Gość: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:07 dobre rady, oby było takich więcej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klientka Re: Jak podpisać umowę z pośrednikiem? IP: 80.55.230.* 30.06.05, 00:06 To raczej pytanie niż komentarz. Czy JA moge podisac umowę z pośrednikiem na sprzedarz mieszkania, jesli mąż otrzymał je jeszcze przed naszym slubem? Czy będzie ona ważna(wolałabym nie, bo to była wyłaczność a mam wrazenie że przez 3 msc. posrednik tylko dawał ogłoszenia w prasie a ja mam już dość)? Czy jakis prawnik może mi pomóc w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: Jak podpisać umowę z pośrednikiem? 30.06.05, 12:36 Na tym forum na pytania głównie odpowiedzi udzielaja pośrednicy. Odnosze wrażenie, ze Twoje pytanie dotyczy sposobu na obejście konieczności zapłaty związanej z Toba agencji? Jesli sie mylę, to przepraszam. Ale umów sie dotrzymuje! A pytasz jak podpisywać umowę mając juz jedna aktywną? Chętnie odpwoiem na merytoryczne pytanie. Pozdrawiam al - pośrednik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOść Re: Jak podpisać umowę z pośrednikiem? IP: 81.210.113.* 30.06.05, 13:28 Mam pytanie - a co oprócz ogłoszeń ma robic pośrednik? Może wykupić reklame na słupie lub na tramwaju? Wszystkim sie wydaje ze praca pośrednika jest łatwa i każdy ma pretensje ze nie sprzedaje sie mieszkania wciągu tygodnia. Bardzo dobrze ze daje ogłoszenia wtedy ta oferta jest widoczna na rynku. Może nie jest zbyt atrakcyjne mieszkanie lub cena jest za wysoka jeżeli nie można go sprzedać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 w czym problem? 30.06.05, 16:12 Sam jestem pośrednikiem, więc nie trezba mi wyjaśniać na czym polega ta praca. Ale zgubiłem się - proszę o merytoryczne pytanie - w czym problem? al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgua Re: w czym problem? IP: *.237.112.56.adsl.aeg.worldonline.dk 17.08.05, 21:40 w tym problem ze w Polsce bezprawie i takie rzeczy uchodza na sucho... (odnosnie artykulu) Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: w czym problem? 18.08.05, 08:14 forum.gazeta.pl/forum/71,46483,1540824.html?f=30057 Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Jak podpisać umowę z pośrednikiem? 26.07.10, 09:35 Gość portalu: klientka napisał(a): > To raczej pytanie niż komentarz. Czy JA moge podisac umowę z pośrednikiem na > sprzedarz mieszkania, jesli mąż otrzymał je jeszcze przed naszym slubem? Czy > będzie ona ważna(wolałabym nie, bo to była wyłaczność a mam wrazenie że przez 3 > > msc. posrednik tylko dawał ogłoszenia w prasie a ja mam już dość)? Czy jakis > prawnik może mi pomóc w tej kwestii? Jeśli mieszkanie nie zostało sprzedane z pomocą pośrednika (a domyślam się, że nie, skoro "masz już dość"), to należy po prostu rozwiązać zawartą umowę, wtedy nie będziesz mieć żadnych wątpliwości, komu się co należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleś Re: Jak podpisać umowę z pośrednikiem? IP: *.icpnet.pl 23.05.06, 12:10 A czy nie jest tak że pośrednik to człowiek z licencją i może on zatrudniać agentów - tych bez licencji? terminy Pośrednik i agent niesą równoznaczne jak to uwzhlędnimy wyeliminujemy termin pomocnicy bo to agenci są bez a Pośrednicy z licencją .... no ale może się mylę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tusia Uwaga na biuro PRO Gronowscy z Mikolowa IP: 217.149.44.* 25.04.07, 09:33 Bylam zmuszona do kupna mieszkania przez ta agencje. Cos okropnego!!!!!! W umowie, ktora podsuwa pani Aleksandra w trakcie ogladania mieszkania (umowa kupna i wskazanie na jednym druczku) nie ma zawartych zadnych obowiazkow posrednika. Umowy przez nia sporzadzane sa niechlujne, a kazda uwaga na ten temat kwitowana jest 10 minutowym lamentem. Pani Aleksandra nie chce przyjezdzac, aby pokazac mieszkanie. Robi mnostwo problemow z dostarczeniem wszelkich dokumentow. Nie zgadza sie na okazanie mieszkania rzeczoznawcy banku, w ktorym bierzemy kredyt. Krzyczy na kupujacych!!!! Unikajcie jesli nie chcecie tracic nerwow, czasu i pieniedzy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Uwaga na biuro PRO Gronowscy z Mikolowa IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.09, 14:53 Absolutnie nie zgadzam się z wypowiedzią tzw. "tusi" co do obsługi w/w biura nieruchomości. Dzięki pośrednictwu biura PRO Nieruchomości Gronowscy szybko i sprawnie sprzedałam swoją nieruchomość. Uzyskałam wszechstronną pomoc i miłą fachową obsługę. Zatem serdecznie polecam powyższe biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Uwaga na biuro PRO Gronowscy z Mikolowa 26.07.10, 09:36 To, że Ty polecasz, w żaden sposób nie przeczy poprzedniej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Uwaga na biuro PRO Gronowscy z Mikolowa IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 15:40 To jest opinia dotycząca osoby tzn Pani Aleksandry, a nie całego biura i pozostałych pracowników!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich659 Jak podpisać umowę z pośrednikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 17:27 mam pytanie.zawarłe m umowe z pośrednikiem o sprzedarz mieszkania w czwartym dniu chce odstąpić od umowy czy mogę tak odstąpić bez konsekwencji opłaty prowizji i nie było jeszcze klijenta przysłanego prze pośrednika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bez licencji Umowa z pośrednikiem nieruchomości IP: *.toya.net.pl 05.06.08, 20:42 Widać że artykuł pisał ktoś z licencją którą dostał w spadku lub załatwił mu Tatuś i zazdrośnie jej strzeże. Na rynku działam od 3 lat i ta licencja jest mi tak potrzebna i moim klientom jak zającu dzwonek. Ale proszę utrzymujcie dalej ten mit o lepszej wydajności i znajomości pośrednika z licencją od pośrednika bez niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 zając i dzwonek IP: *.centertel.pl 05.06.08, 22:20 Twoja żona też chodzi do baby zamiast ginekologa? posyłasz dziecko do sąsiadki czy do szkoły? sam naprawiasz telewizor? czym się chwalisz, że nie umiałes zdobyć licencji? 8 tys ludzi się udało, kolejnych 5 tys dostanie licencje za moment a Ty działsz poza prawem i uważasz że jest ok? Żenada al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: do Ala IP: *.eranet.pl 06.06.08, 00:27 To jak to w końcu jest? wydawało mi się, że pośrednicy na rynku nieruchomości muszą odbyć stosowne szkolenia, zdać egzaminy i uzyskać licencję. Czy jest zatem możliwe, żeby osoba która tego nie popełniła, w zgodzie z prawem wykonywała ten zawód? Jeśli nie, to czy klient, który korzysta z usług "nielicencjowanego" pośrednika też wchodzi w kolizję z prawem? I o co chodzi z tym, że pośrednik może zatrudniać nielicencjonowanych agentów (jeśli dobrze zrozumiałam). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 Re: do Ala IP: *.teleton.pl 06.06.08, 12:28 dobrze Ci się zdawało każde biuro nieruchomości musi albo byc prowadzone , albo zatrudniać licencjonowanego pośrednika. Sejm uznał, ze to zawód regulowany (wymogi dotyczące niekaralności, wykształcenia, praktyki itd) To nie jest zamknięta korporacja, ale minimum trzeba spełnić. Każdy kto działa inaczej - narusza prawo... al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: do Ala IP: 77.88.140.* 02.01.09, 21:26 dokładnie, są maklerzy i pośrednicy. Biuro musi mieć licencję i tyle. kropka. Zgadzam się, że makler od pośrednika nie musi się różnić wiedzą, ponieważ ma odpowiednie przygotowanie czyt. praktyki, staże, szkolenia. Raczej prezesi unikają wystawienia niekompetentnych ludzi, ponieważ każdy makler wystawia wizytówkę firmie. Jak poza tym można coś robić na pół gwizdka? jak można nie być profesjonalistą w swoim zawodzie? Jak ktoś nie działa na 100% to takiej firmie wróżę upadek wcześniej czy później. Co do prowizji w naszym kraju jest to zazwyczaj 3%. Nie narzekajmy, z biurem zawsze idzie się dogadać a Jak mnie pamięć nie myli np. w Berlinie jest to bodajże 7% a mieszkania są tańsze o dużo niż u nas. Sprzedaż mieszkania to nie jest paczka żelków, że sie znajdzie kupca jeszcze w ten sam dzień. Często są to kwoty 200k i więcej. Teraz spójrzmy na zaostrzenia kredytowe i nasze portfele. Wiadomo, że jeśli chcemy ugrać jak najwięcej kasy na sprzedaniu nieruchomości to musi się znaleźć klient, który będzie w stanie taką gotówkę wyłożyć. Jeśli zależy nam na szybkiej sprzedaży to oferta musi być atrakcyjna cenowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Jak podpisać umowę z pośrednikiem? IP: 83.168.106.* 12.03.09, 11:52 wolne żarty.... odsetki maksymalne są określone w ustawie i wynoszą 4-krotność stopy kredytu lombardowego ustalaną przez NBP... nie da się zastrzec wyższych odsetek. wszystko w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
al9 bobo mylisz się 13.03.09, 16:19 tak jest dziś.. kiedys te regulacje były inne i niektórzy wpadali w pułapke odsetkową.. Inna rzecz, że sędziowe w naszym kraju sa bezduszni, badają tylko kwity i niektóre wyroki były i sa skandaliczne... pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient 2 dodatkowe grzechy pośredników. IP: 149.156.60.* 23.06.09, 14:30 Do wyszczególnionych w tekście grzechów pośredników dodam jeszcze 2, które zauważyłem będąc klientem. 1. Traktowanie mieszkania z umową na wyłączność jako lokaty kapitału na czarną godzinę. Umowa z małym biurem, bo w Internecie znalazłem ofertę mieszkania, które mi bardzo odpowiadało, a to biuro miało umowę na wyłączność. Negocjacje z właścicielką szybkie i bezproblemowe, więc... Okazało się, że właścicielka chciała sprzedać większe mieszkanie i kupić mniejsze, na co zawarła bodajże roczną umowę z tym biurem na wyłączność; właściciel biura przez pół roku nie przedstawił właścicielce oferty jakiegokolwiek mniejszego mieszkania (a miał takowe w bazie). W moim przypadku zaczął szukać tej właścicielce mniejsze mieszkanie, ale przez miesiąc nic jej nie pokazał. Zrezygnowałem, gdy w rozmowie chlapnął, że na razie ma wystarczające dochody, a prowizję z takiej umowy sobie odbierze pod koniec okresu umowy, albo gdy będzie miał niższe dochody. 2. "Wciskanie". Umowa z dużym biurem (10 oddziałów w różnych miastach). Dustałem agenta prowadzącego, który już po 2 h zatelefonował do mnie z ofertą, więc... Okazało się, że to mieszkanie kompletnie nie zgadza się z moimi wymogami, jakie przedstawiłem zawierając umowę, a mi je zaproponowano, bo z przyczyn rodzinnych (rozwód) właścicielowi zależało na szybkiej sprzedaży. Gdy agentowi tłumaczyłem, że mam inne oczekiwania, a firma ma w ofercie z 5 mieszkań je spełniających, ów za wszelką cenę usiłował mnie namówić na obejrzenie tego pierwszego mieszkania. Wreszcie, gdy do niego doszło, że nie dam sobie wcisnąć tego mieszkania, obraził się i z wielką łaską powiedział, że umówi mnie na obejrzenie innych i zatelefonuje do mnie. Oczywiście nie zadzwonił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Umowa z pośrednikiem nieruchomości IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.09, 15:01 A po drugie nikt Pani nie zmuszał do korzystania z usług tego biura, dlatego nie widzę adekwatnego związku z krytyką jeżeli doszło do zrealizowania Pani transakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczona Re: Umowa z pośrednikiem nieruchomości IP: 80.94.19.* 05.12.09, 01:10 Mam problem i może ktoś z Państwa mi pomoże. Otóż jako sprzedający podpisałam umowę z agencja na sprzedaż mieszkania. Ustaliliśmy prowizję 3%.Agencja przyprowadziła klienta innej agencji. Przed podpisaniem umowy przedwstępnej zadzwoniłam do maklera z zapytaniem, ponieważ zadatek ustalono mały bo tylko 5 tys.to jak będzie wyglądało rozliczenie prowizji. W umowie (mój błąd) podpisałam, że w dniu podpisania umowy przedwstępnej. Makler obiecał, że po podpisaniu umowy końcowej rozliczymy się i wystawi fakturę. No i pech kupujący nie dostali kredytu. Rozwiązaliśmy umowę przedwstępną i co teraz. Biuro mimo, że nie sprzedałam mieszkania chce ode mnie prowizję. Umowa nie zostala zawarta nie z mojej winy takiego klienta przyprowadziło biuro. Uważam, że to bardzo nieuczciwa zagrywka.Jaką właściwą instytucją powinnam się wesprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostatni sprawiedli Re: Umowa z pośrednikiem nieruchomości IP: 94.75.121.* 05.12.09, 09:30 PRO Gronowscy to porażka wśród ag. nieruchomosci a widze że Ewa jest pracownikiem tej "firmy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Umowa z pośrednikiem nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 23:49 Niestety nie tylko to biuro stosuje takie nieuczciwe chwyty ,podobnie robi większość biur np. Estate sp. zo.o. z Łodzi .Nawet jak umowa nie dojdzie do skutku z przyczyn niezależnych od stron to pośrednikowi prowizję trzeba zapłacić. I sąd niestety przyznał rację biuru . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Uwaga nieuczciwi pośrednicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 13:42 Wcale mnie nie dziwi ,że firma Estate -nieruchomosci z Łodzi wygrala w sądzie właścicielką tej firmy jest bowiem Pani Bauc . Nic dodac nic ując. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Umowa z pośrednikiem nieruchomości 26.07.10, 09:41 > Nawet jak umowa nie dojdzie do skutku z przyczyn niezależnych > od stron to pośrednikowi prowizję trzeba zapłacić. Ale kto podpisuje taką umowę? Nie czytacie umówi przed podpisaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odsetki 100% Umowa z pośrednikiem nieruchomości IP: *.ghnet.pl 03.11.10, 20:47 Sąd w Pabianicach.... a ciekawe czy ten Sąd słyszał o odsetkach maksymalnych - myślę, że raczej tak i pewnie wiedział też, że to nie więcej niż dwadzieścia kilka procent w tym roku. A co do wykropkowanych miejsc to też moim zdaniem lekka hmm ręka piszącego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu pośrednik bez licencji IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 16:46 mam pytane dotyczące licencji znalazłem w internecie ładne mieszkanie wystawione przez pośrednika, jestem zdecydowany na nie, co sie teraz okazało agent nieruchomości który okazał się córką osoby sprzedającej nie ma licencji ani ubezpieczenia tłumaczy sie że jest pełnomocnikiem osoby ( firmy) która ma licencje i ubezpieczenie. Czy umowa z takim pośrednikiem jest ważna i czy można próbować podpisanie umowy bez pośrednictwa? proszę o informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: pośrednik bez licencji IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.11, 14:38 Jest ważna jeżeli podpisuje ją osoba upoważniona a w umowie jest wskazany pośrednik nadzorujący pracę danego agenta. Rejestr pośredników znajduje sie na stronie www.mi.gov.pl (Ministerstwo Infrastruktury). Zawsze można poprosić o spotkanie z pośrednikiem nadzorującym przed podpisaniem umowy. Odpowiedz Link Zgłoś