Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Remont domu

14.02.12, 11:58
    Sprawa taka.
    dostalem dom w spadku, wiadomo juz ma swoje lata wiec trzeba troche odswiezyc.
    ale jedno jestem w szoku - poziom podłog przekracza granicze :o nie rowne, strasznie zniszczone, innymi slowy zostaje zrobic je na nowo.
    jak myslicie to bedzie najlepsze- panele, kafle, dywan wykładzina czy inne jakies ???
    Obserwuj wątek
      • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Remont domu 14.02.12, 12:10
        z wymienionych opcji najlepsze beda płytki, panele sa głośne, wykladzina to gromadzący się syf.
        • 1prom Re: Remont domu 14.02.12, 12:23
          ale dochodza jeszcze koszty :D co ile kosztuje, dywan najtanszy
        • matka26polka Re: Remont domu 14.02.12, 14:05
          Płytki to moim zdaniem najgorsze rozwiązanie.Nie są wcale tanie a za to strasznie zimne.Ja mam w kuchni i żałuję strasznie.Denerwuje mnie nawet to,że jak chce zmyć podłogę mopem to w fugach zostają włoski i drobne śmieci.Strasznie niepraktyczne.
          • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Remont domu 14.02.12, 14:19
            matka26polka napisała:

> Płytki to moim zdaniem najgorsze rozwiązanie.Nie są wcale tanie a za to straszn
            > ie zimne.Ja mam w kuchni i żałuję strasznie.
            A ja nie wyobrażam sobie innego rozwiązania w kuchni.
            • matka26polka Re: Remont domu 14.02.12, 18:37
              Naszym głównym błędem w kuchni są zbyt jednolite płytki i szerokie dosyć głębokie fugi.Dzisiaj już prawie nikt nie kładzie zwykłego linoleum bo jest niemodny a przecież jest mnóstwo wzorów imitujących np.płytki i żałuję, że takiego rozwiązania nie wybrałam w kuchni.W salonie natomiast i w pozostałych pokojach (poza łazienką oczywiście) zdecydowanie polecam panele.
      • myszkax3 Re: Remont domu 14.02.12, 12:25
        A mi się wydaję, że najlepszym rozwiązaniem będą jakieś ładne ciemne panele. Panele są przystępnych cenach a świetnie wyglądają.
      • onelekter Re: Remont domu 14.02.12, 12:29
        Ja także jednak poradziłabym tobie panele podłogowe, tylko trzeba uważać jakie się kupuje :), istnieje wiele ważnych aspektów od których zależy ich komfort ale także trwałość, wystarczy spojrzeć na różnice cenowe które już powinny dawać do myślenia, my z mężem też nie dawno mieliśmy remont i mogę ci poradzić że jeżeli chodzi o trwałość to liczy się grubość i ścieralność a co do komfortu ważna jest faktura i połysk :)
        • 1prom Re: Remont domu 14.02.12, 13:01
          pytanie o koszty, wiecie wyrownac podloge i polozyc dywan to najtansza metoda i najszybsza :/ pytanie na ile skuteczna
          • mam_kobiete Re: Remont domu 14.02.12, 13:16
            Nie najtańsza, sam dywan po miesiącu będzie nadawał się do wyrzucenia. Wilgoć, mrozy, deszcze (jak masz psa to dorzuć) i jeszcze wiki jakieś...

Lepiej położyć coś co trzyma ciepło i jest prostsze w utrzymaniu czystości, jak na przykład panele albo parkiet. Ja tak zrobiłem. Nie narzekam :)
            • myszkax3 Re: Remont domu 14.02.12, 20:43
              Dokładnie dywan wcale nie wyjdzie Ci tak tanio, jakby mogło się wydawać. I do tego ciężko, naprawdę cieżko utrzymać go w czystości. Dywany i wykładziny to wielkie zbiorowisko kurzu. Ja również mam we wszystkich pokojach panele. Wystarczy przetrzec mopem czy pozamiatać i już czyściutko :)
              • 1prom Re: Remont domu 14.02.12, 20:58
                ciagle mysle na dywanem czy wykladizna ale robi mi sie metlik w glowie przez was :P
                fakt jak beda mrozy moze byc ciezko
                • matka26polka Re: Remont domu 14.02.12, 21:28
                  Daj sobie spokój z dywanem! Wiem co mówię. Nawet najdroższy dywan i tak po 4-5 latach trzeba wymienić natomiast panele, jeśli dba się o nie odpowiednio, mogą posłużyć długie , długie lata.
                  • myszkax3 Re: Remont domu 14.02.12, 22:52
                    No dokładnie:) A dbanie o panele nie nalezy do trudnych. Efektownie też wyglądają drewniane parkiety, ale są droższe i czyszczenie tez wymaga specjalnych środków. Może poprzeglądaj oferty sklepów czy firm zajmujących się podłogami. Zobaczysz co mają w jakich cenach.
                    • 1prom Re: Remont domu 15.02.12, 03:59
                      no ok ale teraz sprawdzanie cen i koszt uslug , masakra
                      sam tego wolabym nie zakladac.
                      a sa jakies rodzaje paneli?? jakas gwarnacja na jakosc jest?
                      • matka26polka Re: Remont domu 15.02.12, 09:15
                        Zawsze możesz wziąć firmę.Zapłacisz trochę drożej ale będziesz miał pewność, że robota jest dobrze wykonana i jak by się coś działo to będzie też można reklamować.Dodam jeszcze w, że w niektórych firmach jeśli oprócz materiału bierze się również ich fachowców do założenia to dają rabaty albo dłuższą gwarancję.Więc warto to przemyśleć.
                        • mateusz21m Re: Remont domu 15.02.12, 09:38
                          Jedna osoba powiedziała że dywan wystarczy na 4-5 lat, u mnie dywany dłużej już wytrzymały. ale i tak też może być z panelami nawet i krócej jeśli się kupi najtańsze. jak kupować to tylko z wyższej półki cenowej sprawdzonych producentów, wtedy ma się pewność ze posłużą. co do Paneli z połyskiem zauważyłem że zarysowania są bardziej widoczne.
                          • matka26polka Re: Remont domu 15.02.12, 12:03
                            Dokładnie tak jest ,że panele panelom nie równe. Czasem można trafić nawet na takie za 20zł/m2 ale ja bym się raczej na taką taniochę nie odważyła. Lepiej jest zainwestować w coś porządnego i mieć spokój na długie lata niż zaoszczędzić parę groszy a potem męczyć się i wiecznie robić poprawki albo wymieniać po 3 latach użytkowania.
                            • myszkax3 Re: Remont domu 15.02.12, 12:17
                              Ja też bym takiej taniej podłogi nie zakładała, bo wydaje mi się, że to bez sensowne wydanie pieniędzy... nie wiem czy taka podłoga wytrzymała by chociaż rok, pewnie zaraz sie będzie rozchodzić i rysować... Ostatnio czytałam, że hitem są podłogi bambusowe, choć są drogie to ponoć bardzo trwałe.
                              • matka26polka Re: Remont domu 15.02.12, 12:32
                                Jak założysz sobie panele z porządnej firmy i odpowiednio będziesz o nie dbać to tez masz problem z głowy na długie lata. Oczywiście o ile są dobrze założone bo znam takie sytuacje, że ludzie dali kupę kasy za materiał-panele, pianka i i to wszystko co jest pod panele kładzione (bardzo dobre jakościowo) ale co z tego skoro wzięli sobie jakiegoś laika do zakładania.Facet odwalił im taką fuszerkę, że szkoda gadać.Tak więc radzę pomyśleć również o odpowiednim wykonaniu podłogi.
                                • myszkax3 Re: Remont domu 15.02.12, 12:38
                                  Oo skąd ja to znam... Znajoma poleciła nam swojego szwagra, że zna się na tym, nie raz już zakładał, po co macie przepłacać za firmę itp. NIGDY WIĘCEJ ! Źle podocinane, krzywo położone, jednym słowem masakra! Następną podłogę zakładała nam już porządna firma. Zapłaciłam więcej, prawda, ale przynajmniej wiem za co
                  • lipido Re: Remont domu 11.03.12, 14:37
                    jeśli kupisz tanie panele to też żadna oszczędność i po 5 latach do wymiany
                    --------------------------------------------
                    mieszkania praga północ
                    • Gość: kiziol Re: Remont domu IP: *.toya.net.pl 26.05.12, 23:34
                      zeby po 5 latach. znajomisie zalapali na promocje z marketu i kupili po 30 zł, przeceniony z 60. po 2 latach musieli wymieniac. zmienili na balterio i poki co nie narzekaja. ale wk* mieli :D
      • onelekter Re: Remont domu 15.02.12, 19:58
        Czy ja wiem te z tworzyw są tańsze, łatwe w pielęgnacji i można wybierać spośród wielu barw i deseni, chociaż rzeczywiście można się przyczepić do ich trwałości ...
        • 20m20 Re: Remont domu 15.02.12, 20:06
          Kto oszczędza, płaci podwójnie ;)
          Podzielam zdanie, że warto wydać więcej na dobre drewno. Będzie to inwestycja na dłużej, jeśli zdecydujesz się na tańsze tworzywo tylko dlatego że ma niską cenę i dużo kolorów do wyboru później może okazać się że konieczna będzie wymiana i wydasz dużo więcej na kolejny remont.
          • 1prom Re: Remont domu 15.02.12, 20:28
            a trudno sie montuje takie panele??? jest ktos kto by mi pomogl jakas firma albo cos ale tez w nomrlaniej cenie.
            to sie robi trudne zaraz beda mi sie te dziury w podlodze podobac :)
            • 20m20 Re: Remont domu 15.02.12, 21:38
              Najlepiej zatrudnić fachowców, oni bez problemu wszystko zrobią tak jak trzeba i raczej wszystko będzie później w porządku. Tylko najpierw trzeba sprawdzić firmę, bo niektórzy tylko nazywają się 'fachowcami' a nic wspólnego z tym słowem nie mają... ;p
            • matka26polka Re: Remont domu 15.02.12, 21:52
              Samo położenie nie jest trudne, może tylko trochę pracochłonne.Mój mąż kładł sam.Panele to nie wszystko bo powierzchnię na którą pójdą trzeba jeszcze wygłuszyć i położyć jakieś pianki czy maty dlatego radzę kupić wszystko w jednym sklepie.
              • 20m20 Re: Remont domu 15.02.12, 22:37
                Tak, to o czym wspomniałaś też jest bardzo ważne - warto kupić wszystko razem w jednym sprawdzonym sklepie.
                Mój też chciał koniecznie kłaść sam, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na ekipę bo i szybciej i jakoś tak ja dzięki temu jestem spokojniejsza o tą podłogę... ;)
            • Gość: anka Re: Remont domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 08:27
              Położenie paneli jest dziecinnie proste dla przeciętnie uzdolnionej osoby :) I moim zdaniem to jest najtańsza opcja, najmniej pracochłonna. Co do jakości, hmm. Są tańsze i droższe, może trwałością nie powalają na kolana, ale za tę cenę nie jest wielką stratą wymienić je na nowe po kilku latach. I tu znowu - wymiana dziecinnie prosta, niekłopotliwa. Drewniane może i trwalsze, na pewno ładne i takie mi się najbardziej podobają, ale to kwestia preferencji i możliwości. Drewniane też się rysują i niszczą, co prawda można odnowić i cieszyć się dalej, ale z generalną wymianą to już więcej kłopotu. Panele, nawet jak się znudzą, szast prast i w ciągu jednego dnia są wymienione na nowe.
              • onelekter Re: Remont domu 16.02.12, 10:09
                Jak wiadomo na tym świecie nic za darmo nie ma i za taką ekipę przyjdzie wam sporo zapłacić, szczególnie jeżeli traficie na takich co specjalnie przedłużają swoją pracę. Chodź z drugiej strony, kupno narzędzi + czas poświęcony na montaż, może kosztować dużo więcej wysiłku
                • matka26polka Re: Remont domu 16.02.12, 11:07
                  Jakich narzędzi? Do położenia paneli wystarczy mieć dwie ręce, coś ostrego do docinania ( i nie musi to być wcale docięte super równo bo brzegi i tak są zasłonięte przez listwy) i jakiś młoteczek oraz drewienko do "dobijania" i to cała sztuka.Pamiętać trzeba tylko aby przy samej ścianie zostawić odrobinę przerwy,która i tak będzie pod listwą, bo podobnie jak drewno czy wykładzina "chodzą" - myślę, że wiadomo o co mi chodzi, nie wiem jak to inaczej ująć.
                  • onelekter Re: Remont domu 16.02.12, 11:17
                    Jak ja pamiętam to mój mąż miał tego masakrycznie dużo przygotowanego ^^ : metrówka, wyrzynarka (do docinania), listewki dystansowe (miał takie listewki 1,5cm x 1,5 cm idealne do zachowania dystansu panelami a ścianą), klocek drewniany do dobijania panela i takie inne duperele.
                    • matka26polka Re: Remont domu 16.02.12, 11:23
                      No może i tak ale myślę , że to nie jest jakiś wielki problem. Nie trzeba przecież tego kupować. Wystarczy od kogoś pożyczyć. Przecież to się nie zużyje więc chyba znajdzie się ktoś kto udostępni takie "duperele" na kilka dni :)
                      • onelekter Re: Remont domu 16.02.12, 11:31
                        Taak, i przy okazji udostępni w pakiecie swojego męża który użyje dobrze tych narzędzi ^^, no chyba że masz w domu złotą rączkę, ja akurat miałam to szczęście, hehe :)
                        • matka26polka Re: Remont domu 16.02.12, 11:35
                          No ja też.Jak już wcześniej pisałam mój mąż sam kładł panele.To akurat zadanie z którym spokojnie można sobie poradzić samemu i nie trzeba nikogo prosić o potrzymanie czy coś takiego...Bo ze zwykłą wykładziną PCV jest już gorzej :(
                        • Gość: anka Re: Remont domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 11:37
                          U mnie to takie "narzędzia i duperela" to wyposażenie podstawowe tak jak sztućce i talerze :)
                          • matka26polka Re: Remont domu 16.02.12, 20:21
                            U mnie właściwie też :P W graciarni mojego "chłopa" to wszystko można znaleźć.Czasem aż strach tam wejść :P Ja to nawet w torebce noszę młotek :P Z resztą nawet gdyby trzeba go kupić to przecież to nie majątek a dociąć można byle czym, nawet nożem do pieczywa dałabym radę :)
                            • 20m20 Re: Remont domu 16.02.12, 20:43
                              Dla nas kobiet buty, dla facetów pełna skrzynka różnych narzędzi. Myślę że w większości przypadków znaleźć można potrzebne i niepotrzebne narzędzia i nie będzie konieczności docinania paneli nożem kuchennym ;)
                              • matka26polka Re: Remont domu 16.02.12, 21:21
                                W sumie to jakby zagryźć zęby to nawet pilniczkiem dałoby radę :P A tak wracając do dobrych jakościowo paneli, takich , których nie trzeba by wymieniać po 2 lachach użytkowania, to możecie polecić jakiś dobry sklep? Jakiś sprawdzony, w którym wiadomo, że nie kupi się jakiegoś "kabąga" i bubla ?
                                • 20m20 Re: Remont domu 16.02.12, 21:41
                                  Ja kupując miałam duży dylemat bo miałam chęć na zakup przez internet - ładne zdjęcia, duuuży wybór. Jednak musieliśmy się spieszyć z decyzją z pewnych powodów i kupiliśmy w sklepie stacjonarnym, w sumie nie żałuję bo panele są bardzo podobne do tych, które podobały mi się w internecie.
                                  Kupował z was ktoś już z jakiejś strony i może się podzielić opinią?
                                  • myszkax3 Re: Remont domu 16.02.12, 23:30
                                    Jeśli chodzi o sklep internetowy to my z mężem zamawialiśmy tutaj multiprodukt.pl/ . Sklep sprawdzony i zaufany. Zamówienie można złożyć elektronicznie, faxem, telefonicznie lub nawet osobiście jak ktoś jest z Koszalina albo okolic. My zamawialiśmy przez telefon bo wiadomo wtedy łatwiej omówić wszelkie szczegóły lub o coś podpytać. Do Koszalina mamy niestety kawał drogi.
                                    • matka26polka Re: Remont domu 18.02.12, 22:31
                                      Niedawno mój szwagier kupował przez internet płytki korkowe ze sklepu mutliprodukt (bardzo fajnie wyglądają aczkolwiek ja sama na korek bym się raczej nie zdecydowała) i bardzo szybko mu je dostarczono- z tego co wiem to w kilka dni od złożenia zamówienia.Pamiętam, że byliśmy z mężem mocno zdziwieni, bo my kupując panele w sklepie stacjonarnym musieliśmy czekać ponad dwa tygodnie na realizację zamówienia.Paradoks :/
                                      • Gość: myszkax3 Re: Remont domu IP: *.54.51.80.easy-com.pl 18.02.12, 23:59
                                        Tak zamówienie realizowane jest bardzo szybko. A dlaczego nie zgodziłabyś się na podłogę korkową? Ja na jej temat słyszałam większość dobrych opinii. Że jest cicha, świetnie zatrzymuje ciepło i dobrze się po niej chodzi, tak miękko bo podłoga jest jakby elastyczna. Ale osobiście nie miałam okazji przetestować takiej podłogi.
                                        • matka26polka Re: Remont domu 19.02.12, 07:57
                                          Nie wiem dlaczego nie chciałabym podłogi korkowej.W sumie to mi się bardzo podoba ale jakos wolę tradycyjne rozwiązania.U mnie zdecydowanie wygrywają panele i drewno.Wydaje mi się, że są łatwiejsze w konserwacji.
                                • Gość: anka Re: Remont domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 08:44
                                  My kupowaliśmy w sklepie stacjonarnym, bo nie ma to jak dotknąć, pomacać, sprawdzić osobiście ;) Jeszcze nie mogę wypowiedzieć się co do jakości/trwałości bo panele dopiero co położone...
                                  • onelekter Re: Remont domu 17.02.12, 15:04
                                    Takie kupno poprzez internet jest dobre, ale tylko wtedy jeżeli już wcześniej sprawdzaliśmy w jakimś sklepie jak to wygląda :), żeby później po dostawie nie mieć jednego wielkiego zawodu xd
                                    • myszkax3 Re: Remont domu 17.02.12, 18:53
                                      My akurat mieliśmy sklep sprawdzony i zaufany, wcześniej znajomi tam zamawiali podłogę. Chociaż jeśli coś było by nie tak, to też nie był by to jakiś wielki problem, zawsze można towar zareklamować.
                                      • onelekter Re: Remont domu 19.02.12, 10:21
                                        Gorzej jak się takiego nie ma :P, znam parę takich przypadków, gdzie trzeba się długo kłócić i użerać żeby dostać zwrot ...
                                        • 1prom Re: Remont domu 19.02.12, 11:41
                                          jestemn juz, ciagle tutaj buszuje teraz przez te wasze zwrotny az sie boje :P
                                          • onelekter Re: Remont domu 19.02.12, 13:57
                                            Nie ma się czego bać, jak się z początku wybierze dobrą podłogę :P
                                            • 1prom Re: Remont domu 19.02.12, 19:00
                                              wzialbym korek, bardzo mi sie podoba mysle ze bedzie najlepszy
      • olaskwarka Re: Remont domu 17.02.12, 16:59
        Witam, jestem studentką SGH warszawie i piszę pracę licencjacką na temat popularności kołder i poduszek jedwabnych w Polsce. Do mojej pracy potrzebuję waszej pomocy! Proszę o pomoc przy wypełnianiu ankiety - zajmie to około 3 min i jest całkiem przyjemne :)

Link do ankiety: www.surveygizmo.com/s3/787635/Ko-dry-i-poduszki

Z góry dziękuję! Każda ankieta przybliża mnie do sukcesu, jakim będzie napisanie pracy :)
        • Gość: helena541 (do 1 pr Re: Remont domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 19:29
          Załóż podłogę z korka tzn.z płytek korkowych,ja taka podłogę mam w kuchni ,przedpokojach,służy mi juz 12 lat tak 12.i nic sie z nia nie dzieje,trzeba tylko uważać,żeby za bardzo ją nie zapiaszczyć ,bo sie porysuje,a co chodzi o konserwację to tylko leciutko zwilżona ściereczka i nic więcej,żadnych past,płynów itp.Zakładałał ją mąż sam na płytki pcv nawet ich nie ściągał na klej butapren.Więc nie zastanawiaj się tylko do dzieła.
      • 20m20 Re: Remont domu 19.02.12, 20:20
        W takim razie skoro chwalicie sklepy internetowe to przy następnym remoncie będę zamawiać, bo wybór jest super. Zaglądnęłam na multiprodukt i wszystko fajnie pokazane, także chciałabym już odnowić wnętrze ale dopiero co było robione... ;p
        • matka26polka Re: Remont domu 19.02.12, 22:31
          W sklepach internetowych jest dużo większy wybór niż w zwykłych i wbrew pozorom szybka dostawa.Mój szwagier czekał na dostawę towaru zaledwie kilka dni od złożenia zamówienia a brał spora ilość. W stacjonarnych sklepach denerwuje mnie czasem to, że mają małe ilości na stanie i w razie większego zamówienia trzeba czekać nawet kilka tygodni.
      • matka26polka Re: Remont domu 20.02.12, 12:31
        Ja lubię kupować przez internet również ubrania. Wystarczy wejść w tabelę rozmiarów i dobrze się zmierzyć a na pewno dobierzemy odpowiedni do siebie rozmiar. Ja już wiele razy kupowałam przez internet przeróżne rzeczy, jedzenie też jeśli można do niego zaliczyć lukrową masę na tort, i jeszcze nie zdarzyło mi się abym była niezadowolona. Czasem jeśli chcę się upewnić co do towaru , który zamawiam po prostu dzwonie i telefonicznie wyjaśniam wszelkie wątpliwości.wtedy mam pewność , że dostanę to czego oczekuję.
        • Gość: myszkax3 Re: Remont domu IP: *.54.51.80.easy-com.pl 20.02.12, 15:27
          Masz racje, teraz wiekszość sklepów internetowych jest bardziej popularnych niż te stacjonarne. Mi też nie zdarzyło sie jeszcze, żebym w razie jakiegoś niezadowolenia, nie mogła sensownie rozwiązać sprawy. A tak jak pisałam wcześniej w multiprodukt.pl przez telefon czy mailowo, można dogadać wszystkie szczegóły i liczyc na fachową porade.
          • matka26polka Re: Remont domu 20.02.12, 15:37
            W zwykłych stacjonarnych sklepach , szczególnie tych dużych, denerwuje mnie jeszcze to, że jak już łaskawie ktoś podejdzie to albo nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie dotyczące produktu albo odsyła do kokoś innego mówiąc , że top nie jego dział.W internecie zadajesz pytanie elektroniczne i musisz poczekać do następnego dnia na odpowiedź ale za to jest ona wyczerpująca i nie ma potrzeby zadawania kolejnych pytań bo wiesz już wszystko.
            • myszkax3 Re: Remont domu 20.02.12, 15:53
              Otóż to, miła i fachowa obsługa to klucz do sukcesu. Do takich sklepów chce się po prostu wracać i ponownie robić zakupy. Zresztą sklepy internetowe to raj dla ludzi, którzy nie mają czasu na latanie po sklepach i stanie w gigantycznych kolejkach, lub szukanie kogoś kto może odpowiedzieć nam na pytanie.
              • matka26polka Re: Remont domu 20.02.12, 16:43
                Sklepom internetowym zależy też aby klient był zadowolony bo zazwyczaj można po dokonaniu zakupu wystawić opinie a w sklepie stacjonarnym jak pójdzie coś nie tak to możesz się wyzalic jedynie księdzu przy spowiedzi :/
                • onelekter Re: Remont domu 21.02.12, 10:18
                  Hmmm, a próbowaliście kiedyś tego typu zakupu przez allegro ? Tam też niby są te opinie, a ceny nie których przyciągają, aż podejrzliwie.
                  • matka26polka Re: Remont domu 21.02.12, 10:41
                    Pewnie! Na allegro są wystawione też często ofert sklepów. Chociaż jeśli chodzi o panele i tego typu asortyment to ja bym wolała chyba raczej w stronie konkretnego sklepu np.mutliprodukt .Na allegro mam wrażenie, że wystawiają sie Ci , którzy nie mają zbyt wielu klientów i chwytaja sie każdej możliwości aby tylko coś sprzedać.
                  • myszkax3 Re: Remont domu 21.02.12, 13:18
                    Podłóg na allegro nie zamawiałam, też jestem chyba bardziej przekonana do stron konkretnych już sklepów. Są dla mnie bardziej wiarygodne. Przy remoncie na allegro zamawiałam jedynie naklejki na ścianę do pokoju dziecięcego :D
      • matka26polka Re: Remont domu 21.02.12, 16:11
        Powiem jeszcze taka ciekawostkę, która może się okazać przydatna dla kogoś kto będzie samodzielnie montował panele. Otóż trzeba pamiętać o zakładania wzdłuz źródła światła, czyli prostopadle do głównego okna. Chodzi o to aby potem światło odpowiednio padało na panele i aby efekt połysku był taki jak należy. Piszę to bo mój znajomy o tym nie wiedział i położył panele równolegle do okna i teraz siedząc na kanapie widać każdą najmniejszą nawet smugę, a nie było by tego problemu gdyby polozył je tak jak powinien.
        • Gość: anka Re: Remont domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 09:18
          matka26polka napisała:
          > Powiem jeszcze taka ciekawostkę, która może się okazać przydatna dla kogoś kto
          > będzie samodzielnie montował panele. Otóż trzeba pamiętać o zakładania wzdłuz ź
          > ródła światła, czyli prostopadle do głównego okna.

Ale przed montażem chyba każdy rozumny człowiek czyta instrukcję (zazwyczaj na panelach jest) lub szuka informacji w internecie. Nie wyobrażam sobie, żeby tak "z biegu" rozpoczynać montaż, bo mimo że jest bardzo prosty, to kilka podstawowych zasad trzeba znać. Żeby ugotować ziemniaki też trzeba wiedzieć ile je gotować ;)
          • matka26polka Re: Remont domu 11.03.12, 11:09
            Niekoniecznie :/ Ja gotując ziemniaki nie patrzę na zegarek tylko widelcem sprawdzam czy są już miękkie. A jeśli chodzi o panele to mój znajomy założył sobie je samodzielnie.Wszystko zrobił dobrze tyle, że założył je równolegle do okien (myślę, że wiadomo o co mi chodzi) i teraz znać na nich każdą smugę. A gdyby ułożył je odwrotnie nie było by problemu.
            • onelekter Re: Remont domu 11.03.12, 12:36
              Czyli lekcja taka, że zanim zabierzemy się za montowanie podłogi, to oprócz instrukcji pytamy się jakiegoś fachowca o wskazówki, zaoszczędzona gotówka zawsze znajdzie swój cel :) .
      • Gość: cromwell Re: Remont domu IP: *.home.aster.pl 12.03.12, 13:48
        duża ilość żywicy na podłogi i dach, żeglarska , zawsze !!!!
        www.cromwell.blog.pl/
      • lewwysocki Re: Remont domu 30.05.12, 22:22
        Jeśli chodzi o materiały budowlane to szczególnie bym polecał raczej panele, albo podłogę z desek...
      • ania.816 Re: Remont domu 27.09.12, 12:59
        nie bardzo się na tym znam ;) ale moge Ci polecić firmę remontową: www.ojbud.pl
        Z nich była zadowolona ;)
      • kak-om Re: Remont domu 27.09.12, 19:57
        Szkoda niszczyć ten zapewne klimatyczny nastój starego budownictwa na panele czy płytki. Jeśli zdecydowałeś się już na zmianę podłogi to postaw na drewno. Nie wyobrażam sobie innego wystroju w takim domku. Jednak drewno tworzy swój klimatyczny i ciepły nastój i na pewno będzie wyglądał najlepiej. Podczas wyboru zwróć uwagę na to, czy drewno jest trwałe i ile razy można je cyklinować bo im lepsze znajdziesz, tym dłużej będzie Ci służyć. Obecnie jest już taki wybór podłóg drewnianych, że znajdziesz coś dla siebie. Pomyśl również nad piękną drewnianą podłogą w łazience w starym stylu. Są już produkowane deski do łazienek, które są odporne na wilgoć oraz wodę. Pomiędzy deskami znajduje się elastyczna fuga, a ich powierzchnia jest przeznaczona do olejowania. Do tego wygląda bardzo ładnie.
        • Gość: zibi Re: Remont domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 22:25
          A nie zastanawiałeś się nad jakimś większym remontem? Może warto zainwestować w jakieś nowoczesne rozwiązania? Ja za namową żony postawiłem na solary, kupiłem w Makrotermie i choć też miałem obawy, że nie będą pasowały do nie już nowego domu to okazało się, że zupełnie niepotrzebnie
          • romek67z Re: Remont domu 04.11.12, 15:47
            Teraz panele wyglądaja identycznie jak drewno, a są łatwiejsze w użytkowaniu, bo nie widać rys ani uszkodzeń, a jak sie coś uszkodzi, to się wypina jedną deskę i wymienia raz dwa. polecam zwłaszcza balterio, bo są nie tylko dobre, ale też bardzo łądne.
      • sigu_r_ros Re: Remont domu 05.11.12, 09:40
        Wg mnie najlepiej wszędzie, gdzie się da położyc płytki : raz, że na długo, dwa że łatwiejsze w utrzymaniu i pielęgnacji niż panele i bardziej spektakularne, jeżeli chodzi o wygląd niż tapeta czy co gorsza gumoleum.
        Tutaj, masz trochę produktów, w przystępnych niskich cenach.
        www.tuplytki.pl/99022,ale-promocje
        PS. Płytki możesz również położyć w salonie, imitujące drewno będą sprawiać, że pokój będzie fajnie przytulny :-)

1prom napisał:

> Sprawa taka.
        > dostalem dom w spadku, wiadomo juz ma swoje lata wiec trzeba troche odswiezyc.
        > ale jedno jestem w szoku - poziom podłog przekracza granicze :o nie rowne, stra
        > sznie zniszczone, innymi slowy zostaje zrobic je na nowo.
        > jak myslicie to bedzie najlepsze- panele, kafle, dywan wykładzina czy inne jaki
        > es ???
      • Gość: Cory Re: Remont domu IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.13, 21:30
        Przy remoncie domu a konkretne łazienki warto zaiwestować w dobry prysznic ;) Ja kupiłem sobie ekologiczny prysznic Oras Natura. Obejrzyj filmik: www.youtube.com/watch?v=i-sh8GJaFK8. Zwróć uwagę na specjalny ekoprzycisk, który znajduje się w rączce natrysku - ogranicza on zużycie wody o 50 proc. I gwarantuję, nie odczuwasz tego podczas kąpieli - masz wrażenie, że woda leci takim samym obfitym strumieniem. Wiem co mówię, pracuję jako sprzedawca i polecam najlepszy produkt jaki mam ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka