Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak wynająć mieszkanie

IP: 158.205.167.* 01.02.07, 10:26
    Korzystać z agencji??? Wolne żarty... otwieram Dziennik Polski i dzwonię po
    ogłoszeniach. I za kilka dni mam wynajęte mieszkanie.

A poza tym: jaka umowa? Jaki Urząd Skarbowy??? Ale o so chodzi?!
    Obserwuj wątek
      • Gość: ja Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:21
        Z tego co powiedziala mi pani w urzedzie skarbowym wynika, ze teraz nie
        informujemy wyzej wymienionego urzedu o takich umowach. Wrecz przeciwnie, nie
        chciala mi nawet podbic takiej umowy (to, to juz byl przejaw lenistwa).
        • Gość: Iwona(Szczecin) Re: Jak płacić podatek za wynajem IP: 80.72.34.* 02.02.07, 14:14
          czy fakt wynajęcia mieszkania zgłasza się do US, czy zostawia się tam kopię
          podpisanej umowy wynajmu.jak wyglada cała procedura, bo w urzędzie nie mogłam
          się niczego dowiedzieć. proszę o info i dziękuję
          • joolanta Re: Jak płacić podatek za wynajem 03.02.07, 21:46
            nic nie trzeba skladac, jedynie deklaracje(najlepiej po podpisaniu umowy) ze
            chcemy płacic ryczałt (8,5%) od kwoty najmu.
            • alexandra35 Re: Jak płacić podatek za wynajem 31.12.09, 19:12
              - z moich informacji - zgłosić trzeba przd wynajęciem (wtedy płaci
              się mniejszy %) jeżeli zgłosi się że juz wynajęte wtedy płaci się
              19% - jak pani w urzędzie nieumie odpowiedzieć na pytania petenta
              najlepiej złożyć na piśmie pytanie do Urzędu skarbowego z
              potwierdzeniem odbioru przez urząd -
          • zbycho1310 Re: Jak płacić podatek za wynajem 20.10.09, 20:25
            Jak ,kiedy,wg jakiej stawki płacic podatek od wynajmu mieszkania np.za 1000
            zł,gdy 700 zł to rata bankowa płacona od kredytu na zakup tego mieszkania.
        • Gość: Geeee Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.kat.3s.pl 02.02.07, 15:52
          z tego co sie orientuje trzeba zrobic dzialalnosc gospodarcza na wynajem
      • Gość: malwina Re: wynająć to nie problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:12
        problemem jest jak pozbyć się niechcianego najemcy
        autor nie powiedział najważniejszego - taką umowę można wypowiedzieć tylko w
        określonych prawem przypadkach i nawet wówczas po jej rozwiazaniu, jeśli
        najemca będzie cwany to właściciel nie pozbedzie się go z mieszkania
        takie mamy prawo że lepiej chroni najemcę niż właściciela
        • joolanta Re: wynająć to nie problem 03.02.07, 21:44
          jesli nie jest to umowa okazjonalna to tak...
        • Gość: cicero Re: wynająć to nie problem IP: *.aster.pl 03.01.09, 15:15
          Umowe podpisuje się w jednej kopii.
          Najemca nie dostaje umowy, co zabezpiecza wynajmującego przed
          zameldowaniem się delikwenta (-tki) ... a trzeba wiedziec, że mając
          umowe może to zrobic bez naszej zgody ... a jak nie będzie płacił to
          won na ulicę - niegdzie nie pojdzie na skargę bo umowy przecież
          niet. Jak go wykurzyc na ulicę to każdy już sobie jakiś sposób
          wymyśli, mniej lub bardziej elegancki :-)
      • yskyerka Jak wynająć mieszkanie 02.02.07, 18:57
        Przecież w większości przypadków agencje absolutnie nic nie robią, oprócz
        brania pieniędzy za pośrednictwo. Nie tylko przy wynajmie, ale i sprzedaży.
        Nawet nie sprawdzają stanu prawnego lokali, bo przecież "od tego jest
        notariusz".
        • Gość: epa Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.pp.htv.fi 03.02.07, 08:11
          I jeszcze uwaga dotyczaca ryczaltu.Blednie podana jest granica podatku 8,5
          %.Mysle ,ze autorzy powinni byc dokladni w przekazywaniu informacji.
        • Gość: epa Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.pp.htv.fi 03.02.07, 08:11
          I jeszcze uwaga dotyczaca ryczaltu.Blednie podana jest granica podatku 8,5
          %.Mysle ,ze autorzy powinni byc dokladni w przekazywaniu informacji.
        • Gość: maciej Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.zone6.bethere.co.uk 25.04.09, 21:31
          Wiesz co powiem szczerze ze wynajmowalam mieszkanie w Warszawie przez agencje i
          generalnie fajnie bo wszystkie papierki sprawdzone i oficjalnei ale cholera
          niestety 800 zl mnie to kosztowalo za nic..!!! Wiec nie wiem juz sama poszukaj
          na portalach bezposrednio ogloszen, bo jak sie trafi na idiote wlasciela
          mieszkania to nei ma znaczenia czy przez agencje czy nie. Masz pare linkow do
          portali: www.inlocum.com , domiporta.pl , oferty.net. Na serio nie warto
          przeplacac, na szczescie ja mam fajnego wlasicicela ale nigdy nic nie wiadomo!!!
      • Gość: hipcio Re: Jak wynająć mieszkanie IP: 81.15.233.* 03.02.07, 10:56
        Witam jestem wlasnie na etapie wynajmu mieszkania Awiec zglosilem do us ze
        wynajmuje mieszkanie tam zadeklarowalem podatek w formie ryczaltu to jest 8.5
        proceta oplacilem wydano mi pokwitowanie isprawa zalatwiona
        • Gość: malwina Re: hipcio, wspólczuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 15:14
          przyszłych kłopotów z najemcami
          • Gość: on malwina nie zazdrosc! IP: *.abhsia.telus.net 03.02.07, 17:28
            nie sluchaj sie tluczkow do miesa.
            problemy oczywiscie mozesz miec ale nie musisz.
            znam takich co wynajmuja latami pare swoich mieszkan i nie maja zadnych, sa i
            tacy co sprobowali raz i sie sparzyli.

moim zdaniem nie dawaj max ceny jaka moglbys uzyskac.
            nie moze byc za niska bo nie oplaca ci sie miec kogos kogo na mieszkanie nie stac.
            jesli dasz za wysoka malo ludzi sie nim zainteresuje.
            zreszta co ci po wysokiej jesli ktos bedzie placic przez kilka miesiecy i
            zrezygnuje.
            jesli stracisz miesiac czy dwa to lepsza nizsza cena ale bez przerw w najmie.
            wiec nie badz pazerny a umiarkowana cena da ci tez mozliwosc wybrania klientow,
            zglosi sie ich wiecej.
            powodzenia.
            • joolanta Re: malwina nie zazdrosc! 03.02.07, 21:47
              zgadzam sie:-)))
              • Gość: realista Re: naiwnych co wynajeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 12:19
                i teraz szukają na forum pomocy w pozbyciu się niechcianego lokatora jest na
                tym forum na pęczki
                rozejrzyjcie się ile postów jest na ten temat
                niestety ale wynajem mieszkania to bardzo ryzykowna sprawa i jeśli nie musisz
                to nie wynajmuj
                • Gość: on Re: naiwnych co wynajeli IP: *.abhsia.telus.net 04.02.07, 21:13
                  piszesz bzdury.
                  pelno jest tych co odzyskali domy, kamienice i probuja wywalic mieszkajace tam
                  pasozyty.

o poscie "co wynajal i nie moze sie pozbyc" nie slyszlaem tutaj.
                • Gość: cicero Re: naiwnych co wynajeli IP: *.aster.pl 03.01.09, 15:19
                  dlatego trzeba pomyślec co nieco przed wynajęciem mieszkania a jak
                  się ktoś nie zgodzi na nasze warunki to lepeij go sobie odpuścic
                  nawet jak dobrze chce zapłacic ...Umowe podpisuje się w jednej
                  kopii. Najemca nie dostaje umowy, co zabezpiecza wynajmującego przed
                  zameldowaniem się delikwenta (-tki) ... a trzeba wiedziec, że mając
                  umowe może to zrobic bez naszej zgody ... a jak nie będzie płacił to
                  won na ulicę - niegdzie nie pojdzie na skargę bo umowy przecież
                  niet. Jak go wykurzyc na ulicę to każdy już sobie jakiś sposób
                  wymyśli, mniej lub bardziej elegancki :-) Dodam tylko, że w tym
                  modelu płacimy oczywiście podatki, wszak mamy umowe jakby nas pytał
                  US
      • Gość: rado Czy główny najemca może wynająć mieszkanie? IP: *.aster.pl 21.03.07, 21:12
        Pytanie tak jak w temacie. Czy istnieje jakis sposob wynajecie mieszkania jesli sie jest glownym najemca (czyli nie wlasnosciowe), jest to mieszkanie spoldzielcze. Slyszalem np o mozliwosci oddania mieszkania pod opieke.
        Czy jest cos takiego wogole mozliwe?
        Bardzo prosze o pomoc.
        • Gość: cicero Re: Czy główny najemca może wynająć mieszkanie? IP: *.aster.pl 03.01.09, 15:21
          US traktuje to zazwyczaj jak uciekanie od podatków, nie polecam
      • miri123 Re: Jak wynająć mieszkanie 23.03.07, 09:13
        eee tam Dziennik Polski. Ja sie przerzuciłam na nowy dodatek "Polskie Forum Rynku
        Nieruchomości" Życia Warszawy. Kosztuje chyba ok. 2 złotych, a są setki ogłoszeń.

Link do poradnika:
        www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&&news_cat_id=8&news_id=152608&lay
        out=0&page=text
      • lidia12345 Jak wynająć mieszkanie 12.03.08, 19:40
        Przede wszystkim trzeba uważać na agencję. W ogłoszeniu piszą, że pobierają
        jeden czynsz a potem się okazuje, że kasują lokatora a za jego plecami kasują
        też właściciela - czyli de facto pobierają 2 czynsze. Oczywiście właściciel
        myśli, że koszt pośrednictwa pokryje lokator no i tak oto pojawia się problem.
        Miałam właśnie takie przejścia z agencją Tretten Investment z Krakowa. Do końca
        agentka twierdziła, że całkowity koszt to jeden czynsz a potem skasowała obie
        strony, tak by one tego nie widziały.
        Pozdrawiam wszytkich wynajmujących.
        Lidia
      • Gość: asdad Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 23:38
        W styczniu wynajmowałem swoje mieszkanie (tzn. ja jestem właścicielem) więc mogę
        powiedzieć dokładnie jak to wygląda.

Zaznaczam, że większość tego tekstu jest bardzo smutna, osobiście też nad tym
        boleję, ale przynajmniej osoby, które nie były nigdy po "tej" stronie będą mogły
        to zobaczyć.

Po pierwsze nie ma absolutnie żadnego powodu, aby korzystać z usług
        jakichkolwiek pośredników. Nie widzę żadnego!! sensu. Jednocześnie trzeba zadbać
        możliwie dobrze o kwestie formalne!!!, czyli:
        1. Wydrukowanie i podpisanie stosownej umowy (wzory z netu).
        2. Zgłoszenie wynajmu do US.
        3. Pobranie możliwie dużej kaucji na początku (ja standardowo 2x kwota
        miesięcznej opłaty).
        Dlaczego tak? Otóż w przypadku, gdy wynajmujący sprawia jakiekolwiek kłopoty
        można się go bardzo łatwo i bezboleśnie (bez kosztów) pozbyć. Przez zgłoszenie
        do US wynajmujący nie ma na nas "haka". A przez kaucję unikamy w dużej mierze
        spotkania w sądzie, bo jak chcemy kasę, to po prostu nie zwracamy.
        W kwestii US warto zwrócić uwagę na fakt, że podatek jest od kwoty naszego jakby
        zysku z najmu. Czyli najlepiej jest przerzucić na wynajmującego możliwie wiele
        kosztów, które i tak ponosimy na utrzymanie mieszkania. Np. czynsz, media,
        śmieci, fundusz remontowy. Można to zrobić tak, że wynajmujący ma obowiązek
        płacić za to wszystko zgodnie z rzeczywistymi kosztami a w praktyce płaci nam a
        my płacimy za wszystko. Dzięki temu jak płacimy za mieszkanie 500PLN tych
        kosztów to nie zapłacimy za to podatku.
        Tyle wstępu.
        Ogłoszenie umieszczamy na wielu darmowych serwisach. Ważne jest, aby z jednej
        strony podać maksymalnie rzetelny opis oferty, z wieloma zdjęciami, ale
        jednocześnie jeśli są jakiekolwiek powody zniechęcenia wynajmującego to, aby je
        umieścić (np. wysoka cena, np. ewidentne wady, które i tak zniechęcą przy
        oglądaniu mieszkania). Dlaczego tak? Otóż moje doświadczenie wskazuje, że ludzie
        widzą ogłoszenie i dzwonią bez sensu, aby dowiedzieć się o pierdoły, albo aby
        pogadać sobie? Trzeba szanować swój czas i czas ludzi. Jeśli jest zatem coś czym
        można lepiej wyselekcjonować grupę docelową, to trzeba to zrobić. Ja po
        zamieszczeniu ogłoszenia mam średnio 15-20 telefonów dziennie. Jeśli ktoś to
        lubi, to proszę bardzo, ale lepiej mieć 3 telefony, ale od osób, które
        rzeczywiście się decydują. Aby zminimalizować czas rozmów, można stosować
        następujące zabiegi: po pierwsze rozłączać się od razu jak dzwoni ktoś z agencji
        (ok. 10% telefonów), po drugie na początku rozmowy pytać się, czy dzwoniący
        widział zdjęcia i czy widział cenę, jeśli nie to niech najpierw się zapozna i
        później zadzwoni. Po trzecie pytać się, czy dzwoniący jest zdecydowany, jeśli
        tak, to zaproponować kontakt mailem, wysłanie mailem umowy i w przypadku
        akceptacji umowy umówić się na oglądanie i wynajem. Ważne, aby nie tłumaczyć
        pierdół, które nic nie wnoszą. Jak ktoś mówi, że jest zdecydowany, ale kręci co
        do ceny, albo umowy, to znaczy, że nie jest zdecydowany. Po czwarte, jeśli ktoś
        nie jest zdecydowany a chce zapytać o to, czy o tamto, to powiedzieć, aby
        pytania wysłał mailem i oczywiście odpowiedzieć na maila. Nie należy
        zdecydowanie pokazywać mieszkania, jeśli osoba jasno nie zadeklaruje akceptacji
        wszystkich warunków (np. umowę można wysłać mailem) oraz ceny wynajmu. Najlepiej
        jest zabrać na oglądanie gotową umowę i podpisać jak od razu (jak ktoś jest
        zdecydowany, to nie ma z tym problemu). Na koniec uwaga, że przy podpisaniu
        umowy pobieramy kaucję! Nie przy dawaniu kluczy (szczególnie jak pomiędzy tymi
        datami jest dłuższy okres czasu).
        Stosowanie tych technik pozwala na bardzo efektywne wynajmowanie mieszkania,
        ponieważ czas od zamieszczenia ogłoszenia do podpisania umowy jest krótki, cena
        najmu wysoka, stopień zabezpieczenia najemcy bardzo dobry a koszt obsługi
        procesu wynajmowania niski.
        Pozdrawiam.
        • Gość: asdad Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 23:40
          Oczywiście doskonalę ciągłe metodę i sądzę, że kolejny przy kolejnej okazji uda
          mi się wynająć mieszkanie bez wychodzenia z domu. Zobaczymy.
        • kug777 Re: Jak wynająć mieszkanie 21.09.08, 09:54
          Witam ASDAD,
          Dziękuje za rzeczową informację.
          Czy może Pan mi podac adresy tych bezpłatnych portali do ogłoszeń?
          Ja korzysztam z gratka.pl i ogłoszen w GW. Jestem z terenu Warszawy.
          Pozdrawiam
        • Gość: najemca Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.ds.po.opole.pl 02.05.09, 22:42
          Ty buraku pastewny!!! Tak ludzi w wała robić no najlepiej nowobogacki skur...ynu.
          Na jakiej ulicy masz to mieszkanie, to jutro zostaną po nim zgliszcza!!!
        • Gość: gość Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.ds.po.opole.pl 02.05.09, 22:43
          Hahaha śmiechu warte nie wszyscy oszukują!!! Ty buraku pastewny!!! Tak ludzi w
          wała robić no najlepiej nowobogacki skur...ynu.
          Na jakiej ulicy masz to mieszkanie, to jutro zostaną po nim zgliszcza!!!
        • stanislawowies Re: Jak wynająć mieszkanie 05.05.10, 11:46
          To zagadnienie jest dokładnie opisane na umowywzory.fora.pl łącznie z dołączonym wzorem umowy.
      • Gość: derkacz Jak wynająć mieszkanie IP: *.chello.pl 31.03.08, 15:11
        problem jest,czy najemca ma płacić gotówką ,czy na konto bankowe?co jest pewniejsze?
        • majself Re: Jak wynająć mieszkanie 30.05.09, 14:07
          Z punktu widzenia wynajmującego lepsza jest gotówka. Z punktu widzenia najemcy
          lepszy jest przelew bankowy.

Ja przy sobie nigdy nie noszę więcej niż 100 zł, a limity na koncie mam tak
          ustawione, że wypłacenie kwoty w wysokości dwóch opłat miesięcznych (czyli ok.
          2,5 - 3 tys. zł!) musiałabym rozłożyć na tydzień.
      • Gość: Leonek Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 14:01
        Zastanawiam się po co ustawodawca wprowadził wymóg uzyskania licencji dla
        prowadzenia działalności w pośrednictwie, po co wymaga od pośrednika wyższego
        wykształcenia, wreszcie po co nakazuje mu systematycznie dokształcanie skoro
        nikomu taka usługa nie jest potrzebna. W odczuciu społecznym pośrednik to ktoś
        kto nic nie robi a bierze pieniądze i jeszcze może oszukać. Artykuły, jak ten,
        utwierdzają ludzi w takim przekonaniu. Ale tak piszą tylko ignoranci, którzy nie
        mają pojęcia o zawiłościach prawnych związanych z obrotem nieruchomościami.
        Domorośli komentatorzy,którzy piszą porady bez faktycznej znajomości tematu a
        niedouczone gamonie to komentują.
        • Gość: ola29 przedużenie okresu najmu IP: 82.139.25.* 31.05.08, 11:35
          Mam do was pytanie. co powinno się zrobić w przypadku gdy kończy się umowa najmu
          a osoba je wynajmująca chce dalej tam mieszkać? Czy powinno się podpisać aneks
          do istniejącej umowy i przedłużyć termin najmu, czy też lepiej podpisać nową umowę?
          Bedę wdzięczna za radę, nie mogę nigdzie tego znaleźć i nie wiem co zrobić
          pozdrawiam
          • Gość: AK Re: przedużenie okresu najmu IP: *.enterpol.pl 03.06.08, 12:24
            Mam też takowy problem.I jeszcze jeden : gdy kończy się roczna umowa ( przed
            wakacjami) a osoby najmujące chcą dalej mieszkać lecz od roku akademickiego,to
            co z ewentualnym czynszem za miesiące wakacyjne?I od kiedy nowa umowa?
            • Gość: fff Re: przedużenie okresu najmu IP: *.114.143.213.plusnet.thn-ag1.dyn.plus.net 03.06.08, 17:29
              gdy kończy się roczna umowa ( przed
              > wakacjami) a osoby najmujące chcą dalej mieszkać lecz od roku
              akademickiego

- to już zależy od Ciebie. czy głowny Twój cel to zarobek, czy też
              utrzymanie swojego mieszkania bez kosztów lub z małym zyskiem.
              jesli zarobek to czas szukać nowych lokatarów od lipca.
              jesli chcesz tylko utrzymać mieszkanie i Twoim głownym celem nie
              jest zysk tobyć może Twoi studenci są w stanie zaakceptować
              opłacenie samych kosztów przez te 3 miesiące typu czynsz-( prąd i
              gaz nie będzie przecież zuzywany).
              najkorzystniejszej opcji dla Ciebie studenci raczej nie wybiorą.
              wątpię by chcieli płacić normalnie przez 3 miesiące za mieszkanie w
              którym nie przebywają. zaczną szukać czegoś innego, gdzie właściciel
              zgodzi się na wynajem od października.
              • Gość: AK Re: przedużenie okresu najmu IP: *.enterpol.pl 03.06.08, 22:24
                Czyli co?Mam z nich zrezygnować i szukać nowych?
                A jak będą chcieli umowę ze mną przedłużyć?
                Jak mam postąpić?
                • Gość: Adams Re: przedużenie okresu najmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.08, 13:55
                  Mozesz sie z nimi dogadac tak ze placa 50% calej sumy jaka placili w inne
                  miesiace (dla Ciebie) a koszty administracyjne pokrywaja w calosci.

Ja tak wynajmowalem na studiach jak mi zalezalo na mieszkaniu!!! :)

Pozdrawiam :)
      • Gość: wieslawc60 Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 17:19
        mam pytanie.Lokatorka wynajmuje mieszkanie i zaszła wciążę. Za 4 m-
        ce urodzi dziecko. Czy to bedzie miałojakiekolwiek znaczenie
        konsekwencje w przyszłości dla mnie jako najemcy. Czy wypowiedzieć
        jej mieszkanie przed urodzeniem dziecka. Słyszałem ,że już inni
        najemcy mieli z tego tytułu kłopoty z wypowiedzeniem mieszkanie.
        Proszę o udzielenie mi jakiejkolwiek podpowiedzi.
        • Gość: najemca Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.ds.po.opole.pl 02.05.09, 22:50
          moralne ZERO!!! rzadkiej mści gnido!!!
          No tak wyrzuć na bruk, jak płaciła i była sama to było dobrze, ale jak jest już w ciąży to wypad!!!
          Zło wróci podwojone gnido!!!
          • Gość: Ser Re: Jak wynająć mieszkanie IP: 163.157.254.* 28.05.09, 10:14
            A Ty tak siedzisz i szukasz komu by tu dosr...... Po co przeglądasz
            ten temat? Każdy dba o własny interes i się nie dziw. Oszustów i
            naciągaczy jest sporo. A jak ktoś płaci raty za mieszkanie i nagle
            ktoś mu przestaje mieszkanie opłacać to co wtedy? W sekunde bym
            każdego wykurzył, ja też mam rodzinę, o którą muszę dbać.
          • Gość: anna Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 08.01.10, 00:54
            Wlasnie,nie zaplaci matka z dzieciatkiem ani wynajmu ani oplat
            czynszowych i nie wyprowadzi sie przez kilka miesiecy,wtedy
            nazwiesz kogos -Gnida.Gdyby prawo bylo takie ze mozna osobe
            nieplacaca "wyrzucic"z wlasnego mieszkania bez eksmisjii i lokalu
            zastepczego wtedy nikt by sie nie martwil z wlascicieli o to ze jest
            to np.matka z dzieckiem.Ja osobiscie tak stracilam 3 miesiace
            niezaplaconego czynszu do spoldzielni przez lokatora i nie zaplacila
            tez 3 miesiace odstepnego. jak nazwiesz taka matke,ktora okradla
            mnie i moja 2 malych dzieci
        • Gość: sąsiad Re: Jak wynająć mieszkanie IP: 85.222.18.* 02.09.09, 16:28
          Nasze prawo chroni matkę z dzieckiem, do tego stopnia, że nie można jej
          wyeksmitować, nawet jak nie płaci czynszu i łamie wszystkie warunki umowy. Nie
          dotyczy to umów wynajmu poniżej roku. Proponuję więc wykonać następujące czynności:
          1. Wypowiedzieć umowę
          2. Podpisać umowę na 11 miesięcy.
          3. Po upływie 11 miesięcy, po upływie tygodnia (niech sobie mieszka za darmo,
          ale jest przerwa) podpisać nową (nie przedłużać starej!!!) umowę na kolejne 11
          miesięcy.
          Pozdrawiam.
      • Gość: Szpak Jak wynająć mieszkanie IP: 81.219.149.* 06.08.08, 09:22
        To nie takie proste. Nie dość, że zostałem oszukany przez najemcę,
        to jeszcze policja (jak zawsze) rozkłada ręce, bo nie mogą mi pomóc
        w odzyskaniu kosztów. Moje straty sięgają ponad 6 tys. złotych. Co
        robić? Spółdzielnia upomina się o swoje, a ja nie mogę znaleźć
        byłego lokatora, który po prostu uciekł, zostawiając długi i
        zdewastowane mieszkanie... Czy w tym kraju będzie kiedyś normalnie??
        • muncik Re: Jak wynająć mieszkanie 29.08.08, 09:55
          Mnie to samo spotkało , przechdzę ciężką batalię w tej sprawie , może zostaliśmy
          oszukani przez tą samą osobę. proszę o kontakt bulwindrynek@gazeta.pl
      • Gość: libra Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 19:23
        Ciekawe ilu tu jest mądrali co za swoja pracę "fachowość"i ew,wykształcenie
        wypruwają żyły ze swoich klientów a opluwają pośredników.Kilku cwaniaczkom się
        udaje ..a ci którym brakuje wiedzy płacą i płaczą.
        Doradza hydraulik lekarzowi jak naprawić komputer
      • Gość: Jacek Jak wynająć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 14:22
        Mieszkam na prowincji czestochowy na jakis czas chce wynając
        mieszkanie -nie kawalerke ale 2 pokoje z kuchnia i wszedzie
        powiedzieli mi w społdzielniach mieszkaniowych ze na wynajmu nie ma
        mieszkan:chwila moment: jak to ? co to jest grane sa tylko na
        sprzedaz? na armii krajowej mi kobieta tak powiedziala i pod sezamem
        taksamo to po cholere oni sa niech spodzielnia zmieni status na
        agencje nieruchomosci !!!ale wtedy musiala by placic 22%vat
        nastawili sie na sprzedaż mieszkan a nie na wynajem jeszcze twierdza
        ze to zgodne z prawem jest-a to nie prawda wszyscy powinni siedziec
        bo nawet jak ktos kupi mieszkanie to placi haracz spodzielni 300 zl
        minimum za nic po czlonka nie wiem .

Oszusci i malwersancii tyle wam powiem w miejscowosci aleksandria w
        ciagu 2 lat powstalo 156 domow jednorodzinnych kumple sie
        zapożyczyli do ostatka.
        po co becikowe wystarczymieszkanie dla molodej pary!!
        pozostaje pytanie gdzie/? chodz sa bloki puste twierdza ze to nie
        jest pustostan tylko oferta handlowa

niech tak robia

a zobaczymy kopgo bedzie stac dac 200tys za m3
        w dobie kryzysu sami sie nażra tych pienidzy bo wola szybki zysk niz
        prawa z konstytucji praw czlowieka z 3 maja to prawo polski
        mamy prawo do zycia wypowiedzi oraz godnych warunkow bytu a panstwo
        nic nie robi a spodzielnie nabijaja kase!!!

ja jestem zainteresoany mieszkaniem na wynajem i chce placic
        prawowitemu wlascicielowi a nie pie...m ktore szmal kreca na lewo
        i prawo
        jak mam zalozyc rodzine
        jak mozna sie rozwijac
        jak juz znalazlem prace
        to nie ma domu odrazu sie go nawet nie zbuduje wiec czekam
        w tym szerokim znaczeniu na wynajem mieszkania
        bezposrednio jestem zainteresowany
        bafomet@zakon.lua.pl
        • marlaba Re: Jak wynająć mieszkanie 12.05.11, 19:36
          Polecam stronkę PoradnikWynajmu.pl
          opisuje wszystkie zagadnienia dotyczące wynajmu mieszkań oraz jak nie dać się oszukać przy wynajmie mieszkania.
      • nonus85 Re: Jak wynająć mieszkanie 13.05.11, 14:06
        po co agencja, jak można skorzystać z ofert bezpośrednich i zaoszczędzić???
      • Gość: antek Re: Jak wynająć mieszkanie IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 22:30
        a ja zerkam na oferty na top-ogloszenia.net/Ogloszenia-Nieruchomosci-10 pare godzin i po kłopocie :)
      • monika.boczniak31 Re: Jak wynająć mieszkanie 15.04.16, 16:29
        ja skorzystałam z serwisu wynamuje.info.pl tam doradzono mi jak bezpiecznie wynająć. Umowy były do wydrukowania z ich strony. Podsyłali mi najświeższe oferty z propozycjami a na wybrane byłam umawiana do czasu podjęcia decyzji o wynajmie.
      • hutow Re: Jak wynająć mieszkanie 06.10.17, 15:45
        Ja skorzystałem z obsługa wynajmu mieszkań którą idzie łatwo znaleźć w internecie, jest to najprostrza droga po wynajem mieszkania, przynajmniej mi się tak wydaje
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka