Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution

18.02.13, 18:36
    Będę wdzięczna za każdą radę, poradę, wskazówkę... Bardzo mi na tym zależy...

Powysyłałam zapytania odnośnie okien z wytycznymi jakie mnie interesują... Dostałam trochę wycen... ale skupiłam się jednak na firmach, które mam u siebie w mieścinie z tego względu, że później jakby co... w razie jakichś reklamacji itp.. to będę miała ich pod ręką... Nie wiadomo jakby było jakbym musiała wzywać kogoś ze środka Polski...

Tak więc... moi faworyci to Vetrex V90+ oraz MS Tytanowe Termo i MS Evolution...
    I pomiędzy tymi firmami chciałabym coś wybrać..

Podsumowując:
    1. Moje wytyczne jakie założyłam... spełniają każde z nich...
    2. Parametry przenikania ciepła w moim przypadku najlepsze maja Tytanowe Termo przy ciepłej ramce Swisspacer
    MS Evolution i Vetrex są powiedzmy sobie równi jeśli chodzi o parametry przenikania ciepła ale jednak gorzej wypadają przy Tytanowe Termo...
    3 Cena... - Najkorzystniejsza dla mnie jest cena MS Tytanowe Termo... później MS Evolution i Vetrex na tym samym poziomie cenowym...

No i teraz niby już mam wybraną jakąś "trójkę" z dziesiątek ofert ... także z wielu okien już nie muszę wybierać .. a nadal mam problem z wyborem... Nie potrafię się zdecydować...

Kuszą mnie Tytanowe Termo ze względu na parametry i cenę... ale to co mnie w nich trochę martwi to ich szerokość 88mm i szyba 3/16/3/16/3 a szyby większe od 1.5m2 4/14/4/14/4
    Czy oby trochę nie za mało? Warte w ogóle to jest moich zmartwień? Czy kompletnie dać sobie z tym spokój?

Natomiast MS Evolution to 92mm z uszczelką środkową i szyba 4/16/4/16/4 ....
    Vetrex ma 90mm i szybki 4/18/4/18/4 ...

No i co mam wybrać? Niby Vetrex ma najlepsze szyby ale przenikalność cieplną najlepszą mają Tytanowe Termo...? Bardzo proszę o wasze opinie... Co wy ... byście wybrali mając takie dane? Będę zobowiązana za wszelkie porady...
    Obserwuj wątek
      • Gość: :o) Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: 195.205.194.* 18.02.13, 22:17
        Parametry okien są publikowane na podstawie okna referencyjnego, niewielkie ono jest i jednoskrzydłowe.
        Przepuść przez gęste sitko ich marketingowe Uw,Ug,UF,Ur i patrz, czy Twój dom spełnia normy domu pasywnego i czy musisz się wykosztować na takie parametry okien.
        Podane przez Ciebie okna wcale nie są tańsze niż Oknoplast Termic a są identyczne jak V90+.

Podaję Ci okna, które w miarę mają dobre opinie w internecie.

producent Adams-Luxdoor, Piotr Stefańczyk
        ul. Mariana Buczka 1A
        07-410 Ostrołęka
        tel. 029 766 61 31

www.abakus-okna.com.pl/fabryka/okien/pl/gdzie_kupic
        www.vidok.pl/gdzie_kupic
        www.dako.eu/article,1,156,305
        Ja mam ofertę na (cały dom) okna o obwodzie 6,5mb, powierzchni okna 2,7 mkw, producenta vidok 90mm Energo, za 1127 zł brutto z montażem...
        Szukaj i znajdziesz :o)

• alexand.ra Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution 19.02.13, 10:54
          Witaj,
          Dziękuję za odzew :)
          O Parametrach okien w swoim pierwszym wpisie ja już wspomniałam dla całego okna a nie dla okna referencyjnego...
          Co do Oknoplastu - odpada.. Nie chce tych okien...Wiec nie biore ich nawet pod uwage...
          Luxdoor - robiłam u nich wycene ale nie są w stanie dac mi gwarancji na okna z łukiem - zatem odpadają...
          W zasadzie to ja robiłam obszerne rozpoznanie na moim rynku i szczerze mówiąc po głębszej już analizie zdecydowałam, że chcę wybierać spośród tych okien, o których wspomniałam i ze względu na ich jakość i cenę, która w zasadzie mnie zadowala...
          Tylko za nic w świecie nie potrafię podjąć decyzji, które z nich mam wybrać :( I tu tkwi mój problem....
          • Gość: . Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 06:34
            Przyjdzie taki czas, że im podziękujesz za uczciwość. Stracili klienta aby nie wsadzić go na minę. To warunki techniczne zaprojektowane do Twego okna są tak odlotowe, że ich produkcja jest ryzykowna....
            • alexand.ra Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution 20.02.13, 10:00
              Zapewne masz rację... nie myślę w tych kategoriach, że jak mi nie dają gwarancji to oni są już beee... Mają swoje powody i nie chcąc się narażać na niepotrzebne kłopoty wolą po prostu nie udzielać na takie okna gwarancji, skoro nie są ich pewni.. Rozumiem...
              Ja sama wiem, że to nie jest takie proste z tymi oknami łukowymi więc rozumiem ich postawę..ale skoro inni są w stanie udzielić mi gwarancji to też muszę patrzeć na swój interes również - prawda? Dlatego też, wolałabym się również zabezpieczyć i znaleźć kogoś kto jednak zagwarantuje mi na jakiś okres umowy, że w razie czego nie zostanę z tym oknem sama...
              • Gość: :o) Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: 195.205.194.* 21.02.13, 19:55
                A ja dziś przegalopowałam się po sklepach okiennych ze swoim obmiarem domu i zamiarem porównania wyglądu okien oraz jakości ich wykonania.
                Miłą niespodziankę zastałam w oknie na profilu aluplast 8000.
                • Gość: Darecki Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 22:50
                  Też mam podobny dylemat ,ale muszę powiedzieć prawdę .Mnie osobiście najbardziej się podobają okna Okno-plastu i MS-ów bo to marki o niekwestionowanej jakości i zdecydowana większość forumowiczów je sobie chwali . Jednak mam okien dużo i zwyczajnie przeliczyłem się z kosztem budowy i jestem zmuszony do oszczędności i muszę zamówić coś alternatywnego Jednak nie mam złudzeń ,że tym samym słabszych .Myślę też o firmie Vidok5 komorowe z trzema szybami Mam nadzieję ,że spełnią moje minimalne oczekiwania za te pieniądze .
                  • Gość: :o) Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: 195.205.194.* 22.02.13, 07:55
                    Kolego Darecki, a gdzie widziałeś te okna?

Obejrzałam już:
                    -okna Abakusa na profilu Bruegmanna Energy, grubość skrzydła 85mm
                    -Oknoplasta, wszystkie serie, cena nieprzyzwoita, kto to kupuje?
                    -Dako, na profilu Veka Alphaline, 90 mm, z pianką wew,bardzo ładne okna, ale tak ciężko w salonie się poruszają, zamykają, jakby uszczelki były źle dobrane lub okna były źle wyregulowane!
                    -Vidok, na profilu Veka Alphaline, 90 mm, z pianką wew, bardzo ładne okna, bez najmniejszych zastrzeżeń.

-Vetrex, na profilu Veka Alphaline, 90 mm, z pianką wewnątrz ramy, bez zastrzeżeń.

W bardzo podobnej cenie okna do mojego domu są DAKO i Vidok, Vetrex droższy o 25% od nich, zaś Oknoplast droższy od nich o 60%.
                    Powyższe obserwacje na razie dotyczą okien białych w standardowej wersji każdego producenta.

• Gość: Jerzy Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 13:45
                      Gdzie ty te ceny wynalazłeś ? No chyba,że Oknoplast wyceniałeś w Mediolanie .Ja mam wyceniony Vidok Oknoplast Vetrex i Ms gdzie są ceny bardzo podobne (różnice kilku procentowe ) jedynie Vidok o około 12 % taniej wyszedł .
                      • Gość: :o) Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: 195.205.194.* 22.02.13, 15:59
                        też w M, lecz nie Mediolanie.
                        To napisz, jak przekonać Oknoplast do wyceny podobnej do Vidoku??

Wyceny mam z tego tygodnia na wydrukach!
                        • alexand.ra Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution 22.02.13, 16:35
                          Z tymi wycenami w Oknoplascie to chyba wyceniaja jak im sie podoba.. Ja sama dostałam dwie rozne wyceny na te same okna od nich i niewiedziec czemu sie one roznia???? Jedna jest wieksza inna mniejsza.... Wiec niewiem o co chodzi....
                          • Gość: Michał Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 22:36
                            Często to wynika z ceny montażu ,dodatków ,itp ,ale nigdy te wyceny nie różnią się o kilka procent .
                  • Gość: Pinio Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: 195.114.161.* 23.03.13, 09:51
                    Darecki, bierz Vidok i nie przepłacaj, te okna posłużą Ci tyle samo lat co te drogie. Ta sama jakość wykonania.
              • Gość: Kamaro Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.play-internet.pl 24.09.13, 10:46
                Ja wybrałbym Vetrexa .

Chciałem dokonać zakupu okien o wysokości 2,50 m . szerokość 1,80 m . ( dwie kwatery)ruchomy słupek.

I tylko Vetrex - udzielił mi gwarancji .

to oznacza, że okno jest rewelacyjne: Sztywne , idealne właściwości .

Inne firmy - udzielają gwarancji do 2,30 m

Polecę jednak 3 szybówkę - żałuję że do swojego domu nie kupiłem takich okien .
                • Gość: radek Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.13, 09:45
                  Słabo szukałeś Ja znam kilka firm co udzielą ci gwarancji na ten wymiar okna .A co do marki to uważam ,że msy biją na głowę te wetrexy .Są ładniejsze lepiej dopracowane estetyczniej wykonane .No i sama marka mówi za siebie .
                  • ljozwiak1 Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution 11.03.14, 00:41
                    Vetrex Veka , MS evolution Brugman - rozmawiajmy o konkretnych oknach !
                    Vetrex Fabryka Veka profil model Aplhaline 90+ okucie Roto ,
                    MS Fabryka Profil Brugman blueevolution model evolution okucie Maco.
                    Jak to porównać ??? na pewno nie z programu konfiguracji na stronach MS i VETREXU (parametry szybka ramka cale okno) tylko w laboratorium.
                    Od siebie dodam że MS czy Vetrex na tych modelach w/w to podobne konstrukcje.
                    Jeśli fabryka je dobrze złożyła i zamontowane zostaną poprawnie to będzie to dobry wybór.
                    O oknach MS evolution czyli tych z mniej wiecej 2 lat mało jest na forach (profil Brugmana).
                    Są wzmianki że MS robił na Vece .
                    MS na pewno głaszcze swoje okna są ładne, widać że lubią dopieszczenie. Nie obędzie się bez krytyki oddziałów sprzedających : jedyny niepokój to MS evolution pasywne czy nie i kombinacje z ciepłą ramką mnie drażnią, niby mają ciepłą która wyglądem jest taka aluminiowo srebrna ale firma MS mówi że za dopłatą dadzą jeszcze cieplejszą. Taka polityka MSu mnie przeraża albo sprzedajemy klasowe okna albo ciułamy kilka złotych dodając jakieś rameczki.
                    pozdrawiam :
                    LJOZWIAK@GMAIL.COM

ps: Jak się ma więcej pieniędzy to kompozytowe okna GENEO REHAU się kupuje !
                    • Gość: Spire Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.14, 21:03
                      Taka piękna reklama jednak jestem pewien ,że Vetrex nawet nie leżał koło Ms-ów .
                      • Gość: LUKAS J Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.14, 23:15
                        Nie ma jeszcze pełnego testu porównywalnych okien Vetrex Veka Alp 90+ i MS evolution brugman 92.
                        Może by się ktoś za to zabrał i można by było wydać werdykt. o oknach i systemach HS
                        /współczynniki U.... , konstrukcja ram skrzydeł - możliwość bezpiecznego zastosowania dużych przeszkleń, mechanika, wygląd, jakość wykonania/
                      • Gość: Gość Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.14, 21:12
                        Spire, proponuję pisać bardziej z sensem.
                        • Gość: Lukas J Siedlce Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.14, 22:34
                          WITAM !

Po miesiącu poszukiwań wybrałem i zamówiłem okna MS Evolution na Salamandrze
                          u przedstawiciela MS w Siedlcach w firmie WINDOOR.
                          Za miesiąc zestaw będzie montowany (okna, balkony przeszklenia nie najmniejsze ale też nie takie kolosalne, plus HS 3 metrowy ).
                          Po zabiegu opiszę okienka MS - czy wybór okazał się trafiony.
                          Pozdrawiam
                          Łukasz
                          Siedlce
                          • futrzak2005 Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution 20.09.14, 21:15
                            I jak wypadły okna MS?
                            HST działają bez problemu?
                            • ljozwiak Re: Vetrex czy MS Tytanowe Termo & MS Evolution 20.09.14, 21:56
                              Okienka MS evolution Salamander. 5 miesiecy od montażu. Na razie trwaja prace wykończeniowe więc systemy nie są intensywnie używane. Drzwi przesuwne szerokosc 275 cm HS sprawują sie perfekcyjnie. Jedyny warunek trzeba je postawić na czymś mocnym cegły itp... i poziomy dobrze wyliczyć. Okna bardzo szczelne i w lato zimne to mogłem sam zauwazyc wiec w zime cieplo nie ucieknie. Polecam cieply montaż na rozpreznej gabce na zewnatrz ktora pianke chroni przed zniszczeniem a wewnatrz tasmy izolacyjne ktore trzeba obrobic. Mam wersje okienek w antracycie obustronnym z struktura drewna, chowane zawiasy,ciepła ramka miedzy 3 szybkami czarna . Polecam a jak by ktoś chciałby na zywo zobaczyć to zapraszam do Siedlec.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka