Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dom drewniany?

02.09.06, 12:27
    co sadzicie o nowych drewnianych duzych domach całorocznych?
    podobno firmy sa w stanie je wystawic w ciagu 2-3 miesiecy?
    jak się w nich mieszka? bardzo prosze o pomoc i wypowiedzi mieszkancow takich domkow
    Obserwuj wątek
      • hesperidae Re: Podbijam pytanko:) 07.09.06, 09:25
        chyba chodzi o tzw. domy kanadyjskie?
        ja osobiscie sie nie znam, ale Moj opowiadal mi o nich, kiedy rozmawialismy o
        naszym przyszlym domku.
        to wcale nie jest zadna nowosc, tylko u nas malo popularne jeszcze - a wyglada
        to ponoc tak, ze w fabryce produkowane sa gotowe elementy, co pozwala na szybkie
        zbudowanie takiego domu i naprawde malym kosztem za metr kw. w porownaniu do cen
        nowych mieszkan - oczywiscie w zaleznosci od firmy, ktora ten dom ma postawic i
        zakladajac, ze ktos ma juz dzialke pod dom :)
        proponuje wpisac w googlach "domy kanadyjskie", mozna sporo sobie poczytac.
      • wanna1999 Re: dom drewniany? 07.09.06, 09:49
        ja bym w życiu nie zamieniła mojej chatki babajagi na inny:
        www.dom.kropeczka.pl
        UWAGA: strona tylko do wglądu a nie do celów handlowych!!!!
        • Gość: Ziemianka Re: dom drewniany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 13:16
          Mowa tu raczej o tzw. "domach z bala", a nmie o kanadyjczykach, bo nich to jest
          głównie wata mineralna i płyta g-k, a nie drewno.
          Ja właśnie buduję sobie dom z bala, ale nie mogę powiedzieć jak się w nim
          mieszka, ani czy ekipa jest dobra, bo jestem początkująca. Znajomi, którzy
          mieszkają w trzecim takim domu, są zachwyceni. A mój wykonawca
          (www.fbdrewdom.com.pl) nasszym zdaniem wydaje sie solidny i tani.
        • mama-nesika chatka babajagi:) 08.09.06, 08:42
          Witaj:)
          Dziękuje za odzew:)
          Czy mogłabyś napisać, jak sie mieszka w takim domku? Wiem, że chatki te są po prostu prześliczne. Ale zastanawiamy sie z mężem jak to wygląda w praktyce, czy np. jest ciepło w takim domku (wiem że zależy to od jakość ociepleń), czy np. podłogi po jakims czasie się nie wyrabiają i nie zaczynają skrzypieć... Nie wiem, jak długo masz swoją chatke, ale ogólnie, czy nic się z tymi balami potem nie dzieje 9np. po takiej zimie, jaka mielismy teraz?)
          Czy mogłabyś rozwiać moje wątpliwości?
          Z góry dziękuję, pozdrawiam:)
      • carmelaxxx Re: dom drewniany? 08.09.06, 10:23
        moze i na poczatku sie dobrze mieszka ale ciekawe jak by sie mieszkalo w nim za
        np 20 lat? czy za 20 lat trzeba postawic sobie nowy albo i nawet za 10? nie
        wydaje mi sie aby trwalosc tych domow byla duza. Przebudowac taki dom tez
        pewnoe ciezko. A jak juz zmieni sie technologia to w ogole nie ma mowy o
        przebudowie. Jakos nie mam zaufania do drewnianych domow w zadnej postaci. No
        moze jako doek na lato.
        • Gość: Ziemianka Re: dom drewniany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 14:52
          Do Carmeli:
          Litości!
          Jak można nie mieć zaufania do drewna? Dom letniskowe zachowują pełną jakość do
          30 lat! A przecież właściwie przez większość roku stoją puste - nieogrzewane,
          nieimpregnowane, etc. Ciekawe jakby w takich warunkach wytrzymał jakikolwiek dom
          murowany? Nie wspominając o drewnianych domach z przełomu XIX i XXw., których
          np. w USA jest cała masa.
          Do Mamy:
          A co do ciepłoty i skrzypienia to wszystko zależy od materiałów i wykonania.
          Jeśli ktoś Ci położy na podłogę wilgotne drewno, które jak wyschnie to powygina
          się i zacznie skrzypieć. Jeśli ktoś zaoszczędzi na materiałach izolacyjnych, a
          bale będą miały poniżej 20 cm grubości, to będzie zimno itd, itd.
          Nie można globalnie powiedzieć, że każdy dom z drewna jest ciepły i wygodny. Tak
          jak nie można powiedizeć, że każdy dom murowany jest solidny i trwały
      • Gość: mika Re: dom drewniany? IP: *.acn.waw.pl 12.09.06, 18:16
        Zwiedzalam w Niemczech osiedle pokazowe takich domkow. Fajna sprawa. Kazdy
        inny, kazdy kompletnie wyposazony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka