Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czynszowa mapa Polski

IP: 217.96.43.* 07.10.02, 15:03
    tekst zawiera trochę nieścisłości np. dot wypowiedzenia
    trzyletniego , negocjacji co do niższego czynszu w lepszych
    kamienicach, a przedewszystkim zawężono problematyke
    termoizolacji do mieszkań z c.o. a ich jest niewiele gro to
    piece.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Robert Nie tylko czynsze IP: *.UK.HIBM.HSBC / 62.189.12.* 07.10.02, 16:01
        Zalozmy, ze zamiast wydac pieniadze na samochod postanowilem
        kupic mieszkanie i wynajac je na wolnym rynku. Oczywiscie musze
        postepowac zgodnie z ustawa o ochronie lokatorow. Proste
        pytanie: ile ludzi przy zdrowych zmyslach tak zrobi. Prosze
        zauwazyc, iz nie zadam wiele. Chce aby lokator placil swoje
        rachunku a ja wykonuje swoje obowiazki. Problem pojawia sie w
        momencie, gdy lokator przestaje placic swoje zobowiazania. Ja
        mam klopot, on moze sie nie martwic, bo na przyklad ma zone i
        dziecko. Wniosek jest niestety bardzo smutny. Rynek mieszkan nie
        bedzie sie rozwijal bo zostal zabity niezyciowymi przepisami.
        Jeszcze jeden kamyczek do stlumienia aktywnosci gospodarczek.
        Dopoki nie zobacze na wlasne oczy uchwalonej sensownej ustawy o
        ochronie o lokatorow nie uwierze, iz rzad powaznie mysli o
        rozwoju budownictwa mieszkaniowego. Dlaczego? Bo uwazam, iz
        tylko czesc spolecznstwa bedzie w stanie kupic mieszkania,
        reszta musi z przymusu lub z wyboru mieszkania wynajmowac. Ale
        przy takiej ustawie i takim podejsciu poslow jeszcze dlugo
        bedziemy sie borykac z problemem mieszkaniowym.
        • Gość: krotki Re: Nie tylko czynsze IP: 217.96.43.* 07.10.02, 16:55
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> Zalozmy, ze zamiast wydac pieniadze na samochod postanowilem
          > kupic mieszkanie i wynajac je na wolnym rynku. Oczywiscie musze
          > postepowac zgodnie z ustawa o ochronie lokatorow. Proste
          > pytanie: ile ludzi przy zdrowych zmyslach tak zrobi. Prosze
          > zauwazyc, iz nie zadam wiele. Chce aby lokator placil swoje
          > rachunku a ja wykonuje swoje obowiazki. Problem pojawia sie w
          > momencie, gdy lokator przestaje placic swoje zobowiazania. Ja
          > mam klopot, on moze sie nie martwic, bo na przyklad ma zone i
          > dziecko. Wniosek jest niestety bardzo smutny. Rynek mieszkan nie
          > bedzie sie rozwijal bo zostal zabity niezyciowymi przepisami.

niestety masz racje

> Jeszcze jeden kamyczek do stlumienia aktywnosci gospodarczek.
          > Dopoki nie zobacze na wlasne oczy uchwalonej sensownej ustawy o
          > ochronie o lokatorow nie uwierze, iz rzad powaznie mysli o
          > rozwoju budownictwa mieszkaniowego.

niestety nie zobaczysz a mówiąc o rządzie, który "powaznie mysli" niestety
          piszesz o zjawisku w Polsce po II wojnie nieznanym

Dlaczego? Bo uwazam, iz
          > tylko czesc spolecznstwa bedzie w stanie kupic mieszkania,
          > reszta musi z przymusu lub z wyboru mieszkania wynajmowac.

Tak jest na całym świecie w niemczehc jak pisze GW wynajmuje 60% i tam sa
          czynsze najniżśze!!!!

Ale
          > przy takiej ustawie i takim podejsciu poslow jeszcze dlugo
          > bedziemy sie borykac z problemem mieszkaniowym.

niestety

Pozdrawiam

• Gość: kamienicznik "kamienica jest panska ,a mieszkanie jest moje" IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 08.10.02, 10:45
        moj lokator ma zone i dwojke malych dzieci
        i nie musi mi placic -ha ha!!
        mam jeszcze jeden lokal wolny i w zycu go nie
        wynajme
      • Gość: ajax pytania IP: *.ite.waw.pl 11.10.02, 12:02
        Czy ktoś z Internautów może wie i zechce się podzielić ze mną swoją wiedzą :

1. Czy obecnie, w warunkach po wypowiedzeniu "umowy" najmu mogę żądać od
        lokatora 200% czynszu ? Tak jak to było w ustawie z 1994 roku z lokatorami bez
        tytułu prawnego do lokalu.

2. Jaki jest zakres odpowiedzialności gminy za zapłatę czynszu - czy obejmuje
        zaległości czynszowe sprzed sądowego orzeczenia o eksmisji ?, czy obejmuje 100%
        stawki czynszowej, czy owe 200% ?

3. Czy lokator przy opróżnianiu lokalu jest nadal zobowiązany do odnowienia
        lokalu ?, wymiany sanitariatów, odnowienia parkietu, odmalowania ścian, ... ?,
        czy odpowiedzialność finansowa gminy obejmuje również te powinności lokatora
        względem wynajmującego ?
      • Gość: Mariusz Re: Czynszowa mapa Polski IP: 80.48.78.* 12.10.02, 11:45
        Witam koleżanki i kolegów ! czy ktoś z Krakowa wysłał juz wypowiedzenia ? i z
        jaką stwką ?.

• Gość: ajax czynsz IP: *.ite.waw.pl 14.10.02, 08:47
          Witaj,
          Wyslalem 6,69 zl/m^2. Czyli o 2 grosze mniej (z ostroznosci) niz podala
          Rzeczpospolita dla Krakowa 6.71. Mam nadzieje, ze lokatorzy albo przestana
          placic, albo przestanie sie im oplacac mieszkanie u mnie. I sie narszcie
          wyprowadza. Sa dostatecznie zamozni coby mieszkac u siebie (maja swietny
          biznes).
          • Gość: edi Ja i tak płace zawyżony czynsz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.02, 18:41
            Witajcie!
            Powiedzie mi co mam robić, ja wynajmuję mieszkanie od lutego 99,
            i cały czs płace czynsz zawyżony, obecnie jest to 6,90 z m2 w
            Katowicach, podczas gdy z mapy wynika 6.59. Czynsz taki płace od
            marca. Gdy po każdej podwyżce pytam właściciela dlaczego tak
            dużo? Odpowiada, że mamy czynsz umowny i chyba mam racje bo w
            umowie jest tylko podana kwota czynszu za całośc mieszkania, nie
            jest rozbita na metr2. Czy to oznacza, że może ode mnie żądać
            ile chce????? Chyba tak, bo skoro już teraz płace więcej niż 3%
            wartości odtworzeniowej, to co będzie wkrótce?
            • Gość: krotki Re: Ja i tak płace zawyżony czynsz IP: proxy / 217.96.43.* 07.12.02, 21:08
              Kpisz czy o droge pytasz jesli w 99 roku nawiązywałes umowę to godziłes się na
              czysz wolny teraz wolałbys dostac decyzje ale od 1987 roku nie ma ich w
              budynkach prywatnych !! jak ci sie nie podoba czynsz to po prostu wyprowadź się!
              1
              Pozdrawiam
      • Gość: Jurek Re: Czynszowa mapa Polski IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 14.10.02, 00:47
        Prosze o informacje - czy wlascciele mieszkan w bloku zakaldowym
        moga byc traktowani roznie w zaleznosci od faktu czy sa
        pracownikami tego zakladu czy tez nie ? Chodzi glownie o
        wysokosc oplat np. ze centralne ogrzewanie, utylizacje sciekow,
        remonty, utrzymanie, itp.
      • Gość: gosc Re: Czynszowa mapa Polski IP: *.pool.mediaWays.net 18.10.02, 13:33
        czy ktos wie, jak wyglada sytuacja ludzi, ktorzy wykupili mieszkania w budynku
        komunalnym na wlasnosc...?
        • Gość: krotki Re: Czynszowa mapa Polski IP: proxy / 217.96.43.* 18.10.02, 16:01
          nie dotyczy ich wyrok TK
          Pozdrawiam
      • Gość: Zygmunt Re: Czynszowa mapa Polski IP: 213.17.208.* 21.10.02, 14:37
        Nie cieszmy się orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego w sprawie
        podwyżki czynszu. Rząd i Parlament jest aktualnie w sporze z
        Trybunałem Konstytucyjnym i przygotowują już nową wersję i
        zmiany w obronie lokatorów, dotyczy to również eksmisji. Przez
        te minione lata nikt z rządzących "na górze i dole" nie pomyślał
        o zapewnieniu lokali socjalnych. Dziś nikt nie jest w stanie
        odpowiedzić, jak długo lokatorzy w kamienicach prywatnych mają
        mieszkać na koszt właścicieli.Mam nadzieję ,że przedstawiciele
        Uni Europejskiej w negocjacjach z RP przyczynią sie i spowodują
        zmiany naszego prawa mieszkaniowego przy poszanowaniu
        konstytucyjnego prawa do własności. Czas już skończyć z takimi
        zachowaniami, że w "kuchni" właściciela "rządzi" lokator i
        ustala warunki a sądy są temu przychylne.
        • Gość: ajax Re: Czynszowa mapa Polski IP: *.ite.waw.pl 21.10.02, 15:22
          A ja sie jednak ciesze.

Wyrok TK jest pierwszym zwiastunem przemian ustrojowych ku poszanowaniu prawa
          wlasnosci. Nowy wymiar czynszu (= 3% - 2 grosze) juz wyslalem do lokatorow.
          Ewentualne przyszle regulacje "prawa" przez rzad i parlament musialyby dzialac
          wstecz, a to jest sprzeczne z zasadami zawartymi w konstytucyji. Jesli
          lokatorzy nie beda placic (czynszow), wtedy placic bedzie za nich gmina
          (odszkodowania odniesione do czynszow rynkowych).

Rzad moglby uruchomic gminne szybkie programy budowy tanich barakow socjalnych,
          coby lokatorow nie wyrzucac bezposrednio na bruk. To bylby rowniez skuteczny
          straszak na tych, co bardziej zamoznych, zeby sie dobrowolnie wyprowadzali z
          prywatnych domow. Program dalby prace lokalnym bezrobotnym i firmom
          produkujacym materialy budowlane, sanitariaty, wykladziny PCV, ........
          Oczywiscie zadnych luksusow za pieniadze podatnikow.

Tylko, ze latwiej jest uchwalic nowy paragraf "prawa" niz cokolwiek realnego
          wybudowac. Gdyby obecny minister infrastruktury Marek Pol w swoim z wlasnych
          pieniedzy wybudowal (jako inwestor, nie chcialbym ubrudzic slicznych raczek
          ministra pylem z cegly) choc jeden dom czynszowy, to by wiedzial ile-co
          kosztuje.

Dobry jest pomysl Holandii coby sprawdzac kraje kandydackie, czy rzeczywiscie
          spelniaja wymogi EC w dziedzinie poszanowania i egzekucji prawa.
          • Gość: Marta Czynszowa mapa Polski IP: *.mpsz.pl / 217.172.230.* 21.10.02, 21:45
            czy wyrok TK oznacza rzeczywiście, że już od grudnia można żądać wyższego
            czynszu?
            Przecież orzeczona niezgodność artykułów (9 ust. 3 i 35 ust. 1) ustawy o
            ochronie praw itd. z Konstytucją powinna chyba być usunięta, a jedyną drogą
            jest zmiana tej wadliwej ustawy przez Sejm.

Może się mylę, ale chyba trochę czasu musi upłynąć, zanim Sejm to zrobi.
            Proszę o ewentualne sprostowanie.

• Gość: krotki Re: Czynszowa mapa Polski IP: proxy / 217.96.43.* 21.10.02, 22:29
              jak jest cos sprzeczne to TK stwierdza to i "to cos" znika - ot tak po prostu
              tego w ogóle nie ma

Pozdrawiam
          • Gość: Zygmunt Re: Czynszowa mapa Polski IP: 213.17.208.* 22.10.02, 14:26
            Gminy rozważają taką ewentualność:

Wobec braku funduszy na budowę lokali socjalnych,dla nich ekonomicznie byłoby
            uzasadnione wypłacać odszkodowanie właścicielowi prywatnej kamienicy w zakresie
            różnicy czynszu do wysokości wolnorynkowego jaki by ten uzyskał z wynajmu po
            cenach wolnorynkowych aniżeli budować nowe lub adoptować stare lokale , ponosić
            dodatkowe koszty administracyjne, obowiązki wynikające z prawa budowlanego i
            ubezpieczenia budynku itp.W tem sposób właściciel ma zamkniętą -na długie lata-
            drogę odzyskania swego lokalu mieszkalnego w kamienicy dla potrzeb m.in. swojej
            rodziny.
            Gość portalu: ajax napisał(a):

> A ja sie jednak ciesze.
            >
            > Wyrok TK jest pierwszym zwiastunem przemian ustrojowych ku poszanowaniu prawa
            > wlasnosci. Nowy wymiar czynszu (= 3% - 2 grosze) juz wyslalem do lokatorow.
            > Ewentualne przyszle regulacje "prawa" przez rzad i parlament musialyby
            dzialac
            > wstecz, a to jest sprzeczne z zasadami zawartymi w konstytucyji. Jesli
            > lokatorzy nie beda placic (czynszow), wtedy placic bedzie za nich gmina
            > (odszkodowania odniesione do czynszow rynkowych).
            >
            > Rzad moglby uruchomic gminne szybkie programy budowy tanich barakow
            socjalnych,
            >
            > coby lokatorow nie wyrzucac bezposrednio na bruk. To bylby rowniez skuteczny
            > straszak na tych, co bardziej zamoznych, zeby sie dobrowolnie wyprowadzali z
            > prywatnych domow. Program dalby prace lokalnym bezrobotnym i firmom
            > produkujacym materialy budowlane, sanitariaty, wykladziny PCV, ........
            > Oczywiscie zadnych luksusow za pieniadze podatnikow.
            >
            > Tylko, ze latwiej jest uchwalic nowy paragraf "prawa" niz cokolwiek realnego
            > wybudowac. Gdyby obecny minister infrastruktury Marek Pol w swoim z wlasnych
            > pieniedzy wybudowal (jako inwestor, nie chcialbym ubrudzic slicznych raczek
            > ministra pylem z cegly) choc jeden dom czynszowy, to by wiedzial ile-co
            > kosztuje.
            >
            > Dobry jest pomysl Holandii coby sprawdzac kraje kandydackie, czy rzeczywiscie
            > spelniaja wymogi EC w dziedzinie poszanowania i egzekucji prawa.
            • Gość: ajax Re: Czynszowa mapa Polski IP: *.ite.waw.pl 22.10.02, 15:59
              Nie wydaje mi sie zeby gminy zdawaly sobie sprawe z sytuacji zaistnialej po
              wyroku TK, a tym bardziej zeby robily symulacje rozmaitych opcji ekonomicznych.
              Chyba nawet urzednicy ministerstwa infrastruktury nie symulowali skutkow fali
              spodziewanych eksmisji.

W moim odczuciu odszkodowania dla wlascicieli nieruchomosci moga stac sie w
              niedalekiej przyszlosci calkiem pokazna pozycja w budzetach gmin i przekraczac
              koszt wybudowania barakow. Prosze zwrocic uwage na to, ze planuje sie
              eksmitowanie lokatorow do lokali socjalnych bez wygod, z limitem 5m^2 na osobe,
              a nawet do noclegowni.

Koszt wybudowania drewnianego baraku gdzies tam na peryferiach miasta jest
              bardzo maly. Tylko zimna woda, prad (oplaty w/g licznika), sanitariaty wspolne
              gdzies na podworzu, ogrzewanie zima piecykami typu "koza" opalanymi drewnem lub
              weglem. Barak buduje sie tydzien. W systemie seryjnym, szeregowym proces
              inwestycyjny jest jeszcze krotszy. Nie kopie sie piwnic, fundamentow, garazy
              dla lokatorskich mercedesow, nie uklada sie fantazyjnych dachow, mozajek ani
              parkietow. Minimum minimorum.

Tylko ze juz teraz trzeba zabrac za projektowanie osiedla barakowego i za
              robote.
              • Gość: odp. Re: Czynszowa mapa Polski IP: *.pool.mediaWays.net 24.10.02, 11:15

> Nie wydaje mi sie zeby gminy zdawaly sobie sprawe z sytuacji zaistnialej po
                > wyroku TK, a tym bardziej zeby robily symulacje rozmaitych opcji
                ekonomicznych.
                >
                > Chyba nawet urzednicy ministerstwa infrastruktury nie symulowali skutkow fali
                > spodziewanych eksmisji.
                >
                > W moim odczuciu odszkodowania dla wlascicieli nieruchomosci moga stac sie w
                > niedalekiej przyszlosci calkiem pokazna pozycja w budzetach gmin i
                przekraczac
                > koszt wybudowania barakow. Prosze zwrocic uwage na to, ze planuje sie
                > eksmitowanie lokatorow do lokali socjalnych bez wygod, z limitem 5m^2 na
                osobe,
                >
                > a nawet do noclegowni.
                >
                > Koszt wybudowania drewnianego baraku gdzies tam na peryferiach miasta jest
                > bardzo maly. Tylko zimna woda, prad (oplaty w/g licznika), sanitariaty
                wspolne
                > gdzies na podworzu, ogrzewanie zima piecykami typu "koza" opalanymi drewnem
                lub
                >
                > weglem. Barak buduje sie tydzien. W systemie seryjnym, szeregowym proces
                > inwestycyjny jest jeszcze krotszy. Nie kopie sie piwnic, fundamentow, garazy
                > dla lokatorskich mercedesow, nie uklada sie fantazyjnych dachow, mozajek ani
                > parkietow. Minimum minimorum.
                >
                > Tylko ze juz teraz trzeba zabrac za projektowanie osiedla barakowego i za
                > robote.

. . . bo polak madry dopiero po szkodzie . . . :)
                • Gość: ajax Re: Czynszowa mapa Polski IP: *.ite.waw.pl 24.10.02, 11:37
                  Polak (nazwa własna pisana dużą literą) "przed i po szkodzie głupi", czego
                  dobitnie dowodzą rządowe plany ograniczające możliwość eksmisji, a nie
                  zwiększające atrakcyjność i aktywność budowlaną sektora publicznego (gminy) i
                  prywatnego (kamienicznicy).
                  • Gość: ajaksik Re: Czynszowa mapa Polski IP: *.pool.mediaWays.net 24.10.02, 14:42

> Polak (nazwa własna pisana dużą literą) "przed i po szkodzie głupi", czego
                    > dobitnie dowodzą rządowe plany ograniczające możliwość eksmisji, a nie
                    > zwiększające atrakcyjność i aktywność budowlaną sektora publicznego (gminy) i
                    > prywatnego (kamienicznicy).

ajax,
                    ty mi nie mow jak mam pisac, tak jes w internecie przyjete ze mozna pisac
                    wszystko mala litera. gdybys pisal/tworzyl programy/strony internetowe, to bys
                    to zrozumial. pa.....................
                    • Gość: ajax obok tematu IP: *.ite.waw.pl 25.10.02, 11:28
                      > ajax,
                      > ty mi nie mow jak mam pisac, tak jes w internecie przyjete ze mozna pisac
                      > wszystko mala litera. gdybys pisal/tworzyl programy/strony internetowe, to
                      bys
                      > to zrozumial. pa.....................

Odpowiadam.

1. Pisanie tekstu polemicznego na forum internetowym nie jest tożsame z
                      pisaniem programu komputerowego. Jakkolwiek praktyka porozumiewania się przez
                      sieć dopuszcza rezygnację z wielkich liter i polskich znaków, jest elementem
                      grzeczności i dumy narodowej pisanie słowa 'Polska' z dużej litery.
                      Konstatując - można pisać mała literą, ale jakoś nie wypada.

2. Dyskusja jest toczona w j.polskim i norma językowa ma w moim odczuciu
                      pierwszeństwo przed normą informatyczną. Mimo, ze jestem elektronikiem dbam o
                      czystość polskiego języka. Ot, taka przypadłość.

3. Zamim zaczniesz pouczac swojego interlokutora w kwestii "gdybys
                      pisal/tworzyl programy/strony internetowe, to bys to zrozumial", zwróć uwagę na
                      mój adres *.ite.waw.pl . Od ponad 20 lat piszę, tworzę, programuję, projektuję.

Przepraszam, że moja uwaga wytrąciła Cię z równowagi aż tak bardzo, że
                      zapomniałeś o temacie tego wątku.

ajax
                      • Gość: ajaksik Re: obok tematu IP: *.pool.mediaWays.net 27.10.02, 20:37

> > ajax,
                        > > ty mi nie mow jak mam pisac, tak jes w internecie przyjete ze mozna pisac
                        > > wszystko mala litera. gdybys pisal/tworzyl programy/strony internetowe, to
                        >
                        > bys
                        > > to zrozumial. pa.....................
                        >
                        > Odpowiadam.
                        >
                        > 1. Pisanie tekstu polemicznego na forum internetowym nie jest tożsame z
                        > pisaniem programu komputerowego. Jakkolwiek praktyka porozumiewania się przez
                        > sieć dopuszcza rezygnację z wielkich liter i polskich znaków, jest elementem
                        > grzeczności i dumy narodowej pisanie słowa 'Polska' z dużej litery.
                        > Konstatując - można pisać mała literą, ale jakoś nie wypada.
                        >
                        > 2. Dyskusja jest toczona w j.polskim i norma językowa ma w moim odczuciu
                        > pierwszeństwo przed normą informatyczną. Mimo, ze jestem elektronikiem dbam o
                        > czystość polskiego języka. Ot, taka przypadłość.
                        >
                        > 3. Zamim zaczniesz pouczac swojego interlokutora w kwestii "gdybys
                        > pisal/tworzyl programy/strony internetowe, to bys to zrozumial", zwróć uwagę
                        na
                        >
                        > mój adres *.ite.waw.pl . Od ponad 20 lat piszę, tworzę, programuję,
                        projektuję.
                        >
                        >
                        > Przepraszam, że moja uwaga wytrąciła Cię z równowagi aż tak bardzo, że
                        > zapomniałeś o temacie tego wątku.
                        >
                        > ajax

gdybym pisal z polski z polskiego komputera na polskim systemie windows i
                        polskiej klawiaturze, to moze nie bylo by problemu, to tylko dlatego, ze mi sie
                        nie chce- bo tak jest tu [patrz na adres] wygodniej! pa pzdr..............
                        • Gość: ajax Re: obok tematu IP: *.ite.waw.pl 28.10.02, 10:13
                          > gdybym pisal z polski z polskiego komputera na polskim systemie windows i
                          > polskiej klawiaturze, to moze nie bylo by problemu, to tylko dlatego, ze mi
                          > sie nie chce- bo tak jest tu [patrz na adres] wygodniej! pa pzdr............

To, ze nie piszesz z Polski, domyslilem sie z adresu.

Pozostane przy swojej dbalosci o polski jezyk i nazwy wlasne bede pisal duza
                          litera. Przycisniecie klawisza "SHIFT" (sa ich az dwa na mojej klawiaturze) nie
                          jest dla mnie duza fatyga. Pozdrowienia z Polski. Dzisiaj mamy okropna wichure
                          nad Warszawa. ajax

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka