Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

VAT-użytkowanie wieczyste

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 22:14
    Czy ktoś może wie, czy do opłat za użytkowanie wieczyste po 1 maja trzeba
    doliczyć VAT? Jeśli tak, to który to art w ustawie o podatku od towarów i
    usług?
    Dziękuję z góry, to bardzo ważne dla mnie
    Obserwuj wątek
      • Gość: hm Re: VAT-użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 10:07
        Obawiam się, że tak, chodzi budzi to mój wewnętrzny sprzeciw, jeśli chodzi
        o "wymowę" uzyskania tego prawa. Ale wygląda na to, że jest to traktowane na
        gruncie VAT jak świadczenie usług. Może na to wskazywać chociażby to, że w
        rozporządzeniu wykonwaczym określono moment powstania obowiązku podatkowego w
        razie oddania gruntu w użytkowanie wieczyste. Jest to upływ terminu płatności
        poszczególnych opłat pobieranych z tego tytułu.
        • Gość: Aga Re: VAT-użytkowanie wieczyste IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 06.07.04, 11:17
          dzieki, bardzo mi pomogles/as :-)
      • Gość: ania Re: VAT-użytkowanie wieczyste IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 07.07.04, 15:15
        A czy samo oddanie w użytkowanie wieczyste jest opodatkowane VAT 22% jako
        dostawa towaru?
        • Gość: hm Re: VAT-użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 15:50
          NIe, no właśnie przecież o tym mówimy. Jest to świadczenie usługi,
          przeniesienie prawa do rozporządzania towarem. To nie jest dostawa gruntu.
      • Gość: net Re: VAT-użytkowanie wieczyste IP: 195.205.156.* 14.07.04, 16:36
        u mnie spółdzielnia nie nalicza od tego VAT.
        VAT doliczyli mi tylko od eksploatacji za garaż i później jeszcze od
        ubezpieczenia za garaż
        • Gość: hm Re: VAT-użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 16:45
          Pewnie z tej prostej przyczyny, że go nie ustanawia. Piszesz o jakiejś zupełnie
          innej sytuacji. VAT od ubezpieczenia? To jest "od wieków" zwolnione z VAT.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka