Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Parkiet czy panele - prosze o rade

IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 13.11.02, 14:02
    Jako totalna ignorantka w temacie, bylabym niezwykle wdzieczna za Wasze rady
    w kwestii wyboru parkietu do nowego mieszkania. Chcialabym, zeby ladnie to
    wygladalo, dlatego najchetniej chcialabym parkiet (debowy notabene :). Boje
    sie jednak, ze finansowo nie dam rady i skonczy sie na panelach.

Udzielcie mi prosze rad, w co lepiej zainwestowac. No i ile? Zakladamy, ze
    mam mieszkanie 50 metrowe, z czego ok. 30 metrow chcialabym parkietu (tylko w
    duzym pokoju i przedpokoju, plus ewentualnie 12 m sypialnia (w sumie od 30 do
    43).

Koszt parkietu? Wyczytalam, ze ok. 100 zl za metr debowego. Czyli 3-4 tys. za
    sam material? A ile bedzie kosztowac ulozenie, sklejenie, polakierowanie itp?
    Macie jakies doswiadczenia? O ile jestem w stanie ten parkiet sama
    polakierowac (wtedy dochodzi tylko koszt samego lakieru) to nie jestem w
    stanie parkietu ulozyc. Musze wynajac robotnikow. Czy ktos moglby mi poradzic
    ile w sumie to moze wyjsc? Czy to przypadkiem nie jest szalony pomysl? A moze
    znacie miejsca gdzie mozna kupic parkiet tanio i w miare solidny i ladny?

Jak przedstawiaja sie panele w porownaniu do parkietu?

Dzieki za wszelkie rady.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ula Re: Parkiet czy panele - prosze o rade IP: *.wkra.pl 13.11.02, 16:43
        Mialam ten sam problem. W koncu postanowilam, ze poloze parkiet debowy. Wybor
        jest rzeczywiscie trudny. Probowalam zebrac jak najwiecej opinii osob, ktore
        maja panele i tych ktorzy maja parkiet (poszukaj watkow na formum i popytaj
        zanjomych). Oczywiscie wybor ostateczny zalezy rowniez od twoich osobistych
        upodoban.
        Niestety parkiet rzeczywiscie nie jest tani, ale dobre panele drewniane sa w
        podobnej cenie.
        Nie radzilabym Ci klasc parkietu wlasnorecznie, ani go lakierowac. To jak
        pozniej w uzytkowaniu parkiet sie sprawdza, zalezy nie tylko od tego jaki jest
        material, ale w duzej mierze od tego jak zostal ulozony. Ja parkiet bede
        kupowala na Bartyckiej (chociaz podobno nie jest najtansza); material, chemia i
        ulozenie ok 130 zl. Cena zalezy od jakosci stosowanej chemii oraz od parametrow
        samej klepki - np. dlugosc, szerokosc itd. Czasem mozna spotkac promocje na
        okreslony rodzaj.
        Zycze powodzenia
        Ula
        • Gość: czarna Re: Parkiet czy panele - prosze o rade IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 13:08
          Cześć Agata :)
          Niedawno miałam ten sam dylemat i w końcu zdecydowałam się na parkiet. Jeśli
          również wybierzesz parkiet polecam wytwórnie z Iwierzyc (www.parkiety-baran.pl)-
          mają tanie,ładne klepki i wszystko można załatwić telefonicznie. W razie czego
          służę radą.
          pozdr.
          • Gość: Agata Re: Parkiet czy panele - prosze o rade IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 14.11.02, 16:57
            A jaki byl koszt polozenia parkietu (od metra)? Z robocizna, lakierowaniem itp.?
            • Gość: Stefan Re: Parkiet czy panele - prosze o rade IP: waprx* / 192.168.14.* 14.11.02, 17:07
              Moi szanowni rodzice w tej chwili przechodzą tą przyjemność jaką jest kładzenie
              parkietu i wyszło im ok. 150 zł z metra ze wszystkim. Parkiet dębowy, ale tzw
              gałęziówka (sporo tańsza a moim zdaniem ładniejsza niż zwykła klepka),
              robocizna, lakier o ile dobrze wiem półmat. Kupowane i załatwiane na Bartyckiej.
              S
              • Gość: Agata Re: Parkiet czy panele - prosze o rade IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 14.11.02, 17:15
                Dzieki za wszystkie odpowiedzi!
                • Gość: Ka Re: Parkiet czy panele - prosze o rade IP: *.cplus.com.pl 27.11.02, 14:16
                  ja kupiłam właśnie parkiet na Bartyckiej, w firmie Borek, którą szczerze
                  polecam. Mój brat kupił u nich kilka miesięcy temu jesion - jest ekstra. Jeśli
                  chodzi o wybór: parkiet czy panele, jestem wielką przeciwniczką tych ostatnich.
                  Nie chcę mieszkać w plastiku, a poza tym podłoga drewniana jest odnawialna -
                  parkiet łatwo odświeżyć porzez cyklinowanie. Jeśli nie masz zamiaru mieszkać w
                  tym mieszkaniu przez dziesięciolecia, możesz pomyśleć o zaoszczędzeniu, kupując
                  zamiast 22-mm (standard), deszczółki o grubości 16 mm. Dodatkowo, są róźne,
                  również tańsze gatunki dębu. Ja za dąb z bielą o słusznych rozmiarach (deska o
                  dł. 50 cm) zapłaciłam w promocji nieco ponad 70 zł. Dużo? Chyba nie. Układanie
                  kosztuje do tego około 35-45 zł za m2 (razem z lakierowaniem i wykończeniem
                  listwami), zależy od fachowca, ale nie warto próbować samodzielnie. Pozostaje
                  jeszcze chemia: klej do parkietu i lakier, ewentualnie grunt oraz oczywiście
                  listwy - tu przedziałów cen nie znam.
                  • Gość: qwer Re: Parkiet czy panele - prosze o rade IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 28.11.02, 09:16
                    wszystkim posiadaczom parkietów życząc długich lat zadowolenia dodaje, ze
                    panele nie tylko są 'plastikowe" ale też drewniane i też można niektóre z nich
                    odświerzyć i też można na nie wydać mało i dużó pieniędzy ;)
                    • bytheway Re: Parkiet czy panele - prosze o rade 28.11.02, 23:28
                      Jesli jeszcze nie zdecydowalas sie, to polecam deski podlogowe. Sa niebanalne,
                      latwe w utrzymaniu, kosztuja taniej niz parkiet i nie sa tak plastikowe jak
                      panele( fuj!). A juz zupelnie super - oryginalne i bardzo trwale ,sa podlogi z
                      tzw. drzewa egzotycznego. Nawet dzis takie ogladalem. Nie zwrocolem uwagi na
                      ceny niestety. A jeszcze apropos parkietu debowego - wlasnie wycyklinowalem 80-
                      cio letni w moim nowokupionym mieszkanku w starej kamienicy. Wyglada super,
                      szlachetnie. A jak pierwszy raz go zobaczylem to pomyslalem, ze sie tylko do
                      wyzucenia nadaje:)
      • default Re: tylko parkiet! 29.11.02, 13:53
        Co prawda nie miałam nigdy paneli, ale wykańczając dom też się nad nimi
        zastanawiałam. Bardzo wiele osób mi odradzało. W pierwszej kolejności sąsiedzi,
        którzy już panele położyli i właśnie pluli sobie w brodę. Wizualnie wygląda to
        ładnie, ale bardzo narzekali na "akustyczność" tej podłogi. Głośno się po niej
        chodzi. Poza tym łatwo ją zarysować.
        Ja w końcu mam mozaikę dębową - takie małe klepeczki, dużo tańsze niż te duże
        (ok.30-35 zł) a dobrze położone wyglądają super.
        Aha - i jeszcze jedno- piszesz, że jesteś totalną ignorantką a chcesz się
        porwać na samodzielne lakierowanie? Broń Cię Boże! Zniszczysz sobie klepkę i
        nerwy. To wcale nie jest takie proste jakby się mogło wydawać, to nie to samo
        co pomalować ścianę emusyjną farbą.
        • Gość: Ciekawy Re: tylko parkiet! IP: 156.106.209.* 29.11.02, 14:03
          default napisała:

> > Ja w końcu mam mozaikę dębową - takie małe klepeczki, dużo tańsze niż te
          duże
          > (ok.30-35 zł) a dobrze położone wyglądają super.

Cześć
          A gdzie można w Warszawie lub okolicach kupić mozaikę podłogową dobrej jakości
          i za rozsądną cenę - cena 30-35zł za m2 mozaiki dębowej jest OK. Proszę o
          informację.
          Pozdrawiam
          Ciekawy
          • default Re: tylko parkiet! 29.11.02, 14:08
            Na tzw. "Małej Bartyckiej" czyli w Centrum Budownictwa na Bielanach w okolicy
            ul.Kochanowskiego (to się nazywa ul. Zgrupowania Żmija czy jakoś równie
            dziwacznie). Tak było na początku lata tego roku. Podobną mozaikę widziałam na
            Bartyckiej, ale chyba ciut drożej.
            • Gość: Ciekawy Re: tylko parkiet! IP: 156.106.209.* 29.11.02, 14:14
              default napisała:

> Na tzw. "Małej Bartyckiej" czyli w Centrum Budownictwa na Bielanach w okolicy
              > ul.Kochanowskiego (to się nazywa ul. Zgrupowania Żmija czy jakoś równie
              > dziwacznie). Tak było na początku lata tego roku. Podobną mozaikę widziałam
              na
              > Bartyckiej, ale chyba ciut drożej.

Witam ponownie i dziękuję za informację
              Pozdrawiam
              Ciekawy
        • Gość: jarekZ Re: tylko parkiet! IP: spc:* / 126.33.13.* 29.11.02, 14:05
          sądząc po dacie ostatniej wypowiedzi autorki wątku to ten temat przestał ją już
          interesować - pewnie zapłaciła już za ułożenie parkietu :-)
          • Gość: Agata Re: tylko parkiet! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 29.11.02, 14:22
            Alez nic podobnego :) Interesuje mnie ten temat wciaz, bo dopiero za pare
            miesiecy bede ten parkiet kladla. Nie sama oczywiscie. I obiecuje, ze
            lakierowac tez sama nie bede, choc moj tato zrobil to kiedys sam i wyszlo
            super, parkiet lezy juz 7 rok i wyglada jak polozony wczoraj :)).

Ale wiem, ze parkiet trzeba go kupic znacznie wczesniej, zeby sobie ladnie
            wyschnal/wysechl (kurcze nie wiem jak sie poprawnie mowi) w ciepelku. Takze juz
            gromadze informacje, zeby przygotowac sie na wszystko.

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
            • Gość: jarekZ Re: tylko parkiet! IP: spc:* / 126.33.13.* 29.11.02, 14:51
              uderz w stół, a nożyce się odezwą ;-)
              dużo tu było już powiedziane o zaletach parkietów :-)
              skoro temat jest jeszcze żywy to zamącę ;-)
              panele też nie są złe - wiem bo używałem w poprzednim mieszkaniu 3lata - teraz
              kupiłem nowe mieszkanie i ułożyłem sobie też panele, bo się sprawdziły
              Zalety:
              1. Proste w montażu - samemu można sobie ułożyć - wiem, bo układałem już (i
              zarazem tylko)2 razy - jest to proste dla laika.
              2. Panele są tanie - w NOMI zapłaciłem za panele 25 zł/m2 - na płycie HDF 8mm.
              Do tego dochodzą jeszcze koszty izolacji z folii i płyty tłumiące hałas
              (ok.7zł / m2)
              3. To nie prawda, że panele łatwo się rysują - przy klasie ścieralności jak dla
              małych obiektów przemysłowych - są praktycznie nie do zdarcia w domu.
              Wady:
              1. Są rzeczywiście trochę głośniejsze niż parkiet.
              2. Nie można ich odnawiać mechanicznie tak jak parkietu i ponownie lakierować,
              ale gdy moi rodzice po ok. 20 lat zrobili tak ze swoim parkietem to koszty
              takiej operacji były tylko trochę niższe jak ułożenie nowej podłogi z paneli, a
              więc nie wiem czy jest to rzeczywiścia zaleta parkietów?
            • Gość: stewald Re: tylko parkiet! IP: *.mis 30.11.02, 17:36
              Jeszcze jedno sprostowanie. Nieprawdą jest, że parkiet musi sobie długo
              poleżeć przed położeniem. Minęły już te czasy kiedy kupowało się parkiet nie
              wyschnięty, obecnie sprzedaje się go już z odpowiednią wilgotnością zapewnianą
              przez producenta. Nie zaleca się nawet zbyt długiego leżenia parkietu, bo
              mógłby nabrać wilgotności z powietrza. Kłaść parkiet jest najlepiej przy
              takiej wilgotności z jaką się go kupiło. Mój parkiet leżał chyba z ok. dwóch
              tygodni. Tyle zdecydowanie wystarczy, musi on przybrać temperaturę otoczenia
              ale w żadnym wypadku jej wilgotność!
              Polecam również sklep na Kłobuckiej www.zinczuk.com.pl. Kupowałem tam parkiet
              jesionowy, trafiłem akurat na promocję i było to zdecydowanie taniej niż
              gdziekolwiek indziej, a parkiet mają bardzo ładny. Polecam tam głównie jesion,
              dąb mają tam niestety droższy, ale uważam też że warto jest właśnie położyć
              parkiet jesionowy gdyż jest to naprawdę bardzo ładna klepka.
              • marimag Re: tylko parkiet! tylko jesion 01.12.02, 22:03
                Potwierdzam:
                zinczuk - dobra firma -kupiłem 130m2 parkietu (II gat 63 zł/m2 7cmx35cm) i
                jestem zadowolony.
                jesion - bardzo ładny kolor, bez sęków po lakierowaniu bardzo rozjaśnia dom.
                • Gość: Agata Re: tylko parkiet! tylko jesion IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.12.02, 12:10
                  Wielkie dzieki za odpowiedzi. Wyszlo jak na dloni jaka jestem ignorantka. Bylam
                  swiecie przekonana, ze parkiet lezec musi :) Dobrze, ze wyprowadziliscie mnie z
                  bledu, bo bym chyba musiala spac z tym parkietem (tak naprawde nawet nie mam go
                  gdzie przechowac).

A jezeli chodzi o jesion, to wlasnie problem w tym, ze ja nie chce jasnej
                  podlogi. Chcialabym cos ciut ciemniejszego (ale nie heban :)) wydaje mi sie, ze
                  tylko dab bedzie spelnial to wymaganie. Ja po prostu nie lubie jasnego drewna :
                  ( Czy oprocz debu cos sie jeszcze w ogole nadaje do uzytku (trwalosc)?
      • Gość: xor Re: Parkiet czy panele - prosze o rade IP: 195.94.193.* 02.12.02, 15:14
        A ja polecę coś pomiędzy panelami a parkietem. Ostatnio położyłem sobie finish
        parkiet, gotowe plakierowane klepki, które tylko się przykleja do podłogi.
        Efekt: wygląd i cechy parkietu, pracochłonność układania zbliżona do paneli
        (odpada cyklinowanie i lakierowanie) Jak na razie jestam zadowolony.
        Pozdrawiam,
        xor
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka