Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PREMIA GWARANCYJNA

03.01.06, 19:56
    Kupiłam mieszkanie od dewelopera, wpłacone na jego konto jest już ponad 60%
    wartości mieszkania. Mogę starać się o wypłatę premii. Niestety zasada jest
    taka, że naliczona kwota premii przelana będzie na konto dewelopera.
    Czy istnieje jakakolwiek możliwość, aby przelać premię na moje konto?
    Deweloper i tak dostanie swoje od banku, który mnie kredytuje - zgodnie z
    harmonogramem transz. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Możliwe, że
    jest to tylko kwestia umowy z deweloperem, aby po otrzymaniu premii z PKO BP,
    przelał jej kwotę na moje konto... jest to jakieś wyjście, nie do końca może
    prawidłowe, ale cóż trzeba sobie radzić :-)
    pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • booster Re: PREMIA GWARANCYJNA 04.01.06, 19:58
        mam podobny problem. tzn deweloper stwierdził, że nie będzie problemu żeby
        pieniądze zostały mi zwrócone (chociaż jeszcze muszę o tym pomyśleć, raczej
        na "słowo" wolałbym tego nie zostawiać). Nadal jednak nie mam konkretnej
        informacji jakie dokumenty trzeba oddać do PKO razem z ksiązeczką. Umowa
        przedwstępna ma mieć charakter "aktu notarialnego" lub ma być "potwierdzona
        notarialnie" - takimi pojęciami posługiwała się zamiennie pani z PKO. Nie wiem,
        czy chodzi tylko o notarialne potwierdzenie podpisów na umowie? Może wiesz coś
        na ten temat? jutro ide ponownie do banku.
        • monisia_77 Re: PREMIA GWARANCYJNA 04.01.06, 22:58
          niestety nie wiem jeszcze na ten temat zbyt wiele, bo niedawno zaczęłam się tym
          interesować. jeżeli dobrze wyczytałam w necie to PKO powinno zadowolić się
          potwierdzeniem od dewelopera wpłacenia 60% wartości nieruchomości. ale nie wiem
          czy to na pewno wystarcza. dopiero zbieram się aby odwiedzić PKO. daj znać jak
          Ci poszło, może dowiesz się czegoś konkretnego.
          • booster Re: PREMIA GWARANCYJNA 07.01.06, 16:29
            mam przed sobą pismo z banku, z którego wynika, że przy wpłaceniu ponad 50%
            wartości mieszkania mozna ubiegac się o premię, ale warunkiem jest dostarczenie
            do banku:
            1. ostatecznej decyzji w właściwego organu zezwalającej na budowę budynku
            wielorodzinnego ( czyli deweloper musi dać Ci kopię zezwolenia na budowę)
            2. zaświadczenia wystawionego przez dewelopera, zawierające nr konta,
            informację o wartości kosztorysowej lokalu oraz informację o dokonanej przez
            Ciebie wpłacie.
            3. umowa zobowiązująca do wybudowania mieszkania w formie AKTU NOTARIALNEGO

Z dwoma pierwszymi dokumentami nie ma problemu - dostaniesz od dewelopera.
            Jeśli chodzi o umowę jest trochę gorzej. W moim przypadku zawarłem zwykłą umowę
            przedwstępną, dlatego wybrałem się z nią do notariusza. Na jej podstawie
            napisze on ją ponowinie w formie aktu notarialnego. Opłata wyniesie połowę
            stawki, jaką opłaca się przy ostatecznym notarialnym akcie własności (kiedy już
            otrzymasz mieszkanie musisz iść do tego samego notariusza i wtedy wpłacisz
            drugą połowę tej stawki) - czyli taka dodatkowy, przedwstępny akt
            notarialny "nic" nie kosztuje, opłata dzielona jest jedynie na dwie raty. UFFF
            to tyle :)))
            • monisia_77 Re: PREMIA GWARANCYJNA 08.01.06, 20:14
              dzięki za info!
      • Gość: Misiek Re: PREMIA GWARANCYJNA IP: 193.108.206.* 05.01.06, 13:05
        na konto developera? hmm...kumpel niedawno dostal kase na swoje konto.
        pokazl tylko papierki od developera, poczeka przepisowe 2tygodnie i kasa byla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka