Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rachunek za energie, prosze o pomoc

IP: 195.94.222.* 29.10.01, 10:39
    dostalam ostatnio dosyc wysoki rachunek za energie, bo w wysokosci 175 zl za
    ostatnie 6 miesiecy (razem z prognoza zebralo sie ponad 200 zl). mam kawalerke
    (30,5 m2), z uzyciem pradu nie szaleje wrecz przeciwnie, czy w zwiazku z tym
    powinnam sie odwolac czy moze ta kwota wcale nie jest wygorowana?

z gory dziekuje
    Obserwuj wątek
      • Gość: mądrala Re: rachunek za energie, prosze o pomoc IP: 213.25.66.* 29.10.01, 17:22
        Gość portalu: m napisał(a):

> dostalam ostatnio dosyc wysoki rachunek za energie

>
        > z gory dziekuje

proszę bardzo
      • Gość: net Re: rachunek za energie, prosze o pomoc IP: 212.160.159.* 29.10.01, 17:30
        to bardzo mało, używałaś chyba tylko światła, lodówki , pralki i innych
        urządzeń o małym poborze mocy.
      • szaser Re: rachunek za energie, prosze o pomoc 30.10.01, 08:54
        Ja płacę za dwa miesiące 300 pln, mam 28 mkw i czajnik bezprzewodowy. A jakim
        cudem dostajesz rachunki raz na pół roku, to nie rozumiem.
        • Gość: laser Re: rachunek za energie, prosze o pomoc IP: 62.233.128.* 30.10.01, 12:00
          chciałbym tyle płacić za pół roku !!! - nawet dwa razy tyle...
          Myślę,że coś tu jest nie tak,ale w odwrotną stronę. (:o)
          • Gość: Dorota Re: rachunek za energie, prosze o pomoc IP: 168.224.1.* 30.10.01, 13:05
            Rachunki są zawsze co pół roku przynajmniej w Warszawie.
            Ja płacę za pół roku ok. 1000 pln za lato + 2500 pln za zimę (wliczając
            prognozę). To dlatego, że mam ogrzewanie elektryczne.
            Wydaje mi się jednak, że Twój rachunek jest niski.
            Pozdrawiam,
            • Gość: net Re: dorota IP: 212.160.159.* 30.10.01, 13:34
              Dorota, a jakie masz grzejniki elektryczne, że tak dużo płacisz? Czeka mnie
              pierwsza zima z rachunkami za ogrzewanie elektryczne. Dzięki z góry za
              odpowiedź.
              • Gość: Dorota Re: dorota IP: 168.224.1.* 30.10.01, 14:01
                Gość portalu: net napisał(a):

> Dorota, a jakie masz grzejniki elektryczne, że tak dużo płacisz? Czeka mnie
                > pierwsza zima z rachunkami za ogrzewanie elektryczne. Dzięki z góry za
                > odpowiedź.

MIeszkanie 35 m (dwa pokoje). Jeden grzejnik konwektorowy wiszący na ścianie
                (Airelec) + jeden stojący konwektor, ale z tych prostszych. W łazience zwykłą
                dmuchawę. Czyli nic nadzwyczajnego. Nie jest to moje mieszkanie tylko wynajęte i
                miałam tam mieszkać krótko, więc nie bardzo chciałam inwestować. Jak się tam
                wprowadzałam, to był kaflowy piec przerobiony na elektryczny (wyjęte palenisko i
                w środku grzałki elektryczne 4 x 2 Kwh). Zrezygnowałam z pieca, ale właściwie nie
                wiem czy dobrze zrobiłam. Na szczęście się niedługo wyprowadzam.
                Pozdrawiam,
                • Gość: net Re: dorota IP: 212.160.159.* 30.10.01, 14:14
                  dzięki za info.
                  Ja też miałam przerobione piece na elektryczne. Chyba byś jednak płaciła mniej
                  przy ich użytkowaniu niż za konwektory (ale tylko pod warunkiem, że są dwie
                  taryfy). Pozdrawiam i mam nadzieję, że w Twoim nowym mieszkaniu nie będziesz
                  zdana tylko na energię elektryczną.
            • Gość: szaser Re: rachunek za energie, prosze o pomoc IP: 193.59.130.* 31.10.01, 08:16
              Nic podobnego, trzy rachunki jednocześnie wysyłane są do Ciebie przez STOEN co
              pół roku, jeśli nie wydasz innej dyspozycji. Co dwa miesiące musisz więc
              zapłacić jeden z trzech rachunków. A więc opłata jest za dwa miesiące, jedynie
              rozliczenie prognozy automatycznie następuje co pół roku, z tym, że ja
              zażyczyłem sobie rozliczenie całkowite co dwa miesiące (niektórzy rozliczają
              się dokładnie co miesiąc za faktycznie zużytą energię, jednak stan licznika
              trzeba podać przez telefon samemu).
              • Gość: mac Re: rachunek za energie, prosze o pomoc IP: *.statsbiblioteket.dk 01.11.01, 11:18
                Ogrzewanie elektryczne systeKspel domu o pow.uzytkwej
                nadole 120 mkw.
                na pietrze tej samej pow. tylko 1 grzejnik
                konwertorowy.
                Rachunek za rok okolo 4000 zl.
                Duzo to czy malo?
                • Gość: ala Re: rachunek za energie, prosze o pomoc IP: *.poch.com.pl 05.11.01, 09:02
                  Ja też o elektryczności ale troszeczkę inaczej. Czy jest to możliwe, że opłata
                  miesięczna za przesył energii (sam abonament) wynosi ok. 50zł miesięcznie?
                  taką informację podał nam pan który zakładał sktzynkę na działce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka