Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

okna w bloku

IP: 10.40.41.* 24.07.02, 13:25
    Mieszkam w bloku okna mam usytuowane na południe i zachód.
    Na jakie okna wymienić czy plastikowe czy drewniane.Jestem "babą"
    i nie bardzo się znam wiem,że cenowo są droższe drewniane,lecz taką
    wymianę robi się raz i nie więcej a więc cena nie powinna decydować.
    Bardzo proszę radę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Madzia Re: okna w bloku IP: *.empik.pl / 172.16.18.* 26.07.02, 09:36
        Ja też jestem BABĄ ;-), lecz temat okien jest mi znany. Na Twoim miejscu nie
        słuchałabym tych, którzy twierdzą, że plastiki są lepsze. Jedyną zaletą jest
        wyciszenie i z tym się zgodzę. No i jesli jesteś BABĄ, która nie lubi myć
        okien - faktycznie jest wygoda. Ale reszta to same minusy!
        Natomiast drewniane (prawdziwie drewniane) okna są trwalsze, szczelniejsze.
        Niestety są droższe, ale jak sama zauważyłaś - okien nie wymieniasz "co
        remont". Myślę, że warto zainwestować.

PS. Ja odbieram wkrótce mieszkanie, całkiem nowe i już wiem, że wymienię okna
        na drewniane!
        • Gość: wega Re: okna w bloku IP: 10.40.41.* 26.07.02, 15:04
          Madziu baaaaaardzo dziękuję,że się odezwałaś i w pewnym stopniu
          pomogłaś mi zdecydować- będą to okna drewniane.Serdecznie pozdrawiam
          • Gość: TOYA Re: okna w bloku IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 31.07.02, 20:43
            Do znudzenia po wielokroć pisałem na tym forum że okna drewniane mają tyle
            wspólnego z drewnem co ja z Kapelą Czerniakowską.
            Kobieto ! w "drewnianych" ramach jest tyle warstw środków odgrzybiających,
            utrwalaczy, chemii antywilgociowej, przeróżnych lakierów że mózg paruje.Rama
            okna "drewnianego" składa się z kawałków drewna i prasowanych trocin nasyconych
            pod olbrzymim ciśnieniem wszelką chemią. Nie ma czegoś takiego jak okno zdrowe
            (w domyśle drewniane) i okno niezdrowe ( w domyśle plastikowe). Które jest
            lepsze? to zależy od tego co Ci się bardziej opłaca lub podoba. Ja wolałem okna
            plastikowe z prozaicznego powodu :były lepsze jakościowo, zdecydowanie
            ładniejsze wzorniczo,/dostałem 5 lat gwarancji/ nabrałem do takich zdecydowanie
            większego zaufania a przedstawiciel firmy podał mi taki (trochę naciągany)
            przykład że w razie pożaru zanim plastiki zaczną się topić (są niepalne)tych
            chemicznych bomb (ramy "drewniane") już nie będzie.Zaznaczam że o zakupie
            zadecydowały inne przymioty niż owa palność.Wracając do meritum sama zadecyduj
            co jest lepsze/tańsze/ładniejsze itp.
            Ja podałem Ci swój przykład. Aha okna znakomite ale niestety stosunkowo drogie
            kupiłem na Bartyckiej w firmie THERMOPLAST.Służą mi znakomicie czwarty rok.
            Każdemu polecam tę firmę ze względu na wręcz modelową pracę przedstawicieli
            ludzi z głową, rzetelnych, prawdziwie doradzających a nie łowiących kolejnego
            klienta.To nie jest reklama firmy a moje wrażenia po instalacji okien.Pzdr.
        • Gość: Andrzej Re: okna w bloku IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 19:23
          kompletne nieporozumienie, żeby nie powiedzieć stek bzdur.
          1) kto Ci powiedział, że drewniane okna sa szczelniejsze od okien z pvc ???
          2) kto Ci powiedział, że drewniane okna są trwalsze od okien z pvc ??? -
          zadzwoń do 100 dealerów lub producentów różnych okien i zapytaj ile dają
          gwarancji ? - kaktus na czubku nosa mi wyrośnie jak ktoś da Ci więcej niż 3
          lata PEŁNEJ !!! gwarancji na drewno (chyba że jast samobójcą, albo nie ma
          instynktu samozachowawczego. Tymczasem 10-cio letnia gwarancja na okna pvc jest
          powszechnym STANDARTEM !!!
          3) nie próbuj nic mi udowadniać w kwestii np. EKOLOGII, bo z pewną taką
          nieśmiałością zauważę, iż w oknie drewnianym jest więcej chemii niż możesz to
          sobie wyobrazić.
          Na koniec, żeby wszystko było jasne - nie jestem wrogiem okien drewnianych, ale
          trochę realizmu i wiedzy warto posiadać doradzając innym
          • Gość: Gośó Re: okna w bloku IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.02, 22:13
            Masz całkowitą rację.W domu,gdzie mieszkam okna
            plastikowe mają już ponad 20 lat i są jak nowe.
      • Gość: porron Re: okna w bloku IP: 157.25.84.* 05.08.02, 13:35
        Tez jestem BABA i stawiam na okna plastikowe. Te drewniane już po 2 latach w
        naszym klimacie trzeba odmalować, ale najpierw zeskrobać starą farbę, tak
        malowane przestają się dobrze zamykać. Ja wymieniłam na plastik i jestem
        zadowolona - można do woli trzeć przy myciu, wystarczy wilgotna ściereczka i
        jest białe, lekko się zamykają, są szczelne. i zawsze wyglądają jak nowe.
        Radzę przemyśleć decyzję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka