Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ODSTĘPNE???

04.08.04, 10:15
    Drodzy forumnowicze!Czy zechciałby mi ktoś wyjaśnić ideę kupna mieszkania za
    tzw."odstępne". Czy jest to bezpieczne?Gdzie znajdę tego typu
    oferty.Pozdrawiam serdecznie
    Obserwuj wątek
      • Gość: klient Re: ODSTĘPNE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 21:33
        Z tego co wiem, to ktoś "odstępuje " Ci mieszkanie za kasę. Np. Ty i ktoś macie
        mieszkanie (najlepiej w tej samej spółdzielni lub PGM lub KZKM). Ktoś chce
        zamienić mieszkanie większe na mniejsze (a takowe Ty chcesz) idziesz do Ktosia
        i dajesz mu dolę a resztę załatwiacie w spółdzielni. Jest to metoda bezpieczna
        tylko trzeba dopilnować wszystkich formalności. Poza tym często jest tak, że
        te "większe" są zadłużone i to Ty musisz zapłacić te długi żeby nie mieć
        problemów. Ogłoszeń szukaj w prasie lokalnej właśnie typu "zamienię mieskanie".
        Pozdrawiam.
        • Gość: asia115 Re: ODSTĘPNE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 21:42
          Jest to metoda bezpieczna o ile masz mieszkanie w tej samej spółdzielni lub
          ZKM. Bo jeżeli jesteś ty ze spółdzielni, a ktoś z ZKM to może być problem, bo
          te instytucje niezaleznie od siebie na podstawie wlasnych kryteriów. Zdarza
          się, na szczęście nie zwykle rzadko, że jedna z instytucji się zgodzi, a druga
          nie. Po drugie musisz spłacić zadłużenie delikwenta. Z tym ,że płacisz je w
          imieniu dotychczasowego najemcy za jeszcze nie swoje. Jak coś się rypnie, to
          nie wiem kto ci kase odda. Wiem, bo przerobiłam to w zeszłym miesiącu. Żkm miał
          opory w wyrażeniu zgody. A po trzecie to ty chcesz większe na mniejsze? To za
          co ty masz dopłacać? Gdzie sens ekonomiczny ? I długi płacić? Wykup se je i
          spyl, kup se jakie chcesz i nara.
          • Gość: beti Re: ODSTĘPNE??? IP: 81.210.16.* 24.08.04, 21:51
            odstepne ma też miejsce, jak zbywasz mieszkanie z zasobów TBS. Kształtuje się
            różnie, średnio nie mniej niż 20.000. Przy tej formie instytucja bezpieczna i
            naturalna, ponieważ płacisz w ramach "odstepnego" to, co inni zainwestowali w
            zbywany lokal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka