Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO

IP: *.nestle.pl 06.03.03, 13:56
    Jeszcze raz o opłatach dodatkowych - proszę o szybką odpowiedź bardzo mi
    zależy:
    1. Ile wynoszą opłaty notarialne, za wpis do księgi itp.
    2. Z których opłat można być ZWOLNIONYM przy zakupie pierwszego mieszkania
    3. Ile wynosi opłata notarialna przy akcie ZAKUPU a ile przy umowie
    notarialnej na budowę mieszkania przez developera (mieszkanie będzie oddane
    za jakiś czas)
    4. Czy podatek 2% od czynności cyw. prawnych jest od całej nieruchomości czy
    tylko od udziału w gruncie?
    5. Czy tych opłat da się jakoś uniknąć?

Proszę o odpowiedź szczególnie osoby które mają to za sobą - ile Was to
    wyniosło, przy jakim koszcie mieszkania?

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: pegaz_ Re: opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO IP: 126.17.59.* 06.03.03, 15:42
        Nie podałaś ceny mieszkania a byłoby łatwiej odpowiedzieć.

Poniższe opiszę dla mieszkania nowego.

> 1. Ile wynoszą opłaty notarialne, za wpis do księgi itp.

Taksa notarialna:
        "§ 3. Maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi od wartości:
        1. do 5.000 zł - 200 zł,
        2. od 5.000 zł do 15.000 zł - 200 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 5.000 zł,
        3. od 15.000 zł do 30.000 zł - 500 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 15.000 zł,
        4. od 30.000 zł do 60.000 zł - 800 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł,
        5. od 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.100 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej
        60.000 zł,
        6. powyżej 1.000.000 zł - 5.800 zł + 0,25 % od nadwyżki ponad 1.000.000
        zł.";

+ VAT

+ wypisy aktu (6PLN+VAT za stronę - wypisów jest chyba 4 - wyjdzie ok. 300PLN w
        sumie)
        + 2% podatku od czynności cyw. prawnych od wartości gruntu (bo samo mieszkanie
        ma VAT, więc podatku ccp się nie płaci).
        + ok. 1,6% wartości całości na założenie KW.

> 2. Z których opłat można być ZWOLNIONYM przy zakupie pierwszego mieszkania

z żadnych.

> 3. Ile wynosi opłata notarialna przy akcie ZAKUPU a ile przy umowie
        > notarialnej na budowę mieszkania przez developera (mieszkanie będzie oddane
        > za jakiś czas)

1/2 taksy normalnej (kolejne 1/2 zapłaciśz przy akcie końcowym). Jeżeli
        podpisujesz taką umowę to (chyba, że się coś zmieniło) za jakiś czas z sądu
        przychodziwezwanie do zapłacenia ok. 30PLN (teraz może płaci się u
        notariusza?). Poza tym oczywiście odpisy (też chyba 4 w cenie jak w pk-cie 1.)

> 5. Czy tych opłat da się jakoś uniknąć?

Nie.
        >
        > Proszę o odpowiedź szczególnie osoby które mają to za sobą - ile Was to
        > wyniosło, przy jakim koszcie mieszkania?

Ja podpisywałem umowę wstępną w 2001 roku (stawki były trochę niższe). Za
        mieszkanie o wartości ok. 190000PLN zapłaciłem ~1300PLN przy umowie wstępnej.
        W grudniu ub. roku podpisałem akt notarialny i zostawiłem u notariusza ok.
        3700PLN (to już z kasą za założenie KW). Wniosek o hipotekę złożyłem sam - nie
        kosztowało to nic (bo kredyt na cele mieszkaniowe). Po 3 miesiącach założyli
        KW :)))) (Wa-wa Białołęka, IX Wydział KW).

pegaz_
        • Gość: monika Re: opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO IP: *.nestle.pl 06.03.03, 15:56
          dzięki wielkie za informacje - akurat tak sie sklada że cena mojego mieszkania
          jest podobna (ok 200000 zł).
          Monika
        • Gość: Mat Re: opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO IP: waprx* / 192.168.14.* 06.03.03, 17:18
          To ja przy okazji się dopytam. Co do taksy to wiedziałem ile wynosi, więc spoko
          ale mam pytania dodatkowe:

> + 2% podatku od czynności cyw. prawnych od wartości gruntu (bo samo
          > mieszkanie ma VAT, więc podatku ccp się nie płaci).

Jeśteś tego pewien że to tylko od warrtości gruntu czyli grosze??? Zbawco,
          jeśli to prawda to będę happy pod niebiosa (byłem pewien że do zapłacenia jest
          2% wartości całości czyli kupa kasy ;-) ).

> + ok. 1,6% wartości całości na założenie KW.

Czy tego nie powinien czasem dopilnować i zapłacić deweloper? A może mi się
          popieprzyło? Czy to musi być zapłacone od razu przy przenoszeniu własności u
          notariusza czy może być później? Co z hipoteką? Lepiej załatwiać to od razu u
          notariusza czy samemu potem w sądzie? Ile kosztuje u notariusza a ile samemu?

Wielkie dzieki za odpowiedz - będe miał tą niewypowiedzianą przyjemnośc za
          jakieś 2 miesiące

Mat
          • Gość: pegaz_ Re: opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO IP: 126.17.59.* 06.03.03, 17:32
            >
            > Jeśteś tego pewien że to tylko od warrtości gruntu czyli grosze??? Zbawco,
            > jeśli to prawda to będę happy pod niebiosa (byłem pewien że do zapłacenia
            jest
            > 2% wartości całości czyli kupa kasy ;-) ).

Jestem pewien - pod warunkiem, ze mieszkanie kupujesz na ___rynku
            pierwotnym___. Jeszcze raz napisz: jak jest VAT (a za mieszkanie jest VAT) nie
            ma ppc.

> > + ok. 1,6% wartości całości na założenie KW.
            >
            > Czy tego nie powinien czasem dopilnować i zapłacić deweloper? A może mi się
            > popieprzyło? Czy to musi być zapłacone od razu przy przenoszeniu własności u
            > notariusza czy może być później? Co z hipoteką? Lepiej załatwiać to od razu u
            > notariusza czy samemu potem w sądzie? Ile kosztuje u notariusza a ile samemu?
            >

Nie powinien - to na twoje mieszkanie (po ustanowieniu samodzielnosci i
            sprzedazy aktem) jest zakladana ksiega wieczysta, wiec ty placisz.
            Obecnie wszystkie oplaty ponosisz u notariusza w dniu podpisania aktu.
            Co do hipoteki - pamietaj, u notariusza zaplacisz kolejna takse za ustanowienie
            takowej (wynosi ona 1/4 stawki wyliczonej na podstawie mojego wczesniejszego
            posta). Ja mam hipoteke kaucyjna do ustalonej kwoty (bo kredyt w walucie). Po
            podpisaniu aktu spytalem sie notariusza kiedy zlozy papiery w sadzie.
            Nastepnego dnia po zlozeniu przez notariusza poszedlem do sadu, dowiedzialem
            sie jaki numer wniosku i sam zlozylem wniosek o wpis hipoteki (trzeba miec
            stosowne oswiadczenie z banku o wysokosci hipoteki i o celu kredytu) - wazne,
            bank powinien wpisac, ze kredyt na cele mieszkaniowe, wtedy nie ponosisz
            ___zadnych oplat____. Jak mieszkanie kupujesz z kims (np. zona) - na wniosku
            musi znalezc sie podpis wszystkich wspolwlascicieli.

> Wielkie dzieki za odpowiedz - będe miał tą niewypowiedzianą przyjemnośc za
            > jakieś 2 miesiące
            >

Powodzenia
            Ja wczoraj dostalem zawiadomienie o zalozeniu KW i dokonaniu wpisu hipoteki i
            teraz czekam na odpis KW do banku (po to tez trzeba isc do sadu i zaplacic 6PLN
            za strone :)
            pegaz_
            • Gość: Mat Re: opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO IP: waprx* / 192.168.14.* 06.03.03, 17:40
              Dzięki wielkie ! No to jednym słowem zapłacę dziadom ze 2 tys mniej niż się
              spodziewałem. Rewelacja!

Jak się liczy ten koszt założenia KW? Skąd się bierze to 1.6%? I czego
              dokładnie? Wartości samego mieszkania czy całości umowy (mieszkanie, grunt,
              piwnica, garaż)?

A z hipoteką zrobię dokładnie tak jak ty - też już od kogoś słyszałem że nie
              kalkuluje się zupełnie angażować w to notariusza tylko trzeba się przejśc do
              sądu samemu.

Dzięki! Mat
              • Gość: Bebiak Re: opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.03, 21:46
                1. Opłaty związane z urządzeniem księgi iweczystej:
                - za samą księge zapłacisz 40,-zł
                - za wpis Twojego prawa własności: 1/5 część wpisu stosunkowego, który liczy
                się od wartości przedmiotu umowy w następujący sposób przy kwocie powyżej
                100.000,-zł: 6.600 + 5% od nadwyżki powyżej 100.000,-zł.
                1,6% to najwyższy procent opłaty za wpis do księgi wieczystej, który dotyczy
                przdmiotów poniżej 10.000,-zł. Potem ten procent nieco maleje, bo tę opłatę
                liczy się "procentem składanym" (jak widać wyżej).
                2. Ustanowienia hipoteki zabezpieczającej kredyt możesz dokonać tzw. zwykłym
                wnioskiem (a nie oświadczeniem w formie aktu notarialnego) tylko w przypadku,
                gdy istnieje jednopodmiotowość pomiędzy właścicielem nieruchomości a
                kredytobiorcą (mogą to być i dwie osoby ale te same i tylko te osoby).
                Rozumiesz? Jeżeli Ty jesteś właścicielem nieruchomości, a kredytu udzielono
                Tobie i Twojej mamie jako współkredytopbiorcy to już obowiązuje Cię forma aktu
                notarialnego i tego nie unikniesz (opłaty notarialnej jak łatwo się domyśleć
                też nie unikniesz wówczas). Jeśli Ty jesteś właścicielem nieruchomości i Tobie
                i tylko Tobie udzielono kredytu to możesz składać zwykły wniosek o ustanowienie
                hipoteki. Pozdrowionka
                • Gość: Mat Re: opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO IP: waprx* / 192.168.14.* 06.03.03, 22:29
                  Wielkie dzięki !!! To się w ogóle robi piękne: spodziewałem się wydatku rzędu
                  10 tysięcy lub nawet więcej a tu mi wychodzi połowa tego! Cudo!

Czyli całość opłat u notariusza to: taksa + 2% od gruntu + koszt KW + różne
                  drobiazgi, wypisy itp. Jeśli w tym wzorze niczego istotnego nie brakuje to
                  wychodzi mi niecałe 5000 zł. Rewelacja ;-)

Apropos punktu 2: a co w sytuacji gdy kredyt brałem sam (będąc jeszcze
                  kawalerem), a mieszkanie będzie własnością moją i żony - z oczywistych względów
                  bo nie mamy rozdzielności majątkowej, więc jak rozumiem wszystko co
                  którekolwiek z nas kupuje jest własnością wspólną nas obojga. Czy w takim
                  przypadku jest to "jednopodmiotowość" czy nie?

Mat
                  • Gość: Bebiak Re: opłaty raz jeszcze - PROSZĘ SZYBKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.03, 18:13
                    W/g mnie nie ma tu jednopodmiotowości. Ty jako składnik podmiotu prawa jakim
                    jest małżeństwo a Ty jako Ty - to dwa różne podmioty: tu małżeństwo a tu Ty.
                    Wydaje mi się, że możnaby próbować dołączyć żonę do umowy kredytu jako
                    współkredytobiorcę i wtedy masz już jednopodmiotowość. Oczywiście zależy to od
                    banku, ale skoro prawo zdecydowanie daje pierwszeństwo wspólności ustawowej to
                    może nie będzie to takie trudne ani niemożliwe. Jak będę miała chwilkę czasu
                    to przeczytam dokładnie te wszystkie posty w tym wątku w sprawie opłat. Jak mi
                    się coś będzie słabo podobać to napiszę Ci o tym. Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka