01.03.13, 14:57
Dlaczego nie wart jeść gotowców? W pierogach "z mięsem" nie stwierdzono śladów białka zwierzęcego. I cóż, że w Islandii - w naszych też pewnie byłoby trudno.
wyborcza.biz/biznes/1,100896,13485826,Pierogi_z_wolowina_bez_koniny__W_ogole_nie_stwierdzono.html#BoxBizTxt
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Dlaczego 01.03.13, 17:14
      :D
      Ja rzadko, ale czasem jadam garmażerkę. Nie musisz mnie przekonywać, ze to domowe lepsze.
    • linn_linn Re: Dlaczego 01.03.13, 20:07
      Ciekawa jest lista wycofanych produktow:
      www.ilfattoalimentare.it/carne-cavallo-italia-pasta-fresca-ripiena.html
      Szczegolnie interesujaco wyglada Francja i UK.
      • Gość: kim Jest to po prostu skandaliczne!!! IP: *.free.aero2.net.pl 02.03.13, 12:19
        W tej liście szczególnie francuskiej i włoskiej podoba mi się jedno: jest szczegółowy wykaz
        - jaki sklep,
        - jaki producent czy też marka,
        - jaki produkt,
        - jaka seria produkcji.
        W Anglii tylko Macro podało numery serii.

Nie wiem czy kiedyś się doczekamy, żeby polski Sanepid czy PIH podał taką listę z dokładnymi nazwami producentów, np. po wykryciu soli drogowej w jedzeniu, albo po wykryciu 25 letniego mięsa dodawanego do pierogów.

Uważam, że w Polsce jest to skandaliczne, że nikt nie podaje do wiadomości konsumentów takich informacji. Jest to po prostu skandaliczne!!!
        • linn_linn Re: Jest to po prostu skandaliczne!!! 02.03.13, 12:46
          Masz racje. Produkty te moga juz znajdowac sie w lodowkach czy zamrazarkach konsumentow i powinni miec mozliwosc sprawdzenia danych. Poza tym skad mozna miec pewnosc, ze te w sklepach nie naleza do partii, ktore powinny byc wycofane. Tym bardziej, ze przy braku informacji straty ponosza wszyscy producenci podobnych artykulow / co zreszta widac w sklepach /. Tortellini to tortellini, z konina czy bez, rzadko kto teraz kupuje.
          • Gość: kim Re: Jest to po prostu skandaliczne!!! IP: *.free.aero2.net.pl 02.03.13, 20:29
            W dodatku na tej podstawie można sobie wyobrazić na jaką skalę tam przeprowadzono badania. Podano każdą serię danego produktu, czyli od wybuchu afery zapewne przebadano setki próbek, może nawet tysiące. Producent po producencie, sieć sprzedaży po sieci, partia towaru po partii.

U nas tez badaja. Minister rolnictwa pan Kalemba zapowiedział, że w Polsce wyniki będą... już za miesiąc. Polacy zbadają uwaga: 150 próbek. Ciekawe, czy jedna próbka starcza na określenie jakości całej partii i co z partią np. wczorajszą albo sprzed trzech dni?

Dlaczego Polacy robią te badania? Bo zleciła je... Bruksela, czyli Komisja Europejska. Zrodlo

Wiecie kiedy i dlaczego w Polsce „wykryto” konine? Znaleźli ją... Czesi, w polskich produktach:
            Służby weterynaryjne zabezpieczyły kilkadziesiąt kilogramów mięsa z tej partii, pobrano także próbki do specjalistycznych badań. Kontrolę wszczęto po tym, jak czeskie służby weterynaryjne poinformowały o tym, że hamburgery ze śląskiego zakładu zawierają koninę. (źródło: „Wprost”).

Nie wiem czy się śmiać czy płakać.
            • lashqueen Re: Jest to po prostu skandaliczne!!! 03.03.13, 08:53
              A ciekawe tak przy okazji, co jest w hamburgerach z McSyfa. Tam to dopiero strach się bać.
              • linn_linn Re: lashqueen 03.03.13, 10:32
                Najbardziej miarodajne informacje na ten i podobne tematy znajduje tu:
                www.ilfattoalimentare.it/Np.
                www.ilfattoalimentare.it/mcdonalds-qualita-italiana.html
                Problem w tym, ze jednorazowo nie warto czytac zbyt wiele: ucierpi na tym apetyt na cokolwiek. :)
    • bene_gesserit Re: Dlaczego 01.03.13, 21:35
      Bez mięsa zdrowsze i bardziej lekkostrawne :P
      • sznupkowie Re: Dlaczego 01.03.13, 22:26
        no ja nie wiem co za problem..:P Konina przecież zdrowa jest to po pierwsze, a po drugie to same plusy z tego - super promocje w Tesco, co drugi dzień dostaje list od Tesco, że teraz to będzie tylko lepiej , kurczaki będą ekologiczne z "zaprzyjaźnionych farm", mleko będzie od krowy z babcinej farmy a ziemniaki od sołtysa....już nie mogę się doczekac na to fantastyczne ekologiczne żarie prosto z pola..:P
        • a74-7 Re: Dlaczego 02.03.13, 16:43
          [b]sznupku ,tu lezy problem z konsumpcja :
          Horses are routinely treated with an anti-inflammatory drug called phenylbutazone, or "bute". Bute is banned from the human food chain, because it can in rare cases cause a potentially life threatening illness, aplastic anaemia, or bone marrow failure. Since it is not known what triggers the illness, it has not been possible to set any safe level for bute residues in human food. Doses from horsemeat are likely to be very low. Horse passports are supposed to record any bute administered so that animals can be excluded from going for food, but with large numbers of fake passports in circulation, some horses containing bute have been eaten.

• Gość: gość Re: Dlaczego IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 22:35
        tylko po co piszą, że z mięsem?
        • bene_gesserit Re: Dlaczego 02.03.13, 01:37
          Żeby nabierać tych, co chcą z mięsem. A jeśli nadzienie smakuje jak mięso, ale jest zdrowsze, bo bez mięsa, to w czym problem? Chyba tylko w wiedzy. Ignorancja to błogosławieństwo.
          • Gość: gość Re: Dlaczego IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 11:47
            Wszystko się zgadza, ale to jest jawne oszustwo. Myślałam, że takie numery to tylko w Polsce. A tak swoją drogą ciekawa jestem co było w salami, które przywiozłam ze Szwecji, którego nawet mój pies nie chciał tknąć.
            • bene_gesserit Re: Dlaczego 02.03.13, 12:42
              Gość portalu: gość napisał(a):

> Wszystko się zgadza, ale to jest jawne oszustwo. Myślałam, że takie numery to t
              > ylko w Polsce

No, bo za granicą to wszyscy prawdomówni i szlachetni.
              Choćby z powodu takiego myślenia warto, zeby ta afera wybuchła.
            • mhr2 Re: Dlaczego 02.03.13, 13:29
              Gość portalu: gość napisał(a):

salami, które przywio
              > złam ze Szwecji, którego nawet mój pies nie chciał tknąć.

moj obcego tez nie bierze, co nie znaczy ze zly produkt:)
              • Gość: gość Re: Dlaczego IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 17:42
                co znaczy dla ciebie "obcy", robisz kiełbasę dla psa sama, żeby było twoje nie obce?
                • Gość: hihi Re: Dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 10:48
                  On jest nacjonalistą pewnie:)
    • kropkaa Re: Dlaczego 01.03.13, 22:46
      Byłam prawie zdecydowana: przerzucam się na wodę i energię z kosmosu. Ale potem się wystraszyłam, że w energii nie będzie energii...
      • nchyb Re: Dlaczego 02.03.13, 17:40
        energii jest dość, ale nie kosmiczna, tylko ziemska, wiadomo - podróba...
    • eat.clitoristwood Na dalszym etapie rozwoju 01.03.13, 23:25
      w pierogach mięsnych nie stwierdzą śladów pieroga mięsnego, w plastikowym woreczku będzie jedynie holopierożek trójdźwięczny.
    • lashqueen Re: Dlaczego 02.03.13, 13:28
      Pierogi z nadzieniem mięsopodobnym :)
      • wersja_robocza Re: Dlaczego 02.03.13, 18:10
        Producenci ujadą, ąe produkują żywność, a my musimy zacząć udawać , że jemy.;)
        • Gość: miki202 Re: Dlaczego IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 21:01
          Zamiast dowcipkować, trzeba sobie jasno powiedzieć, że za 5zł za kg nie da się zrobić białej, za 9.90 szynki, a za 3 zł kilograma pierogów. A się robi. I ludzie kupują. A skoro kupują, to się robi dalej. I jeszcze taniej. Poszło to w całkowitą paranoję. Dobra kaszanka nie ma prawa kosztować mniej niż dychę. Kto ją będzie robił uczciwie, jeśli obok leży jakaś "kiełbasa grillowa" za osiem? Uczciwi albo bankrutują albo nawet nie próbują robić prawdziwych wędlin czy podrobów.
          • wersja_robocza Re: Dlaczego 02.03.13, 21:05
            Ale też klienci nie mogą wymagać, że w pierogach za 5 znajdą mięso.
            • a74-7 Re: Dlaczego 03.03.13, 10:29
              klienci maja swiete prawo wymagac miesa w pierogach za 5 zeta jesli napisane jest, ze jest w nich mieso , powinno byc okreslone nawet jaki gatunek miesa .
              Jesli nie ma tam sladu miesa - firma produkujaca jest oszustem , ot co.
              I nie ma znaczenia czy za pierogi placimy 5 zlotych czy 55 zl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka