Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

exotherm pompy ciepła na nowo

IP: *.dynamic.mm.pl 27.08.13, 09:36
    wątek już poruszany, nie mogłem go znależć. Daje na nowo. Moją pompe ciepła Exotherm EXT10G zakładano mi w 2008 roku razem z kolektorem gruntowym płaskim. To juz prawie 5 lat. Dom ok 220m podłogówka, pracuje tylko w taryfie nocnej. Zużycie prądu roczne dla CO i CWU mieści się w granicach 1100 do maks 1300zł. Rachunek niski, ale jak wyżej pisałem II taryfa i w domu ok. 22C tylko. Więc to udaje się, można zredukowac koszty, ale jeśliby pompa pracowała w taryfie normalnej to koszt wyszedłby 2500zł
    Obserwuj wątek
      • Gość: Allazkart Re: exotherm pompy ciepła na nowo IP: *.air-net.gda.pl 29.08.13, 11:45
        też polecam, widziałam u naszego proboszcza w Gowidlinie pod Kartuzami, duża powietrzna w kolorze grafit, niezłe Hi-Tec
      • Gość: ss44 Re: exotherm pompy ciepła na nowo IP: *.air-net.gda.pl 07.01.14, 23:39
        to dobre pompy, polecam
      • Gość: kokoxxx Re: exotherm pompy ciepła na nowo IP: *.play-internet.pl 08.01.14, 21:53
        Tp najlepsza fia w polsce exotherm ecportuje tez do danii i belgii. Polecam
      • nawalonych7krasnali Re: exotherm pompy ciepła na nowo 09.01.14, 11:01
        No to jeszcze podaj ile musiałeś zapłacić za to wszystko...
        Ja też napiszę coś. Rodzice mają domek - 135m2 zabudowy/107m użytkowe. Ściany z betonu komórkowego (jak Itong) 36 cm bez ocieplenia, w podłodze 10cm styropianu, poddasze typu graciarnia, a w dachu wełna mineralna miękka 20cm.
        Zużycie węgla w sezonie to 3 - 4 tony zależy od mocy i długości zimy. Licząc nawet tonę węgla po 1000 zł - prosto policzyć.

I pytanie za MILION: warto wydać około 200 tysięcy (z robocizną to pewnie jeszcze więcej) aby z 4000 za sezon zejść na 2000 - za ile zwróci się ta inwestycja (wliczając awarie i serwisowanie o czym nie wspomniał autor wątku)?

Ekologiczne - zgoda, ale NIEOPŁACALNE !!!!!!!!!!!
      • Gość: add333 Re: exotherm pompy ciepła na nowo IP: *.dynamic.hispeed.ch 20.07.14, 21:20
        ja za całą instalacje i urządzenia zapłaciłem 33 000pln, więc koszt żaden podczas budowy domu to tylko 5 % wydatków, Exotherm to najlepsze polskie pompy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka