Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

urządzanie wnętrz - programy komp.

11.12.02, 08:59
    Szukam jakiegoś programu w którym mógłbym zwizualizować swoje M, chodzi mi
    szczególnie o kuchnię i łazienkę. Może znacie jakieś, a może wiecie skąd je
    można ściągnąć?
    Pozdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: adam Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: 217.8.186.* 11.12.02, 10:11
        polecam archicad , ale ni ukrywam ,że trochę będziesz musiał mu poświęcić
        czasu .Zdobyc go możesz tam gdzie wszystkie programy tzn na stadionie X-lecia
        za jedyne 20 zł.
        • Gość: Dosia Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 11.12.02, 10:51
          Znaczy po zlodziejsku.

A sami sie dziwimy, ze ludzie probuja nas okantowac na kazdym kroku... Ech, ta
          polska mentalnosc.
          • Gość: diablo Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: *.compensa.pl / 10.1.4.* 11.12.02, 11:21
            Dosia!
            Jak nie chcesz po złodziejsku to wyciągnij 4.000 zł z własnej kieszeni i
            sprezentuj koledze/koleżance "ORYGINALNY PROGRAM" pod choinkę.
            Będzie i legalnie i bardzo miło na święta.
            • Gość: Dosia Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 11.12.02, 11:25
              Jak mnie na cos nie stac, to tego nie kupuje. I nie kradne, zeby to zdobyc!
              Mercedesa tez nikomu nigdy nie sprzatnelam sprzed domu, tylko dlatego, ze
              chcialabym go miec, a nie stac mnie.

Paru innych rzeczy tez sie musze wyrzec w zyciu.

• kilovolt Re: urządzanie wnętrz - programy komp. 15.12.02, 09:12
                Tak pewnie, jak cos bardzo potrzebujesz to wywalasz powiedzmy te 4000 zł kasy
                jak masz możliwość kupienia coś za 20 zł. He, he, he już to widzę jaka jesteś
                święta, nie gadaj takich bzdur i nie pieprz o mercedesach bo to ma się jak
                piernik do wiatraka.
                Jak jest taka możliwość to należy z tego korzystać, oczywiście do uzytku
                prywatnego, bo inaczej byłoby się frajerem. Na stadionie istnieje ta sprzedaż
                to dlaczego ty masz sie tym martwić skoro policja ma to w nosie. Dopóki nikt
                nie zrobi z tym porządku to wszyscy będą z tego korzystać. Jak nie potrzebujesz
                mieć orginalnego programu np. do firmy to na cholerę wywalać kasę?
                • Gość: Dosia Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 16.12.02, 09:58
                  Nie wiem po co zabieram w ogole glos w tej dyskusji, ale...

Otoz. Wyobraz sobie, ze nie zdazylo mi sie NIGDY kupic nielegalnego
                  oprogramowania, plyty CD, czy DVD. Moze wlasnie dlatego mam w domu doslownie
                  kilka oryginalnych ulubionych plyt, oprocz tego slucham Trojki - to mi
                  rekompensuje "strate". I nie rozpaczam, ze nie stac mnie na cale dyskografie
                  zespolow i stworzenie kolekcji kina domowego. Nie stac mnie, nie kupuje. I nie
                  obchodzi mnie to, ze plyty sa najlatwiejszym towarem do podrobienia, wiec
                  trzeba z tego korzystac ile sie da. Napakowac kieszenie i cieszyc sie, ze sie
                  nam udalo zrobic kant. Przy okazji innych nazywac frajerami bo nie korzystaja z
                  takich zlodziejskich okazji.

Widze, ze Tobie to sie nawet w glowie nie miesci, w przeciwnym razie nie
                  zadawalbys tak idiotycznego pytania, czy jak czegos potrzebuje to wykladam
                  4.000 zl. Owszem, gdybym potrzebowala tego programu, czy na wlasny uzytek, czy
                  do dzialalnosci firmy, to bym wylozyla te 4 tys. i kupila oryginal. Tak trudno
                  to zrozumiec? Widac krasc Cie nauczyli juz odpowiednio wczesnie, tak, ze
                  zatarlo sie w Tobie wszelkie poczucie przyzwoitosci. Myslenie schematem - latwo
                  podrobic, latwo kupic, latwo zaoszczedzic, dla mnie jest nie do przyjecia. Czy
                  gdyby rownie latwo mozna bylo podrobic kazda inna rzecz tez bys kupowal
                  podrobki?

No to moze zacznijmy wszystko podrabiac, no bo przeciez nie tylko
                  oprogramowanie jest drogie, nie tylko CD kosztuja fortune. Jest pare innych
                  rzeczy, na ktorych ktos najwidoczniej chce zbic fortune - naszym kosztem!
                  Przeciez mamy prawo kupowac wszystko za zlotowke. Ach ta niesprawiedliwosc! Na
                  kazdym kroku nas ograbiaja i dyktuja takie ceny... ze az w czlowieku wzbiera
                  zlosc. Zlodzieje! Jak mozna zazyczyc sobie za swoj wlasny program az 4 tys. zl -
                  zlodziejstwo! Okantowac frajera!

Rzygam ta polska mentalnoscia.
                  • kilovolt Re: urządzanie wnętrz - programy komp. 16.12.02, 11:15
                    Widzę, że znowu gadasz głupoty bo nic z tego co napisałem nie zrozumiałaś.
                    Mylisz się nie jestem złodziejem. Każdego kto tam kupuje nazywasz złodziejem?
                    To gratuluje takiego uogólonienia w takim razem większość z nas to złodzieje
                    jak kupimy coś po niższej okazyjnej cenie. W takim razie nie kupujmy w
                    hipermarketach po promocjach bo okradamy kogoś kto to sprzedaje to po uczciwej
                    cenie. Wogóle unikajmy takich promocji bo będziemy złodziejami, kupujmy tylko
                    to co najdroższe.
                    Jeśli chodzi o płyty na stadionie to jesteś w grubym błędzie jeśli sądzisz, że
                    popieram ten proceder, ale jeszcze raz powtórzę bo nie zwróciłaś uwagi na moją
                    najistotniejszą część wypowiedzi: to że taki handel się tam odbywa to jest
                    sprawa policji i nie naszą sprawą jest myślenie i działanie za policję,
                    dlaczego ja mam się tym martwić skoro policja tego nie robi! I dopóki taki
                    handel się tam odbywa to wszyscy którzy coś potrzebują będą tam kupować, nic
                    na to nie poradzisz i ja niestety też nie. Dlatego jest jak jest. Ale napewno
                    coś kupując po okazyjnej cenie nie jesteś złodziejem. To nie my stworzyślismy
                    tą sytuację. Każdy szuka okazji i nie sądzę że ty jesteś wyjątkiem, może nie
                    konkretnie jeśli chodzi o te płyty na stadionie ale cokolwiek innego. Bo
                    kupując coś np. w hipermarketach czy gdziekolwiek indziej to zastanawiasz się
                    skąd to jest i dlaczego takie tanie? Napewno nie. Tak będzie zawsze nikt tego
                    nie zmieni. Rozwiązania problemu trzeba szukać od góry. Zlikwiduje się ten
                    handel, nie bedzie problemu. Nikt tego nie będzie sprzedawał, zatem nikt tego
                    nie kupi i to jest właściwe rozwiązanie problemu, inaczej niestety sie nie da.
                    Jeśli myślisz ze można inaczej to jesteś w błędzie.
                    • Gość: Dosia Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 16.12.02, 12:06
                      Zwalasz odpowiedzialnosc na policje, ze nie rozwiazuje problemu, wiec Ty sobie
                      mozesz korzystac dowolnie? Nie rozsmieszaj mnie nawet. Widze, ze uprawiasz
                      sobie taki relatywizm moralny? Dopoki mnie nie zlapia to jest OK? Dopoki jest
                      to dostepne to tez OK? Bo policja nie rozwiazala? A wiesz ile zwyklych
                      kradziezy uchodzi zlodziejom plazem, ile morderstw mordercom, bo ich policja
                      nie zdazyla zlapac? Tez mi powiesz, ze skoro policja problemu napadow
                      rabunkowych i zabojstw nie potrafi rozwiazac to sa one dozwolone? I tyle ludzi
                      przeciez tak robi? Wg Twojego rozumownia frajerem chyba jest ktos kto widzac u
                      sasiada fajny rower powinien wykorzystac okazje, palnac go w glowe i rower
                      ukrasc... no bo przeciez lancuchem nie byl przywiazany, co nie?

Tak. Kazda osoba kupujaca nielegalne oprogramowanie, czy cokolwiek co powstalo
                      poza prawem, przy braku poszanowania praw osoby, ktora to stworzyla, jest w
                      moim mniemaniu zlodziejem. I wiem, ze jestem stanowcza w swych sadach, ale tak
                      wlasnie jest. Mam nadzieje, ze kiedys Polacy naucza sie szanowac prace innych.
                      Gdyby nie bylo zapotrzebowania, nie byloby takze rynku nielegalnego
                      oprogramowania. Zwalanie winy na policje jest bardzo wygodne, ale nie tlumaczy
                      niestety Twojego zachowania.

Niestety traf chcial, ze plyty z oprogramowaniem sie b. latwo podrabia. Gdyby
                      bylo to mozliwe z innymi dobrami, madry Polak tez by pewnie to wykorzystal, no
                      bo frajerem przeciez nie jest!

• Gość: Dosia Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 16.12.02, 12:17
                      A tak w ogole, to koncze ta dyskusje bo zdaje sie Ty nie wiesz o czym mowimy.

Nie jest przestepstwem kupowanie czegos po okazyjnej cenie (hipermarkety), ale
                      kupowanie czegos, co zostalo stworzone nielegalnie, bez poszanowania praw
                      tworcy. Tak jest w przypadku nielegalnego oprogramowania komputerowego, plyt CD
                      itp.

Czy Ty bys chcial, zeby owoc Twojej pracy lezal na polce nie przynoszac Ci
                      zadnego naleznego Ci dochodu, a tymczasem tysiace nie-frajerow kupowaliby Twoj
                      program nielegalnie, zysk szedlby do kieszni jakiegos nie-frajera z Ukrainy, a
                      Ty masz - za przeproszeniem - gowno? Ciekawe jakbys wtedy spiewal...

• Gość: monika Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: *.acn.waw.pl 16.12.02, 14:48
                Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Jak mnie na cos nie stac, to tego nie kupuje. I nie kradne, zeby to zdobyc!
                > Mercedesa tez nikomu nigdy nie sprzatnelam sprzed domu, tylko dlatego, ze
                > chcialabym go miec, a nie stac mnie.
                >
                > Paru innych rzeczy tez sie musze wyrzec w zyciu.
                >

Dosia,

Skoro mnie nie stac na oryginalny program za 4000 zloty to wole go kupic za 20
                zloty na stadionie. Oryginalny producent na tym i tak nie straci bo i tak u
                niego bym nie kupila tego programu. A w ten sposób i ja zyskam wcale nie
                okradajac prawdziwego producenta. Czy ty w komputerze nasz same oryginalne
                programy. Jak ci wszyscy studenci nauczyliby się zwyklych programow
                komputerowych gdyby nie mozliwosc zakupienia podrobek?

Pozdr.
                Monika
                • Gość: Dosia Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 16.12.02, 15:37
                  Gość portalu: monika napisał(a):

> > Skoro mnie nie stac na oryginalny program za 4000 zloty to wole go kupic za
                  20
                  > zloty na stadionie.

Tak... te "zloty" tlumaczy wiele...

Oryginalny producent na tym i tak nie straci bo i tak u
                  > niego bym nie kupila tego programu. A w ten sposób i ja zyskam wcale nie
                  > okradajac prawdziwego producenta.

Ha, ha, ha. Tlumaczenie rewelacyjne. I te miliony ludzi, ktorzy kupuja setki
                  milionow nielegalnych CDkow, tez nie okradaja wykonawcow.... no bo przeciez i
                  tak by nie kupili oryginalnych plyt.. :)))))) Slabo mi sie robi. Ale szukaj
                  dalej wytlumaczenia dla swojego zachowania. Polska katolicka - nie kradnij
                  nabiera nowego znaczenia.

Czy ty w komputerze nasz same oryginalne
                  > programy.

Tak, mam w domu oryginalne oprogramowanie w komputerze, kilka oryginalnych plyt
                  kompaktowych i 3 DVD. Zadowala Cie taka odpowiedz?

Jak ci wszyscy studenci nauczyliby się zwyklych programow
                  > komputerowych gdyby nie mozliwosc zakupienia podrobek?
                  >

Ach. Ci biedni studenci. Wiesz co? Mozna zadac setki pytan typu: jak by sie
                  gosposia nauczyla gotowac, gdyby nie zapieprzyla sasiadowi ziemniakow z pola
                  (bo je za drogo na targu sprzedaje)? Itp. itd. Tlumaczenie jest zadne. Kradziez
                  to kradziez bez wzgledu na to jak sie bedziesz starala siebie wytlumaczyc.

Studenci na uczelniach maja pracownie komputerowe z legalnym oprogramowaniem -
                  tam sie moga uczyc. To, ze nie stac ich aby w domu miec rowniez legalne
                  oprogramowanie nie zwalnia ich z odpowiedzialnosci i nie rozgrzesza! A poza tym
                  np. Windows nie jest taki drogi. Oczywiscie juz taki Autocad jest drogi, ale
                  czy powazny inzynier bedzie pracowal na nielegalnym oprogramowaniu w miejscu
                  pracy? Nie sadze. Ja bym nie ryzykowala odpowiedzialnosci karnej. Tak, tak. Za
                  to mozna po prostu isc siedziec. A nagonka na nielegalne oprogramownie jest
                  ogromna obecnie i sady naprawde wydaja surowe wyroki.

• Gość: Aguś Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: 1.5.* / 192.168.2.* 19.12.02, 22:22
                    Cóż... Jesteś idealistką!
                    Nie twierdzę, że to źle. Twoje rozumowanie wynika prawdopodobnie z tego, że
                    nigdy tak naprawdę nie potrzebowałaś programu komputerowego do pracy. Mówię to
                    np. o AutoCadzie za 14 000 złotych tudzież programu do wizualizacji w podobnej
                    cenie.
                    Bez tego wielu młodych ludzi nie wykształciłoby się, nie pracowałoby w
                    zawodzie, nie zarabiałoby.
                    Ja według Ciebie jestem złodziejką - trudno. Nawet chyba złodziejką do
                    kwadratu, bo muzykę, filmy, programy ściągam za darmo.
                    Nie zamierzam się poprawiać. W tym kraju... Jestem okradana dzień w dzień z
                    pieniędzy, które zarabiam. Odkładam na emeryturę, której nie dostanę i płacę na
                    lekarza, który nie chce mnie leczyć, bo te pieniądze gdzieś się rozpływają.
                    Niedługo będę też musiała płacić na górnika, który musi mieć pensyjkę, mimo że
                    nikt nie chce jego pracy. Ty też będziesz na niego łożyć.
                    Uznałam więc, że zbyt dużo moich pieniędzy idzie na tych lub tamtych bez mojej
                    zgody. Nikt się o to nie martwi - dlaczego ja miałabym się martwić o Billa
                    Gatesa?
                    Złodziejstwa nic oczywiście nie tłumaczy w Twoich oczach - ja śpię spokojnie.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: oko Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: *.localdomain / 80.48.229.* 01.01.03, 13:17
                      Tylko zejdz proszę z górnika znajdz innego duzo bardziej ksztowniejszgo np.
                      posła na którego łożysz rok w rok
      • Gość: Dosia Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 11.12.02, 11:31
        Byl juz taki watek na forum. Ale niestety nie pamietam jak sie nazywal.
        Polecali tam program Pro... costam. Mozna sciagnac demo ze strony internetowej -
        choc troszke to trwa :(

Moze ktos przypomni jak sie ten program nazywal.
      • Gość: Aguś Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: nat:* / 192.168.2.* 11.12.02, 17:14
        Polecam 3DStudioMAX, ale nie ukrywam, że nauka tego programu może Ci zająć co
        najmniej rok. Efekty są jednak rewelacyjne (po prostuy zdjęcie). Darmowe
        programy do wizualizacji są dobre do zabawy. Nie dość, że będziesz musiał i tak
        się tego nauczyć, to efekty są do bani (niewiele Ci to pomoże w wyobrażeniu
        sobie Twojego mieszkania).
        Jesli byłbyś zainteresowany, mogę zrobić wizualizację (w oparciu o Twój projekt
        lub moją propozycję). Koszt: 300 zł łazienka, 300 zł kuchnia. Mój adres:
        arch_aga@interia.pl
        Jesli nie, proponuję zajrzeć na strony producentów np. kuchni. Ci więksi
        proponują darmowe programy (spróbuj www.berloni.it). Zajrzyj też na stronę
        www.kolo.pl - tam też powinieneś coś znależć. Najlepiej wyślij do nich maila,
        to Ci coś przyślą.
        Powodzenia!
        • piegoosek Re: urządzanie wnętrz - programy komp. 20.12.02, 21:26
          zdaje sie, ze autor watku pytal o program, a nie jak go zdobyc... tez jestem
          ciekawa w czym projektanci projektuja... sama uzywam AutoCada;
          pozdrawiam
          • Gość: Aguś Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: 1.5.* / 192.168.2.* 21.12.02, 22:26
            Podałam nazwę programu do wizualizacji wnętrz. Reszta to tylko bezmyśne
            wciskanie "enter" w strategicznych momentach.
            Starałam się odradzić założycielowi wątku korzystanie z bezpłatnych programów.
            Jeśli chce się bawić w projektowanie wnętrz, niech zacznie z grubej rury, moim
            zdaniem (dobra zabawa już od samego początku). Jeśli potrzebuje wyobrazić sobie
            swoje nowe mieszkanie, niech idzie do takich jak ja czy Ty.
            Swoją drogą - przepraszam. Na www.berloni.it nic nie ma. Chociaż z tego co
            wiem, mają darmowy program do robienia kuchni (może rozprowadzają go tylko po
            salonach kuchennych?).
            Podobno ArchiCad robi w miarę dobre wizualizacje, podobno też nie jest trudny w
            obsłudze. Wiem jedno - nie jest darmowy.
            Pozdrawiam. AutoCad forever ;)
            • opty Re: urządzanie wnętrz - programy komp. 22.12.02, 00:38
              Jestem piosenkarzem i stanowczo jestem przeciwny piractwu.To jest
              niesprawiedliwe że taki wysiłek jaki wkładam w nagranie płyty nie zwrocił mi
              się,żebym za jedną nagraną płytę nie mógł sobie wybudować willi to skandal i
              złodziejstwo.Żądam ukrucenia piractwa i obniżenia ceny nośników czyli krążków
              CD z 1,00zł na 0,80gr. wtedy płyty nagrane przez nas staną się bardziej
              dostępne dla ogółu społeczeństwa ,czyli po około 60zł.
              Pozdrawiam.
      • Gość: JR34 Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: *.pkobp.pl 30.12.02, 10:20
        Bardzo ciekawa dyskusja się wywiązała n/t kupowania pirackich płyt i programów.
        Temat nie jest nowy,ale..będzie jeszcze pewnie długo się przewijał.Podoba mi
        się postawa koleżanki która jest przeciwko.Była właściwie samotna w swym
        stanowisku. Niestety /dla wszystkich kupujących pirackie programy i płyty/. To
        jest złodziejstwo/a dokładnie: paserstwo-czyli kupowanie od złodzieja/.Myśle że
        problem jest złożony. Po 1: ceny legalnych płyt i programów.Są takie,bo
        najcześciej twórcy są słabymi menedżerami i nie potrafią sprzedać swego
        produktu.Ceny dyktują sępy z różnych agencji impresaryjnych,firm
        fonograficznych,hurtowni. Najlepszy przykład:kupowałem kasetę M.Bajora na
        koncercie-kosztowała 20 zł. Ta sama kaseta w MPiKu - 29 zł. Czyki prawie 1/3
        zgarniają pośrednicy. Po:2 zwalanie wszystkiego na policję jest śmieszne.Dopóki
        jest popyt to będzie i podaż- to są prawa rynku. W latach 30-tych w Stanach
        wpropwadzono prohibicję/zakaz sprzedaży alkoholu/. I co? Wtedy właśnie mafia
        zaczęła sie rozwijac na nielegalnym handlu . Policja działała tam o wiele
        sprawniej niż u nas teraz. A jednak dopiero gdy zniesiono prohibicję to problem
        został rozwiązany /z nielegalnym handlem alkoholem/. Po 3:Niestety, ale my
        Polacy mieliśmy,mamy i będziemy jeszcze długo mieli mentalność Kalego z "W
        pustyni i w puszczy".Tzn.: "jak Kali ukraść krowę to być dobra, ale jak Kalemu
        ukraść krowę,to być zła". Student kupujący i korzystający z nielegalnych
        programów jest ok. i jego czyn też. Ten sam człowiek-po studiach, zatrudniony w
        firmie,piszący programy komputerowe po 20 godz. na dobę, dostający za to kasę
        idzie na Stadion i widzi jak jego program jest sprzedawany po 20 zł. A on z
        tego nie ma nic. I założę się że to zjawisko nie jest już dla niego ok.Wtedy
        dociera do niego w końcu, że sam padł ofiarą tego zjawiska,choć wcześniej to on
        był górą. Niestety - przerwanie tego procederu wymaga długiego czasu. Dlaczeg?
        to proste. W naszej polskiej mentalnosci od 200 lat istnieje taki wzorzec,
        model postępowania i zachowania, polegający na łamaniu przepisów narzucanych
        przez prawo i państwo. Przez wiele lat państwo i prawo były utożsamiane z
        zaborcami,najeźdźcami.Kradzież czegoś zaborcy,"szkopom", "ruskim" była czynem
        patriotycznym prawie.Patriotyzmem było też min. okazywanie wrogości organom
        policji, aparatowi państwowemu, omijanie przepisów prawa etc. Ta mentalność
        jest w nas głeboko zakorzeniona niestety. I -co smutne-będzie jeszcze długo.
        Jesteśmy narodem który wiele lat żył w niewoli i nie potrafi żyć na wolności
        godnie i uczciwie. Tego się musimy uczyć dopiero. A nauka bywa często trudna.
        Już zresztą Biblia opowiada,że Mojżesz chodził z narodem wybranym przez 40 lat
        po pustyni aż wymarło pokolenie które urodziło się w niewoli. Historia lubi sie
        powtarzać. Niestety-dla naszych rodziców wyniesienie części,narzędzia,materiału
        itp. z zakładu pracy jeszcze 15 lat temu było "kombinowaniem" , "załatwieniem".
        Stąd zreszta wielkie afery gospodarcze-przecież zmienił sie tylko ustrój-ludzie
        są ludźmi.Niestety-jeszcze długo będzie można kupić pirackie płyty i programy,
        i jeszcze długo będzie na nie zbyt. Pocieszające jest jedno: mamy wolny rynek,
        otwarte drogi do prowadzenia własnej działalności. I tak jak pisałem wyżej:
        dzisiejszy student kupujacy piracki program niedługo stanie sie programistą i w
        jego interesie bedzie ochrona swego produktu. I w tym nadzieja- że zrozumiemy
        że na dłuższą metę opłaca sie być uczciwym.
        • Gość: Dosia Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 30.12.02, 17:44
          Bardzo Ci dziekuje za tego posta. Naprawde zrobilo mi sie lepiej na duszy, ze
          chociaz Ty mnie poparles.

PS. Kupowalam ostatnio plyty pod choinke. Plyty z polska muzyka to wydatek
          rzedu 30 zl. Niektore plyty zagraniczne (promowane tzn. sponsorowane) to tez
          wydatek rzedu 40 zl, czyli nie jest tak zle. Niestety tych jest jak na
          lekarstwo:( Czy mimo to jest lepiej niz bylo? Czy plyty na stadionie nadal
          kosztuja 20 zl?
          • Gość: JR34 Re: urządzanie wnętrz - programy komp. IP: *.pkobp.pl 06.01.03, 09:23
            Zapomniałem w tamtym poście dodać-zaimponowałaś mi swą odwagą i zdecydowaniem,
            z jakimi wypowiadałaś opinie i broniłas stanowiska.Mało jest takich osób.Masz
            naprawdę dużo odwagi.Gratuluje Ci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka