Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmywarka - 60cm czy 45 cm?

IP: *.aster.pl 27.11.06, 10:46
    Dzień dobry, planuję zakup zmywarki do naczyń i nie wiem, który rozmiar
    wybrać. Co oznacza zapis, że do zmywarki wchodzi np. 9 kompletów? Kompletów
    czego? Jak to wygląda w praktyce?
    Mam 4 osobową rodzinę i dość zmywania... Czy 45cm to nie za mało na powiedzmy
    zmycie naczyń i garnków po 4-osobowej rodzinie?
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: 60 Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 10:59
        przy 4 osobach zdecydowanie 60 cm.komplet oznacza talerz
        płaski,głęboki,deserowylub śniadaniowy , łyżeczka łyżka widelec nóż:-)))kubek
        lub szklanka dodaj do tego garnki,półmisek,patelnie itp.

• des4 Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? 27.11.06, 11:24
          W mojej, 4-osobowej rodzine znakomicie się sprawdza 45 cm. Pojemność na 6
          kompletów, do tego dochodzą jeszcze garnki i np. miski na salatki. Przy
          wiekszych imprezach to jednak nie wystarcza....

Zakładam, że nie jest to zmywarka do zbudowy, bo wtedy rozmiar determinowany
          jest przez przygotowane na nią miejsce....
          • Gość: wojtek Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.aster.pl 27.11.06, 17:23
            Hm, no właśnie - dwie osoby i dwa różne zdania - za które oczywiście bardzo
            dziękuję. Może jeszcze ktoś się wypowie?
            • Gość: mif Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 17:33
              U mnie: 3 osoby - 60 cm
              Kup 60 cm, więcej sztućców, talerz i możesz zmywać co 2-3 dni.możr
      • Gość: aga Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.eranet.pl 27.11.06, 19:06
        Przy mojej trzyosobowej rodzinie: 60 cm, zmywanie raz dziennie albo raz na dwa
        dni. 45 jest OK dla singla. Do większej wiecej wpakujesz.
        W ogóle zmywarka to jest genialna rzecz, zero garów w zlewie, zero sterczenia
        przy myciu, zero suszarek na naczynia. Dla mnie to poza pralką najbardziej
        sensowny zakup w domu :-))))
      • kinga.77 Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? 27.11.06, 21:37
        Przy dwóch dorosłych osobach zmywarka 45cm (zabudowana) sprawdza się idealnie. Mamy małą kuchnię.
        • Gość: wojtek Re: Czy Bosch jest ok? IP: *.aster.pl 28.11.06, 08:17
          Dziękuję za wypowiedzi - chyba kupię 60 cm. Tylko teraz kolejny dylemat - jaka
          firma? Słyszałem, że Bosch robi dobre zmywarki - co doradzacie?
          • fridaa Re: Czy Bosch jest ok? 28.11.06, 09:42
            z pewnoscia 60 cm bedzie lepszym wyborem, sama mam 60 i raz dziennie zmywam,
            jesli mam gosci, wowczas 2 razy dziennie
            Bosch jest ok, poza tym whirlpool,pewnie i inne ale pamietaj, ze w zasadzie nie
            ma znaczenia, jaka firma jesli wybierasz zmywarki te prostsze, z nizszej polki,
            lepiej dolozyc troche pieniedzy i kupic nie model sprzed 5 lat
            co wazne- zwracaj uwage na parametry zuzycia wody podczas zmywania
            • Gość: al9 tylko 60!!!! IP: *.teleton.pl 28.11.06, 12:25
              3 osobowa rodzina. Miałem Boscha 45, niedawno zmieniłem (też na Boscha) 60 -
              niebo a ziemia!!!!!!!! Kolosalna róznica na korzysc większej!
              a boscha mam wszystko, nie tylko zmywarkę, to jest firma o najlepszym stosunku
              ceny do jakości na naszym rynku (moim skromnym zdaniem oczywiście)
              Pozdr
              al
      • oczko5 Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? 28.11.06, 12:39
        Zdecydowanie 60-cm, mam BOSH-a i jestem z niej bardzo zadowolona.
        Rodzina 4 osobowa z dojeżdżająca babcią i co jakiś czas goście, uważam, że 45-
        cm była by za mała. Pozdrawiam.
      • Gość: kajak75 Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 21:00
        tylko 60. Talerze i tak sie zawsze zmieszcza ale chodzi o to, zeby wszystkie
        garnki, miski i patelnie weszly na jeden raz.
        • Gość: maka Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.12.06, 13:29
          tylko 60, 45 moim zdaniem to dobre dla gospodarstwa jednoosobowego może, jesli
          chodzi o firme to polecam bosch lub siemens
          • Gość: wojtek Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.aster.pl 01.12.06, 15:43
            Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Decyzja zapadła: 60 cm,
            najprawdopodobniej Bosch. Dzięki Wam będę miał jeszcze mniej pracy przy zmywaniu
            :-)) Pozdrawiam serdecznie
            wojtek
      • Gość: Ida Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: 80.72.34.* 01.12.06, 19:30
        Oczywiście,że 60 cm., bo po imprezach trzeba będzie dwa razy włączać zmywarkę.A
        po co? W 60-ce mieszczą się średnio;
        dwa, trzy garnki,
        14 talerzy,
        20 kubków,
        sztućce w ilości dużej;)
        Wciśnięcie patelni do tego zestawu graniczy z cudem;)
        Ja bym sobie teraz kupiła 100-kę;)
        Pzdr. Ida
        • Gość: zmywaczka Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 22:32
          A czy wam wszystkim Bozia rączki pozabierała, że tak się boicie po prost
          zakasać rękawy i zmyć kilka talerzy dziennie....???? Matko, litości...
          • Gość: macho Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:28
            jasne po co zmywarka to wymysł feministek , kobitka pozmywa , podojada resztki
            i wytrze do sucha.
            I miejscana stałe nie zajmuje - nawet 45 cm !jest więc zatem bardziej
            ergonomiczna o ekonomii nie mówiąc.
          • Gość: abrkadabra Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? IP: 83.238.11.* 04.12.06, 11:29
            pieszo tez wszedzie chodzisz
            A tak na serio o Matke Ziemie sie nie dba taplajac sie w zlewie, zmywarka
            zuzywa znaczaco mniej wody
      • bynio123 Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? 05.12.06, 15:03
        Tylko dużą .Pamietać trzeba o kosztach 1 zmywanie 1 tabletka.większa zmywarka
        zadsze zmywanie mniejsze zużycie wody.Pamiętać trzeba by miec co najmniej 3
        komplety naczyń i sztućców, najlepiej z lumonarku i arcoroku i przedewszystkim
        najlepiej naczynia nadające się do zmywarek.Nie wolno zmywać naczyń pożłacanych
        np. bo kolorek zejdzie bynio
        hopex@vp.pl
      • naska77 Re: Zmywarka - 60cm czy 45 cm? 06.12.06, 00:35
        przepraszam że się dołączę, ale mam też pytanko o zmywarkę - tylko ja myslę o
        zakupie tzw.kopaktowej na 6 kmpl. coprawda tylko, ale mało miejsca mam a coraz
        bardziej wkurza mnie to mycie naczyć- podobno na rynku dwie firmy produkują,ale
        niby problem jest z dostępnością -czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym
        temacie? - i czy warto wogle?

a odpowiaając na pytanie 45 czy 60 wybrałabym taką opcję jaka pasuje mi do
        całości kuchni, jak masz miejsce weź 60, ceny prawie takie same i parametry
        też..wejdź na stronę www.kupujemy.pl - odszukaj zestawienia zmywarek i
        zwyczajnie porównaj - również ceny...powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka