Gość: WoRaS IP: 158.205.167.* 01.02.07, 10:26 Korzystać z agencji??? Wolne żarty... otwieram Dziennik Polski i dzwonię po ogłoszeniach. I za kilka dni mam wynajęte mieszkanie. A poza tym: jaka umowa? Jaki Urząd Skarbowy??? Ale o so chodzi?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:21 Z tego co powiedziala mi pani w urzedzie skarbowym wynika, ze teraz nie informujemy wyzej wymienionego urzedu o takich umowach. Wrecz przeciwnie, nie chciala mi nawet podbic takiej umowy (to, to juz byl przejaw lenistwa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona(Szczecin) Re: Jak płacić podatek za wynajem IP: 80.72.34.* 02.02.07, 14:14 czy fakt wynajęcia mieszkania zgłasza się do US, czy zostawia się tam kopię podpisanej umowy wynajmu.jak wyglada cała procedura, bo w urzędzie nie mogłam się niczego dowiedzieć. proszę o info i dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Jak płacić podatek za wynajem 03.02.07, 21:46 nic nie trzeba skladac, jedynie deklaracje(najlepiej po podpisaniu umowy) ze chcemy płacic ryczałt (8,5%) od kwoty najmu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra35 Re: Jak płacić podatek za wynajem 31.12.09, 19:12 - z moich informacji - zgłosić trzeba przd wynajęciem (wtedy płaci się mniejszy %) jeżeli zgłosi się że juz wynajęte wtedy płaci się 19% - jak pani w urzędzie nieumie odpowiedzieć na pytania petenta najlepiej złożyć na piśmie pytanie do Urzędu skarbowego z potwierdzeniem odbioru przez urząd - Odpowiedz Link Zgłoś
zbycho1310 Re: Jak płacić podatek za wynajem 20.10.09, 20:25 Jak ,kiedy,wg jakiej stawki płacic podatek od wynajmu mieszkania np.za 1000 zł,gdy 700 zł to rata bankowa płacona od kredytu na zakup tego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geeee Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.kat.3s.pl 02.02.07, 15:52 z tego co sie orientuje trzeba zrobic dzialalnosc gospodarcza na wynajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: wynająć to nie problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:12 problemem jest jak pozbyć się niechcianego najemcy autor nie powiedział najważniejszego - taką umowę można wypowiedzieć tylko w określonych prawem przypadkach i nawet wówczas po jej rozwiazaniu, jeśli najemca będzie cwany to właściciel nie pozbedzie się go z mieszkania takie mamy prawo że lepiej chroni najemcę niż właściciela Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: wynająć to nie problem 03.02.07, 21:44 jesli nie jest to umowa okazjonalna to tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicero Re: wynająć to nie problem IP: *.aster.pl 03.01.09, 15:15 Umowe podpisuje się w jednej kopii. Najemca nie dostaje umowy, co zabezpiecza wynajmującego przed zameldowaniem się delikwenta (-tki) ... a trzeba wiedziec, że mając umowe może to zrobic bez naszej zgody ... a jak nie będzie płacił to won na ulicę - niegdzie nie pojdzie na skargę bo umowy przecież niet. Jak go wykurzyc na ulicę to każdy już sobie jakiś sposób wymyśli, mniej lub bardziej elegancki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yskyerka Jak wynająć mieszkanie 02.02.07, 18:57 Przecież w większości przypadków agencje absolutnie nic nie robią, oprócz brania pieniędzy za pośrednictwo. Nie tylko przy wynajmie, ale i sprzedaży. Nawet nie sprawdzają stanu prawnego lokali, bo przecież "od tego jest notariusz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epa Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.pp.htv.fi 03.02.07, 08:11 I jeszcze uwaga dotyczaca ryczaltu.Blednie podana jest granica podatku 8,5 %.Mysle ,ze autorzy powinni byc dokladni w przekazywaniu informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epa Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.pp.htv.fi 03.02.07, 08:11 I jeszcze uwaga dotyczaca ryczaltu.Blednie podana jest granica podatku 8,5 %.Mysle ,ze autorzy powinni byc dokladni w przekazywaniu informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.zone6.bethere.co.uk 25.04.09, 21:31 Wiesz co powiem szczerze ze wynajmowalam mieszkanie w Warszawie przez agencje i generalnie fajnie bo wszystkie papierki sprawdzone i oficjalnei ale cholera niestety 800 zl mnie to kosztowalo za nic..!!! Wiec nie wiem juz sama poszukaj na portalach bezposrednio ogloszen, bo jak sie trafi na idiote wlasciela mieszkania to nei ma znaczenia czy przez agencje czy nie. Masz pare linkow do portali: www.inlocum.com , domiporta.pl , oferty.net. Na serio nie warto przeplacac, na szczescie ja mam fajnego wlasicicela ale nigdy nic nie wiadomo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipcio Re: Jak wynająć mieszkanie IP: 81.15.233.* 03.02.07, 10:56 Witam jestem wlasnie na etapie wynajmu mieszkania Awiec zglosilem do us ze wynajmuje mieszkanie tam zadeklarowalem podatek w formie ryczaltu to jest 8.5 proceta oplacilem wydano mi pokwitowanie isprawa zalatwiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: hipcio, wspólczuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 15:14 przyszłych kłopotów z najemcami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on malwina nie zazdrosc! IP: *.abhsia.telus.net 03.02.07, 17:28 nie sluchaj sie tluczkow do miesa. problemy oczywiscie mozesz miec ale nie musisz. znam takich co wynajmuja latami pare swoich mieszkan i nie maja zadnych, sa i tacy co sprobowali raz i sie sparzyli. moim zdaniem nie dawaj max ceny jaka moglbys uzyskac. nie moze byc za niska bo nie oplaca ci sie miec kogos kogo na mieszkanie nie stac. jesli dasz za wysoka malo ludzi sie nim zainteresuje. zreszta co ci po wysokiej jesli ktos bedzie placic przez kilka miesiecy i zrezygnuje. jesli stracisz miesiac czy dwa to lepsza nizsza cena ale bez przerw w najmie. wiec nie badz pazerny a umiarkowana cena da ci tez mozliwosc wybrania klientow, zglosi sie ich wiecej. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: naiwnych co wynajeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 12:19 i teraz szukają na forum pomocy w pozbyciu się niechcianego lokatora jest na tym forum na pęczki rozejrzyjcie się ile postów jest na ten temat niestety ale wynajem mieszkania to bardzo ryzykowna sprawa i jeśli nie musisz to nie wynajmuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: naiwnych co wynajeli IP: *.abhsia.telus.net 04.02.07, 21:13 piszesz bzdury. pelno jest tych co odzyskali domy, kamienice i probuja wywalic mieszkajace tam pasozyty. o poscie "co wynajal i nie moze sie pozbyc" nie slyszlaem tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicero Re: naiwnych co wynajeli IP: *.aster.pl 03.01.09, 15:19 dlatego trzeba pomyślec co nieco przed wynajęciem mieszkania a jak się ktoś nie zgodzi na nasze warunki to lepeij go sobie odpuścic nawet jak dobrze chce zapłacic ...Umowe podpisuje się w jednej kopii. Najemca nie dostaje umowy, co zabezpiecza wynajmującego przed zameldowaniem się delikwenta (-tki) ... a trzeba wiedziec, że mając umowe może to zrobic bez naszej zgody ... a jak nie będzie płacił to won na ulicę - niegdzie nie pojdzie na skargę bo umowy przecież niet. Jak go wykurzyc na ulicę to każdy już sobie jakiś sposób wymyśli, mniej lub bardziej elegancki :-) Dodam tylko, że w tym modelu płacimy oczywiście podatki, wszak mamy umowe jakby nas pytał US Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Czy główny najemca może wynająć mieszkanie? IP: *.aster.pl 21.03.07, 21:12 Pytanie tak jak w temacie. Czy istnieje jakis sposob wynajecie mieszkania jesli sie jest glownym najemca (czyli nie wlasnosciowe), jest to mieszkanie spoldzielcze. Slyszalem np o mozliwosci oddania mieszkania pod opieke. Czy jest cos takiego wogole mozliwe? Bardzo prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicero Re: Czy główny najemca może wynająć mieszkanie? IP: *.aster.pl 03.01.09, 15:21 US traktuje to zazwyczaj jak uciekanie od podatków, nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
miri123 Re: Jak wynająć mieszkanie 23.03.07, 09:13 eee tam Dziennik Polski. Ja sie przerzuciłam na nowy dodatek "Polskie Forum Rynku Nieruchomości" Życia Warszawy. Kosztuje chyba ok. 2 złotych, a są setki ogłoszeń. Link do poradnika: www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&&news_cat_id=8&news_id=152608&lay out=0&page=text Odpowiedz Link Zgłoś
lidia12345 Jak wynająć mieszkanie 12.03.08, 19:40 Przede wszystkim trzeba uważać na agencję. W ogłoszeniu piszą, że pobierają jeden czynsz a potem się okazuje, że kasują lokatora a za jego plecami kasują też właściciela - czyli de facto pobierają 2 czynsze. Oczywiście właściciel myśli, że koszt pośrednictwa pokryje lokator no i tak oto pojawia się problem. Miałam właśnie takie przejścia z agencją Tretten Investment z Krakowa. Do końca agentka twierdziła, że całkowity koszt to jeden czynsz a potem skasowała obie strony, tak by one tego nie widziały. Pozdrawiam wszytkich wynajmujących. Lidia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdad Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 23:38 W styczniu wynajmowałem swoje mieszkanie (tzn. ja jestem właścicielem) więc mogę powiedzieć dokładnie jak to wygląda. Zaznaczam, że większość tego tekstu jest bardzo smutna, osobiście też nad tym boleję, ale przynajmniej osoby, które nie były nigdy po "tej" stronie będą mogły to zobaczyć. Po pierwsze nie ma absolutnie żadnego powodu, aby korzystać z usług jakichkolwiek pośredników. Nie widzę żadnego!! sensu. Jednocześnie trzeba zadbać możliwie dobrze o kwestie formalne!!!, czyli: 1. Wydrukowanie i podpisanie stosownej umowy (wzory z netu). 2. Zgłoszenie wynajmu do US. 3. Pobranie możliwie dużej kaucji na początku (ja standardowo 2x kwota miesięcznej opłaty). Dlaczego tak? Otóż w przypadku, gdy wynajmujący sprawia jakiekolwiek kłopoty można się go bardzo łatwo i bezboleśnie (bez kosztów) pozbyć. Przez zgłoszenie do US wynajmujący nie ma na nas "haka". A przez kaucję unikamy w dużej mierze spotkania w sądzie, bo jak chcemy kasę, to po prostu nie zwracamy. W kwestii US warto zwrócić uwagę na fakt, że podatek jest od kwoty naszego jakby zysku z najmu. Czyli najlepiej jest przerzucić na wynajmującego możliwie wiele kosztów, które i tak ponosimy na utrzymanie mieszkania. Np. czynsz, media, śmieci, fundusz remontowy. Można to zrobić tak, że wynajmujący ma obowiązek płacić za to wszystko zgodnie z rzeczywistymi kosztami a w praktyce płaci nam a my płacimy za wszystko. Dzięki temu jak płacimy za mieszkanie 500PLN tych kosztów to nie zapłacimy za to podatku. Tyle wstępu. Ogłoszenie umieszczamy na wielu darmowych serwisach. Ważne jest, aby z jednej strony podać maksymalnie rzetelny opis oferty, z wieloma zdjęciami, ale jednocześnie jeśli są jakiekolwiek powody zniechęcenia wynajmującego to, aby je umieścić (np. wysoka cena, np. ewidentne wady, które i tak zniechęcą przy oglądaniu mieszkania). Dlaczego tak? Otóż moje doświadczenie wskazuje, że ludzie widzą ogłoszenie i dzwonią bez sensu, aby dowiedzieć się o pierdoły, albo aby pogadać sobie? Trzeba szanować swój czas i czas ludzi. Jeśli jest zatem coś czym można lepiej wyselekcjonować grupę docelową, to trzeba to zrobić. Ja po zamieszczeniu ogłoszenia mam średnio 15-20 telefonów dziennie. Jeśli ktoś to lubi, to proszę bardzo, ale lepiej mieć 3 telefony, ale od osób, które rzeczywiście się decydują. Aby zminimalizować czas rozmów, można stosować następujące zabiegi: po pierwsze rozłączać się od razu jak dzwoni ktoś z agencji (ok. 10% telefonów), po drugie na początku rozmowy pytać się, czy dzwoniący widział zdjęcia i czy widział cenę, jeśli nie to niech najpierw się zapozna i później zadzwoni. Po trzecie pytać się, czy dzwoniący jest zdecydowany, jeśli tak, to zaproponować kontakt mailem, wysłanie mailem umowy i w przypadku akceptacji umowy umówić się na oglądanie i wynajem. Ważne, aby nie tłumaczyć pierdół, które nic nie wnoszą. Jak ktoś mówi, że jest zdecydowany, ale kręci co do ceny, albo umowy, to znaczy, że nie jest zdecydowany. Po czwarte, jeśli ktoś nie jest zdecydowany a chce zapytać o to, czy o tamto, to powiedzieć, aby pytania wysłał mailem i oczywiście odpowiedzieć na maila. Nie należy zdecydowanie pokazywać mieszkania, jeśli osoba jasno nie zadeklaruje akceptacji wszystkich warunków (np. umowę można wysłać mailem) oraz ceny wynajmu. Najlepiej jest zabrać na oglądanie gotową umowę i podpisać jak od razu (jak ktoś jest zdecydowany, to nie ma z tym problemu). Na koniec uwaga, że przy podpisaniu umowy pobieramy kaucję! Nie przy dawaniu kluczy (szczególnie jak pomiędzy tymi datami jest dłuższy okres czasu). Stosowanie tych technik pozwala na bardzo efektywne wynajmowanie mieszkania, ponieważ czas od zamieszczenia ogłoszenia do podpisania umowy jest krótki, cena najmu wysoka, stopień zabezpieczenia najemcy bardzo dobry a koszt obsługi procesu wynajmowania niski. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdad Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 23:40 Oczywiście doskonalę ciągłe metodę i sądzę, że kolejny przy kolejnej okazji uda mi się wynająć mieszkanie bez wychodzenia z domu. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
kug777 Re: Jak wynająć mieszkanie 21.09.08, 09:54 Witam ASDAD, Dziękuje za rzeczową informację. Czy może Pan mi podac adresy tych bezpłatnych portali do ogłoszeń? Ja korzysztam z gratka.pl i ogłoszen w GW. Jestem z terenu Warszawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najemca Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.ds.po.opole.pl 02.05.09, 22:42 Ty buraku pastewny!!! Tak ludzi w wała robić no najlepiej nowobogacki skur...ynu. Na jakiej ulicy masz to mieszkanie, to jutro zostaną po nim zgliszcza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.ds.po.opole.pl 02.05.09, 22:43 Hahaha śmiechu warte nie wszyscy oszukują!!! Ty buraku pastewny!!! Tak ludzi w wała robić no najlepiej nowobogacki skur...ynu. Na jakiej ulicy masz to mieszkanie, to jutro zostaną po nim zgliszcza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stanislawowies Re: Jak wynająć mieszkanie 05.05.10, 11:46 To zagadnienie jest dokładnie opisane na umowywzory.fora.pl łącznie z dołączonym wzorem umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derkacz Jak wynająć mieszkanie IP: *.chello.pl 31.03.08, 15:11 problem jest,czy najemca ma płacić gotówką ,czy na konto bankowe?co jest pewniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: Jak wynająć mieszkanie 30.05.09, 14:07 Z punktu widzenia wynajmującego lepsza jest gotówka. Z punktu widzenia najemcy lepszy jest przelew bankowy. Ja przy sobie nigdy nie noszę więcej niż 100 zł, a limity na koncie mam tak ustawione, że wypłacenie kwoty w wysokości dwóch opłat miesięcznych (czyli ok. 2,5 - 3 tys. zł!) musiałabym rozłożyć na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonek Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 14:01 Zastanawiam się po co ustawodawca wprowadził wymóg uzyskania licencji dla prowadzenia działalności w pośrednictwie, po co wymaga od pośrednika wyższego wykształcenia, wreszcie po co nakazuje mu systematycznie dokształcanie skoro nikomu taka usługa nie jest potrzebna. W odczuciu społecznym pośrednik to ktoś kto nic nie robi a bierze pieniądze i jeszcze może oszukać. Artykuły, jak ten, utwierdzają ludzi w takim przekonaniu. Ale tak piszą tylko ignoranci, którzy nie mają pojęcia o zawiłościach prawnych związanych z obrotem nieruchomościami. Domorośli komentatorzy,którzy piszą porady bez faktycznej znajomości tematu a niedouczone gamonie to komentują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola29 przedużenie okresu najmu IP: 82.139.25.* 31.05.08, 11:35 Mam do was pytanie. co powinno się zrobić w przypadku gdy kończy się umowa najmu a osoba je wynajmująca chce dalej tam mieszkać? Czy powinno się podpisać aneks do istniejącej umowy i przedłużyć termin najmu, czy też lepiej podpisać nową umowę? Bedę wdzięczna za radę, nie mogę nigdzie tego znaleźć i nie wiem co zrobić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: przedużenie okresu najmu IP: *.enterpol.pl 03.06.08, 12:24 Mam też takowy problem.I jeszcze jeden : gdy kończy się roczna umowa ( przed wakacjami) a osoby najmujące chcą dalej mieszkać lecz od roku akademickiego,to co z ewentualnym czynszem za miesiące wakacyjne?I od kiedy nowa umowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: przedużenie okresu najmu IP: *.114.143.213.plusnet.thn-ag1.dyn.plus.net 03.06.08, 17:29 gdy kończy się roczna umowa ( przed > wakacjami) a osoby najmujące chcą dalej mieszkać lecz od roku akademickiego - to już zależy od Ciebie. czy głowny Twój cel to zarobek, czy też utrzymanie swojego mieszkania bez kosztów lub z małym zyskiem. jesli zarobek to czas szukać nowych lokatarów od lipca. jesli chcesz tylko utrzymać mieszkanie i Twoim głownym celem nie jest zysk tobyć może Twoi studenci są w stanie zaakceptować opłacenie samych kosztów przez te 3 miesiące typu czynsz-( prąd i gaz nie będzie przecież zuzywany). najkorzystniejszej opcji dla Ciebie studenci raczej nie wybiorą. wątpię by chcieli płacić normalnie przez 3 miesiące za mieszkanie w którym nie przebywają. zaczną szukać czegoś innego, gdzie właściciel zgodzi się na wynajem od października. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: przedużenie okresu najmu IP: *.enterpol.pl 03.06.08, 22:24 Czyli co?Mam z nich zrezygnować i szukać nowych? A jak będą chcieli umowę ze mną przedłużyć? Jak mam postąpić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adams Re: przedużenie okresu najmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.08, 13:55 Mozesz sie z nimi dogadac tak ze placa 50% calej sumy jaka placili w inne miesiace (dla Ciebie) a koszty administracyjne pokrywaja w calosci. Ja tak wynajmowalem na studiach jak mi zalezalo na mieszkaniu!!! :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieslawc60 Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 17:19 mam pytanie.Lokatorka wynajmuje mieszkanie i zaszła wciążę. Za 4 m- ce urodzi dziecko. Czy to bedzie miałojakiekolwiek znaczenie konsekwencje w przyszłości dla mnie jako najemcy. Czy wypowiedzieć jej mieszkanie przed urodzeniem dziecka. Słyszałem ,że już inni najemcy mieli z tego tytułu kłopoty z wypowiedzeniem mieszkanie. Proszę o udzielenie mi jakiejkolwiek podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najemca Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.ds.po.opole.pl 02.05.09, 22:50 moralne ZERO!!! rzadkiej mści gnido!!! No tak wyrzuć na bruk, jak płaciła i była sama to było dobrze, ale jak jest już w ciąży to wypad!!! Zło wróci podwojone gnido!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ser Re: Jak wynająć mieszkanie IP: 163.157.254.* 28.05.09, 10:14 A Ty tak siedzisz i szukasz komu by tu dosr...... Po co przeglądasz ten temat? Każdy dba o własny interes i się nie dziw. Oszustów i naciągaczy jest sporo. A jak ktoś płaci raty za mieszkanie i nagle ktoś mu przestaje mieszkanie opłacać to co wtedy? W sekunde bym każdego wykurzył, ja też mam rodzinę, o którą muszę dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 08.01.10, 00:54 Wlasnie,nie zaplaci matka z dzieciatkiem ani wynajmu ani oplat czynszowych i nie wyprowadzi sie przez kilka miesiecy,wtedy nazwiesz kogos -Gnida.Gdyby prawo bylo takie ze mozna osobe nieplacaca "wyrzucic"z wlasnego mieszkania bez eksmisjii i lokalu zastepczego wtedy nikt by sie nie martwil z wlascicieli o to ze jest to np.matka z dzieckiem.Ja osobiscie tak stracilam 3 miesiace niezaplaconego czynszu do spoldzielni przez lokatora i nie zaplacila tez 3 miesiace odstepnego. jak nazwiesz taka matke,ktora okradla mnie i moja 2 malych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Jak wynająć mieszkanie IP: 85.222.18.* 02.09.09, 16:28 Nasze prawo chroni matkę z dzieckiem, do tego stopnia, że nie można jej wyeksmitować, nawet jak nie płaci czynszu i łamie wszystkie warunki umowy. Nie dotyczy to umów wynajmu poniżej roku. Proponuję więc wykonać następujące czynności: 1. Wypowiedzieć umowę 2. Podpisać umowę na 11 miesięcy. 3. Po upływie 11 miesięcy, po upływie tygodnia (niech sobie mieszka za darmo, ale jest przerwa) podpisać nową (nie przedłużać starej!!!) umowę na kolejne 11 miesięcy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpak Jak wynająć mieszkanie IP: 81.219.149.* 06.08.08, 09:22 To nie takie proste. Nie dość, że zostałem oszukany przez najemcę, to jeszcze policja (jak zawsze) rozkłada ręce, bo nie mogą mi pomóc w odzyskaniu kosztów. Moje straty sięgają ponad 6 tys. złotych. Co robić? Spółdzielnia upomina się o swoje, a ja nie mogę znaleźć byłego lokatora, który po prostu uciekł, zostawiając długi i zdewastowane mieszkanie... Czy w tym kraju będzie kiedyś normalnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
muncik Re: Jak wynająć mieszkanie 29.08.08, 09:55 Mnie to samo spotkało , przechdzę ciężką batalię w tej sprawie , może zostaliśmy oszukani przez tą samą osobę. proszę o kontakt bulwindrynek@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libra Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 19:23 Ciekawe ilu tu jest mądrali co za swoja pracę "fachowość"i ew,wykształcenie wypruwają żyły ze swoich klientów a opluwają pośredników.Kilku cwaniaczkom się udaje ..a ci którym brakuje wiedzy płacą i płaczą. Doradza hydraulik lekarzowi jak naprawić komputer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 14:22 Mieszkam na prowincji czestochowy na jakis czas chce wynając mieszkanie -nie kawalerke ale 2 pokoje z kuchnia i wszedzie powiedzieli mi w społdzielniach mieszkaniowych ze na wynajmu nie ma mieszkan:chwila moment: jak to ? co to jest grane sa tylko na sprzedaz? na armii krajowej mi kobieta tak powiedziala i pod sezamem taksamo to po cholere oni sa niech spodzielnia zmieni status na agencje nieruchomosci !!!ale wtedy musiala by placic 22%vat nastawili sie na sprzedaż mieszkan a nie na wynajem jeszcze twierdza ze to zgodne z prawem jest-a to nie prawda wszyscy powinni siedziec bo nawet jak ktos kupi mieszkanie to placi haracz spodzielni 300 zl minimum za nic po czlonka nie wiem . Oszusci i malwersancii tyle wam powiem w miejscowosci aleksandria w ciagu 2 lat powstalo 156 domow jednorodzinnych kumple sie zapożyczyli do ostatka. po co becikowe wystarczymieszkanie dla molodej pary!! pozostaje pytanie gdzie/? chodz sa bloki puste twierdza ze to nie jest pustostan tylko oferta handlowa niech tak robia a zobaczymy kopgo bedzie stac dac 200tys za m3 w dobie kryzysu sami sie nażra tych pienidzy bo wola szybki zysk niz prawa z konstytucji praw czlowieka z 3 maja to prawo polski mamy prawo do zycia wypowiedzi oraz godnych warunkow bytu a panstwo nic nie robi a spodzielnie nabijaja kase!!! ja jestem zainteresoany mieszkaniem na wynajem i chce placic prawowitemu wlascicielowi a nie pie...m ktore szmal kreca na lewo i prawo jak mam zalozyc rodzine jak mozna sie rozwijac jak juz znalazlem prace to nie ma domu odrazu sie go nawet nie zbuduje wiec czekam w tym szerokim znaczeniu na wynajem mieszkania bezposrednio jestem zainteresowany ___________________ tel:665570316 665570312 34 3299191 24/h bafomet@zakon.lua.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marlaba Re: Jak wynająć mieszkanie 12.05.11, 19:36 Polecam stronkę PoradnikWynajmu.pl opisuje wszystkie zagadnienia dotyczące wynajmu mieszkań oraz jak nie dać się oszukać przy wynajmie mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
nonus85 Re: Jak wynająć mieszkanie 13.05.11, 14:06 po co agencja, jak można skorzystać z ofert bezpośrednich i zaoszczędzić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 22:30 a ja zerkam na oferty na top-ogloszenia.net/Ogloszenia-Nieruchomosci-10 pare godzin i po kłopocie :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.boczniak31 Re: Jak wynająć mieszkanie 15.04.16, 16:29 ja skorzystałam z serwisu wynamuje.info.pl tam doradzono mi jak bezpiecznie wynająć. Umowy były do wydrukowania z ich strony. Podsyłali mi najświeższe oferty z propozycjami a na wybrane byłam umawiana do czasu podjęcia decyzji o wynajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
hutow Re: Jak wynająć mieszkanie 06.10.17, 15:45 Ja skorzystałem z obsługa wynajmu mieszkań którą idzie łatwo znaleźć w internecie, jest to najprostrza droga po wynajem mieszkania, przynajmniej mi się tak wydaje Odpowiedz Link Zgłoś