Dodaj do ulubionych

obrzęki stawów

22.11.03, 19:10
U suki moich rodziców, 7-letni rottweilerki, ostatnio pojawiły się nagle obrzęki stawów głownie dolnych (nie wiem, czy u psa to jest nadgarstek czy stęp?) i sztywność w stawach kolanowych, tak, że nie mogła prawie chodzić+gorączka.Dostała od weterynarza tabletki, nie wiedzą jakie i poprawa była szybka (może sterydy?), ale krótka. Ona b.intensywnie liże te miejsca, pewnie ją boli albo swędzi, aż wytarła się sierść i powstały rany, na które inny wet. dał jej Bactroban.Mimo stosowania różnych obróż często ma kleszcze, 3x miała babeszjozę, za każdym razem coraz lżejszą, zawsze była leczona, ostatni raz w maju br.Może to borelioza?Proszę o radę, moi rodzice mieszkają w małym mieście, gdzie nie ma zbyt wielu dobrych weterynarzy.
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: obrzęki stawów 27.11.03, 18:49
      Opisywane przez ciebie objawy mogą swiadczyć o boreliozie tym bardziej że
      wspominasz o przebytej trzykrotnie babeszjozie - w końcu droga zakażenia jest
      ta sama - kleszcz. Więc niestety diagnoza może być prawidłowa.
      Powinnaś pokazac psa jakimus doświadczonemu lekarzowi - jeśli to możliwe
      zabierz ją na konsultację - nawet jeśli miałoby to oznaczać wyprawę do innego
      miasta.
      Pozdrawiam

• e-kociczka Re: obrzęki stawów 27.11.03, 20:25
        Dziękuję za radę! Sama jestem lekarzem, wprawdzie młodym, więc tak mi to wyglądało...Czy boreliozę u psów leczy się tak jak u ludzi tzn.doxycykliną? Chociaż czytałam, że w późnych stadiach ( a takim jest zap.stawów)innymi antybiotykami. Proszę o informacje czym i jak długo, sama mogę wypisać receptę..Chociaż wolałabym, żeby ktoś fachowy to zobaczył.
    • e-kociczka Re: obrzęki stawów 08.07.04, 17:55
      Wygrzebałam mój stary wątek,bo problem znowu sie pojawił...Suczka dostała od
      weterynarza Meloksam-rodzice zaczęli jej podawać i jest poprawa.Poza tym
      podjęli wiekopomną decyzję odchudzania psa aby odciążyć chore stawy-do tej pory
      byłam jedyna,która Gajusię odchudzała-ale bywam u rodziców coraz rzadziej:
      (.Czym prędzej nabyłam zapas odpowiedniego jedzonka i wysyłam rodzicom.
      Mam natomiast kolejne pytanie:u naszej suczki prawdopodobnie nakładaja się
      zwyrodnienie stawów związane z wiekiem i nadwagą oraz borelioza-pies ma
      dolegliwości bólowe-liże łapki,okresowo ma trudności w poruszaniu się.Czy w tym
      wypadku wskazane byłoby podawanie przewlekle leków
      przeciwbólowych/przeciwzapalnych?jeżeli tak to jakich?w jakich dawkach?które są
      najbardziej bezpieczne?Po kilkukrotnie przebytej babeszjozie jest możliwe,że
      pies ma "nadwyrężoną"wątrobę,może nerki?
      Wiem,że lege artis powinno być wykonane rtg i podstawowe badania
      laboratoryjne,ale wstyd się przyznać w moim rodzinnym mieście żadna lecznica
      nie dysponuje takimi możliwościami-a nie wiem czy warto ją wieźć km?Stąd
      moja prośba o radę.Dziękuję.
      • adam.pietron Re: obrzęki stawów 12.07.04, 17:36
        Masz rację boreliozę u zwierzat tak jak i u ludzi leczy się doxycykliną w dawce
        10mg/kg mc 2*dziennie - minimum 14 dni co do leków przeciwzapalnych - meloksam
        to bardzo skuteczny lek ale bardzo obciążający szczególnie przewód pokarmowy -
        jeśli masz możliwości wymiany go na karprofen - rimadyl - lek zwierzęcy z grupy
        Nsaids byłoby lepiej - jest o wiele droższy ale bezpeiczniejszy - co oczywiście
        nei zwalnia przed lekami osłonowymi - blokery receptorów H2 - ranigast i
        hepatoportectiva - np zwykłu hepatil lub essentiale.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka