Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prokom Investments chce zarobić na przedwojenne...

17.02.05, 07:19
    Kolejny przekret. Ile wzial likwidator przedwojennej spolki, ze nie wykresl z
    rejestru? A moze od niego Prokom kupil akcje? Mam paru dobrze ustawionych
    znajomych ktorzy tez tak kombinuje z takimi akcjami. Wkrotce okaze sie tak
    samo jak z wlasnoscia na wschodzie: ziemi bylo tam dwa razy wiecej niz obszar
    przedwojennej Polski, palacow tyle, ze kazdy chlop panszczyzniany tam
    mieszkal. O wspanialych fabrykach - nie wspomne. O kole od roweru tez. Kot
    pozostanie przy mieszkancach centralnej Polski ;) Czyli MY za te zabawy
    zaplacimy. Kiedy wreszcie umra ci co to obiecali za Nicee?
    Obserwuj wątek
      • r306 Zgroza 17.02.05, 10:04
        No i jak tu poprzec jakakolwiek reprywatyzacje? Mimo, ze honor i sumienie mowi
        jasno, ze ludziom, ktorym cos zagrabiono, nalezy sie rekompensata, to jak
        czytam o czyms takim, to sie rekoma i nogami bede zapieral przed reprywatyzacja.
      • Gość: adam Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.bluecom.no 17.02.05, 10:16
        'Ile wzial likwidator przedwojennej spolki, ze nie wykresl z
        rejestru?' - no ciekawe ile mogl wziac likwidator, ktory tuz po wojnie
        nacjonalizowal prywatny majatek :-) i jak przewidujacy musial byc dawca tej
        lapowy :-)
      • Gość: remikane Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:27
        Prokom Investments ma za zadanie zarabiać pieniądze tak jak inne firmy na
        rynku. Jeżeli wszystkie działania PI przebiegają według obecnie obowiązującego
        prawa to nie ma się co podniecać.
        Z tych transakcji wynika, że Krauze bardzo dobrze dobiera sobie
        współpracowników, którzy wiedzą jak zwiększyć wartość spółki.:)

PS Nie podoba mi się tekst w stylu "Kolejny przekret". Sam próbuję odzyskać
        część ziemi pod Warszawą i moge powiedzieć że nie jest to lekki chleb.
        • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 17.02.05, 10:40
          1.
          > Jeżeli wszystkie działania PI przebiegają według obecnie obowiązującego
          > prawa to nie ma się co podniecać.
          Wiekszosc (nie wszystkie!!!)z procesow nacjonalistycznych przebiegala zgodnie z
          obowiazujacym prawem w PRLu. Dlaczego wiec sie podniecasz odzyskaniem jakiejs
          dzialki, ktora zostala znacjonalizowana (oczywiscie jesli nie popelniono
          jakiegos "niedopatrzenia") tez zgodnie "z obowiazujaym prawem"? :)

2.
          W calej kwestii ustalenia "wlasnosci", reprywatyzacji i zwrotu majatku jest
          jeden szkopol - data graniczna. Jesli cofnac sie do czasow nieco dawniejszych,
          to sie okaze, ze wiekszosc majatkow, szegolnie ziemskich byla budowana na
          niewolniczej pracy, sprzecznej z obecnie obowiazujacym prawem pracy, ba -
          stanowiacej nawet przestepstwo, a jako majatek powstaly w wyniku przestepstwa,
          nie podlegaja zwrotowi ;) Dlaczego wiec uznac "swiete prewo wlasnoci", nie
          wnikajac zupelnie w jakich okolicznosciach (czy bez lamania innych praw), ta
          wlasnosc zostala uzyskana? :)
          • Gość: remikane Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:56
            "ze wiekszosc majatkow, szegolnie ziemskich byla budowana na
            niewolniczej pracy," Takie stwierdzenie jest idiotyczne. Żyłeś w tamtych
            czasach? Wiesz ile wynosiła ta większość?
            Punkt widzenia zależy od ponktu patrzenia. Poza tym, obecnie sami jesteśmy
            niewolnikami instytucji finansowych. Mój szacowny kolego, tylko wystarczy jak
            zaciągniesz kredyt 20 letni np. na mieszkanie. Niedaj "Boże", żebyś srtacił
            pracę w czasie spłacania kredytu!!! LOL
            • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 17.02.05, 11:20
              > Takie stwierdzenie jest idiotyczne. Żyłeś w tamtych
              > czasach? Wiesz ile wynosiła ta większość?
              Yyyy, zrodla historyczne nie wystarcza? trzeba miec wehikul czasu? :) Wiekszosc
              ludzi pracowala wowczas z pogwalceniem 8 godzinnego czasu pracy, bez prawa do
              urlopow, ubezpieczenia zdrowotnego, w szkodliwych warunkach i tak dalej i tak
              dalej :) Ja nie jestem, bron Bog, socjalista, ale nieco obiektywizmu przyda sie
              nam wszystkim.

> Punkt widzenia zależy od ponktu patrzenia
              No wlasnie dokladnie to sie odnosci do "prawa wlasnosci" :)
              Prosty przyklad - to z MOICH pieniedzy beda wyplacane odkszodowania
              reprywatyzacyjne :) To co - ja mam sie domagac za to rekompensaty od Twouch
              wnukow? :)

> Poza tym, obecnie sami jesteśmy
              > niewolnikami instytucji finansowych. Mój szacowny kolego, tylko wystarczy jak
              > zaciągniesz kredyt 20 letni np. na mieszkanie. Niedaj "Boże", żebyś srtacił
              > pracę w czasie spłacania kredytu!!! LOL
              Zwaz sanowny kolego, ze tego kredytu wcale nie musze brac :) Ale oczywiscie
              zgadzam sie w pelni, ze w kazdym spoleczenstwie kazdy od kazdego zalezy ;) Co
              oczywiscie tez bezposrednio rzutuje na kwestie reprywatyzayjne - te pieniadze
              nie spadna z nieba ;)
              • Gość: remikane Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:32
                "to z MOICH pieniedzy beda wyplacane odkszodowania
                > reprywatyzacyjne :) To co - ja mam sie domagac za to rekompensaty od Twouch
                > wnukow? :)"

Po reformie emerytalnej z lat 90', na Twoim miejscu bardziej martwiłbym się oto
                jak wysoką będziesz miał rentę/emeryturę. Liczyłeś? Wiesz ile masz na koncie w
                OFE?:)

Poza tym będą wypłacane z Naszych pieniędzy, nie tylko Twich. - to i tak nie ma
                znaczenia. Zajmij się trochę forex'em i rynkiem obligacji to będziesz wiedział
                co mam na myśli.

Pozdrawiam Kolegę;)
                • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 17.02.05, 11:42
                  > Po reformie emerytalnej z lat 90', na Twoim miejscu bardziej martwiłbym się
                  > oto jak wysoką będziesz miał rentę/emeryturę. Liczyłeś?
                  Niestety raz sie skusilem i policzylem - pierwsze moje siewe wlosy heh.

> Poza tym będą wypłacane z Naszych pieniędzy, nie tylko Twich.
                  Alez oczywiscie, tylko racz zauwazyc, ze ustawa reprywatyzacyjna analogicznie
                  jak nacjonalizacyjna - komus zabiera i komus daje, bez prawa wyboru. Tak, tak -
                  wiem, podobna analogie mozna zbudowac przytaczajac przyklad podatkow, ale chyba
                  zgodzisz sie, ze nie o to tu chodzi.
                  Jest tu po prostu pewien problem wynikajacy z dlugiego okresu czasu jaki
                  uplynal, wymiany calego pokolenia.

> Zajmij się trochę forex'em i rynkiem obligacji to będziesz wiedział
                  > co mam na myśli
                  Papiery wartosciowe to nie moja dzialka, ale z tego co wiem, to obligacje sa
                  niczym innym jak papierem dluznym - ktos je bedzie musial splacic "w imieniu
                  skarbu panstwa" :)
                  Ja jestem prostym informatykiem, dzialam w branzy ERP, wiec dla mnie spojnosc
                  danych - co z czego i gdzie - jest nadrzednym sposobem myslenia, wiec sam
                  rozumiesz - dostrzegam i takie aspekty ;)

Pozdrawiam ;)
                  • Gość: remikane Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:33
                    Czy zajmujesz się rynkiem akcji, obligacji, kupujesz na rynku forex czy tak jak
                    Ty tworzysz oprogramowanie enterprise resource planning lub MRP, to i tak
                    wszystko sprowadza się do jednego! WSZYSCY RZEŹBIMY W GÓWNIE i nie do końca
                    wiemy jaki będzie efekt końcowy!!!

Miłego Dnia!

Kane

PS "> Ja jestem prostym informatykiem, dzialam w branzy ERP, wiec dla mnie
                    spojnosc
                    > danych - co z czego i gdzie - jest nadrzednym sposobem myslenia, wiec sam
                    > rozumiesz - dostrzegam i takie aspekty ;)"

Fajnie, że jeszcze są ludzie myślący logicznie i spójnie w tym dziwnym kraju.
                    Pozostań przy tym co robisz, bo jak zaczniesz się zajmować czymś jeszcze oprócz
                    informatyki to Twój spójny i logiczny świat może legnąć w gruzach.
                    • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 17.02.05, 13:27
                      > i nie do końca wiemy jaki będzie efekt końcowy!!!
                      No tu sie calkowicie zgadzam hehehe.

> Fajnie, że jeszcze są ludzie myślący logicznie i spójnie w tym dziwnym kraju.
                      > Pozostań przy tym co robisz, bo jak zaczniesz się zajmować czymś jeszcze
                      > oprócz informatyki to Twój spójny i logiczny świat może legnąć w gruzach.
                      Hehehehehe, coz za troska ;) Jakos sobie radze samodzielnie, dziekuje :)

PS
                      Nie wiem co jest zabawnego, w tym, ze ktos poszukuje logicznych rozwiazan.
                      Taplanie sie w gownie nie jest zadnym usprawiedliwieniem.
              • Gość: darek_w1 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.lan.pop.pl 17.02.05, 12:26
                > ludzi pracowala wowczas z pogwalceniem 8 godzinnego czasu pracy, bez prawa do
                > urlopow, ubezpieczenia zdrowotnego, w szkodliwych warunkach i tak dalej i tak

Czy ty się sympatyczny kolego aby na pewno dobrze czujesz? Chcesz przykładać
                dzisiaj obowiązujące prawo do spraw np. z XIX wieku z na tej podstawie uznawać
                legalność lub nielegalność ówczesnych działań? A nie obiła ci się o uszy
                zasada, że prawo nie działa wstecz? A jeśli za 50 lat wprowadzą 5-godziny dzień
                pracy to uznasz, że obecni pracodawcy złamali prawo i trzeba ich wywłaszczyć?

> Ja nie jestem, bron Bog, socjalista,

Jesteś :-) a co gorsze słabo myślącym (sorry, ale taka jest prawda)
                • Gość: remikane Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:35
                  LOL:)

"Jesteś :-) a co gorsze słabo myślącym (sorry, ale taka jest prawda)"

darek_w1 to było okrutne!ROFL
                • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 17.02.05, 13:22
                  > Czy ty się sympatyczny kolego aby na pewno dobrze czujesz? Chcesz przykładać
                  > dzisiaj obowiązujące prawo do spraw np. z XIX wieku z na tej podstawie
                  > uznawać legalność lub nielegalność ówczesnych działań?
                  Bhehehe, ale rozumiem, ze prawo wlasnosci pochodzace z XIX wieku uznajesz za
                  legalne w swietle prawa XXI wieku :) To jest wlasnie postawa "punkt widzenia,
                  zalezy od miejsca siedzenia".
                  Nie obrzucaj kogos wyzwiskami jesli cierpisz na dualim myslowy, bo cholera wie
                  w takim wypadku, co myslisz mowiac "socjalista" hehehe.
                  • Gość: darek_w1 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.lan.pop.pl 17.02.05, 15:58
                    > Bhehehe, ale rozumiem, ze prawo wlasnosci pochodzace z XIX wieku uznajesz za
                    > legalne w swietle prawa XXI wieku :)

A dlaczego by nie? Prawo nie działa wstecz, ale w przód jak najbardziej. A
                    prawo własności jest prawem szczególnie chronionym praktycznie wszędzie na
                    świecie, także w polskiej Konstytucji. Wywłaszczenie jest możliwe tylko na cele
                    publiczne i za odszkodowaniem. Prawo własności jest fundamentem społeczeństwa i
                    zaliczyć je można do prawa naturalnych. Kryje się za nim czyjaś praca. Jeśli
                    ktoś się napracował to ma prawo do korzystania z owoców swojej pracy. Bez
                    ochrony tego prawa każda praca traci sens, a w szczególności wytwarzanie dóbr
                    trwałych. Konsekwentne wdrożenie takiej polityki prowadzi w stronę jaskiń i
                    wspólnoty pierwotnej.
                    I jeszcze jedno praca to niekoniecznie praca własna, wykonywana osobiście, ale
                    może być to też praca kapitału. Kapitał jest w pewnym sensie formą pracy
                    zamrożoną w formie pieniędzy.

> Nie obrzucaj kogos wyzwiskami jesli cierpisz na dualim myslowy, bo cholera
                    wie
                    > w takim wypadku, co myslisz mowiac "socjalista" hehehe.

Mam taką zasadę, że nie używam wyzwisk. Natomiast często jestem szczery do
                    bólu. Różnica jest taka, że wyzwiska stosuje się bez dowodu ich prawdziwości, a
                    ja uzasadniłem dlaczego twierdzę, że twoja wypowiedź była słabo przemyślana
                    (delikatnie mówiąc)
                    • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 17.02.05, 16:20
                      > Prawo własności jest fundamentem społeczeństwa i
                      > zaliczyć je można do prawa naturalnych. Kryje się za nim czyjaś praca. Jeśli
                      > ktoś się napracował to ma prawo do korzystania z owoców swojej pracy
                      No ktos sie napracowal :) Wiesz, ze pojechales Marksem, zwlaszcza w ostanim
                      zdaniu? ;)
                      Ponadto musisz sobie zdawac sprawe, ze wszystkie akty wlasnosci z XIX wieku w
                      Polsce nosza sygnatury wladz rozbiorowych. Jesli chodzi o odbieranie i
                      nadawanie majtakow, szczegolnie na terenie zaboru rosyjskiego, to "lista
                      wildsteina" przy tym to pikus - tu dopiero bylaby "puszka pandory" hehe.

> I jeszcze jedno praca to niekoniecznie praca własna, wykonywana osobiście,
                      > ale może być to też praca kapitału
                      Rynek kapitalowy w XIX wieku byl w powijakach, wiec udzial w zyskach mial
                      znikomy. Pomijam uslugi bankowe polegajace tylko na pozyczaniu pieniedzy i
                      odbieraniu ich z procentem.

> Mam taką zasadę, że nie używam wyzwisk. Natomiast często jestem szczery do
                      > bólu.
                      I nieomylny w 100% zapomniales dodac ;)

Poza tym nadal nie uzyskalem odpowiedzi, jak sie ma prawo wlasnosci sprzed
                      blisko 100 lat, do prawa wlasnosci do moich pieniedzy placonych w podatkach, z
                      ktorych to bylyby placone odszkodowania i rekompensaty.
                      • Gość: darek_w1 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.lan.pop.pl 17.02.05, 19:45
                        > No ktos sie napracowal :) Wiesz, ze pojechales Marksem, zwlaszcza w ostanim
                        > zdaniu? ;)

Nie wiem, nie czytałem Marksa ;-)
                        To wynika ze zwyczajnej logiki.

> Ponadto musisz sobie zdawac sprawe, ze wszystkie akty wlasnosci z XIX wieku w
                        > Polsce nosza sygnatury wladz rozbiorowych.

A te z okresu międzywojenego?

> Rynek kapitalowy w XIX wieku byl w powijakach, wiec udzial w zyskach mial
                        > znikomy.

Pisząc "kapitał" nie mam na myśli rynku kapitałowego czyli kapitału płynnego
                        przelewającego się to tu, to tam tylko wartość środków produkcji -
                        nieruchomości, budynków, maszyc etc. Taki kapitał istniał praktycznie od
                        zawsze, a w każdym razie od czasu gdy pierwszy gość pracowicie obrobił kawałek
                        kamienia robiąc z niego pięściak.

> Poza tym nadal nie uzyskalem odpowiedzi, jak sie ma prawo wlasnosci sprzed
                        > blisko 100 lat, do prawa wlasnosci do moich pieniedzy placonych w podatkach,
                        z
                        > ktorych to bylyby placone odszkodowania i rekompensaty.

Ale jako przedstawiciel społeczeństwa gładko korzystałeś z mienia, na które
                        ktoś zapracował, a ludzie z karabinami mu odebrali. Wtedy ci nie
                        przeszkadzało? A teraz gdy ktoś chce tylko odzyskać to co mu zabrano czujesz
                        się pokrzywdzony, bo już się przyzwyczaiłeś, że to twoje?
                        • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 18.02.05, 09:04
                          > Nie wiem, nie czytałem Marksa ;-)
                          > To wynika ze zwyczajnej logiki.
                          Hehehe, a gdy ja powiedzialem, ze ludzie pracujacy na te majatki jako prosci
                          robotnicy czy chlopi nie dostali za to nalezytego wynagrodzenia, to mi
                          zarzuciles brak logiki. Ciagle masz dualizm myslowy.

> A te z okresu międzywojenego?
                          No widzisz - to wroc do mojego pierwszego postu, w ktorym zauwazam cos takiego
                          jak "problem daty granicznej".

> Pisząc "kapitał"
                          No, a jak myslisz, z czego powstal ten kapital? Wiekszosc majatkow ziemskich
                          wynikala z "nadan", pozniej byla przekazyana zwyczajnie dziedzicznie. Nadania
                          wynikaly z przynaleznosci do klasy szlacheckiej i tak dalej i tak dalej (klasie
                          mieszczan nie wolno bylo posiadac np. majatkow ziemskich :)).
                          Nie, ja sie nie oburzam jak komuch, ze dzieje byly niesprawiedliwe. Tak bylo i
                          juz. Tylko w wyniku tych samych "dziejow" doszlo rowniez do dramatycznej zmiany
                          stosunkow wlasnosci po 45 roku. Wynikalo to i z przesuniecia granic jak i
                          rowniez z charakteru ustroju, ktory zapanowal. Ot, taki walec historii.
                          Dlaczego domagajac sie pogodzenia sie z losem potomkow chlopow i robotnikow nie
                          domagasz sie tego samego od wlascicieli majatkow? ;)

> Ale jako przedstawiciel społeczeństwa gładko korzystałeś z mienia, na które
                          > ktoś zapracował, a ludzie z karabinami mu odebrali. Wtedy ci nie
                          > przeszkadzało?
                          Mam 28 lat, wychowalem sie na wsi, ktorej stosunki rolne byly uksztaltowane juz
                          w okresie miedzywojennym, jestem synem rodziny inteligenckiej (oboje rodziece
                          byli nauczycielami), dziadek, gdy w latach 60tych pozwolono, na ktotki czas,
                          prowadzic prywatna dzialalnosc, zalozyl wlasny zaklad masarski i sklep. No to
                          mu dosolili po trzech latach taki "domiar", ze interes zwinal.
                          Pytanie - z jakich to zagrabionych dobr tak sobie gladko korzystalem?
                          Jedne co musimy wszyscy splacac jako spoleczenstow, to gierkowki kredyt, ktory
                          zaciagneli moi rodzice na budowe domu.
                          • Gość: darek_w1 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.lan.pop.pl 18.02.05, 10:29
                            > Hehehe, a gdy ja powiedzialem, ze ludzie pracujacy na te majatki jako prosci
                            > robotnicy czy chlopi nie dostali za to nalezytego wynagrodzenia, to mi
                            > zarzuciles brak logiki. Ciagle masz dualizm myslowy.

A na jakiej podstawie twierdzisz, że nie dostali należytego wynagrodzenia?

> No, a jak myslisz, z czego powstal ten kapital? Wiekszosc majatkow ziemskich
                            > wynikala z "nadan", pozniej byla przekazyana zwyczajnie dziedzicznie.

Trzeba by przeanalizować losy tych majątków, ale osobiście bardzo w to wątpię
                            żeby w 1939 roku większość majątków ziemskich pochodziła z nadań dla szlachty.
                            A poza tym nie tylko o majątkach ziemskich jest mowa. Fabryk czy kamienic nikt
                            nikomu nie nadawał tylko były budowane za pieniądze właścicieli, a też je
                            komuniści zabrali. I nie chcą oddać.

> Pytanie - z jakich to zagrabionych dobr tak sobie gladko korzystalem?

A dlaczego teraz narzekasz, że musisz z własnych pieniędzy oddać coś byłym
                            właścicielom? Przecież żaden właściciel do ciebie po kasę nie przychodzi.
                            Oczywiście, powiesz że zapłacisz pośrednio w postaci podatków jak wszyscy
                            obywatele. I słusznie. Więc dlaczego nie stosujesz tej samej zasady w drugą
                            stronę? Z majątków odebranych właścicielom tez korzystałeś pośrednio, bo
                            państwo korzystało ze zrabowanych majątków, a więc pośrednio wszyscy obywatele.
                            Twój wywód wygląda wypisz wymaluj jak żywcem wzięty z "W pustyni i w puszczy"
                            (chyba nie muszę przypominać postaci Kalego) ;-)
                            • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 18.02.05, 11:28
                              > A na jakiej podstawie twierdzisz, że nie dostali należytego wynagrodzenia?
                              Jak Ty mnie odsylasz do "W pustynie i w puszczy", to ja odsylam do "Ziemi
                              obiecanej". :)

> Trzeba by przeanalizować losy tych majątków, ale osobiście bardzo w to wątpię
                              > żeby w 1939 roku większość majątków ziemskich pochodziła z nadań dla
                              > szlachty.
                              W okesie miedzywojennym nie bylo nadan :) To spadek po naszej historii
                              dawniejszej ;)
                              Wiem, ze to zaden arument w merytorycznej dyskusji, ale jakos mi sie
                              przypomniala "Kariera Nikodema Dyzmy" hehehe. Ciiiii - to takie tam luzne
                              skojarzenie ;)

> Twój wywód wygląda wypisz wymaluj jak żywcem wzięty z "W pustyni i w puszczy"
                              Ale nie widzisz, ze Tobie mozna zarzucic to samo???
                              Jesli spojrzysz na moj pierwszy post, to zobaczysz, ze za sprawe honoru i
                              elementarnego poczucia sprawiedliwosci uwazam, ze bylym wlascicielom naleza sie
                              i zwrot majatkow i rekompensaty itd. Tylko widze i druga strone "medalu". W
                              ciagu tych 60 lat po wojnie cos sie jednak na terenach tego panstwa dzialo,
                              zyli ludzie, tworzyli jakies tam dobra. Wiekszosc fabtyk byla ograbiona przez
                              Niemcow, Warszawa przestala istniec, ogrom zniszczen byl kolosalny. Jak by nie
                              oceniac komuny na terenie Polski, to jednak cos tam to pokolenie ludzi wlasna
                              praca wlozylo w odbudowe i budowe tego kraju. Nie w celu
                              budowy "socjalistycznej ojczyzny", ale zwyczajnie - chodzac do pracy i
                              wykonujac swoje obowiazki.
                              Byc moze, gdyby nie wojna i komuna jeden z moich dziadkow bylby dobrze
                              prosperujacym zarzadca majatku ziemskiego w poznanskiem (bo byl nim przed
                              wojna), drugi mialby siec zakladow miesnych, a ja bylbym spadkobierca
                              tych 'dobr doczesnych'. Komuna odebrala nam wszystkim bardzo duzo.
                              Teraz wiec trudno sie dziwic ludziom, gdy widza ludzi pokroju Krause, ktory
                              ewidentnie wali nas wszystkich rogi. Ot i wszystko.
                              • Gość: darek_w1 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.lan.pop.pl 18.02.05, 15:17
                                > > A na jakiej podstawie twierdzisz, że nie dostali należytego wynagrodzenia
                                > ?
                                > Jak Ty mnie odsylasz do "W pustynie i w puszczy", to ja odsylam do "Ziemi
                                > obiecanej". :)

Do czego by się nie odsyłać to pamiętaj, że właściciel fabryki też MUSI zarobić
                                bo w tym celu fabryke wybudował. Proporcjonalnie do włożonego kapitału i ryzyka
                                ewentualnego niepowodzenia.
                                Wyciąganie wniosków z sytuacji z XIX wieku jest dosyć ryzykowne, bo był to
                                okres przechodzenia z jednej formacji społecznoekonomicznej do drugiej. Z
                                jednej strony były zanikające majątki ziemskie z nadań szlacheckich, z drugiej
                                rodzący się kapitalizm, który nie miał jeszcze wykształconych mechanizmów
                                regulacyjnych typu prawa rynkowe, ustawodawstwo antymonopolowe, rynek
                                kapitałowy itd.

> Jesli spojrzysz na moj pierwszy post, to zobaczysz, ze za sprawe honoru i
                                > elementarnego poczucia sprawiedliwosci uwazam, ze bylym wlascicielom naleza
                                sie
                                >
                                > i zwrot majatkow i rekompensaty itd.

Hmm, ja przeczytałem coś o zapieraniu się rękoma i nogami przed jakąkolwiek
                                reprywatyzacją ;-) Tylko z tego powodu, że ktoś odkupuje od innych prawa do
                                nieruchomości w nadziei na zrobienie interesu. Gdyby je odbierał siłą to
                                owszem, było to nie w porządku, ale może po prostu spadkobiercy właściceli nie
                                chcą dalej czekać, nie mają pieniędzy na prawników, procesy i późniejsze
                                zagospodarowanie obiektów, i wolą odsprzedać swoje prawa za mniejsze pieniądze
                                ale już dziś, a nie za nie wiadomo ile lat (i czy w ogóle). A Krauze ma akurat
                                wolne pieniądze i inwestuje je w coś na czym być może za ileś lat zarobi. To
                                akurat nie jest nic nagannego (choć inne interesy Krauzego śmierdzą jak
                                wojskowa latryna).

> ciagu tych 60 lat po wojnie cos sie jednak na terenach tego panstwa dzialo,
                                > zyli ludzie, tworzyli jakies tam dobra.

I dlatego wcale nie twierdzę, że reprywatyzacja powinna być w naturze wraz z
                                obiektami wybudowanymi po nacjonalizacji (mamy takie dziwne prawo, że do
                                właściciela gruntu z definicji należą także budowle postawione przez kogo
                                innego na tym gruncie). Wcale też nie twierdzę, że odszkodowania muszą być 100-
                                procentowe licząc wg dzisiejszej wartości gruntów. To jest nieuzasadnione
                                ponieważ jeżeli przyjęlibyśmy, że za znacjonalizowane nieruchomości należy się
                                rekompensata to należaloby ją liczyć od ich wartości w chwili nacjonalizacji, a
                                jest oczywiste, że ich wartość w kraju zrujnowanym wojną jest zupełnie inna niż
                                dzisiaj. Tak samo nieuzasadnione jest żądanie wypłaty utraconych zysków z
                                nieruchomości (były takie pomysły), ponieważ wcale nie jest powiedziane, że w
                                ogóle byłyby jakiekolwiek zyski. Na nieruchomościach (i każdej innej
                                inwestycji) nie zawsze się zarabia, można też stracić. A socjalistyczna
                                polityka podatkowa na pewno nie pozwoliłaby się dorobić.
                                Ale jak by nie kombinować to jakaś rekompensata za znacjonalizowany majątek
                                powinna być.
                                • r306 Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen 18.02.05, 16:21
                                  > Do czego by się nie odsyłać to pamiętaj, że właściciel fabryki też MUSI
                                  > zarobić
                                  Oczyyyyyyyyyyywiscie. Ja pracuje w prywatnym przedsiebiorstwie i tak chce - mam
                                  dobra motywacje do podnoszenia swoich kwalfikacji, wiem za jaka prace dostaje
                                  pieniadze. Wiem, ze zebym ja zarobil, zarobic musi przede wszystkim moj
                                  pracodawca. Ja naprawde jestem "dzieckiem kapitalu" hehehe. I wcale nie wylewam
                                  lez nad niesprawiedliwosciami - jesli jestem niezadowolony z wynagrodzenia, to
                                  negocjuje, jak nie jestem zadowolny z negocjacji, to zmieniam prace (to juz
                                  czwarta).

> Wyciąganie wniosków z sytuacji z XIX wieku jest dosyć ryzykowne, bo był to
                                  > okres przechodzenia z jednej formacji społecznoekonomicznej do drugiej
                                  Oczywiscie, tylko racz zauwazyc, ze teraz mamy tez przejscie z jednej formacji
                                  spolecznoekonomicznej do drugiej, co w polaczeniu z, jak sam zauwazyles,
                                  niezbyt przejrzystymi wczesniejszymi transakcjami Krause, owocuje tym, ze to
                                  on, a nie ktos inny, ma ten KAPITAL do obracania i de facto zerowania na
                                  reprywatyzacji.
                                  Wiec moje zapieranie sie rekoma i nogami wynika li tylko, ze to wlasnie jest w
                                  kontekscie Krausego.
      • Gość: Waga Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:22
        Dokładnie tak. Przewłaszcza się mienie wspólne na mienie Pana K. (i innych
        gigantów od robienia nas w rogi). Pouczająca jest historia super sukcesów firmy
        PROKOM, zaczynająca się od firmy Kajkowskich. Pani Stopka jest znana z
        przejęcia - jako urzędnik miejski - mieszkania za bezcen w Gdyni. Ludzie tacy
        wykorzystują swoją bezczelność w podobny sposób, jak osoba, która kupuje na
        przelew, a potem kluczy i nie płaci (traktując nieudolność naszych sądów jako
        element rynku!!). Tutaj traktuje się słabość urzędów i Państwa jako element
        rynku. Trochę jeszcze świadomych działań PR, i wszystko gra.
        • Gość: remikane Re: Prokom Investments chce zarobić na przedwojen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 15:24
          Gdyby polskie prawo nie było tak zj@#$%! to pani K. czy p S. już by siedziały w
          więzieniu!
          Jeszcze jeden przykład zj!@$#$ prawa. W zeszłym roku klienci jednego z biur
          maklerskich w zaledwie 100 sekund zostali wydy!@## na około $1mil i co? Do dziś
          nic!
          gospodarka.gazeta.pl/gielda/1,49583,2528174.html
          Sorry, ale niecierpie gdy ktoś narzeka w podobny sposób! Zrób coś w tej sprawie
          mądralo!
      • Gość: Artur L. lepiej byście sie do roboty wzięli, narzekacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:21
        Uczyć sie trzeba, języki poznawać, może najpierw krowy paść, a dopiero potem
        dzielić sie swoimi odkryciami z innymi! Co Wam nie pasuje, debile. Ktoś od Was
        mądrzejszy umie wykorzystac sytuację? No i dobrze. A wolę, zeby ktoś choćby i za
        złotówke wziął, ale jak będzie w prywatnych rękach to może coś sie dziać zacznie!
        Więć do roboty i nie krytykować bez sensu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka