-
Dostałam bardzo dużą ilość podgrzybków.
Ponieważ w grzybach nie jestem "mocna", chciałabym dowiedzieć się, co
oryginalnego i smakowitego można z nich przyrządzić.
-
Mam pytanie do Was fachowców. Czy podgrzybki do mrożenia wystarczy
oczyścić, czy trzeba jej jeszcze jakoś podgotować? Pozdrowienia
-
Co zrobiłam nie tak ? Po konsumpcji pysznych uduszonych z cebulką w
śmietanie podgrzybków ( bardzo dobrze oczyszczonych) przywitała mnie
masakryczna biegunka. Czy zawsze tak się dzieje bo zjedzeniu dość
dużej ilości grzybów? Nie wiem, bo ostatni raz jadłam grzyby jako
małe dziecko.
-
Witam Wszystkich!
Mam takie dość niecodzienne pytanie, czy po ugotowaniu podgrzybków można je
zamrozić? Nazbierałem tak dużo, że sam nie wiem co z nimi zrobić. Jeżdże
ostatnimi czasy dość często i już ponad tydzień jemy z rodziną grzyby non
stop. Żeby nam nie zbrzydły chcielibyśmy je zamrozić. Czy tak można? Czy nie
zepsują się??
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
-
Hej !
Hm,kupiłem dzis 20 g suszonych podgrzybków.
Po godzince zastanowiłem sie po co mi te grzybki :)
Po trzech,że musowo jakaś zupa okołogrzybowa pewnikiem z tego wyjdzie :)
Więc poradzcie ludzie mili,by synek głodny jutro nie był...
:)
-
dostalam wlasnie takie grzyby... nie jest ich duzo a nie chce juz po raz
kolejny robic sosu. moze macie jakis ciekawy przepis?
-
Kupiłam wczoraj piekny kawałek polędwicy wolowej i mrożone podgrzybki...
zagotowałam troche wody z przyprawami: sol, pieprz czarny, ziolowy, listek
laurowy, maggi i lyzka pieczeniowej magii smakow winiar...
plastry miesa oproszone w mace podsmazylam na odrobinie oleju z dodatkiem
cebuli i przelozylam mieso z cebula do garnka...dusilam na malym ogniu ok. 1
godziny...dodalam do sosu mrozone podgrzybki /w calosci, bo byly malutkie -
takie apetyczne/ i dusilam, az wolowinka bedzie mie...
-
Po jakim czasie od zrobienia takie podgrzybki w słoiczkach nadają się już do
spożycia? Od razu, czy trzeba odczekać? Robiłam w poniedziałek 13 września,
myślicie że już są dobre?
-
.....a przepis gdzieś zatraciłam.Gotowało się w osolonej wodzie,trochę
oliwy.Pasteryzacja .W zimie do jajecznicy,sosów,zup jak świeże
grzyby.Warunek,że potrawa taka w 24 godz ma być spożyta.Ma ktoś podobny
przepis? Albo marynatę? Nie robiłam podgrzybków marynowanych jeszcze, a mam
ich całe wiadro.Proszę o szybką pomoc.
-
Wszedłem w posiadnie drogą kupna pewnej ilości podgrzybków. Skusiła mnie do
tego moja skłonność do grzybków marynowanych. I mam teraz problem - jak je
zamarynować. Z poprzednich moich doświadczeń wynika, że nie mam "oka" do
soli - zawsze wychodzą mi albo prze- albo niedosolone.
Czy ktoś mógłby pomóc i podać (dokładny) skład ilościowy sprawdzonej
marynaty do grzybków (takiej dość pikantnej).
Dzięki z góry.
Pzdr.
Gal
-
Jak je przyrządzić? Udusić w śmietanie? Usmażyć? Czy dodać cebuli? A może
zupę?
Albo w ogóle jakieś całkiem inne danie?
-
w Warszawie 20 zl/kg.
-
ok pol kg.
i coz z nich wyczarowac?sosik wigilijny?alez one pachna...a gdyby tak kupic
wiecej i pomrozic?albo zasuszyc?hmmm
-
Ja naprawdę nie wiem jak się do nich zabrać. Znalazłam na forum sposoby mycia
gzybów- już wiem, że się ich za bardzo nie namacza, a do mrożenia nie
koniecznie obgotowuje. Ale co dalej? Czy ktoś ma przepis na grzybki w
śmietanie no i może jak je zawekować- pewnie potrzebuję przepisu na
marynatę.Ile mogę je przetrzymać w lodówce (surowe). Nie wiem czy zdażę coś z
nich zrobić jutro .
-
Zimno i sucho a chcialoby sie jeszcze poszperac w lesie.
-
przypomniala mi sie wigilia sprzed 2 lat-kupilam grzyby suszone,
duzo, bo lubie,na zupe grzybowa.Grzyby tanie nie sa, ale raz do roku
na swieta obowiazkowe, udalam sie do domu zrobic owa zupe.
I sie okazalo, ze wszystkie sa naturalnie robaczywe.Podczas
gotowania wyplywaly coraz to nowe robale-nie musze wspominac, ze
wszystko wylalam i nikt zupy nie skosztowal.W tamtym roku zbieralam
juz swoje grzyby-zupa byla super, moglam jesc bez obaw :)
Wydaje mi sie ze zaklady, ktore te grzyby...
-
po nabyciu przecudnej urody podgrzybkow
z mlekiem/estragonem - eksperyment
-
obiecałam sobie,że grzybow nie będę kupować od niewiadomo kogo, ale wczoraj
jak zobaczyłam i poczułam zapach lasu na bazarku nie moglam się oprzeć.
Kupilam podgrzybki, dodam,że na grzybach znam się średnio i tu moje pytanie,
czy jest jakiś grzyb podobny do podgrzybka, a niejadalny?
-
Czym przyprawiacie grzyby poza solą i pieprzem? Myślałam o tym by poeksperymentować z tymiankiem tj. w przypadku pieczarek ale mam obawy czy przy podgrzybkach, borowikach nie popsuję im smaku. Jakie inne przyprawy nadają sie do grzybów? Mam na myśli te z patelni, zupy grzybowej i innych dań na gorąco.
-
Chciałam zapytać czy mozna zamrozić świerze grzyby np. maślaki, podgrzybki.
Ewentualnie jak długo można je trzymać. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi