Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podkład pod panele ?

IP: 195.136.3.* 16.05.02, 16:00
    Witam

Zdecydowalem sie na panele!
    Bede je kladl na betonowa posadzke.
    Zastanawiam sie nad podkladem pod nie.
    Mieszkanie jest w bloku.
    Naczytalem sie troszeczke o tym
    ale nie ma żadnych doświadczen, pliz help

folia paroizolujaca - to coś - panel

to cos:
    1. Pijanka podkładowa
    2. Płyty podpanelowe (ekopłyty, zielone płyty) różnie nazywane (5,5mm)
    3. Korek techniczny (2mm)

Skłaniam sie ku tym płytom podpanelowym, ale zastanawia mnie jeszcze korek.
    Nie chciałbym za bardzo słyszesc sasiadow z dolu wiec chcialbym miec maksymalna
    (w granicach mozliwosci, rozsadku i ceny) izolacje akustyczna. te plyty podobno
    w miare dobrze to czynia (oczywiscie nie wszystkie)

Jak to jest w przypadku korka 2mm ?

pliz o info
    czaban
    Obserwuj wątek
      • jarek.p Re: Podkład pod panele ? 16.05.02, 16:07
        Pianka jest do d... pod kazdym wzgledem (moze oprocz ceny jedynie)
        Plyty podkladowe (tzw "zielona plyta") sa bardzo dobre - polecam.
        Korek - wychodzi najdrozej, podobno jest tez najlepszy, ale nie wiem czy warto
        az tak szalec. 2mm korka i tak cie nie odizoluje akustycznie od sasiada, a jako
        podklad bedzie sie zachowywac podobnie do tej zielonej plyty. Pozatym czy 2mm
        to jednak nie ciut malo?
        • Gość: r2r Re: Podkład pod panele ? IP: *.citicorp.com 16.05.02, 16:45
          Rowniez slyszalem, ze plyty podpanelowe sa bardzo dobre, czy rzeczywiscie
          tlumia lepiej stukanie charakterystyczne dla paneli?

Art.
      • Gość: igrek Re: Podkład pod panele ? IP: *.acn.pl / 10.128.135.* 16.05.02, 20:11
        pewna zaleta podkladu 2mm, to idealne wyjscie na poziom terakota/gres w innych
        pomieszczeniach
        • marban Re: Podkład pod panele ? 17.05.02, 09:12
          Wszyscy piszą, że słyszeli ...płyta zielona jest ok. Ja taką płytę za namową
          sprzedawcy paneli oraz postów na różnych forach założyłem i ... żadnej różnicy
          między gąbką a tą płytą nie ma - sorry jest - cena (płyta od 2x w górę
          droższa). Panele stukają jak w domu BB i nie jest to wcale śmieszne - bo miały
          nie stukać. Może i wygłuszają odgłosy mojej podłogi dla sąsaida z dołu, ale ja
          mieszkam na parterze :-)Lepiej popytać tych którzy konkretne systemy "pod
          panelowe" zastosowali. Pozdrawiam
          • Gość: Aneta Re: Podkład pod panele ? IP: *.rp.pl / 10.32.23.* 17.05.02, 11:21
            Ja mam podklady podpanelowe tzw zielona plyte. Moim zdaniem jest ok, choc w
            mieszkaniu jeszcze nie mieszkam. Zaznacze ze mam drewniane panele ze stolarki
            wolomin wiec nie ma tego bardzo charakterystycznego odglosu klapania jak przy
            typowych panelach. Generalnie troche sluchac stukot (jak sie chodzi w
            buciorach) ale nie jest najgorzej (nie jak w domu BB:-))

Polecam wiec
          • Gość: chomi k Re: Podkład pod panele ? IP: *.chomiczowka.net.pl 17.05.02, 11:50
            Ja również mam zieloną płytę, a panel stuka. Chodzimy na bosaka-to pomaga:)
            Sąsiadów nie słyszę, ale nie słyszałam również wtedy, kiedy podłoga była
            wykończona innym materiałem.
            • Gość: qwer Re: Podkład pod panele ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.05.02, 11:59
              panele stukaja i tyle nie ma wyjścia zależnie od podkładu bedą stukać mniej lub
              więcej ale napewno cena podkładu nie wpływa proporcjonalnie na jego efekt ;).
              Przed decyzją o piance nadsłuchiwałem odgłosów na panelach u znajomych -
              stosowali róźne metody i prawdę mówiąc między pianką a płytą jest pewna róźnica
              ale dla mnie zbyt mała aby zapłacić więcej niż 2 razy na dodatek płyty są
              zwykle ok 5 mm a to jest dużo zwłaszca jak już leżą jakieś posadzki. Ważne są
              też oczywiście same panele moje maja 14mm więc nie jest najgorzej. Wyjątkowo
              wrażliwym na ten stukot polecam rozważanie klejenie całych paneli do podłożą a
              nie tylko łączeń -ten sposób poważnie redukuje stukanie ale znów poza kosztami -
              klej i robocizna - ma swoje minusy praktyczne - podłoga już nie pływa itd.
              reasumując polecam: folię plus pianke 2mm i tyle ;)

Pozdrawiam
          • Gość: Jarek Re: Podkład pod panele ? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 17.05.02, 12:19
            Ja nie pisze, ze "slyszalem". Choc powinienem napisac, po prostu, ze nie
            slyszalem... zadnego stukania. Mam u siebie zielona plyte, mieszkam juz pol
            roku i po prostu nie stuka. Tyle ze panele mam drewniane a nie te laminowane
            cholerstwa - mozliwe ze to tez ma znaczenie.
      • Gość: kszczep Re: Podkład pod panele ? IP: *.telan.pl 20.05.02, 21:52
        Nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o korek techniczny - jest to dobry izolator
        ale ile ma decybeli to muszisz sam sprawdzić. Osobiście polecam specjalne płyty
        izolacujne - daja tłumienie do 20 dB. Ponadto ich większa grubośc to lepsze
        wyrównanie ew. nierówności. Myślę że korek techniczny jest droższy i wcale nie
        lepszy. Odradzam pianke poliuretanowa bo będziesz czuł sie jak na powierzchni
        bębna. Folia oczywiście tak aby panele nie ciągneły ew. wilgoci.
        • Gość: kszczep Re: Podkład pod panele ? IP: *.telan.pl 20.05.02, 22:01
          przeczytałem inne informacje i muszę dodać. Mam panele na piance i na płytach
          zielonych (5 mm) różnicza jest zasadnicza na korzyść płyt. Zeby Panele nie
          stukały ważna jest jeszcze jedna sprawa - właściwe dylatacje - jak panel się
          napręźy to na pewno będzie stukał. Dylatacje dookoła i jeżeli boki są dłuższe
          niż 5 m.
      • kacperko123 Re: Podkład pod panele ? 27.07.17, 22:29
        Panele to bardzo dobry wybór :) cO prawda jeszcze lepszy to deska- ale wiadomo to się wiąże z kosztami :) Ja pod panele na parterze kładłem styropian. zobacz styropian podłogowy więc jeżeli chcesz porządnie zainwestoać- to bardzo polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka