Gość: RG IP: *.acn.pl 18.12.02, 21:55 Proszę o opinię czy okna w mieszkaniu skierowane na wschód to dobry wybór? To co mi przychodzi do głowy "na minus" takiej opcji, to słońce, które budzi bezlitośnie rano i jego brak po godzinie 12. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aza Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: *.res-polona.com.pl 19.12.02, 11:54 Gość portalu: RG napisał(a): > Proszę o opinię czy okna w mieszkaniu skierowane na wschód to dobry wybór? To > co mi przychodzi do głowy "na minus" takiej opcji, to słońce, które budzi > bezlitośnie rano i jego brak po godzinie 12. Masz rację. Ja mam pokoje z oknami na wschód, południe i zachód. Pokój z oknami na wschód na sypialnię się raczej nie nadaje (chyba dla kur). W lecie, pomimo żaluzji i grubych zasłon jest od samego rana bardzo widno i gorąco. Natomiast po południu nie narzekam, jest wystarczająco widno a w lecie przyjemnie chłodno. W największe upały był to jedyny pokój gdzie można było wytrzymać. W zimie jest trochę za zimno bo przy największych mrozach zwykle wieje od wschodu. Jeżeli w całym mieszkaniu okna są tylko na wschód no to nie ma wyboru, będzie tak jak opisałam. Nie pośpisz, nie poopalasz się, w zimie będziesz marzła. Ale z każdej strony świata można się spodziewać niedogodności: północ-ciemno cały dzień, południe - w lecie zbyt gorąco, zachód - też w lecie b. gorąco. Jeśli lubisz rano pospać, to nie radziłabym okien na wschód. Nawet jak cię słońce nie obudzi to wstaniesz z bólem głowy z powodu duszności i gorąca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: waprx* / 192.168.14.* 19.12.02, 12:47 Jak dla mnie okna na wschód to prawie wyjście optymalne. W tej chwili mam w mieszkaniu wszystkie okna na wschód, w nowym które będzie za niedługo będę miał wschód i południe. Przy oknach na zachód w lato nie sposób wytrzymać po 15-tej, przy południowych podobnie, żar się leje przez większość dnia. Przy zachodnich dochodzą też wiatry wiosną i jesienią. Północ jest zdecydowanie za ciemna. Jedyny minus okien na wschód to rzeczywiście słońce z samego rana, ale to to ja akurat nawet lubię (a na pewno nie przeszkadza mi to w spaniu). Zdaje się poza tym że nie jestem odosobniony w mych opiniach - u większości deweloperów pierwsze schodzą właśnie mieszkania południowo wschodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi= Re: Okna na wschód - proszę o opinię 19.12.02, 16:00 A ja mam wszystkie okna na zachód. I sam świadomie tak wybrałem (mogłem na wschód). I nie narrzekam. Rano lubię długo spać, więc wschodnie okna, to byłby dla mnie koszmar, jak słońce dla wampira. A po południu mam za to dużo słońca. I dobrze. Akurat od tej strony mam wielki balkon (12 m2), który służy mi za letni pokój i sypialnię. Jak się ma odpowiednie okna z szybami nie przepuszczającymi prominiowania cieplnego, to nawet w czasie upałów w lecie , nie mam w mieszkaniu wcale za gorąco. A jakby co, to rynek klimatorów stoi otworem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusia Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 17:05 Wschodnia orientacja pomieszczeń sypialnych to rzeczywiście wariant optymalny, każda inna ewentualność to co najmniej niedoskonałość projektowa w układzie funkcjonalnym. W każdym domu (i mieszkaniu), jakie projektuję staram się tego trzymać: kuchnia - północ (ewent. wschód), pokój dzienny pd-zach, sypialnie - wschód. Wystarczy zresztą zajrzeć do renomowanych podręczników projektowania architektonicznego (E.Neufert),żeby przekonać się, że tak należy projektować, co niniejszym architekci starają się czynić od wielu, wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi= Re: Okna na wschód - proszę o opinię 19.12.02, 17:39 Gość portalu: jusia napisał(a): > Wystarczy zresztą zajrzeć do renomowanych podręczników projektowania > architektonicznego (E.Neufert),żeby przekonać się, że tak należy projektować, > co niniejszym architekci starają się czynić od wielu, wielu lat. Masz rację. Staraja się. Tylko, ze na staraniach sie kończy. Szukając 4-5 lat temu nowego mieszkania, przejzałem chyba setkę projektów nowych mieszkań w Warszawie. I rozpłakałem się. W niektórych projektach mieszkania były nawet takie, ża ja bym takiemu architektowi potem kazał tam mieszkać zamiast wsadzać do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusia Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 19:09 Niestety masz rację - czasami jest mi wstyd za moich kolegów po fachu. Wystarczy spojrzeć wokół, a wnioski nasuwają się same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: *.acn.pl 19.12.02, 19:15 No wlasnie. Ja tez z planami mieszkan ostatnio milam duzo do czynienia (kupowalam mieszkanie wiec automatycznie ogladalam tych planow i mieszkan sporo). Wiekszosc z nich to jedna wielka tragedia. Nie mam do czynienia zawodowo z projektowaniem, ale dobre pare lat temu konczylam wydzial Zywienia Czlowieka na SGGW i tam przez chyba semestr mielismy projektowanie mieszkan. I smiem twierdzic ze po tym semestrze zaprojektowalabym o niebo lepsze i bardziej funkcjonalne i frontem do czlowieka mieszkania niz wiekszosc tych, ktore teraz ogladam. Skad sie biora tacy "architekci" ?! I kto ich zatrudnia ? Co do okien na wschod to teraz mam takie i mialam takie w starym mieszkaniu i jestem bardzo zadowolona. Rzeczywiscie rano jest slonce ale za to po poudniu nie ma upalu w lato. W zime jest tez OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WPK Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: 213.158.197.* 20.12.02, 12:13 Mam okna na płd-wschód i rolety zewnętrzne. Rano w lecie w słoneczny dzień jest całkowicie ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RG Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: *.acn.pl 20.12.02, 19:44 Dziękuję wszystkim za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: *.krakow.pl 20.12.02, 23:30 Ja uważam że okna powinny być tylko na wschód (sama mam takie). Czy wy wiecie jaka to przyjemność obudzić się wiosną i ujrzeć słoneczny blask. Od razu nastraja mnie to optymistycznie na cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi= Re: Okna na wschód - proszę o opinię 23.12.02, 15:23 Gość portalu: Mimi napisał(a): > Ja uważam że okna powinny być tylko na wschód (sama mam takie). Czy wy wiecie > jaka to przyjemność obudzić się wiosną i ujrzeć słoneczny blask. Od razu > nastraja mnie to optymistycznie na cały dzień. Jeśli ktoś lubi wstawać o świcie... Tak w ogóle, to dyskusja na ten temat jest trochę bez sensu. To tak jakby dyskutować, czy lepszy jest Presley, czy Beatlesi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielony Re: Okna na wschód - proszę o opinię IP: *.stansat.pl / 10.1.4.* 21.12.02, 19:31 Witam ! W moim mieszkaniu okna skierowane są m.in. na wschód - to w sypialni również. Lubię jak mnie budzi słońce - bardzo sobie to cenię i bardzo mi tego brakuje w zimie. Jak wstaję jest jeszcze baaardzo ciemno :-) pozdrawiam Zielony osiedle-floriana.w.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
negra1985 Re: Okna na wschód - proszę o opinię 18.02.25, 16:11 Mieszkałam w takiej ciemnej norze kilka lat, najgorsze co mogliśmy zrobić … ciemno ponuro i zimno, wiosną popołudniu sąsiedzi stali sobie na balkonie w słoneczku a ja w polarze 🥶 nigdy więcej, sprzedaliśmy szybko ten przybytek i teraz mam mieszkanie dwustronne z salonem i kuchnią zachód, a dwiema sypialniami na wschód. Jest jasno i słonecznie i po przyjściu po pracy aż chce się żyć 😀 Odpowiedz Link Zgłoś