Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wynajem okazjonalny

04.07.05, 11:21
    Czy istnieje gdzieś dokładna definicja tego pojęcia? Czy jam mieszkam w jednym
    mieszkaniu, a drugie mam wolne to mogę go wynająć okazjonalnie, tzn.
    ewentualnie zmniejszając sobie kłopoty z lokatorem w przyszłości? Jak wtedy
    skonstruować umowę? Czy w ogóle przy wynajmowaniu mieszkania podpisywać umowę
    notarialną? Opłaca się? Jeśli ktoś mógłby poradzić to bardzo proszę. Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • www.mieszkanie.info.pl Re: wynajem okazjonalny 04.07.05, 13:23
        Zobacz umowę (WORD) lub jej opis (acrobat reader) na:
        www.mieszkanie.info.pl/?art=18
        • smitte Re: wynajem okazjonalny 04.07.05, 13:31
          Dziękuję, już patrzyłam, ale cały czas nie wiem, czy podpadam pod definicję
          wynajmu okazjonalnego, tzn., że chwilowo nie wykorzystuję mieszkania na własne
          cele mieszkaniowe, czy jak to tam ta definicja idzie. Mam gdzie mieszkać, a
          mieszkanie, które chciałabym wynająć mam dodatkowo, nie jest mi one stricte
          rzecz biorąc potrzebne do celów mieszkaniowych moich własnych. Jakaś
          interpretacja by mi się przydała. A czy taka umowa dotycząca wynajmu
          okazjonalnego różni się jakoś znacząco od umowy powiedzmy zwykłej, na czas
          określony?
          • www.mieszkanie.info.pl Re: wynajem okazjonalny 04.07.05, 14:13
            Jeżeli masz gdzie mieszkać ale również masz wolne mieszkanie,z którego
            przejściowo nie będziesz korzystała,to moim zdaniem możesz w umowę najmu wpisać
            pkt mówiący o okresie,na który wynajmujesz mieszkanie.Ustawa mówi o okresie
            przejściowym,natomiast nie definiuje go.Na różnych forach spotkałem się z nieco
            odrębnymi interpretacjami słowa "przejściowo".Jedni pisali,że np.wynajmujesz do
            czasu aż Twój nastoletni syn/córka (też właśiciel) nie skończy 18 roku życia i
            będzie chciał zaspokajać swoich potrzeb mieszkaniowych;inni że możesz sobie
            wpisać jako datę zakończenia wynajmu datę spłaty swojego zadłużenia w
            banku;jeszcze inni pisali o dacie końca umowy najmu z dniem przyjazdu z
            zagranicy swoich pociech itp. sytuacje w sumie dające lub niezbyt dające (jako
            wydarzenia) się określeślić konkretnie w kalendarzu lub udokumentować.
            Jeżeli wynajmiesz tylko 1 mieszkanie,to ustawa Cię nie dotyczy,prócz kilku
            art.wymienionych w art 3 ustawy pkt 1. Wtedy nad Tobą, ale głównie nad najemcą,
            wisi widmo zapisów Waszej umowy (wg KC) a nie innych nadrzędnych aktów,głupio
            chroniących niepłacących najemców.
            • smitte Re: wynajem okazjonalny 04.07.05, 14:41
              Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale jeszcze parę pytań mi się ciśnie, więc zadam:

>Jeżeli masz gdzie mieszkać ale również masz wolne mieszkanie,z którego
              > przejściowo nie będziesz korzystała,to moim zdaniem możesz w umowę najmu wpisać
              > pkt mówiący o okresie,na który wynajmujesz mieszkanie.
              Nie bardzo, szczerze mówiąc rozumiem różnicę między wynajmem okazjonalnym, który
              jest dla mnie korzystniejszy, a zwykłym wynajmem na czas określony. A gdybym je
              tak po prostu sobie miała, bez żadnych konkretnych co do niego planów to muszę z
              definicji wynająć na czas nieokreślony, czy też mogę, powiedzmy, na rok, ot tak
              bo taką fanaberię mam?
              Komu ja ewentualnie mam udowadniać, że wynajmuję na okres przejściowy, co to
              nikt nie wie, co on za jeden?
              Jak to zapisać w umowie? Wynajmuję na okres taki to a taki z powodu takiego a
              takiego? I wtedy to będzie wynajem okazjonalny, czyli w razie czego mam bata (no
              powiedzmy) na lokatora? A jeśli nie zapiszę tak to będzie zwykły wynajem na czas
              określony?
              Będę wdzięczna za pomoc.
              • www.mieszkanie.info.pl Re: wynajem okazjonalny 04.07.05, 15:52
                Przy tzw. "wynajmie okazjonalnym" nie dotyczą zapisy większości art: Ustawa z
                dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i
                o zmianie Kodeksu cywilnego.Poczytaj ustawę a zobaczysz jak chroni najemcę
                kosztem wynajmującego oraz jakie musisz spełniać warunki względem najemcy.
                Coś mi świta,że nie ma teraz czegoś takiego jak wynajem "zwykły" na czas
                określony lub mniejszy niż 3 lata-zresztą wszystko reguluje ustawa.
                Przejrzyj też dokładnie opis umowy z mojej strony www (par.1,2 ust 5 i 6,par.15).
                Aby zabezpieczyć się przed niepłaceniem i ewentualnie skrócić czas wypowiedzenia
                (art 11 ustawy mówi o 3 pełnych okresach płatności),przyjmij płatności
                tygodniowe (może to być zapis w umowie,a Ty fizycznie możesz przecież pobierać
                od lokatora kasę raz w m-cu).Wtedy,zgodnie z ustawą,jeżeli lokator nie zapłaci
                Ci 3 tygodnie z rzędu,napiszesz do niego pisemko a jak się nie odniesie do niego
                i nie wyrówna Ci rachunku,to możesz mu wypowiedzieć umowę (okazjonalną też)-w
                mojej przykładowej umowie istnieje zapis par. 7,mówiący o natychmiastowym trybie
                wypowiedzenia umowy (co się pewnie nie pokrywa z ustawowym terminem
                wypowiedzenia-ale na najemcę jakoś działa).
                • smitte Re: wynajem okazjonalny 04.07.05, 16:20
                  Art. 3. (6) 1. W razie oddania do używania lokalu, z którego właściciel
                  przejściowo nie korzysta w całości lub w części w celu zaspokojenia własnych
                  potrzeb mieszkaniowych, przepisów ustawy nie stosuje się, z wyjątkiem art. 10
                  ust. 1-3, art. 11 ust. 1 i 2 pkt 1-3, art. 13 i art. 18 ust. 1 i 2.
                  2. Do lokali będących w dyspozycji ministra właściwego do spraw wewnętrznych
                  lub podległych mu organów, do lokali będących w dyspozycji jednostek
                  organizacyjnych Służby Więziennej oraz do lokali pozostających i przekazanych
                  do dyspozycji Szefa Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego lub Szefa Agencji
                  Wywiadu, przepisy ustawy stosuje się, jeżeli przepisy odrębne dotyczące tych
                  lokali nie stanowią inaczej.
                  3. Przepisy niniejszej ustawy nie naruszają przepisów innych ustaw regulujących
                  ochronę praw lokatorów w sposób korzystniejszy dla lokatora.

Rozdział 2

Prawa i obowiązki właścicieli i lokatorów(7)

Art. 5. (8) 1. Umowa o odpłatne używanie lokalu może być zawarta na czas
                  oznaczony lub nieoznaczony.
                  2. Umowa o odpłatne używanie lokalu wchodzącego w skład mieszkaniowego zasobu
                  gminy lub innych jednostek samorządu terytorialnego, z wyjątkiem lokalu
                  socjalnego lub lokalu związanego ze stosunkiem pracy, może być zawarta
                  wyłącznie na czas nieoznaczony, chyba że zawarcia umowy na czas oznaczony żąda
                  lokator.

Problem w tym, ze ja czytam te ustawe i nic nie rozumiem, no stoi jak byk w
                  artykule 3, ze mozna okzajonalnie, przejsciowo, czy jak tam zwal, a potem w
                  artykule 5, ze moze byc na czas oznaczony lub nieoznaczony i tyle. I jak to
                  rozumiec? To jaka to roznica? Jak to udowodnic i komu?
                  • www.mieszkanie.info.pl Re: wynajem okazjonalny 05.07.05, 12:06
                    poczytaj jeszcze to:
                    dom.gazeta.pl/prawo/1,65565,2467475.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka