Gość: segunda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 12:06 Czy opłaca się montować automat do bramy? Czy to aż tak praktyczne rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zajefajne pytanie Re: Brama na pilota, warto? IP: 195.205.152.* 18.10.06, 12:35 Czy warto mieć samochód, czy to praktyczne rozwiązanie. Teraz wyjaśniam jeśli nie rozumiesz aluzji, dla człowieka A warto, bo lubi podróżować samochodem, ma daleko do pracy sklepu, ma pieniądze na paliwo. Dla człowieka B nie warto, bo pracuje w domu, zakupy robi mu sąsiad, nie ma prawa jazdy. Tak samo jest z bramą, jeśli jestes leniwy, upośledzony ruchowo, sprawia Ci przyjemność jak po naciśnięciu guziczka bram się otwiera, często z niej korzytasz to wielce prawdopodobne, że montaż automatyki to dobry zakup. Inna bajka jeśli nie masz samochodu, albo masz ale jeździsz raz w tygodniu do kościoła, uwielbiasz zaczerpnąć świeżego powietrza przed prowadzeniem samochodu, wtedy nie kupuj automatyki. Staraj się myśleć więcej o sobie, musisz wiedzieć co sprawia Ci przyjemność, jeśli jest to sam fakt posiadania, nie wstydź się tego, zapracowałeś kupiłeś i super. Powodzenia w życiu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endj Re: Brama na pilota, warto? IP: *.airnet.opole.pl 19.10.06, 09:58 >Tak samo jest z bramą, jeśli jestes leniwy, upośledzony ruchowo, sprawia Ci >przyjemność jak po naciśnięciu guziczka bram się otwiera, często z niej >korzytasz to wielce prawdopodobne, że montaż automatyki to dobry zakup. Drogi "zajefajny" kolego, Rozumiem, ze nie jestes leniwy ani uposledzony ruchowo i nie korzystasz z takich zdobyczy techniki jak samochod, autobus, tramwaj, pociag etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysnob Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:45 > Drogi "zajefajny" kolego, > Rozumiem, ze nie jestes leniwy ani uposledzony ruchowo i nie korzystasz z takic > h zdobyczy techniki jak samochod, autobus, tramwaj, pociag etc.? Kolega ma racje i zdrowy chlopski rozum. Ze zdobyczy cywilizacji trzeba umiec korzystac. Ja samochodem jade tam, gdzie nie dojade komunikacja miejska, w centrum miasta jezdze tramwajami. W dlugie trasy jade pociagiem. Do sklepu 200 m ide piechota. I tak dalej. Sa natomiast u nas w duzych ilosciach uposledzone snoby, dla ktorych chodzenie piechota, jazda tramwajem czy pociagiem to plama na honorze, bo oni musza pokazac calemu swiatu, ze maja samochod (czesto szrota za 500 euro), korkujac i zasmradzajac przy tym miasto. Podobnie z bramami. Pozakladalo sobie kilka osob w okolicy te bramy na pilota, ale korzystaja z nich raz w tygodniu w niedziele (akurat w tym czasie, kiedy ludzie ida do kosciola - przypadek, hehe?). A czesc i tak parkuje na chodniku pod brama. Ja rozumiem, ze mamy wolnosc i kazdy sobie zaklada co chce, ale ja i tak bede wysmiewal snobizm, bo jest on jedna z bardziej wkurzajacych odmian glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtec Re: Brama na pilota, warto? IP: 195.117.152.* 19.10.06, 13:11 Umiem korzystać ze zdobyczy cywilizacji. W mieście w tygodniu jeżdże samochodem, komunikacja miejska jest dla mnie za droga. W długie trasy jeżdże samochodem bo pociągi są: za drogie, za powolne, uciążliwe, uniemożliwiają zatrzymanie się w wybranym przeze mnie momencie, zobaczenie czegoś, cały dobytek nosisz na plecach itd itd. do sklepu 200 m także chodzę piechotą. I właśnie samochód jest taką zdobyczą cywilizacji i dlatego z niego korzystam. Więc jeżeli nadal uważasz takich ludzi za snobów to po prostu uznaję to za dobry żart. I nie musze pokazać światu że mam samochód (dla twojej informacji wart około 3000 Euro więc chyba szrot po twojemu). Dodam że jeżeli sam mam się gdzieś przemieścić to jadę rowerem. Powyższy opis dotyczy przemieszczania się z rodziną. A wracając do wątku bram to uważam że jest to bardzo przydatne urządzenie. Oczywiście da się bez niego obejść ale jak skończę budowę domu to też taką będę miał. I nie dlatego żeby w niedzielę pomachać nią ludziom ale żeby na przykład moja żona i córka gdy będą wracać późno do domu były bezpieczne. Podjeżdzasz do bramy, otwierasz wjeżdżasz na teren posesji, dojeżdzasz do garażu KLIK wjeżdżasz zapalają się światła i jesteś w domu. Oczywiście nie da się w 100% wyeliminować zagrożenia ale jeżeli mogę je zminimalizować i stać mnie na to (bo takie rozwiązanie nie jest przesadnie drogie) to je założe. dodam inne aspekty posiadania takiego rozwiązania jak choćby: nie mokniesz, nie marzniesz itd. a snobizm ? ok ty to uznasz za snobizm ale być może wielu ludzi widząc cię jadącego pociągiem (co podobno tak lubisz) zobaczy u ciebie komórę albo zegarek wart 1000$ (który dla ciebie będzie czymś normalnym) i uzna to za wielki snobizm który jest podobno najbardziej wkurzającą odmianą głupoty... Więc uważaj abyś na tego głupka nie wyszedł... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysnob Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:32 Za bardzo sie przejales. Z tego co piszesz wynika, ze snobem nie jestes. Zwlaszcza ten rower :) Ja tez jak jest cieplo poruszam sie rowerem po miescie. Coz, u mnie komunikacja miejska i samochod wychodza kosztowo podobnie, wiec korzystam z jednego i z drugiego, w zaleznosci od potrzeb i mozliwosci dojazdu. Ale snobow nie bron, bo snobizm jest czasem mniej, a czasem bardziej szkodliwy. A wracajac do bram automatycznych, oczywiscie czasem sa bardzo przydatne, a wrecz konieczne (np. brama jest przy ulicy, na ktorej nie mozna sie zbytnio zatrzymac z uwagi na natezenie ruchu). Akurat jesli chodzi o zabezpieczenie przed bandytami to brama nie ma zadnego znaczenia. Z dojezdzajacego do bramy samochodu moga Cie wywlec, a brame w fazie otwierania czy zamykania otworzyc sila (silowniki nie sa zbyt pancerna konstrukcja). Coz, nie lubie po prostu ludzi, ktorzy zyja na pokaz, zyja "na zlosc innym", sa pusci, prosci itp. W mojej okolicy 3/4 wlascicieli automatycznych bram to takie dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtec Re: Brama na pilota, warto? IP: 195.117.152.* 19.10.06, 13:43 Pewnie masz rację. TO wszystko przez to że zapomniałem dziś śniadania :). Snobów nie bronię i też uważam że są czasem szkodliwi. Na pokaz żyć nie będę bo jakbym miał wpompować kupę kasy w jakiś nieprzydatny gadżet to wolałbym pojechać na jakaś wycieczkę. Ale akurat brama uważam że może się przydać. Pozdrawiam p.s. sąsiadów współczuję. Mam nadzieję że ja takich nie będę miał. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaus Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:26 myśle że taka brama przyda się komuś kto ma mało miejsca przed nią na zatrzymanie auta po to żeby bramę otworzyć, np. dość ruchliwa ulica, a tu wystająca "dupa" samochodu na pół drogi, jest niebezpiecznie bo kierowcy nie lubią używać hamulca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosa Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:02 Nie mokniesz na deszczu (fryzura sie nie rozlatuje), nie marzniesz na mrozie. Nie musisz wysiadać z samochodu,otwierasz bramę uzywajć pilota a nie jednego z wielu kluczy, który ciągle gdzieś sie plącze między innymi kluczami i rączki nie marzną, nie musisz zdejmować rękawiczek itd. Podobno zlodziejom też trudniej sforsować taką bramę. Ja mam od kilku lat (wcześniej znienawidziam wysiadania z samochodu w deszczu przed bramą)i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zajefajne pytanie Re: Brama na pilota, warto? IP: 195.205.152.* 18.10.06, 15:24 Podobno yeti widzieli w tatrach, tak serio to dla złodzieja pilot nawet ze zminnym kodem żaden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Brama na pilota, warto? IP: 195.117.122.* 18.10.06, 15:51 jesli jestes facetem i masz zone to daruj sobie montaz takich bajerow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Brama na pilota, warto? IP: *.dsl.bell.ca 20.10.06, 03:31 ale jesli meza masz chama i musisz spac sama - zamyka sie brama sama na cala noc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek_czesia Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:29 No nie wiem, Na pewno sie da, bo wszystko da sie jakoś obejść, ale nie jest to wcale sprawa prosta. I dostęp do takich urządzeń np: w Polsce nie istnieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:57 Za 1050 zl możesz kupic bez wychodzenia z domu urządzonko, dzieki któremu otwierasz np dwa razy dziennie bramy wszystkim sąsiadom wieczorową porą. A tym najbardziej nielubianym można zainstalować dodatkowo cudo o nazwie pipek - dręczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: Brama na pilota, warto? IP: *.catv.net.pl 19.10.06, 10:51 Podaj szybko adres! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elportal.pl Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:13 > A tym > najbardziej nielubianym można zainstalować dodatkowo cudo o nazwie pipek - > dręczyciel. Ooo witam czytelnika miesięcznika Elektronika dla Wszystkich ;) Pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: Brama na pilota, warto? IP: *.sympatico.ca 20.10.06, 06:58 Tego jeszcze nie slyszalem .....dobre to , czytajac mozna odniesc wrazenie , ze jestem wsrod poronionych rodakow....czy brama jest dla chama ...a moze i brama nie lubi chama .Ulepszenia sluza ludzkosci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa To bardzo niebezpieczne ! IP: *.multicon.pl 18.10.06, 16:58 Jesli masz dzieci to NIGDY ! Znane sa dziesiatki przypadkow w Polsce gdy zwierzeta domowe lub dzieci byly: MIAZDZONE przez zamykajaca sie brame - tak silne sa owe mechanimy napedzajace. A szkoda miec dziecko bez reki :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajman Re: To bardzo niebezpieczne ! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 18.10.06, 17:10 A ciebie jak widac, zamykajaca sie z potworna sila brama trafila w glowe? Odpowiedz Link Zgłoś
hjuston Re: To bardzo niebezpieczne ! 18.10.06, 17:20 e tam ja mam brame na pilota. za brama znajduje sie 6 domow. sasiedzi maja male dzieci i wszystkie maja jeszcze obie rece. porzadny rodzic wie, ze dziecka trzeba pilnowac. zreszta jak ktos tym pilotem otwiera brame to chyba zawsze przy niej jest. przynajmniej do czasu az sie brama zamknie. ale oczywiscie jak wszystko co ma swoje plusy, ma tez i swoje minusy- minusem jest upierdliwosc jak nie ma pradu. ja tam sobie chwale. glownie dlatego, ze mieszkam w dosc podejrzanej okolicy i dlatego, ze byla ze tak sie wyraze na wyposazeniu z domem. ale jakbym mieszkala w spokojnej to raczej bym nie montowala, bo to zbyteczny wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek_czesia Re: To bardzo niebezpieczne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:27 Jak nie masz pojęcia to sie nie wypowiadaj. Po pierwsze te mechanizmy nie sa wcale takie silne, nie sa w stanie uciąć ręki. Co najwyżej mogą przygnieść tak że zostaną nie trwałe ślady, ale po to właśnie montuje się fotokomórki!!!! Jak tylko ktoś znajdzie sie w linii bramy to od razu dzięki tej komórce brama przestaje się otwierać.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: To bardzo niebezpieczne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 18:20 Nie wnikam czy siła duża czy mała ale czujnik nie obejmuje całej wysokosci bramy nie ma rowniez czujnika po drugiej stronie (brama przesuwna)Ale : na dzieci zawsze trzeba uwazac niezaleznie od rodzaju bramy to po pierwsze, po drugie nie otwierać bramy 'w ciemno' i wystarczy, PS. Mam brame i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: To bardzo niebezpieczne ! 19.10.06, 11:35 Moi rodzice mają ratlerka i wystarczy że on się znajdzie w świetle bramy kiedy ona się zamyka, żeby zaczęła się otwierać. Wieć raczej nikomu ręki nie utnie. Matkę mojej znajomej pobito przy kradzieży samochodu. Podjechała pod swoją bramę i wysiadła z samochodu żeby ją otworzyć. Wtedy zaatakowali ją złodzieje. Zawsze mnie ciarki przechodziły jak musiałam wysiąć z samochodu, żeby otworzyć bramę - szczególnie jeśli w środku była moja córeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor75 Guzik prawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 20:19 Daj linka do opisów takich przypadków. Własnoręcznie (i źle) zrobiona instalacja gazowa w domu też jest niebezpieczna, prawda? Jak ktoś kupił siłownik na targu i założył go do bramy, to pewnie, że może go zmiażdżyć. Z czystym sumieniem moge powiedzieć, że znam się na tym, produkuje elektronikę dla branży bramowej. Pierwsza sprawa: każda brama MUSI mieć zabezpieczenie, np. fotokomórki. Jak wejdziesz w światło bramy, MUSI się zatrzymać! Poza tym, np. sterownik mojej produkcji jest "inteligentny": bada przeciążenie, reguluje się "siłe" bramy podczas montażu. Można tak wyregulować bramę, że zatrzyma ją 6-letnie dziecko. Porządna brama MUSI mieć sterownik, a sterownik to taki mały komputer, który zawiaduje pracą bramy, oraz odpowiednio reaguje na sygnały z urządzeń bezpieczeństwa, więc... Nie opowiadaj bajek o zmiażdżeniach, bo mi klientów straszysz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortez Opis miażdżenia kota w bramie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:58 Mam bramę i jeden z domowników "przyciął" w niej naszego kota. Kot był "miażdżony" przez około 10 minut. O wydzierającym się kocie zostałem zawiadomiony przez przechodzących ludzi przez domofon. Kot zotsał oswobodzony i zawieziony do weterynarza. Kot był mocno obolały, ale nie miał żadnego złamania. Przez dwa dni kot leżał i dochodził do siebie. Po dwóch dniach kot całkowicie wyzdrowiał i nadal cieszy się dobrym zdrowiem. Od tego wypadku bardzo uważam, przy zamykaniu bramy (czekam aż zamknie się do kańca obserwując czy nic tam nie wlezie). Brama nie przytnie dziecka, chyba, że dziecko będzie się czołgać. Zadbają o to zamontowane w niej fotokomórki (rozmieszczone właśnie tak, aby nie przyciąć dziecka. PS.Kot jest stary, mocnej budowy i waży około 5kg, nie polecam miażdżenia mniejszych kotów w tego typu bramach. Mimo wszystko polecam taką bramę (szczególnie jak któś się codziennie rano spieszy do pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
denaturat_po_wuju Re: Opis miażdżenia kota w bramie. 19.10.06, 11:13 Gość portalu: Cortez napisał(a): > Mam bramę i jeden z domowników "przyciął" w niej naszego kota. > Kot był "miażdżony" przez około 10 minut. Kot to betka. Ale gdyby brama zmiażdżyła umieszczoną w kieszeni "połówkę", bez której niektórym trudno wyobrazić sobie powrót do domu, to by dopiero była tragedia! Czy twórcy tych bram o tym pomyśleli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Guzik prawda! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 08:09 W jaki sposób otwiera się takie bramy jak wyłączą prąd.Czy delikatna kobietka poradzi sobie z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor75 Re: Guzik prawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 08:44 Odblokowuje się kluczykiem napęd bramy i otwiera ręcznie. Jeśli brama przesuwna, to się ją przesuwa, i tyle. Bramy są tak robione, aby nie za duża siła potrzebna była do otwarcia, po to mają albo rolki, albo są tak wyważone, że można je otworzyć jedną ręką. Nie ma obawy, nawet drobna kobieta otworzy, skoro drobne kobiety otwierają zwykłe bramy, bez napędów... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirk Re: Guzik prawda! IP: *.catv.net.pl 19.10.06, 10:53 Ten Twój komputer pracuje podczas -20C i potem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor75 sterowniki testujemy w komorze klimatycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 15:32 Sterowniki testujemy w komorze klimatycznej. Na minusie 30 stopni, działa. Na plusie 60 stopni Celsjusza, i wilgotność 50% i też działa. Normy określalą zakres od -25 do +55. Odpowiedz Link Zgłoś
ajarosz3 Re: To bardzo niebezpieczne ! 19.10.06, 08:17 Obecnie są montowane razem z napędem fotokomórki, które zatrzymują bramę, jezeli ktoś podejdzie do zamykanej bramy np. na odległość 15 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiasko Re: To bardzo niebezpieczne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:33 Gość portalu: dsa napisał(a): > Jesli masz dzieci to NIGDY ! > > Znane sa dziesiatki przypadkow w Polsce gdy zwierzeta domowe lub dzieci byly: M > IAZDZONE przez zamykajaca sie brame - tak silne sa owe mechanimy napedzajace. > > A szkoda miec dziecko bez reki :( To chyba tylko w przypadkach samoróbek. Nie wierzę w to, że sprzęt dobrej firmy może coś takiego spowodować. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.p Re: To bardzo niebezpieczne ! 19.10.06, 13:35 > Znane sa dziesiatki przypadkow w Polsce gdy zwierzeta domowe lub dzieci byly: M > IAZDZONE przez zamykajaca sie brame - tak silne sa owe mechanimy napedzajace. Podasz choć jeden _udokumentowany_ choćby relacją w prasie) przykład? J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:13 Oczywiście, że warto. To komfort i bezpieczeństwo (nie trzeba wysiadać z samochodu). Nowoczesne bramy mają odpowiednie zabezpieczenia przed zmiażdżeniem czy przykleszczeniem kogoś lub czegoś, nie ma się więc czego obawiać. Ceny nie są wysokie, więc robiąc bramę warto dopłacić odrobinę. Odpowiedz Link Zgłoś
text Re: Brama na pilota, warto? 18.10.06, 19:06 generalnie to "Zajefajne pytanie" powiedział/a Ci to co powinieneś wiedzieć w kwestii rozumienia życia i ja sie z nim/nią zgadzam a w kwestiach technicznych: - nie za ciężka (prosty sposób otwierania awaryjnego) - czujnik nacisku (niczego nie zgniecie) - gwarancja i serwis Ps. Argumenty przytaczane tutaj, dotyczące dzieci, są mało poważne. Nie tylko brama może zrobić im krzywdę, czajnik również i wiele innych przedmiotów codziennego użytku, np. gumka do włosów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michhh Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:44 a z innej bajki... jak juz sie zdecydujesz i kupisz... to dobrze ten mechannizm zabezpiecz.. napęd zaspawany w stalowej klatce, a siłowniki przykęcone srubami z nakretkami samozaciskowymi. albo z zaspawac je.. bo kradną jak diabli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda74 Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:53 HEj uważam,że warto, o wiele wygodniej niż otwieranie ręczne. Na pewno trzeba uważać , by nic nie zamokło, no i raz w zimie zamarzła mi brama i rozsuwałam ręcznie, ale to raczej sytuacje sporadyczne. Garaż mam również na pilota, bardzo wygodne,wsiadasz do auta, wyjeżdżasz i zamykasz bramy, nie wysiadając, pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelly Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:53 bardzo wygodne:)) ja polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebur Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 20:00 mam - oczywiście, że warto; rada - nie na prowadnicach, a wisząca (z przeciwciężarem)prowadnice w zimie to wielki problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ile kosztuje? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 18.10.06, 20:49 jesli ktos prowadzi biznes, niech poda w jakich granicach wahaja sie ceny, bo wlasnie chce kupic taka brame.czy w ogole trzeba wymieniac stare dzwi od garazu? moje otwieraja sie sie cale do gory, nie skladaja sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka9991 Re: ile kosztuje? 19.10.06, 13:37 U mnie przytrafiło się że zamykając bramę wjazdową na posesję, ktoś niechcący uruchomił drugi przycisk w tym samym pilocie, otwierający garaż przydomowy... Skutki: Dom wystawiony na oścież dla złodzieja przez cały dzień albo i dłużej. Zamontowałam więc bardzo dobry zamek pomiędzy domem a garażem (drzwi metalowe antywłamaniowe). Teraz zawsze zamykam te drzwi na klucz (a taki super bezpieczny zamek to kwestia dodatkowych kilkuset złotych + oczywiście te drzwi antywłamaniowe). Wygodnie ale trzeba być czujnym! Pomijam sytuację jaka przydarzyła mi się kiedyś na parkingu: otwierając swój samochód z pilota otworzyłam jednocześnie auto stojące obok.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bramkarz Re: Brama na pilota, warto? IP: *.chello.pl 18.10.06, 21:52 Też kiedyś się nad tym zastanawiałem. W końcu namówiła mnie żona. Od tej chwili wierze w kobiecy rozsądek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Brama na pilota, warto? IP: *.nycmny.east.verizon.net 18.10.06, 22:27 musisz sie zastanowic ,czy bedzie Ci sie oplacalo utrzymywac pilota ,slyszalem ,ze drogo biora za godzine..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WooL_F Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 22:44 a jak jest w zime z takimi bramami, czy nie zamarzają siłowniki i problemy z oblodzonymi prowadnicami?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozoff Re: Brama na pilota, warto? IP: *.lut.ac.uk 18.10.06, 23:59 Siłowniki nie zamarzają, nie słyszałem przynajmniej o tym. O prowadnicach się nie wypowiadam, bo moja brama jest na zawiasach. Główny problem, jaki pojawia się zimą to zatrzymywanie się bramy w śniegu głębszym niż ok. 5 cm. To niestety koszt zabiepieczenia przed miażdżeniem dzieci i kotów. Jeżeli przed bramą jest odśnieżone, nie ma większych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiksa Re: Brama na pilota, warto? IP: *.catv.net.pl 19.10.06, 10:58 Ci z aeroklubu trochę mniej. Można sobie pozwolić. Najdrożsi są Niemcy i Anglicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viillemo Usmiałam sie czytając ten wątek:) IP: *.4web.pl 18.10.06, 22:55 Rewelacja i o dzieciach i o kotach:) Ja polecam, chociaz takowej nie mam, ale wiem jaki to ból wysiadać otwierac brame, wsiadać, jechać, wysiadać, zamykać, wsiadać i tak w kólko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Bardzo potrzebne udogodnienie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 07:58 Niesamowity komfort, który odczuwa się najlepiej gdy zainstaluje się coś takiego. Parę miesiecy po zamieszkaniu otwieraliśmy ręcznie, a teraz pilocik i z głowy. Jeśli chodzi o prowadnice bram przesuwnych na ziemi, to rzeczywiście stwarzają poważny problem w czasie mrozów i śniegu, ale są też konstrukcje bram przesuwnych podwieszane, wtedy kłopot znika. Za to jest niestety drożej. Inny problem prowadnic na ziemi, to zasypywanie ich piachem przez psy latające wzdłuż ogrodzeń, a nie każdy instalator na to zwraca uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Jak otwierac takie bramy bez zasilania? IP: *.emrsn.co.uk 19.10.06, 08:14 Czy i jak można otwierać takie bramy jeśli nie ma zasilania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmz Re: Jak otwierac takie bramy bez zasilania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 08:31 W mojej - uwaga : przesuwnej - jest klapka, pod nią gniazdo w które wkłąda się kluczyk (aczkolwiek malo skomplikowany ;-( . Po przekręceniu brame mechanizm napędowy nie stawia oporu i bramę ręcznie można przesunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmz Re: Jak otwierac takie bramy bez zasilania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 08:34 Oczywiscie powinno być ' po przekręceniu kluczyka bramę można przesunąc ręcznie' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiksa Re: Jak otwierac takie bramy bez zasilania? IP: *.catv.net.pl 19.10.06, 11:00 Zimą też? Gdzie kłaść taki kluczyk by nie szukać go długo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirk Re: Jak otwierac takie bramy bez zasilania? IP: *.catv.net.pl 19.10.06, 11:00 Pod wycieraczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmz Re: Jak otwierac takie bramy bez zasilania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:41 Mogę mówic jedynie o swojej : przesuwna, podwieszana . Zimą też nie ma problemu. Kluczyk trzymam w domu - mam furtkę a od bramy do domu nie mam kilometra (niestety) aby to stanowiło problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Jak otwierac takie bramy bez zasilania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:58 Trzeba zastosować siłowniki na prąd stały, są takie na 24 V. Wtedy wystarczy dokupić dwa akumulatory żelowe 12 V (80-100PLN), zrobienie obwodu ładowania jest baaardzo proste, nawet ze zwykłego zasilacza do bramy. Albo rozpinanie i ręczne otwieranie. Siłowniki na prąd stały mają jeszcze jedną zaletę - bardzo łatwo ustawić w sterowniku prąd wyłączenia przy jakimkolwiek oporze na bramie. Bezpieczeństwo jest nieporównanie większe niż przy jakiejkolwiek fotokomórce. Wadą (?) jest możliwość niespodziewanego stopu gdy zapomnimy coś nasmarować :) Przy silnikach na prąd zmienny pomiar prądu i identyfikacja przeciążenia z powodu przeszkody na bramie może być trudna - zmiana prądu nawet przy zatrzymaniu, jest znacznie mniejsza i trudniejsza do wychwycenia niż w przypadku zasilania prądem stałym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: Warto - np. w czasie deszczu :) IP: *.catv.net.pl 19.10.06, 10:47 Niepraktyczne. Co za głupi pomysł. Zdecydowanie lepiej jest zatrzymać auto, wyłączyć silnik, wysiąść z kluczykami, zamknąć drzwi, poszukać klucza do bramy, poszamotać się z zamkiem, otworzyć drzwi na ościerz, zabezpieczyć przed zamknięciem. Pozostaje teraz tylko: wrócić do auta, włączyć silnik, wjechać, wysiąść z auta, zamknąć bramę, wrócić do auta, postawić auto na miejsce. Dlatego ODRADZAM szczególnie emerytom, bo mają zbyt wiele wolnego czasu, kobietom, bo mogą przy okazji zrobić porządek w torebe, złaknionym świeżego powietrza, bo mogą dłużej na nim przebywać, palaczom, bo mogą wyjarać jeszcze jednego śluga, tym, którym nie spieszy się do żony, bo odwlekną moment nieprzyjemnej konfrontacji. Wszyscy inni niech instalują. Dobrze, że takiego wyboru ta "demokracja" nie zabrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melodia A bagażnik? IP: *.catv.net.pl 19.10.06, 11:03 Dlaczego nie montują we wszystkich autach bagażnika otwieranego na pilot? Moja koleżanka ma. Ja też chcę. Gdzie mam się zwrócić? Odpowiedz Link Zgłoś
gluby Re: Brama na pilota, warto? 19.10.06, 11:20 waarto :) i jeszcze pilot na garaz:) Odpowiedz Link Zgłoś
very_pretty_girl Re: Brama na pilota, warto? 19.10.06, 11:35 bez rozpisywania się bez sensu WARTO!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Brama na pilota, warto? IP: 212.2.99.* 19.10.06, 12:54 WARTO!!!!! Ale nie warto bzdur czytac,przed wszystkimi przypadkami istnieja zabezpieczenia tj.zamykaniem -fotokamorki po obu stronach bramy,przed zgniataniem czujki docisku-regulowane ,ktore po nawet minimalnym docisnieciu cofaja brame.Tylko jest taki problem ze ludzie nie chca tego montowac bo to kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isis Re: Brama na pilota, warto? IP: 156.17.78.* 19.10.06, 11:56 Pewnie, że warto. Mam bramę na pilota zarówno tę wjazdową jak i garażową. Nie zamieniłabym na reczną...Wsiadam do auta w garażu, wyjeżdżam, nie muszę latać, otwierać, zamykać, po prostu pełen komfort. POLECAM. Odpowiedz Link Zgłoś
mceurytos Re: Brama na pilota, warto? 19.10.06, 13:16 A co do problemu śniegu - i tak przecież trzeba odśnieżyć zanim wyjedziesz, no chyba, że chcesz zakopać się na własnym podjeździe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiasko Praktyczne zastosowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:45 Wskażę jedno praktyczne zastosowanie. Zatrzymujesz się przed bramą i wychodzisz żeby ją sobie otworzyć. W tym czasie podbiega jakiś jegomość i odjeżdzą twoim samochodem. A jak masz automat, to nic takiego się nie wydarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zajefajny Re: Praktyczne zastosowanie IP: 195.205.152.* 19.10.06, 14:52 Ale burza, nie wiem czemu niektórzy forumowicze odebrali mój post, jako zarzut snobizmu wobec posiadaczy automatyki do bramy. Sam jeszcze nie mam automatyki, ale na pewno ją zainstaluję, jak tylko będę dysponował wolnymi środkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Praktyczne zastosowanie IP: *.catv.net.pl 19.10.06, 15:08 Bo jak masz automat, to nie potrzebujesz sie zatrzymywać! Wjeżdżasz full opcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szrek Re: Praktyczne zastosowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:19 Ja uważam że z tą bramą na pilota trzeba uważać. Bo niby wszystko cacy ale co człowiek zrobi, jak mu się pilot zacznie do żony dobierać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lofix Re: Praktyczne zastosowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 17:22 Gość portalu: Szrek napisał(a): > Ja uważam że z tą bramą na pilota trzeba uważać. Bo niby wszystko cacy ale co > człowiek zrobi, jak mu się pilot zacznie do żony dobierać? A pilota od telewizora już zaakceptowałeś? :D A swoją drogą ciekawe kiedy będzie można mieć jednego pilota do wszystkiego. Na przykład tego od alarmu. Żeby tak jeszcze otwierał bramę, garaż i jeszcze parę innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortez Re: Praktyczne zastosowanie IP: 213.17.164.* 19.10.06, 19:20 Piloty "do wszystkiego" są w sprzedaży od dość dawna, wpisz sobie w google. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel bramy z Re: Brama na pilota, warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 19:47 warto zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot.polarny warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:05 Nikt Cię nie napadnie kiedy będziesz wieczorem otwierać bramę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perseidaa Re: warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:31 To zależy gdzie mieszkasz... Ja sobie chwalę bramę garażową na pilota, ale wjazdowa to niestety nieporozumienie. Kiedy napada dużo śniegu mechanizm na zewnątrz przestaje być funkcjonalny - po prostu zamarza. Całą zimę są problemy z prowadnicami i samym silnikiem (Nice). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 12:28 Może zły producent po prostu. Ja mam coś takiego jak Faac. Brzmi śmiesznie, ale za to nie stwarza żadnych probemów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebur Kto zwariował z kotami i dziećmi?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:06 U mnie końcówka (ok.50 cm) zamyka się w tempie 1 cm na sekundę - nie da się nie uciec (nawet bardzo leniwemu kotu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olabeta Re: Brama na pilota, warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:32 Super, jetem bardzo zadowolona, wreszcie nie muszę otwierac bramy (jako pasażerka) jest to dodatkowy rachunek za prąd, ale warto - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie warto Re: Brama na pilota, warto? IP: *.home.cgocable.net 20.10.06, 05:22 Najwygodniej jest bez bramy. Po co sobie utrudniac zycie. Pozatym zamknieta brama robi wrazenie niegoscinnego domu, albo wlascicieli, ktorzy chca sie odizolowac od sasiadow. Jezeli brama jest konieczna, a posiadlosc jest ogrodzona bo biega ta luzem pies lub bawia sie male dzeci to zdecydowanie automatyczna. Suwana jest tansza, za to dwuskrzydlowa otwierana na boki lepiej wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie warto Re: Brama na pilota, warto? IP: *.home.cgocable.net 20.10.06, 05:27 Natomiast, automatyczne drzwi do garazu sa absolutnie niezbedne. Odpowiedz Link Zgłoś