Gość: lamia68 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 13:34 Czy należy nam się odszkodowanie za podtswienie powyższego ? Nikt się nas nie pytał, wkopali pod naszą nieobecność. Gdzie pytać o to w gminie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ridd Re: słup telef. na działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:23 Jeśli słupy zostały postawione nielegalnie (bez umowy użyczenia gruntu, dzierżawy, pisemnego oświadczenia, a także jeśli nie była ustanowiona służebność) lub legalnie ale niezgodnie z projektem, właściciel działki może domagać się ich usunięcia, przebudowy sieci albo wynagrodzenia za korzystanie z gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomii1 Re: słup telef. na działce 20.09.05, 21:00 jestem w podobnej sytuacji. na jakiej podstawie można domagać sie usunięcia, przebudowy sieci albo wynagrodzenia, czy jest jakiś paragraf? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ridd Re: słup telef. na działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:56 W przypadku, gdy zachodzi podejrzenie, że słupy zostały postawione z naruszeniem prawa budowlanego, można zwrócić się do Powiatowego Nadzoru Budowlanego o zbadanie sprawy. Ogólnie mają tu zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego - dział 5, ochrona własności, art. 222, par. 2, art. 225. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Należy się :) 21.09.05, 01:57 Proszę bardzo: www.lexpress.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=803 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamia68 Re: Należy się :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 08:54 Ale mi pomogliście .... Jutro ruszam do urzędu gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Należy się :) IP: 80.50.49.* 21.09.05, 10:30 Miałem podobna sytuację, lecz chodziło o światłowód w położony na dzialce. Długo trwała „przpepychanka”, ale otrzymałem żądane odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamia68 Re: Należy się :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 14:24 Gdzie składałeś zażalenie ? Kto ma być adresatem TP SA, gmina, czy firma wkopujaca słupy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ridd Re: Należy się :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 00:16 Do właściciela słupów albo do Powiatowego Nadzoru Budowlanego – w zależności od sytuacji prawnej. Bowiem może się okazać, że słupy zostały postawione zgodnie z prawem, tylko zgodę wydał na to poprzedni właściciel działki. Odpowiedz Link Zgłoś