Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile płacicie za CO i wode?

IP: 193.24.24.* 13.09.04, 16:10
    j.w.
    a zwłaszcza w jakiej wysokości macie opłaty stałe za ciepło i wode?
    od niedawna mam swoje mieszkanie w nowym bloku i dobiła mnie faktura za
    zuzycie H2O i ciepła
    SPEC nalicza sobie olbrzymie opłaty stałe za ciepło nawet w sezonie letnim -
    co w przypadku mojego mieszkania niespełna 60m2 wyniosło 40 zł/miesiąc
    czy to nie jest grupa przesada monopolisty? czy z tym sie da jakoś walczyć?
    Obserwuj wątek
      • Gość: j0anna Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.09.04, 19:01
        u mnie oplata stala za CO to 45 gr za m2 (Kraków).
        podgrzanie cieplej wody - 20 zl za m3

• Gość: Panan Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: *.acn.pl 13.09.04, 22:58
          Czyli to warszawski monopolista SPEC nalicza sobie takie magiczne kwoty
          u mnie za m2 mieszkanie oplata stala za CO jest 70 gr - to znacznie wiecej niz
          w Krakowie
      • a2221 Re: Ile płacicie za CO i wode? 14.09.04, 23:28
        no to się cieszyć możecie. U mnie w W-wie CO kosztuje 2,10 m2za 37,5m daje
        kwote 78,75 zł. mies./i jest to zaliczka, a nalicza ją spółdzielnia/.J
        • Gość: ula Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: *.chello.pl 15.09.04, 09:46
          To 2.10zł za m2 to napewno łączna opłata, koszty stałe + koszty zmienne!
          U mnie, też W-wa, koszty stałe c.o. to 0,64/m2 a zmienne 1,23/m2, razem 1,87m2
          a więc niewiele mniej!
          Czy wiecie że koszty stałe (zaliczkowe) też powinny być rozliczone po sezonie?
          U nas SM zrobiła to w tym roku,a jak u Was?
          Jak macie rozliczane ciepło? z m2, czy może macie podzielniki kosztów?
          • capa_negra Re: Ile płacicie za CO i wode? 15.09.04, 10:07
            Mieszkam w nowym budownictwie i nie rozliczaja mi ciepla, ani z m2, ani wg.
            podzielkika tylko mam licznik ( taki jak na prąd czy gaz) i płacę wg zuzycia.
            W lecie jest to tylko "abonament" 25 zł m-c w zimie co miesiąc odczytywany jest
            stan licznika i wystawiana faktura wg faktycznego zuzycia.
            Jesli np w marcu jest ciepło, a SPEC dalej grzeje to poprostu odcinam dopływ
            ciepła do mieszkania i po sprawie.
            Rachunki w sezonie grzewczym nie przekraczaja 120-130 zł w najcięzsze mrozy ,
            często jest to poniżej 100 zł przy temperaturze w mieszkaniu 21 st. C i
            powierzchni 50 m2.
            Natomiast ciepła woda... mam piecyk gazowy wiec bule za gaz i oddzielnie za
            wodę , a w naszym przypadku to duże rachunki - 2 osoby w domu ostatni odczyt
            wody 19 m3 i rachunek na 100 zł + gaz 160 zł.
            Czego jak czego ale oszczędzac nie potrafie
            • Gość: ula Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: *.chello.pl 15.09.04, 10:28
              Też bym tak chciała płacić za c.o.! Niestety u mnie niemożliwe jest
              zainstalowanie ciepłomierza, mamy pionowe rozprowadzenie instalacji, trzebaby
              montowac ciepłomierz przy każdym grzejniku a to drogie, SM nie zgodziłaby sie
              na takie rozwiązanie nawet jak sama sfinansowałabym te ciepłomierze! Jesteśmy
              rozliczani w/g podzielników - niestety! Na c.o. nie mogę więc zaoszczędzić,
              nawet zakrecając zawory grzejnikowe całkowicie i tak będę płacić!
              A za podgrzanie wody płacę 7,80 zł/m3, zimna woda - 4,80/m3
            • kixx Re: Ile płacicie za CO i wode? 15.09.04, 12:07
              a jak sa rozliczane koszty CO zuzytego na ogrzanie czesci wspolnych budynku?
              • Gość: ula Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: *.chello.pl 15.09.04, 12:40
                Zaliczkowo płacimy na c.o. -
                koszty stałe (to te zwiazane z mocą zamówiona, przesyłem itp.)
                + koszty zmienne, które to koszty dzielą się ( dopiero na rozliczeniu jakie
                dostajemy po sezonie!) na koszty zależne od zużycia (w/g podzielników) i
                koszty, też nazwane "stałe",które sa własnie kosztami ogrzewania części
                wspólnej budynku.
                • Gość: zła Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: 81.210.16.* 16.09.04, 18:09
                  ja płacę horrendalnie duzo,co miesiąc 2,5 za m2 w TBS. Warszawa. W tym roku
                  bedzie rozliczenie z podzielników ciepła, więc jestem bardzo ciekawa...., ile
                  mi zwrócą. Ale wkurza mnie ta opłata strasznie!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: kixx Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 10:44
                  dzieki za odp.,ale chodzilo mi o rozlicznie kosztow stalych u Capanegry
                  ja mam identyczny system,ale licznik jest odczytywany raz w roku,
                  to co jest na liczniku jest jeszcze zmniejszane o wspolczynnik LAF zalezny od
                  polozenia mieszkania(sasiadow mam tylko po jednej stronie mieszkania),
                  koszty stale mam wieksze,niz koszty zuzycia
                  za caly rok stale wyniosly 567 zl
                  zuzycia 355 zl
                  • Gość: panda Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 12:09
                    Jeżeli uważasz, że masz za duże koszty stałe CO, to może warto zweryfikowac
                    wielkośc zamówionej mocy.
                    U nas zarządca wystąpił z taką propozycją, bo uważał, że jest za duża. U was
                    może właściciele powinni wystąpić do zarządcy (spółdzielni) o zweryfikowanie i
                    ewentualnie zmniejszenie mocy zamówionej zgodnie z potrzebami waszego budynku.
                    Rozliczanie kosztów stałych CO następuje u nas proporcjonalnie do zużycia GJ w
                    mieszkaniu.
                    Koszty CO są jednak uzależnione od indywidualnych rozwiązań systemowych sieci
                    CO, więc do końca nie można ich bezpośrednio porównywać, nie biorąc pod uwagę
                    rozwiązań systemu.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: kixx Re: Ile płacicie za CO i wode? IP: *.acn.waw.pl 23.09.04, 13:25
                      nie,az tak zle to nie jest
                      ja (chyba) place po prostu malo za zuzycie
                      liczby te dotycza mieszkania o ponad 90-ciometrowej powierzchni
                      koszt staly dla 1 m2 wynosi 50 gr miesiecznie
              • capa_negra Re: Ile płacicie za CO i wode? 19.09.04, 22:06
                Proporcjonalnie do wysokości faktury za pobrane ciepło czyli od ilosci GJ a nie
                od m2.
                Czyli im mniej wygrzeje tym mniej "kosztów wspólnych" płacę,zresztą nie sa to
                jakies niebotyczne kwoty - parę złotych, blok jest bardzo dobrze ocieplony,
                szczelne okna,wiatrołap, na klatkach nie ma grzejników - opłaty za straty
                ciepła czy też"wspólne ciepło" nie sa wysokie- nie przekraczają 10 zł w skali
                miesiąca
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka