Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kto mieszka na ostatnim piętrze

04.03.05, 12:49
    Taka trochę ankieta :)
    Kto mieszka na ostatnim piętrze i kto ma zalewane mieszkanie z powodu, że
    dach przecieka? Czy zdarza się to tak często, czy sa to po prostu sporadyczne
    przypadki? Czy spółdzielnia po takim zalaniu szybko łata dziury czy też
    zwleka z remontem?
    Wasze wypowiedzi pomogą mi podjąć decyzję o zakupie/bądź nie mieszkania na
    ostatnim piętrze...
    Obserwuj wątek
      • Gość: JK Re: Kto mieszka na ostatnim piętrze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.03.05, 19:34
        Ja od półtora roku mieszkam na ostatnim piętrze. Wcześniej to mieszkanie przez
        prawie rok wykańczałam, więc też już było w użyciu. Przez te ponad 2 lata
        mojego pobytu w tym mieszkaniu na szczęście nic mnie nie zalewało i mam
        nadzieję, że tak zostanie. A dlaczego od razu zakładasz, że mieszkanie na
        ostatnim piętrze musi być zalewane?
      • Gość: paweł ja mieszkam IV/IV IP: *.imp.gda.pl 04.03.05, 21:13
        Jest super. Mieszkam już 15 lat. Zaciek był raz po 7 latach uzytkowania (
        niewielki)- pekła papa na łączeniu płyt. Naprawili w ciągu 3 dni i spokój. NIKT
        NIE TUPIE MI NAD GŁOWĄ. Siedząc na stołku lub leżąc na kanapie widzę niebo , a
        nie blok na przeciwko. I jeszcze jedno cała rodzina ma lepszą kondycję , a żona
        trzyma linię bo jedno wejście na 4 piętro to mniej więcej 10 przysiadów do
        których nikt by mnie nie zmusił gdyby nie 4 piętro. W życiu bym się nie
        przeprowadził na parter np.
        • Gość: DOROTA Re: ja mieszkam IV/IV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 10:58
          Ale podobno w lato gorącą,w zimie zimno..
          • Gość: gobo Re: ja mieszkam IV/IV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:08
            Praw natury sie nie zmieni.
            • Gość: DOROTA Re: ja mieszkam IV/IV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 14:08
              No jasne, chodziło mi na to, ze bardziej odczuwa się pogodę na ostatnim pietrze
              niz na srodkowym.
              • punto55sx Re: ja mieszkam IV/IV 05.03.05, 14:58
                Czy to rzeczywiście prawda z tym, że w lato jest w takim mieszkaniu gorąco?
                Czarna papa chyba nieźle się nagrzewa?
                A jak sobie radzicie z wnoszeniem i znoszeniem wózka dziecięcego? Na dole to
                trochę strach trzymać że złodziej ukradnie...
                • Gość: paweł Re: ja mieszkam IV/IV IP: *.imp.gda.pl 05.03.05, 19:59
                  Przy pierwszym dziecku wymusiłem na administracji ,żeby tzw wózkarnia w piwnicy
                  była dostepna dla wózków i sam zrobiłem szyny zjazdowe po schodach wiodących do
                  piwnicy . Przy następnych dzieciach wózek stał w waitrołapie przed klatka i
                  jakoś nikt nie ukradł.
                  Co do ciepło-zimno to powiem tak . Mam mieszkanie słoneczne 2 pokoje na
                  południe kuchnia i drugie dwa pokoje na północ. Zimą w słoneczne dni kaloryfery
                  są wyłączone i nagrzewa się od słońca. Latem wcale to słońce nie przeszkadza
                  jest lodga inny kąt padania i nie ma problemu. Od dachu się nic nie nagrzeje bo
                  jest stropodach z wentylowaną komorą pomiędzy dachem a moim sufitem ocieplona
                  wełną mineralną . Komfort cieplny jest pełen. Jest duzo cieplej w zimie niż w
                  mieszkaniach na parterze , gdzie ciągnie od piwnic. Z kolei mieszkania na 1 i 2
                  piętrze nie są tak dobrze nasłonecznione. A latem no cóż te ostatnie lata są
                  takie ,że ja wprost tęsknię za upałem.
                  Pozdrawiam Gdybym miał jeszcze raz wybierać znowu wybrałbym ostatnie IV piętro.
                  Masz więcej ruchu i patrzysz na wszystko z góry.
          • Gość: JK Re: ja mieszkam IV/IV IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.03.05, 20:18
            Gość portalu: DOROTA napisał(a):
            > Ale podobno w lato gorącą,w zimie zimno..

U mnie nie jest ani tak, ani tak. Jest normalnie. Przedtem mieszkałam na 2p. i
            miałam okna na wschód. Teraz mam okna na wschód i zachód i też jest OK. W zimie
            prawie wszędzie (oprócz łazienek właściwie) mam kaloryfery nastawione na 2-2,5
            na 5 możliwych "stopni grzania", temperatura jest wtedy ok. 20 stopni. W lato
            też nie narzekam, ani się nie gotujemy, ani nie marzniemy. Jak jest upał
            trzydzieści parę stopni na dworze, to i niższe piętro nie pomaga.
            • Gość: punto55sx Re: ja mieszkam IV/IV IP: *.aster.pl 05.03.05, 20:24
              Zaczynam już trochę rozumieć. OKazuje się, w większości przypadków, że ci co nie
              mieszkają na ostatnim piętrze zwykle twierdzą, że " podobno zalewa i podobno w
              zimie zimno, a latem ciepło". Natomiast Ci którzy mieszkają na ostatnim widzą
              same plusy, choćby te z lepszą kondycją z powodu spacerku na 4 pięterko.
              :) Czyż to nie ciekawe?
              • Gość: www Re: ja mieszkam IV/IV IP: *.acn.waw.pl 05.03.05, 20:31
                Mieszkam na parterze, zima ciemno, ale na zimno nie narzekam, natomiast latem
                mieszkanie sie w ogóle nie nagrzewa i jest za zimno. łasnie odbieram jasne
                mieszkanie na ostatnim piętrze,światło i nikt nie tupie nad glowa. winda jest.
        • Gość: paweł Re: ja mieszkam IV/IV IP: *.imp.gda.pl 07.03.05, 08:48
          Jeszcze jedna uwaga. Sąsiad z pierwszego ostatnio skarzył się na spaliny. Rano
          właściciele włączają silniki i pracowicie odśnieżają, a całe spaliny lecą
          sąsiadowi do mieszkania ,a na czwartm nic nie czuć.
          • Gość: Leszek Re: ja mieszkam IV/IV IP: 194.25.214.* 07.03.05, 10:29
            Dodam jeszcze od siebie, ze na ostatnim pietrze (moj przypadek to 10/10) nie
            slychac laciny naszej mlodziezy czy ich ojcow, popijajacej na placu zabaw.
            Slychac rozmowe ale nie da sie rozroznic poszczegolnych SLOW:)))
      • Gość: robert ostatnie piętro. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:04
        Ja mieszkam na ostatnim piętrze w dwu pietrowym budynku 2/2. Nad moim
        mieszkaniem jest przestrzen około 1 metra więc do dachu który jest pokryty papą
        droga daleko. Dach był 2 lata temu remontowany.Zalania się nie boję chocby
        dlatego ze mam wykupione ubezpieczenie wraz z OC. Miałem inny kłopot popękał mi
        sufit wzdłuż drewnianych legarów. mamy wspólnotę ,napisałem pismo do
        administarcji o ocenę stanu . przyszli obejrzeli sufit i okazało sie ze to
        tylko stary tynk popękał na nim.
        Co innego jak ktos mieszka w bloku wielkopłytowym bo tam mieszkane graniczy z
        sufitem.
        • Gość: robert Re: ostatnie piętro. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:05
          miałem na myśli graniczenie z dachem.
          • mgurniak Re: ostatnie piętro. 09.03.05, 08:29
            mieszkam na IV pietrze od r.80 czyli juz dość długo. Kiedyś zalewało bo jak "fachowcy" przyszli naprawić dach to robili to np u sąsiada ;-) ale to były lata 80-te, jak wymienili papę na całym dachu wreszcie nie zalewa. Nigdy nizej nie mieszkałam wiec nie wiem jak to jest z tym "zimno w zimie- w lecie gorąco "
            napisze NORMALNIE.
            Jedynymi minusami jest to ze nie ma windy i zakupy, wózek trzeba tachać :-( , albo ": bolą mnie nóżki weź mnie na ręcę - standard ....
            jakbym miała windę :-) nie zamieniłabym się na inne piętro !!!!
      • brzydka_kasia Re: Kto mieszka na ostatnim piętrze 09.03.05, 13:24
        Mieszkam na ostatnim 11. piętrze w bloku z lat 80tych. Przeprowadziłam się kilka lat temu. Nie mam problemów z zalewaniem. Nawet po największej ulewie. Muszę jednak powiedzieć, że jakiś czas przed przeprowadzką dokonano generalnego remontu pokrycia dachu. Nowa papa, uszczelnienia itd. Tylko latem nagrzewa się niemiłosiernie :(
        Aha, nad mieszkaniem jest stropodach - ów 1 metr przestrzeni i dopiero dach.
        • Gość: BEATA Re: Kto mieszka na ostatnim piętrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:54
          No własnie te upały w lato
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka