Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ilosc schodow w biegu

IP: *.virnxx18.dynamic.dsl.tele.dk 12.12.11, 21:38
    Witam,

Pod ponizszym linkiem www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_abc/id,336/Itemid,51/
    przeczytalem, ze "ze względu na wygodę wchodzenia po schodach wskazane jest projektowanie nieparzystej liczby stopni w jednym biegu."
    My planujemy zrobic schody trojbiegowe i zastanawiamy sie nad iloscia schodow w biegu, ktora ma byc nieparzysta.
    Czy ktos moglby mi powiedziec czy jest to tylko liczba schodow w biegu czy tez liczba schodow plus spocznik ?

Np. Czy jak mam bieg z 8 schodami to dobrze (bo 8 plus spocznik daje nieparzyste 9) czy tez ma miec on 7 schodow ?

Pozdrawiamy,
    Kasia i Adam
    Obserwuj wątek
      • Gość: zbyszek Re: ilosc schodow w biegu IP: *.xdsl.centertel.pl 08.01.12, 20:06
        co do nieparzystej ilości stopni jest to zalecenie do budynków użyteczności publicznej
        w prywatnym domu można stosować co się chce zachowując zdrowy rozsądek
        należy unikać schodów w jednym biegu bez spocznika w połowie wysokości - spadając z takich schodów lądujemy odrazu na dole z samej góry (trochę bolesne)
        schodów zabiegowych (trójkątnych ) bardzo wąskich
        schody muszą być wygodne dla właściciela - kierowanie się w 1-szej kolejności wyglądem (żeby podobały się koleżankom z pracy ) nie ma sensu
        proszę o przesłanie rysunku schodów+ wymiary to popatrzę na rozwiązania
        Zakład Stolarski Zbigniew Uriasz
        39-220 Pilzno Kościuszki 46
        email :schodypanelowe@gmail.com
      • rege2 Re: ilosc schodow w biegu 08.01.12, 20:43
        mam tzw klasyczną wygodna klatkę schodową
        parter wyższy niż pokoje na pietrze
        i tak 8 schodów i 9 spocznik na półpiętrze
        5 schodów i 6 spocznik na piętrze
        nie słyszałam o ilości , a raczej o wysokości stopnia i do tego u nas zaszalowano schody w domu
      • blechert.pl Re: ilosc schodow w biegu 24.01.12, 11:13
        Ilością schodów bym się nie przejmował. Newralgiczne schody to pierwszy i ostani stopień. Ci co je odlewają, robię najwięcej błędów właśnie na nich. Potem przychodzą Ci od podłóg i nagle okazuje się, że pierwszy za wysoki a ostani za mały olbo odwrotnie. Projektowanie wysokości schodów to sztuka. Samo obkładaniem ich np. płytami granitowymi to pikuś w porównaniu z tym co trzeba zrobić wcześniej. Fotki na www.blechert.pl
      • Gość: a Re: ilosc schodow w biegu IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 12:04
        Chodzi o to, by nogą dominującą trafić na spocznik, czyli liczba schodów nieparzysta. Spocznik traktowany jest tutaj jako dodatkowy stopień.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka