Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kolory - pomocy!

21.05.12, 15:53
    Witam się - jestem nowa na forum i od razu proszę o pomoc. Choć jestem kobietą mam problem z odróżnianiem i doborem kolorów, tam gdzie wszyscy widzą fiolet ja widzę niebieski itp:-) Do rzeczy - kupuję właśnie mieszkanie z drugiej ręki i chcę trochę je odnowić. Proszę poradzcie mi na jaki kolor pomalować ściany w salonie połaczonym z kuchnią i jakiego koloru położyć kafelki między szafkami a blatem kuchennym. Meble w kuchni są szare, blaty jasnobrązowe, jedna ze ścian w części "pokojowej" to szara cegła, podłoga w całości ciemne drewno. W tej chwili ściany są białe a całość zimna, chciałabym to ocieplić. Myślałam o jasnokremowych kafelkach i żółtych ścianach plus coś ciemniejszego (pomarańcz?) nad szafkami. Może być czy to kiepski zestaw?
    Obserwuj wątek
      • ikaria80 Re: Kolory - pomocy! 21.05.12, 19:43
        Szczerze mówiąc wydaje mi się ,że troszkę przekombinowałaś:) Szary z beżem ok,ale może też być fiolecik lub czerwień jeśli lubisz.Jasne kafelki jak najbardziej ale powinnaś już nie wprowadzać dodatkowych kolorów w postaci zółtego i pomarańczu bo zrobisz tęcze.Nad szafkami powinnaś położyc ten sam kolorek bo możesz optycznie zniekształcić kuchnie.Kafelki w jakich rozmiarach byś chciała?
        • me-lissa Re: Kolory - pomocy! 21.05.12, 20:12
          Dzięki:-) Czyli ciepły beż po całości? Kafelki 10 na 10 planuję, jednolite, żadnych dekorów.
          • ikaria80 Re: Kolory - pomocy! 21.05.12, 20:40
            Powiedz jeszcze czy te meble są bardziej klasyczne czy bardziej nowoczesne?
            Zerknij na kolekcję Ałtaj z Opoczna,może Ci się spodoba....Ściany możesz pomalować w delikatny ecru,biała czekoladę lub coś podobnego.Jeśli masz pustą ścianę to możesz pokusić się o tapetę z jakimś niezobowiązującym wzorem.
            • me-lissa Re: Kolory - pomocy! 21.05.12, 21:46
              Raczej nowoczesne, bardzo proste co mi odpowiada. Zaraz wygugluję Ałtaja.
              • ikaria80 Re: Kolory - pomocy! 22.05.12, 18:42
                Rozważ może jeszcze płytki w innym rozmiarze plus np.mozaikę .
      • andre83x Re: Kolory - pomocy! 22.05.12, 09:14
        To muszą być jasne kolory, coś w pomarańczy lub żółtym kolorze byłoby najlepszym rozwiązaniem.
        • Gość: Premiere Design Re: Kolory - pomocy! IP: 80.48.97.* 22.05.12, 10:40
          Szarość najlepiej będzie grała z brązami. Nie stosowałabym żółtego ani pomarańczowego na ścianach, a raczej w dodatkach, jeśli lubisz te kolory. Fajna DUŻA lampa w soczystym kolorze, będzie stanowiła doskonały akcent. Ściany i podłogi staraj się utrzymywać w neutralnym kolorze, niech one stanowią tylko tło dla wyposażenia, w które warto zainwestować więcej pieniędzy, bo to ze sobą zabierzesz, jak kiedyś będziesz się wyprowadzać. Jeśli nie jesteś zdecydowana, warto zastanowić się nad poradą architekta, jeśli projekt jest zbyt drogi, a porada nie kosztuje wiele.
      • Gość: Architekt Re: Kolory - pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.12, 11:58
        architekt zaprasza na bloga o wykończeniu wnętrz polecam
        markowe-wnetrza.pl
      • me-lissa Re: Kolory - pomocy! 24.05.12, 14:08
        Dzięki za porady! Myślę że kafle i ściany to będzie ciepły beż / krem plus jasne meble i ewentualnie dodatki w mocniejszych kolorach np pomarańczowym.
        • Gość: zuzka Re: Kolory - pomocy! IP: *.toya.net.pl 26.05.12, 22:56
          jakbys miala wysokie mieszkanie, to w czesci salonowej mozesz sprobowac ze sztukateria, ostatnio ponoc wraca do lask. ja widzialam ostatnio kilka fajnych aranżacji, gdzie sufit byl oddzielony od scian właśnie takimi ozdobnymi listwami. tylko to już trzeba cos porządnego wybrać, a nie byle listwy z marketu, zeby nie wyszło tandetnie. możesz sobie pooglądać tutaj jakie sa= możliwosci www.mardom-sp.pl/produkty/p/2/88/. ja wole te wezsze.
      • Gość: Bewulf Re: Kolory - pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 15:51
        www.dom.pl/tag/kolory-scian tutaj znajdziesz profesjonalną pomoc jesli chodzi o kolory scian w domu tez szukałem na całym muratorze tez co nie co tam znalazlem ale ta strona ma wiecej porad i ciekawszych mojej żonie sie bardzo podobaja efekty jakie widać po ich zastosowaniu
        • me-lissa Re: Kolory - pomocy! 30.05.12, 14:14
          Fajna strona, dziękuję:-)
      • mikfms Re: Kolory - pomocy! 30.05.12, 14:50
        ta żółta ściana w kuchni to moim zdaniem nie jest dobry pomysł; ja mam podobne do Ciebie kolory i płytki mam takie melanżowe z brązem i kremem - mało widać na nich zabrudzenia, a ściany pomalowałam na kolor cafe latte - tylko uważaj by była to farba zmywalna

W salonie polecam pomarańczowy - to fajny ciepły kolor; a żeby efekt był ciekawszy, jedną ze ścian warto pomalować na bardziej intensywny kolor - najlepiej tę, która jest oświetlana przez słońce w dzień

Zanim jednak zdecydujesz się na kolory w pomieszczeniach, przeczytaj, jak na nas wpływają barwy - regiodom.pl/portal/wnetrze/projekty-wnetrz/wplyw-kolorow-na-czlowieka-jakie-kolory-zastosowac-w-mieszkaniu - to ważne szczególnie tam, gdzie spędzamy sporo czasu
        • ikaria80 Re: Kolory - pomocy! 30.05.12, 22:45
          Wejdz jeszcze na strone np. Opoczna i pooglądaj sobie inspiracje...Tak chyba najłatwiej
          • jo-an-na-29 Re: Kolory - pomocy! 29.07.12, 14:50
            dokłądnie, opoczno ma przepiękne płytki w bardzo subtelnych aranżacjach - czyli przeciwieństwo tego, co chciałaś zaproponować. Jeśli zaś chodzi o podłogę, polecam balterio, drzwi - pol skone.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka