Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hortensja (Hydrangea)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 14:07
    MOJA HORTENSJA JEST PIĘKNA I ZDROWA , ROŚNIE W DONICY . ALE NIE KWITNIE
    JUŻ DRUGIE LATO . JAKA MOŻE BYĆ PRZYCZYNA , PROSZĘ O RADĘ.
    Obserwuj wątek
      • Gość: akcent179 Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.VERIZONE.COM.PL / 217.97.171.* 15.08.05, 12:43
        Moja hortensja ktora rośnie na działce w pierwszym roku po posadzeniu kwitła.
        W drugim i trzecim roku pięknie rośnie ma ładne liście tylo nie kwitnie .
        Nie wiem co mam zrobić.
        akcent 179 @ interia.pl
        • atis1 Re: Hortensja (Hydrangea) 01.10.05, 18:03
          Mam ten sam problem. Hortensja piekna, o bardzo ładnych dużych lisciach i nie
          kwitnie. Meczyło mnie to i szukałam czegoś na ten temat we wszystkich mozliwych
          miejscach, w internecie. I znalażłam, wydaje mi sie możliwą odpowiedż. Otóż
          było napisane, że hortencja może niekwitnąć kiedy jest nieprawidłowo nawożona.
          W moim przypadku stosowałam nawóz z duza ilościa azotu stąd piekne liście i
          brak kawiatów. Powinien to byc nawóz do hortencji a może i być dobry do
          surfinii. Ten rok i następny jest więc stracony bo w tym roku hortensja nie
          zawiazała pączków. Dopiero przyszłoroczne poprawne nawożenie da mi kwiat za 2
          lata.
          Pozdrawiam.
          • Gość: danusia112@tlen.pl Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 09:15
            święta prawda, hortensje są zasadolubne,można utłuczone skorupki z jaj
            wysypywać pod krzak hortensji ilatem wodą z gotowania jaj podlewać krzaki.
          • horpyna4 Re: Hortensja (Hydrangea) 14.01.06, 10:34
            A przycinasz pędy? Mnie pięknie kwitnie, odkąd na wiosnę przycinam mniej więcej
            do połowy. Spróbuj, nic nie tracisz.
          • Gość: irena Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 08:45
            Hortensja musi byc dobrze okryta na zimę.Kwitną pędy dwuletnie i starsze.
            Jeżeli zmarżnie-nie będzie kwitła.Na zimę powinna być wysoko obkopcowana i
            osłonięta od mrozu.Kolor kwiatów zależy od P-H.Dla odmian czerwonych wartość pH
            5,5-6,0,dla niebiskich pH 3,5-4,5.Lubią wilgoć.Trzeba obficie podlewać ibogato
            zasilać nawozami podstawowymi.Biała hortensja nie wymaga określonego p-
            H.Wystarczy okresowo zasilać i często podlewać.[Encyklopedia roślin
            ogrodowych] OGRODNICZKA-amator I.K.
          • Gość: gosia Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.bellona.pl 17.05.06, 08:51
            Hortensja nie kwitnie, jeśli przycina sie jej po zimie "suche badyle". Nie
            wygladają one ładnie ale niestety jesli krzak ma kwitnąć musi mieć zeszłoroczne
            patyki.
        • Gość: irena Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 08:17
        • zanetkamala Re: Hortensja (Hydrangea) 20.08.06, 20:26
          jak ktos wie to niech powie ...jak można odszczepic hortensje..?? :) Z góry
          dzieki ;) <lol2>
      • Gość: katarynka Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 10:58
        Hortensja nie jest zasadolubna, a wręcz przeciwnie. Należy ją sadzić do gleby
        kwaśnej i stosować nawozy takie jak do różaneczników.
        • Gość: lila Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.ghnet.pl 06.05.06, 15:49
          Swięta prawda,hortensja nie jest zasadolubna.Właśnie kupiłam piękną,czerwoną i
          zgadzam się w 100% z poprzednią wypowiedzią ;DD To samo powiedział mój ogrodnik.
      • Gość: gosc Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 17:37
        za mala donica
      • Gość: alinka Re: Hortensja (Hydrangea) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 08:23
        moje hortensje mają piękne liście,ale kwiaty są niepełne ,w środku są takie
        kuleczki a po brzegach rozwinięte pączki.czemu tak się robi?czy to są takie
        odmiany czy coś im nie pasuje?może ktoś zna odpowiedz?będę wdzięczna
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka