Gość: Robert IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.02, 13:47 znalazłem wymarzony dom, obecnie jestem na etapie szukania kredytu. Co wybrać dolary, franki szwajcarskie może euro?(złotówki nie biore pod uwagę - za drogo) który bank jest najlepszy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: kredyt hipoteczny IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 11:34 Uważam, żeto na chwilę obecną warto jednak zwrócić się w stronę złotówek. Jeżeli sytuacja gospodarcza będzie szła dalej w złym kierunku kredyt dewizowy moze stać się katasrofą dla wielu osób. Jest to zwiazane z różnicami kursowymi. Ja wybrałem kredyt w LG Petro Banku gdyż mają obecnie cieką promocję. Dość dokłądnie zbadałem różnice kursowe w zeszłym roku i najmniejsze wahania ku mojemu zdziwieniu miał dolar 3,5% , Euro i CHF 8%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: kredyt hipoteczny IP: 62.148.94.* 25.03.02, 17:29 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Uważam, żeto na chwilę obecną warto jednak zwrócić się w stronę złotówek. > Jeżeli sytuacja gospodarcza będzie szła dalej w złym kierunku kredyt dewizowy > moze stać się katasrofą dla wielu osób. Jest to zwiazane z różnicami kursowymi. > Ja wybrałem kredyt w LG Petro Banku gdyż mają obecnie cieką promocję. > Dość dokłądnie zbadałem różnice kursowe w zeszłym roku i najmniejsze wahania ku > > mojemu zdziwieniu miał dolar 3,5% , Euro i CHF 8%. Witam, Nieststy Kredyty w LG nie jest taki jak piszesz. Do tego oprocentowania dolicz jeszcze różnice kursowe ( kupno - sprzedaż) a wyjdzie Ci właściwe oprocentowanie (ok. 2,5 % różnicy). A jeżeli chodzi o kredyt złotówkowy to niestety jest on nadal drogi i straszenie ludzi "złym kierunkiem gospodarki " napewno nie spowoduje dopływyu klientów, a w przypadku nagłego skoku kursu waluty można przwalutować kredyt ( w Lg także ale bardzo rzadko i bardzo drogo- prowizja + różnice kursowe) Ja osobiście polecałbym kredytyw BZ WBK ( niska marża), Kredyt Bank i Banki hipoteczne (dużo ucinają, ale mają niskie oprocentowanie). Pozdrawiam pracowników LG Petro. And. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: kredyt hipoteczny IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.02, 19:59 Dzień Dobry Panie Robercie. Przeczytałem o Pana rozterkach w sprawie kredytu hipotecznego. Ja mieszkam w Białej Podlaskiej i zdaje się że najlepszą ofertę na tym terenie ma Lubelski Bank Regionalny. Ja jestem z zawodu agentem ubezpieczeniowym, dlatego pozwoliłem sobie na kontakt wiedząc, że wiele banków jako formy zabezpieczenia kredytu wymaga polisy na życie o wart. sumy ubezpieczenia w wysokości pobieranego kredytu. Jeżeli będzie Pan miał ochotę na otrzymanie informacji w tej sprawie służę pomocą. Wszystkiego dobrego na Święta Tadeusz Parafiniuk Biała Podlaska adm_biala_podlaska@royalpbk.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VN Re: kredyt hipoteczny IP: *.proxy.aol.com 31.03.02, 07:31 A co zrobicie, jak przyjdzie wam tanczyc tango argentynskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JarekM Re: kredyt hipoteczny IP: 213.25.66.* 01.04.02, 13:35 A czy koledzy rozróżniają kredyt hipoteczny od kredytu zabezpieczonego hipoteką ? To dwa rózne światy. Kredyty hipoteczne dają w Polsce tylko 2-3 banki. Reszta to zwykłe kredyciki z zabezpieczeniem hipotecznym i stąd takie pomysły z tymi polisami. Jak najdalej od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: kredyt hipoteczny IP: *.acn.pl / 10.128.139.* 02.04.02, 00:00 Oswieć nas w tej sprawie, proszę. Które banki dają prawdziwy hipoteczny i czym to się różni. Pozdrawiam. majka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: kredyt hipoteczny IP: 62.148.94.* 02.04.02, 13:35 Witam, Może wyręczę JarkaM- Banki Hipoteczne to Banki Działające na podst. Ustawy o listach zastawnych i bankach hipotecznych z 29/08/1997 r. Banki te pieniądze na swoją działalność mają pozyskiwać z emisji listów zastawnych ofeowanych klientom instytucjonalnym. Z tego co się orientuję na dzień dzisiejszy działają 3 banki (może się mylę) Śląski Bank Hipoteczny Rheinhyp-BRE Minusem tych banków są opłaty dodatkowe pobierane d klientów, a także finansowanie na podstawie wyceny bankowo-hipotecznej wedle której twoje mieszkanie dle banku jest warte ok.20% mniej niż cena (co za tym idzie finansuje się maksymalnie ok.60% wartości. Proponuję wybrać bank który nie będzie wymagał wyceny, ubezp. nz życie i opłaty za wcześniejszą spłatę HypoVereinsbank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: kredyt hipoteczny IP: 62.148.94.* 02.04.02, 13:36 Gość portalu: And napisał(a): > Witam, > Może wyręczę JarkaM- Banki Hipoteczne to Banki Działające na podst. Ustawy o > listach zastawnych i bankach hipotecznych z 29/08/1997 r. > Banki te pieniądze na swoją działalność mają pozyskiwać z emisji listów > zastawnych ofeowanych klientom instytucjonalnym. > Z tego co się orientuję na dzień dzisiejszy działają 3 banki (może się mylę) > Śląski Bank Hipoteczny > Rheinhyp-BRE > Minusem tych banków są opłaty dodatkowe pobierane d klientów, a także > finansowanie na podstawie wyceny bankowo-hipotecznej wedle której twoje > mieszkanie dle banku jest warte ok.20% mniej niż cena (co za tym idzie > finansuje się maksymalnie ok.60% wartości. > Proponuję wybrać bank który nie będzie wymagał wyceny, ubezp. nz życie i opłaty > > za wcześniejszą spłatę > HypoVereinsbank Ups. tochę się poprzestawiało ale o to chodziło Pozdr. And Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: kredyt hipoteczny IP: 62.148.94.* 02.04.02, 13:37 Witam, Może wyręczę JarkaM- Banki Hipoteczne to Banki Działające na podst. Ustawy o listach zastawnych i bankach hipotecznych z 29/08/1997 r. Banki te pieniądze na swoją działalność mają pozyskiwać z emisji listów zastawnych ofeowanych klientom instytucjonalnym. Z tego co się orientuję na dzień dzisiejszy działają 3 banki (może się mylę) Śląski Bank Hipoteczny Rheinhyp-BRE Hypovereinsbank Minusem tych banków są opłaty dodatkowe pobierane d klientów, a także finansowanie na podstawie wyceny bankowo-hipotecznej wedle której twoje mieszkanie dle banku jest warte ok.20% mniej niż cena (co za tym idzie finansuje się maksymalnie ok.60% wartości. Proponuję wybrać bank który nie będzie wymagał wyceny, ubezp. nz życie i opłaty za wcześniejszą spłatę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: kredyt hipoteczny IP: *.acn.pl / 10.128.139.* 02.04.02, 15:18 Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami, który kredyt wybraliście, jaki bank i dlaczego. Za moment stanę przed taką decyzją. Majka Odpowiedz Link Zgłoś
toms_ Re: kredyt hipoteczny- wybor 04.04.02, 10:25 wybranie ktredytu a szczegoleni waluty jest bardzo ciezkie wystarczy sobei przypomniec zeszly rok gdy na przelomie czerwca i lipca 2001 dolar i Euro poleciały w góre w tydzień! wszystkie prognozy wskazywaly ze dolar bedzi ekosztowal pod koniec 2001 4,8 zł tragiczna sytuacja budzetowa i wypowiedz pana Millera sprawiały ze w zasadzie branie kredytu w walucie to bylo samobojstwo! a Rzeczywistosć???? wiemy jaka jest dolar na poziomie 4,10-4,20 przez cały rok a nawet w pewnym moemncie spadl ponizej 4 zł i tyle ! Osobiscie uwazam ze tak jezeli biore duzy kredyt ktory musze splacac bardzo długo powiedzmy planuje splate 15- 20 lat kredytu 250 tys. to w tym momencie jest on bardzo wrazliwy na stope odsetek i wtedy warto brac kredyty walutowe wg. mnie jaka walute sie wybierze to nei ma znaczenia bo jak złotówka osłabnie to wszystko poleci równo w góre i Euro i dolar i frank ! natomaist jezeli bierzesz stosunkowo nieduzy kredyt powiedzmy do 150tys i masz ambicje spalacac go w szybkim tempie powiedzmy 4-5 lat wtedy splacasz mnóstwo kapitału w kazdej racie a odsetki nie odgrywaja az takiej roli i dlatego wg mnie lepiej jest brac kredyt złotówkowy gdyż jezeli chcemy szybko splacic to jest on bardziej wrazliwy na zmiane kursu walutowego niz na stope odsetek wobec tego nagly wzrost kursu walut moze spowodowac ze bedziemy niemilo zaskoczeni o to są takie moje przemyslenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JarekM Re: kredyt hipoteczny IP: 213.25.66.* 02.04.02, 22:05 Gość portalu: And napisał(a): > Witam, > Może wyręczę JarkaM- Banki Hipoteczne to Banki Działające na podst. Ustawy o > listach zastawnych i bankach hipotecznych z 29/08/1997 r. > Banki te pieniądze na swoją działalność mają pozyskiwać z emisji listów > zastawnych ofeowanych klientom instytucjonalnym. > Z tego co się orientuję na dzień dzisiejszy działają 3 banki (może się mylę) > Śląski Bank Hipoteczny > Rheinhyp-BRE > Hypovereinsbank > Minusem tych banków są opłaty dodatkowe pobierane d klientów, a także > finansowanie na podstawie wyceny bankowo-hipotecznej wedle której twoje > mieszkanie dle banku jest warte ok.20% mniej niż cena (co za tym idzie > finansuje się maksymalnie ok.60% wartości. > Proponuję wybrać bank który nie będzie wymagał wyceny, ubezp. nz życie i opłaty > > za wcześniejszą spłatę Ogólnie oczywiście racja ale trochę przesadzasz z tymi procentami. Dla banku zwykłego (uniwersalnego)przy wycenie wartosci rynkowej na 100 zł dostaniesz kredyt max. 40 %, zas przy wycenie wartości bankowo-hipotecznej dla banku hipotecznego dostajesz 60% tej wyceny. Faktem jest, że nie zawsze 60% WBH jest większe od 40% WR. W każdym razie dla banku uniwersalnego każdy kilent jest złodziejem. Jak jest dla banków hipotecznych to na razie nie wiadomo. Warto też zwrócić uwagę że cena nieruchomości nic nie znaczy dla banku. Liczy sie wartość w chwili kiedy bank będzie musiał je sprzedac w szybkim tempie w razie Twojej niewypłacalności. Jak cos sprzedajesz szybko to znaczy taniej. A do tego dolicz odsetki i koszty z całą ta operacja a może i komornika ? Co wtedy zostanie bankowi ? Stąd te ostre kryteria. Osobiści skłaniałbym sie ku bankom hipotecznym ale nie potrafie tego uzasadnić. Może tylko to że sa one specjalnie po to tworzone aby finansowac nieruchomości ? Ale to może nie przekonywac. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: kredyt hipoteczny IP: 62.148.94.* 03.04.02, 14:02 NIe wiem skąd te 40%, z tego co wiem to istnieje możliwość kreedytowania do 100% wartości nieruchomości(w tym wypadku bank nie odayska całości kredytu wraz z naliczonymi odsetkami karnymi i kosztami komorniczymi)pod pewnymi warunkami oczywiście. W GE,LG,WBK liczy się wiek, dochód stała praca. W BZ WBK można pożyczyć do 95 % wartości nieruchomości pod warunkiem opłacenia dodatkowego ubezpieczenia. Jeżeli chodzi o podejście do klienta to uważam, że to właśnie banki hipoteczne zakładają, że stracisz pracę, zostaniesz bez grosza i będzie trzeba sprzedać twoje M ( stąd ta zaniżona wycena). Jeszcze nie spotkałem wyceny bankowo-hipotecznej która byłabypodobna doceny rynkowej(chyba że...). A jeżeli chodzi o ryzyko bankowe to istnieje wiele innych instrumentów do jego zmniejszenia. Tak czy inaczej decydując się na kredyt w banku hipotecznym należy posiadać conajmniej 30-40 % wartości. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JarekM Re: kredyt hipoteczny IP: 213.25.66.* 03.04.02, 19:33 Wydawało mi się że rzecz dotyczy kredytu na zakup nieruchomości zabezpieczanego hipoteka a nie kredytu na nieruchomość w ogóle. Nie mieszałbym wyceny, ceny i wartości to różne sprawy a 40 czy 60% to nie wycena ale limit ustalony przez bank wycena jest według wartości rynkowej, to pewne. Oczywiście o ile masz operat szacunkowy a nie jaka pokątna tabelkę bankowa. Tak czy owak, masz racje że trzeba mieć cos na rozruch aby dostać kredyt i to jest w naszych warunkach normalne. Zakładając że nie przedstawiasz innych zabezpieczeń, bo wtedy to i możesz dostac 200% wartości nieruchomości. Ale to juz oczywiscie inna bajka. Ukłony, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: kredyt hipoteczny IP: 62.148.94.* 04.04.02, 15:35 Witam, oczywiście że chodzi o kredyt na zaku nieruchomości zabezpieczony hipoteką na kredytowanej nieruchomości. A co do wyceny to jest ona bardzo ważna ponieważ bank zabezpieczając się na nieruchomości określa tzw. wskażnik LTV czyli procentowy udział kredytu do wartości nieruchomośi i tutaj mamy problem wyceny. Jeżeli będzie dużo niższa to mamy kłopot. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tolba Re: kredyt hipoteczny 05.04.02, 11:37 Czy jakaś litościwa dusza mogłaby mi pomóc? Na stronie www.hypovereinsbank.com.pl/kredyt/hipo.htm czytam o kredycie i nie kumam liborów, euroliborów i tych innych wariatów. A pytanie mam proste: czy ten kredyt jest opłacalny i czy marże nie są za wysokie. Pomóżta trochę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toms Re: kredyt hipoteczny IP: 217.153.60.* 05.04.02, 11:53 jak na mój gust wymagają bardzo duzo zabezpieczeń! i jest to upierdliwe po drugie widze ze robią problem ze wczesniejsza splatą nie dosc ze biora prowizje 1% to jeszcze minimum 10 tys trzeba wplacic po trzecie nie wiadomo wedlug jakich kursow przeliczaja kredyty walutowe ponadto marże są spokojne a wartości Liborów i Wiborów mozesz znaleźć tu: www.expander.pl/cgi-bin/expander/frameset.jsp generalnei o ile pamietam to ciekawsze oferty mają i Budbank i Gebank mieskzaniowy... Odpowiedz Link Zgłoś
tolba Re: kredyt hipoteczny 05.04.02, 13:08 Dzięki serdeczne, miłego weekendu :) Odpowiedz Link Zgłoś