Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy lokatorzy będą płacić więcej?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:17
    Urzędnicy przestaną mieszkać na cudzy koszt w samym centrum.Od dawna wiadamo,
    że ludzie mieszkają w mieszkaniach komunalnych płacąc grosze ntomiast
    wynajmują swoje mieszkania na wolnym rynku dorabiając się na stalinowskich
    przepisach i cudzej własności !!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Emeryt Re: Czy lokatorzy będą płacić więcej? IP: *.inter / *.inter-c.pl 12.10.04, 22:26
        Kiedy te oszołomy z rządu dadzą pracę i godziwe wynagrodzenie, żeby starczyło
        na ten czynsz. Bo jak narazie to tylko o swoje koryto dbają. Popatrzcie jak
        szybko została znowelizowana ustawa o europosłach> tempo błyskawiczne bo
        chodziło o własne koryta. A może by tak odciąć ryje od koryt.
      • oswn.poznan Re: Niektórzy lokatorzy będą płacić więcej? 13.10.04, 01:00
        zapraszam właścicieli na www.oswn.poznan.pl oraz na www.czynsze.republika.pl .
        Henryk Tubacki
        Przewodniczący Oddziału w Poznaniu OSWN
        tubacki@oswn.poznan.pl .
      • Gość: Slawomir25 Re: Czy lokatorzy będą płacić więcej? IP: 194.71.86.* 13.10.04, 08:34
        Rząd SUPER ;) Jako absolwent szkoly wyższej zarabiam 1000 zl brutto a wiec 700
        zl na reke. Wspolczuje tym co robia za najnizsza krajowa bo mnie po oplaceniu
        czynszu brak srodkow do zycia.
        Podsumowując: BEDZIESZ PRACOWAC NA POKRYCIE CZYNSZU MIESZKANIA!!!
        Nasze prawo i rząd raz jeszcze jest REWELACYJNE!!!
        Kto sie nie zgodzi???
      • Gość: Kamienicznik Re: Czy lokatorzy będą płacić więcej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:36
        Nareszcie koniec z komuną. Skończy się nasza krzywda trwająca 60 lat. A
        lokatorzy jak im się nie podoba to niech sobie wybudują i zobaczą ile co
        kosztuje.
        • Gość: Miki Re: Czy lokatorzy będą płacić więcej? IP: *.u.mcnet.pl 13.10.04, 14:04
          Ty napewno sam nie budowałeś...robili to za Ciebie inni i jeszcze chcesz na
          nich zarobć ............
          • Gość: ajax Re: Czy lokatorzy będą płacić więcej? IP: *.ite.waw.pl 13.10.04, 14:54
            A skąd Ty to możesz wiedzieć kto wybudował, kto na to wszystko zarobił, ... ???
            Poza tym, co Cie to obchodzi ? Jesteś TYLKO lokatorem.
            • Gość: Aga Re: Czy lokatorzy będą płacić więcej? IP: *.toya.net.pl 24.11.04, 12:57
              Jeszcze będziesz się o tych TYLKO LOKATORÓW prosił
        • Gość: lokatorka Re: Czy lokatorzy będą płacić więcej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 16:12
          Chętnie bym sobie wybudowała, gdybym tylko miała za co. Wolałabym mieszkać na
          swoim, niż co miesiąc wpychać do kieszeni właściciela 700zł + elektrowni za
          ogrzanie 300zł. Za te pieniądze ( x 6 , bo jest 6 mieszkań )można już jakies
          remonty stopniowo robić, a nie ciągle jęczeć, że to wasza krzywda. Jak uwolnią
          czynsze, to po prostu przestanę płacić, bo już muszę pożyczać, żeby zapłacić. A
          niech mnie wyrzucą ze starymi rodzicami i małym dzieckiem na bruk.......
          I to jest społeczeństwo katolickie?
          • Gość: lokatorka II Re: Czy lokatorzy będą płacić więcej? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 19:05
            > Chętnie bym sobie wybudowała, gdybym tylko miała za co. Wolałabym mieszkać na
            > swoim, niż co miesiąc wpychać do kieszeni właściciela

Ja również. I również nie mam z czego płacić. Na dziś mieszkanie pochłania
            wszystko, co zarabiam (też mam ogrzewanie elektryczne). Pani z dzieckiem i
            rodzicami ma jakieś szanse na przydział mieszkania komunalnego, a ja - nie.
            Stać mnie - przy obenych cenach - na wynajęcie co najwyżej pokoju. A ile jest
            osób w takiej sytuacji? Które mają za duży dochód na przydział lokalu
            komunalnego, a za mało na opłacenie czynszu w mieszkaniu, ktore było
            kwaterunkowe? Jak duza jest skala tego problemu? Czy ktoś ma jakies pomysły.
            Może pan Tubacki z OSWN z Poznania? Nie chodzi o krytyki i jęki. Co w tej
            sytuacji - z takimi jak ja?
            • oswn.poznan Re: Co dalej? 14.10.04, 08:17
              Gość portalu: lokatorka II napisał(a):

> > Chętnie bym sobie wybudowała, gdybym tylko miała za co. Wolałabym mieszka
              > ć na swoim, niż co miesiąc wpychać do kieszeni właściciela
              > Ja również.
              A jak dostaniesz pracę 200 km od "Twojego własnego domu", to tam wynajmiesz
              mieszkanie, a "Twój" dom będzie stał pusty i tak koszty będą większe. I znów
              szef Ciebie przeżuci do innej miejscowości i na kilka miesięcy kupisz sobie
              mieszkanie czy wynajmiesz. Dlaczego amerykanie są bogaci: bo są mobilni. Lekarze
              i prawnicy kupują, a pracownicy tam wynajmują mieszkania i błyskawicznie reagują
              na potrzeby gospodarki rynkowej.
              Po to są mieszkania na wynajem, by zapłacić czynsz i mieć problem z głowy.
              A własność mieszkań własnościowych też zobowiązuje i jest kosztowna, nie
              zapłacisz na wspólnotę mieszkaniową, zostaniesz wywłaszczony z mieszkania
              własnościowego.
              Mała podaż mieszkań przy nadmiernej ochronie praw lokatorów powoduje wysokie
              czynsze rynkowe, przyjazne prawo najmu zwiększa ofertę podaży mieszkań i obniża
              ceny rynkowe najmu. Organizacje lokatorskie dotąd swoim działaniem "ochronnym
              lokatorów" sami windują ceny najmu wolnorynkowego szkodząc lokatorom. Ale moje
              podpowiedzi np. Pani Sarzyńskiej i innym działaczom lokatorskim trafiają często
              w ścianę, gdyż chyba ci ludzie swoje pozycje budują na walce i zacietrzewieniu
              wobec właścicieli, zamiast zmieniać prawo o dodatkach mieszkaniowych, o opiece
              społecznej i innych ustaw. Wręcz ich działanie doprowadza do nowelizacji ustaw
              zmniejszających pomoc lokatorom. Ale ile ja mam robić za szefa organizacji
              lokatorskich?

> Stać mnie - przy obenych cenach - na wynajęcie co najwyżej pokoju.
              No to wynajmij kawalerkę skoro Ciebie nie stać na duże mieszkanie w kamienicy.
              A może wynajmij mieszkanie na przedmieściu miasta w którym obecnie mieszkasz,
              tam są oferty tańszych i większych mieszkań? Tyko poodejmij działania i sprawdź
              rynek Twój lokalny rynek najmu.

> Jak duza jest skala tego problemu? Czy ktoś ma jakies pomysły.
              > Może pan Tubacki z OSWN z Poznania? Nie chodzi o krytyki i jęki.
              Tak mamy pomysły i w innych krajach to działa, dlaczego w Polsce ma nie działać?
              Kamienice nie są po to żeby stały puste, mają służyć i właścicielom i lokatorom,
              tylko właściciel musi mieć prawa właścicielskie, a lokator nie może postępować
              jak właściciel; puki prawo jest dziwne, to władza dotąd konfliktuje właścicieli
              i lokatorów.
              W mojej kamienicy mam jeszcze tylko dwóch "właścicieli", pozostali lokatorzy
              próbujący działać jak "właściciel na cudzym": sami uciekli - albo na własne albo
              wynajęli w Poznaniu, żadnemu z nich nie sprezentowałem wyroku eksmisyjnego i
              uprawnień do lokalu socjalnego; nawet kupili za "Smiechy" domek na wsi "zabitej
              dechami" gdzie diabeł mówi dobranoc i dojeżdżają nadal do pracy do Poznania i są
              zadowoleni. Inni sprzedali część mebli i wynajęli w Poznaniu mini kawalerkę za
              400zł i już nie płacą 800zł za duże mieszkanie i jeszcze mają dodatek
              mieszkaniowy, którego przyznanie im dotąd odmawiano.
              Ja też wynajmę kawalerki, tylko trochę prawo najmu trzeba zmienić, by było
              bardziej przyjazne i wymagające dla OBU STRON NAJMU. Teraz te mieszkania stoją
              puste i napewno do końca roku będą stały puste. Sądzę, że członkostwo w Unii
              Europejskiej przybliży uzdrowieniu zasad najmu. Ja zawsze mówię: lokatorzy są
              naturalnym sojusznikiem kamienic i właścicieli, tylko prawo nas konfliktuje. Z
              pozostałymi lokatorami, którzy w moim domu chcą być najemcami, a nie niby
              właścicielami nie mam żadnych problemów, są moimi sojusznikami, jest między nami
              zrozumienie i wzajemny szacunek i myślenie co zrobić żeby im i mnie było w
              kamienicy lepiej.
              Sądzę, że za rok emocje "igrzysk przedwyborczych" przeminą, jeżeli prawo będzie
              bardziej przyjazne obu stronom najmu - rynek wszystko wyreguluje i ceny rynkowe
              najmu spadną, a i podaż lokali będzie większa, tylko czym zajmą się nieliczne
              Vip-y które żerują na konfliktowaniu właścicieli i lokatorów?
              Ja jestem otwarty na konstruktywną współpracę z organizacjami lokatorskimi,
              tylko sporo organizacji lokatorskich musi dojżeć do współpracy i zakopać topory
              wojenne i nie działać populistycznie, ale uzgadniać z właścicielami jak zmienić
              zapisy obecnie obowiązującego prawa, ale oni żyją dzięki wojnie, oni chcą być
              sojusznikami minionej władzy licząc, że PRL wróci, ale nie wróci i trzymanie
              dużych mieszkań kwaterunkowych dla wnuków naraża lokatorów na olbrzymie szkody
              finansowe, no ale ktoś musi finansować komorników.
              Już obserwujemy tworzenie się nowego świadomego przedstawicielstaw lokatorskiego
              i to jest szansa dla wszystkich najemców i właścicieli, również dla polityków.
              Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka