystkie tradycyjne swietlowki na ledy i korzysci finansowych bylo tyle co kot naplakal...
            • Gość: pola Re: Tanie ledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 16:46
              może kupili właśnie te "tanie ledy" o których mowa w temacie :)
              • Gość: basia Re: Tanie ledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 10:27
                Gość portalu: pola napisał(a):
                > może kupili właśnie te "tanie ledy" o których mowa w temacie :)

Nie, cena "drogich" ledów jest zbyt wysoka, żeby można mówić o oszczędności przy ich stosowaniu.
                • limak31 Re: Tanie ledy 18.01.12, 11:44
                  nonsens..LEDy będą świecić min. 25tys godzin..Normalne żarówki są celowo projektowane w taki sposób, żeby ich żywotność kończyła się wraz z tysiącem godzin (o ile wcześniej nie ulegną awarii).
                  • Gość: basia Re: Tanie ledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 11:55
                    limak31 napisała:
                    > nonsens..LEDy będą świecić min. 25tys godzin.
                    Jakiś dowód? Jeśli nawet będą, to naprawdę uważasz, że na tanich żarówkach stracisz w porównaniu z ledami?
                    • limak31 Re: Tanie ledy 18.01.12, 16:48
                      Gość portalu: basia napisał(a):

> limak31 napisała:
                      > > nonsens..LEDy będą świecić min. 25tys godzin.
                      > Jakiś dowód? Jeśli nawet będą, to naprawdę uważasz, że na tanich żarówkach stra
                      > cisz w porównaniu z ledami?

Polecam obejrzeć na yt film zatytułowany - Spisek żarówkowy-nieznana historia zaplanowanej nieprzydatności i niech Ci nawet będzie, że to spiskowa teoria dziejów, a nie fakty..
                      • Gość: Beta Re: Tanie ledy IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.12, 17:15
                        No to może kiedyś będą działać 25 tys godzin , ale póki co to na razie jest badziewiaste badziewie. Doświadczalnie sprawdzone.
                        • limak31 Re: Tanie ledy 18.01.12, 18:58
                          a jakiej firmy to badziewie, jeśli wolno spytać?
                          • Gość: Beta Re: Tanie ledy IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.12, 21:01
                            Nie pamiętam dokładnie marek, miały pomarańczowe opakowania, ale niestety, nie sprawdzę, bo żadna się nie ostała. Płaciłam naprawdę ciężkie pieniądze, po kilkadziesiąt zł/szt i z pewnością na energii nie oszczędziłam tyle, co wydałam na żarówki. Teraz używam żarówek w cenie 1-2 zł/szt. i mogę świecić na full przez kilka lat, a i tak wyjdzie mi taniej.
                            • Gość: basia Re: Tanie ledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 08:49
                              Gość portalu: Beta napisał(a):
                              > Płaciłam naprawdę ciężkie pieniądze, po kil
                              > kadziesiąt zł/szt i z pewnością na energii nie oszczędziłam tyle, co wydałam n
                              > a żarówki. Teraz używam żarówek w cenie 1-2 zł/szt. i mogę świecić na full prze
                              > z kilka lat, a i tak wyjdzie mi taniej

O tym właśnie pisałam. Bo wszak założenia słuszne i tego nie kwestionuję, ale życie życiem i praktyka pokazuje co innego...
      • limak31 Re: Tanie ledy 20.01.12, 10:18
        Zastanawia mnie tylko czemu obie Panie nie podają żadnych konkretów - ani producenta żarówek LED ani też po jakim czasie uległy one awarii. Inwestycja w markowe LEDy zaczyna zwracać się po ok 2 latach, ze względu na ich wyższą cenę; nie można też powiedzieć o nich że są awaryjne czy szkodliwe dla otoczenia jak w przypadku zwykłych żarówek.
        Drogie Panie, wszystko wskazuje na to, że stałyście się ofiarą nieuczciwej konkurencji i nabyłyście te właśnie TANIE LEDy o których mowa w temacie (bo temat dotyczył właśnie lewych LEDów a kwestii energooszcżędności markowych żarówek LED). Następnym razem więc, zanim zdecydujecie się na zakup - warto gdzieś popytać, jakie LEDy kupić - od tego są różne fora eksperckie jak choćby www.lednews.pl.
        Pozdrawiam
        • Gość: basia Re: Tanie ledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 11:39
          Być może to prawda. Skoro "tanie" LED-y kosztują kilkadziesiąt zł to jedynym wyjaśnieniem może być: podróbka. A że dzisiejszy świat podróbami stoi.... póki co wolę tanie i przewidywalne zwykłe żarówki. Przynajmniej korzyści widoczne natychmiast.
          • samodzielny_bob Re: Tanie ledy 20.01.12, 15:05
            Nie znam się dokładnie na tej technologii, ale to co mówi limak wydaje się rozsądne. Zawsze na efekty trzeba czekać.
            • mortor82 Re: Tanie ledy 20.06.12, 12:24
              Podświetlenie LED oczywiście ok, tylko zależy gdzie, warto przede wszystkim pomyśleć gdzie najwięcej zaoszczędzimy jeśli mamy np. oświetlenie zewnętrzne domu to zamiana halogenów na diody może przynieść całkiem rozsądne oszczędności (widziałem nawet jakieś nie przesadnie drogie LEDy pod 230V na megastore).
      • Gość: ADAM Moje usługi-LED-oswietlenia IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 23:15
        www.ad-el.jimdo.pl
      • vievior Re: Tanie ledy 20.06.12, 08:36
        Ja w swoim domu mam od kilku lat taśmy ledowe i szczerze mówiąc uważam, że są rewelacyjne. Polecam wszystkim (mam nadzieję że zdania nie zmienię;))
        • berserker90 Re: Tanie ledy 21.06.12, 11:01
          Taśmy też są fajne ale co do czego i tak gwoli oszczędności można zmienić nasze normalne żarówki na LED-owe, w późniejszym czasie wyjdzie to o wiele oszczędniej. Ostatnio sam zmieniałem żarówki w domu i wypatrzyłem sklep www w którym mają stosunkowo tanio. żarówki LED
      • febri_kuba Re: Tanie ledy 27.06.12, 15:59
        co tanie to drogie, zazwyczaj tanie ledy maja niskie: wskaznik oddawania barw i barwa swiatla jest zimna.
        produkty markowe typu Philips i Osram, o wiele lepszej jakosci światła
        www.energooszczedne.pl/index.php/id_34.html
        • Gość: Jarek Re: Tanie ledy IP: *.173.38.101.tesatnet.pl 26.08.12, 10:48
          www.ledoneled.pl Tanie ceny .masz problem ze znalezieniem produktu my ci pomożemy
      • Gość: Mint Re: Tanie ledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.12, 11:47
        Ja kupiłem LEDy dla siebie w sklepie internetowym www.sklep.ledsgroup.pl
        Naprawdę warte swojej ceny. Na początku bałem się że będą słabo świeciły ale po zamontowaniu jestem bardzo zadowolony. Światło jest jasne i nie męczy wzroku. Polecam wszystkim jak najbardziej.
        • Gość: Medrys Re: Tanie ledy IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.12, 16:38
          W sumie ok, ale większy wybór przynajmniej z tego co patrzyłem jest jednak na www.megastore.pl zresztą mają sporo nie tylko oświetlenia, ale wszystkiego co związane jest z budowlanką i remontowaniem.
      • Gość: awionetka Re: Tanie ledy IP: *.play-internet.pl 07.10.12, 22:25
        Trochę sceptycznie pochodzę do tego typu wynalazków. Ostatnio przeczytałam, że IKEA ma zamiar przestawić się TYLKO i WYŁĄCZNIE na sprzedaż oświetlenia LEDowego. Niby jest to jakiś sposób na oszczędność i ochronę środowiska, o ile nie przyczepi się do tego zaraz ochrona konsumentów.
      • Gość: the_miss Re: Tanie ledy IP: *.play-internet.pl 07.10.12, 22:26
        Trochę sceptycznie pochodzę do tego typu wynalazków. Ostatnio przeczytałam, że IKEA ma zamiar przestawić się TYLKO i WYŁĄCZNIE na sprzedaż oświetlenia LEDowego. jestemeco.pl/2012/ikea-bedzie-sprzedawac-oswietlenie-wylacznie-w-technologii-led/
        Niby jest to jakiś sposób na oszczędność i ochronę środowiska, tylko boję się, że będą związane z tym duże koszta.
      • weluks Re: Tanie ledy 08.10.12, 11:10
        Dlatego trzeba kupić coś droższego i mieć to na o wiele dłużej. Cena jest w 3/4 przypadkach odzwierciedleniem jakości

-----------
        www.avivainvestors.pl/notowania-funduszy-inwestycyjnych.htm
      • zlot-y89 Re: Tanie ledy 09.10.12, 11:15
        Osobiście używam LED-ów z paru różnych źródeł i w paru mocach ( od takich małych smd po 3W używane w latarkach i innych większych aplikacjach) i nie narzekam na ich żywotność.
      • Gość: Anans Re: Tanie ledy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 16:02
        Również jest sporo niedrogich i krajowych produktów. Sądzę że właśnie tych warto szukać.
      • Gość: enrju Re: Tanie ledy IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.12, 13:02
        i tak i nie, bardzo drogi produkt wcale nie musi oznaczać bardzo wysokiej jakości i odwrotnie, bardzo tani też nie musi być od razu najgorszy. Znam polskich producentów, którzy robią dobre diody led a wcale nie kosztują majątku choć na pewno są droższe niż chińskie
      • mareks_550 Re: Tanie ledy 30.11.12, 10:09
        nie zawsze za dobrą jakość trzeba słono płacić. Trzeba po prostu wiedzieć co kupować, ja sam niedawno kupowałem ledy ale zdecydowałem się na polskiego producenta. Po co mam przepłacać skoro dobry produkt mogę mieć za dobrą cenę
        • gadseq Re: Tanie ledy 07.12.12, 08:39
          jak tylko mam taką możliwość to też kupuję polskie produkty - naprawdę nie mamy się czego wstydzić jeśli chodzi o jakość naszych produktów. Ostatnio czytałem gdzieś artykuł o polskiej fabryce bombek choinkowych - jedna z niewielu na świecie która robi ręcznie, każda jest inna i popyt mają bardzo duży
      • amenhotep81 Re: Tanie ledy 04.07.13, 14:10
        Polecam Ci oświetlenie LED i oprawy, które mi zostały po remoncie mieszkania - chętnie je odstąpię: www.tablica.pl/oferty/uzytkownik/mxDR
      • lumideko Re: Tanie ledy 14.09.16, 09:18
        Dokładnie tak, jak mówi staropolskie przysłowie przysłowie "co tanie, to drogie" i tak jest w przypadku ledów, warto wydać kilka złotych więcej za markowy wyrób i kupić oświetlenie u sprawdzonego dostawcy w Lezajsku np w Lumideko - www.lumideko.pl
        • lumideko Re: Tanie ledy 14.09.16, 09:19
          Polecam sklep -> www.lumideko.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka