Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nowe kaloryfery słabo grzeją

IP: *.crowley.pl 09.11.06, 10:04
    Mam problem jw. W wakacje wymieniałam kaloryfery na nówki stalowe Purmo, nie
    w całym domu - 2 z 3 kaloryferów są nowe. Zaczęli grzać, no i stary kaloryfer
    grzeje tylko jednym żeberkiem, ale nowe niestety również słabo grzeją, jeden
    tylko do połowy, a drugi, niby cały, ale bardzo nierównomiernie sie to ciepło
    rozkłada. Zakładam, że to nie wina kaloryferów, bo 1. z dwóch biegnących w
    łazience pionowych rur CO, jedna jest ciepła, a druga zimna, poza tym we
    wrzesniu likwidowali część rur CO na klatce, więc wtedy może coś zepsuli. A i
    mam jeszcze jedno pytanie, co to oznacza, jeżeli kaloryfery grzeją tylko
    swoją górną częścią, a dolną nie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: ewa Trzeba je porządnie odpowietrzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 21:28
      • Gość: WM Re: nowe kaloryfery słabo grzeją IP: *.31a.radomsko.pilicka.pl 10.11.06, 08:32
        Jeśli grzejniki (Purmo) grzeją górną połową a dołem są zimne to przyczyną jest
        najpewniej zbyt duże przydławienie zaworkiem na rurze powrotnej; jest taki
        zaworek który się reguluje kluczem tzw. imbusowym 8mm po uprzednim odkręceniu
        nakrętki-kapturka, jest on zamontowany przy grzejniku.
        Powodzenia.
        • Gość: maciej Re: nowe kaloryfery słabo grzeją IP: *.devs.futuro.pl 22.11.06, 15:11
          mam podobny problem. wymienilem grzejnik w lazience na duzy - 180cm grzejnik
          drabinkowyfirmy instal projekt. w calym mieszkaniu grzejniki hulaja jak sie
          patrzy a tego diabla nie moge rozgryzc. na dwojce wogole nie grzeje, zaczyna
          dopiero od trojki a i tak jak mu sie zachce. myslalem, ze zapowietrzony i
          zauwazylem, ze ilekroc pokrece odpowietrznikiem ucieka z niego powietrze a
          grzejnik i tak jest zimny. regulator danfosa. aha pare razy przy odkreceniu
          regulatora poczulem, ze ciepla woda podchodzi do regulatora ale dalej juz nie.
          co robic?
          poz,mac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka