Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:36
    Jak sadzicie za ile dałoby sie wybudowac przy obecnych cenach taki domek?
    www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=32&a=66&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=110&wymiar_dzialki_x_max=100&powier
    zchnia_uzytkowa_min=1&wymiar_dzialki_x_min=0&typ_budynku_in=P,PA,PU,PAPU .
    Troszke dlugi link wyszedl :-)Macie jakies inne propozycje taniego domku?nie
    potrzebuje duzego domu!max to 90 m2.
    Pozdrawiam :-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.07, 13:08
        chyba zartujesz ze chcesz cos takiego budowac ?
        daj sobie lepiej spokoj i lepiej pozostac przy mieszkaniu
        • Gość: raf Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:26
          a ogólnie ten domek jest spoko i te pieniądze co masz napewno starczą pozdrawiam i do dzieła
      • Gość: Cukierek Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 13:12
        Jaki maluśki.
        • Gość: Falcon Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.chello.pl 05.04.07, 13:52
          Co z tego że mały? Nie każdy potrzebuje domu 200m2, nawet nie wiesz dla ilu
          osób ma być ten dom. Może dla 2-3, to chyba w sam raz.
      • Gość: Gość Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.eranet.pl 05.04.07, 15:31
        Przepraszam, ze tak to napiszę ale Ty naprawdę chcesz poświęcić pieniadzę,
        energie i nerwy na budowę 77 m domku? No chyba, ze jest przeznaczony na letniskowy.
        naprawdę szkoda zachodu, lepiej za zblizone pieniądze kupic ca 40-50 m mieszkanie.
        • Gość: mc2 Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 15:42
          Oczywiście, że lepszy jest dom niż jakieś zakichane miszkanie w bloku.
          I to nawet wtedy, gdyby proporcje były odwrotne.

Przy takim domku jaki pokazałaś powinnaś realie liczyć mniej więcej 3,5 tys.m2
          co przy ok. 80m2 daje ok. 280 tyś. zł.
          Oczywiście bez ceny działki.
        • Gość: literka_m Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: 81.15.180.* 05.04.07, 15:42
          > Przepraszam, ze tak to napiszę ale Ty naprawdę chcesz poświęcić pieniadzę,
          > energie i nerwy na budowę 77 m domku? No chyba, ze jest przeznaczony na letnisk
          > owy.
          > naprawdę szkoda zachodu, lepiej za zblizone pieniądze kupic ca 40-50 m mieszkan
          > ie.

pomijajac, ze nie pytano czy jest sens budowac tylko ile to bedzie kosztowac, to
          100x wolalbym mieszkac w 70 metrowym domku niz w 50metrowym mieszkaniu.
        • Gość: Monika Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 16:05
          Gość portalu: Gość napisał(a):

> Przepraszam, ze tak to napiszę ale Ty naprawdę chcesz poświęcić pieniadzę,
          > energie i nerwy na budowę 77 m domku? No chyba, ze jest przeznaczony na
          letnisk
          > owy.
          > naprawdę szkoda zachodu, lepiej za zblizone pieniądze kupic ca 40-50 m
          mieszkan
          > ie.

Ja wlasnie posiadam takie mieszkanko i naprawde wole maly domke od mieszkania w
          bloku.No i jeszcze troche miejsca bedzie na ogrodek :-)(dzialka 0,12h)
          • Gość: Iwona Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.icpnet.pl 05.04.07, 17:23
            Dużo ludzi buduje domy duże. Potem, na starość dzieci sie wyprowadzają i
            staruszkowie zostają sami. Zdarza się,że na piętro swojego domu tygodniami nie
            wchodzą. Mieszkają tylko na parterze.
        • Gość: Gość Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.eranet.pl 05.04.07, 17:55
          Kochani, mam wrazenie ze nie mieszkacie w domach, prawda? Czy naprawdę sobie nie
          zdajecie sprawy ile zachodu kosztuje zbudowanie domu-nie tylko finansowo?
          I 70m domu to nie to samo co 70 m mieszkanie-realnie jest to znacznie mniej
          (musi byc np. kotłownia w zalezności od rodzaju ogrzewania całkiem spora na tym
          projekcie nawet jej nie ma!), dodatkowo same schody zabieraja sporo miejsca a na
          poddaszu realna wielkość i tak malutkich pokoików jest jeszcze mniejsza. ja
          jestem orędowniczką domów, sama mam dom ale moze dlatego zdaję sobie sprawę, ze
          budowanie czegos takiego to pomyłka. Naprawdę lepiej dołozyc troche pieniędzy i
          poświęcić wysiłek na wybudowanie czegos w czym się da wygodnie mieszkać a nie
          kurnika.
          • Gość: mc2 Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 21:45
            Co dla jednych jest "kurnikiem" dla innych może być "pałacem".
            Punkt widzenia często zależy od punktu siedzenia ( przecież ).

Myślę, że niejeden ( a może nawet większość ), gdyby miała możliwość wyboru,
            nawet pomiędzy takim własnie domkiem ("minimum"), a o podobnej, czy nawet o
            większej powierzchni mieszkaniem, bez większego wachania zdecydowałaby się na
            ten domek, a nie mieszkanie.

Jeżeli w pobliżu działki jest gaz, albo gdyby to miało być ogrzewanie elektr.,
            albo np. propan-butan,albo..itd., to wcale nie jest potrzebna żadna kotłownia (
            która też przecież kosztuje, zajmuje miejsce,itd. ).

Realna powierzchnia pokoi na poddaszu jest większa a nie mniejsza. Za
            pow.nieużytkową uważa się powierzchnię poniżej określ.przepis.wys., która
            jednak jest przecież odpowiednio wykorzystywana, często całkiem dobrze.
            Poza tym w tym wypadku wystaczy nieco podnieść dach (ścianka kolankowa), a
            obliczen.pow.pomieszczeń na podaszu (tzw.użytk.) od razu się powiększy i to
            znacznie. Pytanie jest jednak, czy jest sens i czy rzeczywiście jest to
            potrzebne (?).
            To jest przecież z założenia wersja domku minimum.

Pomijam to, że 'kilka dobrych, pokazanych elementów' można jeszcze zlikwidować,
            albo conajmniej uprościć, zmienić, itd.
            • Gość: Gość Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.eranet.pl 05.04.07, 22:05
              Ok, jasne. Ja całkowicie rozumiem ten wybór: małe mieszkanko a domek.
              Ale co do kotłowni-autorka wątku musiałaby mieć wszelkie media, łacznie z
              wodociągiem i co. Jeśli gaz-musi mieć piec, prawda? Zbiornik na wodę? jesli
              olej: znowu piec i zbiornik na olej itd. A ma tylko jedną 7m łazienkę. Nie
              wspomnę o "graciarni", miejscu na oprzyrządowanie "ogrodnicze" etc bo powiedzmy
              ze jesli ma sporą działkę to nie jest to problem.
              Nie zgodzę się tak zupełnie co do poddasza. Oczywiscie mówimy o powierzchni
              mieszkalnej, ale to ciągle jest poddasze = skosy, a zatem nawet po podwyższeniu
              scianki kolankowej spore ograniczenia jesli chodzi o rozstawienie mebli.
              Nie chodzi mi o to, żeby negowac pomysł na dom-to bardzo dobry pomysł. Raczej o
              to, zeby szukac czegos, co wystarczy na lata i będzie wygodne i wcale nie musi
              być to 200m. Jeszcze raz podkreslę-budowanie i wykańczanie domu to ogromna
              inwestycja czasu, i nerwów też, więc moze lepiej tak rozłożyć siły i środki,
              żeby dom był domem, a nie mini-domkiem.
              Zresztą, czy naprawdę opłaca sie wybudowanie i wykończenie takiego domu
              zakładając, że jeszcze musimy kupić działkę?
              Pozdrawiam
              • Gość: mc2 Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 23:44
                ... np. piec dwufunkcyjny załatwia sprawę.

... co do poddasza - zostaniemy przy swoich zdaniach :)

... budowanie to nie konicznie "ogromna inwestycja czasu, nerwów ". Wszystko
                zależy od tego, jak się ją zorganizuje. To jest istotne, a może nawet
                najistotniejsze.

Nie każdy potrzebuje dużego domu. Wszystko zależy od indywidualnych wymagań.
                To, że nieco większy dom, będzie kosztował "tylko nieco więcej" jest też
                oczywiste.

Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, możliwości, itd.,itd ( tzn. od
                jeszcze kilku innych czynników ).
          • Gość: przemek Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.centertel.pl 09.04.07, 23:58
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> I 70m domu to nie to samo co 70 m mieszkanie-realnie jest to znacznie mniej
            > (musi byc np. kotłownia

Nie klep glupot, kotłowni się nie wlicza w pow. mieszkalną.
            Postawiłem w ubiegłym roku dom o pow. mieszkalnej 100 m - tak jest wedle
            projektu, przy wyliczaniu pow. pod miksekret wyszło jednak ponad 150 m. To
            bardzo dużo, dotychczas żyliśmy w mieszkaniu 60 m i obecny dom wydaje się przy
            nim ogromny.

• mynia_pynia Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? 06.04.07, 11:09
        Jeśli odpowiada ci taka powierzchnia domu to nie ma problemu.
        Jeśli przemyslałaś decyzje o budowie to do dzieła.
        Domek mi się nie podoba, ale to będzie twój dom i nie musi się podobać innym.
        Ja mam projekt na 160m2 i też znajomi mówili że taki mały !!!??? I gdzie pokój
        dla gości i kupe innych rzeczy.

Koszt budowu domu w stanie deweloperskim między domem 150 a 80m2 jest prawie
        rzaden. Dopiero później przy wykończeniu jest problem.
        Moja ekipa bierze o 4 tyś mniej za wybudowanie domu o powierzchni 100m2 co
        mojego 160m2 (projekty podobne wizualnie).
        Jeśli ktoś chce mieć dom za mniejszą kasę to powierzchnia jest złym kryterium
        doboru.
        • Gość: Przemek Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:19
          A co powinno być takim kryterium? Sam planuję budowę domu o powierzchni 80-
          90mkw. Z różnych stron słyszę, ze znaczenie ma powierzchnia zabudowy, dlatego
          np taniej wyjdzie (i taniej w utrzymaniu) wybudowanie węższego domu z
          zagospodarowanym na pokoje poddaszem niż "szerokiej" parterówki o tej samej
          powierzchni.
          Sam zadałbym pytanie autorce postu, jakie materiały przewiduje wykorzystać w
          budowie, bo to ma właściwie zasadnicze znaczenie w kosztach.
          • Gość: thesopranos Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: 192.193.245.* 06.04.07, 12:20
            domek fajny i moim zdaniem systemem gospodarczym wybudujesz go pod klucz za max
            200 tys.

stan surowy zamkniety ok 100 tys z robocizna i kolejne 100 tys na wykonczenie
            przy wysokim standardzie wg. cen na koniec 2006 r.

Jedna sugestia - pamietaj ze cena kazdego kolejnego metra domu jest coraz
            tanszy bo: przylacza, dach, transaporty, energia, fundamenty itp sa praktycznie
            stale niezaleznie od tego czy dom ma 80 m2 czy 100 m2.

np:jak ludzie buduja dom parterowy 100 m2 ze strychem to dach bedzie kosztowal
            ok 20 tys pln ale jak sie podniesie poddasze o np 2 metry to koszt dachu sie
            nie zmienia a z poddasza mozna zrobic np 2 pokoje po 20 m2 i lazienke 10 m2 -
            koszt takiego zabiegu to wtedy ok 40 tys ale dom ma nie 100 m2 tylko 150 m2 -
            przy (dom o 50% wiekszy przy zwiekszonych kosztach 20%) to jedynie przyklad jak
            to dziala - sugeruje jedynie madrzejsze wykorzystanie ekonomi skali to wtedy
            koszt m2 domu nie wyniesie np 2,5 tys/m2 a np 2 tys m2

pzdr
          • mynia_pynia Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? 06.04.07, 12:48
            Znaczenie ma:
            - konstrukcja budynku - jaki rodzaj ścian. Najtańsze są dwuwarstwowe, jaka
            bryła czy to prostokąt czy może "powycinany jak puzle", czy są balkony, tarasy,
            werandy,
            - jaki dach, z czego ten dach, kąt nachylenia, czy są okan dachowe, czy są
            lukarny
            - czy parterowy czy z użytkowym poddaszem
            -jaki rodzaj gruntu - to do ustalenia fundamentów (u jednych koszt fundamentu
            to 12 tyś u innych to 40tyś-bo grunt zły),
            -czy podpiwniczony,
            -i tutaj dopiero kubaruta i powierzchnia,
            -później jakość wykończenia, bo można wykończyć dom za 100 tyś i można za
            milion,
      • Gość: kalj Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 13:27
        Dom jest bardzo ładny. Mam dom o powierzchni 200 m2 z poddaszem wybudowany za
        210 tys. zł stan wykończena całkowitego łącznie z kafelkami i wszystkim co
        potrzebne do życia. Ja budowałem w "lepszych czasach".

Koszt wybudowania tego domku trudno na dzień dzisiejszy obliczyć ponieważ ceny
        zmieniają się z dnia na dzień na Twoją niekorzyść.

Wg szacunkowych kwot, powinnaś się zmieścić w 200 tyś zł. + działka. Dom jest
        bardzo prosty, ale brakuje mu niestety jednego pomieszczenia gospodarczego. Nie
        ważne jaką kotłownię planujesz gazową, czy inną. Pomieszczenie gospodarcze musi
        być. Oczywiście rozwiązaniem jest składzik na na poddaszu, bądź garaż lub
        budynek gospodarczy. Wtedy OK.

Nie rozumiem takich krzyków typu ja mam 160 m2 i to jest za mało. Masz za mało
        twój problem. Widocznie sama źle rozplanowałaś a teraz innych chcesz pouczać.
        Ehh rozumiem nabyłaś doświadczenie i się nim dzielisz.

Sęk w tym, że dla rodziny z jednym lub dwojgiem dzieci ten domek jest w sam
        raz. Domek ten przypomina mi dziadków dom poniemiecki. Podobna wielkość,
        podobne rozplanowanie i zapewniam cię, że taki dom będzie bardzo przytulny i
        przyjemny. Przy tak rozplanowanych pomieszczeniach jak teraz, nawet ogrzewanie
        kominkiem będzie wystarczające z systemem DGP. Nawet odpada koszt turbinek itp.
        bo na taką wysokość jesteś wstanie rozprowadzić DGP bez dodatkowych kosztow.
        Jestem jak najbardziej za. Jeżeli masz już działkę i 200 tyś bierz go. To od
        nas zależy czy domek będzie funkcjonalny. W czasie wykończenia warto zastanowić
        się nad kilkoma zmianami.

Schody są za salonem prawdopodobnie jest tam ściana nośna... należałoby zmienić
        w projekce i zlikwidować ścianę nośną jeżeli będzie to możliwe. Oprzeć całość
        na kolumnie. Wtedy salon będzie się świetnie komponował ze schodami wizualnie
        będzie ciągłość. Daje to też korzyści płynące z grzania kominkiem, bo oprócz
        DGP jeszcze góra będzie ogrzewana drogą po schodach w górę tzw, ciepłem
        podczerwieni. Czyli tym co czujesz trzymając rękę przed szybą lub nad piecem.

Nie zważaj na malkontentów, każdy z nich kto ma większy dom, uważa mniejsze za
        kurniki. Nie wiem czy w ten sposób się dowartościowują czy jak.
        • Gość: Sas Re: do kalj IP: *.net81.citysat.com.pl 06.04.07, 17:14
          Dom 200m2 za 210tys - to musiało być naprawdę baaaaardzo dawno temu.Sas
          • Gość: Monika Re: do Sasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 13:38
            Zapomnialam dodac na wstepie zebys sie nie wypowiadał ;-)czytalam kilka twoich
            postow i bylam/jestem przekonana ze bedzies wysmiewal sie z malgo domku.Dziwne
            ze jeszcze tego nie zrobiles.
            Pozdrawiam
            • Gość: Sas Re: do Monika IP: *.net81.citysat.com.pl 07.04.07, 19:43
              A dlaczego mam sie wyśmiewać z czyjiś gustów? Pisze tylko ,ze coś co ma 60m2
              to dla mnie nie dom .Juz ktos pisal - dołóz parę złotych i bedziesz miała dom a
              nie altanke / małą oczywiście/. Osobiscie nigdy nie widzialem czegos takiego -
              no moze na ogródkach działkowych. Sas
            • mamamonika Re: do Sasa 07.04.07, 21:53
              A nie myśleliście o czymś do rozbudowy?
          • Gość: raf Re: do kalj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 13:56
            sas widze ze jestes niezle jeb...chyba mieszkasz w kawalerce 20m2 i jestes zazdrosny albo masz jakies kompleksy wybudowalem 100m za 140 tys
            • Gość: Wanda Re: do raf IP: *.net81.citysat.com.pl 09.04.07, 18:41
              Je..... to Ty jesteś jeżeli chcesz komus normalnemu wmówić ,że wybudowanie/ co
              oznacza WYBUDOWANIE/ domu kosztuje 1400zł m2.No chyba ,że sam murowałeś a
              materiały zbierałeś NA SMIETNIKACH. O maje lokum sie nie martw bo 100m dom to
              taka kliteczka ciut większa od mojego salonu.Gdybyś nie był CHAMEM tylko znał
              proste zasady związane z budownictwem to wiedziałbyś , że właśnie najdroższe są
              domy o najmniejszej kubaturze i dlatego tylko kompletni dyletanci budują takie
              pseudo domy. 16m2 - to ma moja łazienka.Której wybudowanie ,wykończenie
              wyposażenie i urządzenie kosztowało tyle co pół twojej jaskini. Sas
              • Gość: Sas Re: do raf IP: *.net81.citysat.com.pl 09.04.07, 18:42
                Podpisane -SAS
                • Gość: raf Re: do sas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:17
                  jestes jeszcze bardziej jebniety niz myslałem wybudowałem i materiałow nie zbierałem i takrze nie murowałem np suporex kupilem za 9.8 zl a poszło około 1000 chcesz dowodow daj meill i do tego dom jest w łebie
      • Gość: maja Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 18:27
        hej
        bardzo fajny pomysł z budową takiego domku
        nie bierz pod uwagę wypowiedzi osób, które krytycznie do tego podeszły.
        pewnie połowa z nich mieszkać bedzie do końca zycia w dwóch pokojach za
        pieniadze dwa razy więszye niż koszt wybudowania tego, który sobie wybrałaś

mój dom (140m2) kosztowac bedzie 20000zł (umowy z ekipami podpisane a materiały
        kupione i dodam ze w tym roku)

możesz sobie przyjąć ze tak prosty dom postawisz za około 1500-1700zł/m2

• Gość: maja Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 18:36
          oczywiscie 200 000zł a nie 20 000zł ;)

WESOŁEGO ALLELUJA!!!
        • Gość: Sas Re: do maja IP: *.net81.citysat.com.pl 07.04.07, 19:46
          149 M- 200tys.O.K. - stan sórowy co stanowi ok. 30% kosztów domu - do
          zamieszkania.Sas
          • Gość: maja Re: do maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 21:09
            trzeba umieć szukać dobrych ekip i materiałów na składach
            i proszę się nie kłócić bo dwa domy w ostatnim czasie postawili moi bracia i
            wiem ile to kosztuje
            • Gość: thesopranos Re: do maja IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.07, 21:14
              150 m2 = stan surowy zamkniety to ok 150 tys - z bardzo dobrych materialow a
              wykonczenie w podwyzszonym standardzie to kolejne 150 tys

przelicznik jest dosc prosty ale zalezy od bryly budunku, iloscia ozdobnikow,
              kolumienek, balkonikow, wielkoscia dachu itp

domek 70-80m2 to 3tys/m2 : dom do 100 m2 to 2,5 tys/m2 - 150 m2 to ok 2tys za m2
              i utrzymuje sie nawet do 500 m2 - pozniej jest tylko taniej.
              • Gość: Sas Re: do theso... IP: *.net81.citysat.com.pl 07.04.07, 21:55
                Rozumiem ,że Podajesz ceny na rok 2003? Sas
                • Gość: thesopranos Re: do theso... IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.07, 22:26
                  podaje ceny na koniec 2006 roku

ale zebysmy sie dobrze zrozumieli - ja nie pisze o meblach, kuchni, tv itp ani
                  tez o ogrodkach, podjazdach, ogrodzeniach itp = bo to jest niemozliwe do
                  oszacowania nie znajac gustu i grubosci portfela
                  • Gość: thesopranos Re: do theso... IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.07, 22:38
                    dla zainteresowanych: polecam strone
                    forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=40&sid=053857c1d8831cee784e63f404654704
                    tutaj ludzie opisuja dzien po dniu co robia i ile to kosztuje itp. wszystko
                    aktualne i mozna zapytac...

Ponizej 2 przyklady domkow do 150 m2 i kosztorys materialow calosci (stan surowy
                    + wykoncznienie tzn parapety, podlogi, drzwi itp) ceny nie obejmuja robocizny
                    ktora w przypadku wykorzystania profesjonalnej firmy nie przekroczy 150 tys pln

studioatrium.pl/projekt-domu-GL-130,141,61,opis.html
                    studioatrium.pl/res/130/kos_130.pdf

studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-9,9,61,opis.html
                    studioatrium.pl/res/009/kos_009.pdf
                    • Gość: Sas Re: do theso... IP: *.net81.citysat.com.pl 07.04.07, 22:50
                      Pobieżnie przeczytałem kosztorys Promyka i większość pozycji x 2 -
                      conajmniej.Sas
                      • Gość: thesopranos Re: do theso... IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.07, 22:56
                        to na ile wyceniasz koszt materialow i robocizny Promyka?
                        • Gość: Sas Re: do theso... IP: *.net81.citysat.com.pl 07.04.07, 23:12
                          Wiem ,że 1m2 ułozenia kafelek kosztuje od 40zł. docieplenie z tynkowaniem
                          od100, parapety granitoweod 200za m2, kominy to ja buduję z Schidla 1m-
                          100zł,bruk 1m2 150zł, dachówka -do 50zł + 2x tyle dodatki/ gąsiory,
                          zakończenia,inne kształtki/, ściany z Winebergera w tej cenie też nie
                          postawisz , itd.Przecież te wszystkie wyceny to pic na wodę .Byle by sprzedać
                          PROJEKT TANIEGO DOMU.Chcesz Mieć kosztorys - idź do fachowców i zapytaj ILE TO
                          BĘDZIE KOSZTOWAŁO? A NIE SUGERUJ SIE marketingiem budowlanym towrzonym na
                          papierze w ciepłym pokoiku przez speca w garniturze , który nigdy nie widział
                          kielni , grzebienia czy poziomicy. Sas
                          • Gość: thesopranos Re: do theso... IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.07, 23:46
                            masz duzo racji z tymi ich wycenami i dlatego ja nie traktuje ich az tak
                            powaznie - bardziej na zasadzie "rzad wielkosci" - moja szwagierka zajmuje sie
                            wnetrzami i doradza czesto ludziom od momentu budowy domu i jej zdaniem zawsze
                            trzeba liczyc 2-2,5 tys za dom pod klucz (bez mebli itp) z czego stan surowy
                            zamkniety to 1 tys za m2 a kolejny 1-1,5 tys to wykonczenie i robocizna
                            • Gość: Sas Re: do theso... IP: *.net81.citysat.com.pl 08.04.07, 12:06
                              Moze potrafisz wybudować dom do stanu surowego zamkniętego za 1000zł m2 - ja
                              nie potrafie i nie znam takiego który potrafił by zrobić to - ZGODNIE ZE
                              SZTUKĄ. Co do wykańczanie stanu surowego to nie zaczynajmy akademickiej
                              dyskusji to tutaj wielkosci są nieograniczone / no chyba tylko zasobnością
                              portfela/. Sas
            • Gość: Sas Re: do maja IP: *.net81.citysat.com.pl 07.04.07, 21:52
              Ja się nie kłucę . Ja stwierdzam fakty. Jezeli wybudował ktoś 150m2 za 150tys-
              to znaczy ,że tanimi/ dziadoskimi/ ekipami i tanimi/ dziadoskimi /
              materiałami.Jezeli komus wystarczy 150 na wykończenie , wyposażenie ,
              urządzenie i zagospodarowanie obejścia - to PROSZE - nie zapraszac mnie na taka
              posesje i do takiego domu albo prosze nie pisac pierdoł. Bylem dzisiaj u
              brukarza i powiedział ,że 1m2 kostki betonowej na czysto = 150zł .Układałem 2
              lata temu i 60 zł wydawało mi sie drogo .Sas
              • Gość: maja Re: do maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 09:41
                a co byś powiedział na to że jestem inzynierem i o dziadowsich materiałach i
                robotnikach nei ma mowy
                ;)
                pzdrawiam
                • Gość: Sas Re: do maja IP: *.net81.citysat.com.pl 08.04.07, 12:12
                  A co mam powiedzieć? Jezeli piszesz o ODPOWIEDNICH MATERIAŁACH I ODPOWIEDNICH
                  FACHOWCACH to rozumiem ,że masz na myśli przeklęta na budowie słowo TANIO.
                  Jezeli jestes inż . to wiesz ,że nie ma nic za darmo i że dobra rzecz i dobry
                  wykonawca MUSZĄ KOSZTOWAĆ.Dlatego wyliczenia ,że 1000zł kosztuje m2 domu w
                  stanie surowym zamkniętym , moze dotyczyć wybudowania jakiejś jaskini przez
                  fachowców z pod budki z piwem .Sas
                  • Gość: gosc Re: do maja IP: *.smrw.lodz.pl 10.04.07, 08:16
                    Ludzie nie gadajcie z tym SASem przecież wystarczy zobaczyć kilka wątków co pan
                    sas wygaduje. Tego sie czytać nie da. Gość leczy swoje kompleksy w internecie a
                    pewnie w rzeczywstości jest blokersem
                    • Gość: Sas Re: do gość IP: *.net81.citysat.com.pl 10.04.07, 13:29
                      Zamiast krzyczec- przytocz po prostu argumenty , z którymi moimi postami sie
                      nie zgadzasz.Na tobie sie świat nie zaczyna i nie kończy. Gdyby nikt mnie nie
                      czytał i ze mną nie polemizował to napewno bym sie na tym forum nie udzielał .
                      Tylko w przeciwieństwie do ciebie , jezeli ktos ma inne zdanie to nie dostaję
                      spazmów tylko staram sie przedstawić swoje racje.Jezeli jestes przekonany ,że
                      jestem blokersem / w czym nie widzę nic złego / to niech tak zostanie.Sas
                    • Gość: raf Re: do maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:21
                      majka zgadzam sie z tobą facet leczy kompleksy albo ma problemy z żoną
      • Gość: Megania. Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: 80.54.154.* 07.04.07, 21:51
        Domek b.ładny.
      • Gość: kalj Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 07:21
        Ręce mi opadają jak was czytam. Szczególnie malkontentów, którym się wydaje, że
        im większy dom, tym więszke oszczędności są. No pierwsze słyszę. Jak babcie
        kocham. Jedyna oszczędność przy budowaniu większego domu to taka, że murarze w
        przeliczeniu na metry biorą mniej gdy dom jest większy. Zasada jest taka sama
        jak przy zamówieniu towaru hurtowo. Kupujesz więcej dostajesz rabaty gdzie 5%
        to oczywiście większa liczba, gdy liczymy to od większej sumy.

Co zaś do materiałów. Wyluzujcie. Ceny są takie i uwarunkowania takie, że w
        dzisiejszych czasach budowa domu 150 m2 będzie o wiele droższa od domku dwa
        razy mniejszego. Parę lat temu dołożenie "paru" bloczków i wylanie kilkum m
        więcej fundamentów nie robiło cenowo różnicy. Teraz ta różnica będzie
        kolosalna.

Co powiecie na koszta wykończenia. Czy wykończenie w płytkach salonu 30 m a 20
        m wg. was to 30 m będzie tańsze?? Posadzkarz weźmie mniej kasy?? Chyba was
        pogieło. Czy rozprowadzenia DGP będzie tańsze na 200 m2 od 70 m2?? Kiedyś być
        może tak było. Teraz gdy już nie jest. I jestem pewien, że jesteście zwykłymi
        malkontentami. Zadam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego chociaż kilka lat temu
        opłacało się w miarę budować domy ok. 150 m2, dlaczego budowano nadal domy ok.
        120 m2 i 100 m2? Bo to była optymalna wielkość dla wielu ludzi.

Negowanie czyjegośc pomysłu jest brakiem szacunku. Ktoś ma większy ktoś ma
        mniejszy dom. Ja tylko patrzę w przyszłość. Przyjdą mroźne zimy tak -20 i ci co
        mają te 160 m2 i więcej będą grzali dwa pokoje z kuchnia a reszta będzie
        zamknięta na klucz bo ich ogrzewanie wykończy. A w domku takim jak ten rozpalą
        w kominku i cały domek będzie cieplutki, przytulny. Duży dom to duże koszta
        ogrzewania w przyszłości, ale pewnie malkontenci tutaj myślą, że jest na odwrót.

• Gość: Sas Re: do kalj IP: *.net81.citysat.com.pl 10.04.07, 13:49
          To Twój pogląd . A mój? Przecież nigdy bydowa domu 100M2 nie będzie droższa o
          50% od budowy domu 150m - tylko moze 15-20%. Bylo na forum wiele razy.Co do
          rabatów to moze sie zdzrzyć ,że za 100 cegieł dostaniesz 5% rabaty ale za 150 -
          7%.Co do wylewania fundamentów - koszt gruszki to beton + kilometry , a nie
          tylko kilometry/ ta sama cena kilometrówki za 1m3 co za 10m3.Dotyczy to samo
          piasku , żwiru ,itp.Co do kosztów wykończenia piec do grzania 70 czy 170 m2 to
          nieduża różnica.Różnica między grzejnikami ogrzewajacymi 20m a 40 równiez nie
          wynosi 100%. Co do kafelek to mozesz moeć racje - w tym wypadku merty nie
          kłamią. Ja nie neguję czyjiś pomysłów , ja wyrazam swój pogląd na dana sprawe z
          punktu widzenia właściciela 220 m 2 domu.Osobiscie nie spodkalem w naszym
          rejonie domów o pow . 100m2 . 120M2 ma dwóch kumpli- pokoje dziecinne 11m2 ,
          sypiania 13m2 , kuchnia 6 łazienka 3 - jezeli ktos lubi - czemu nie ja sie w
          takim domu nie widzę .Co do ogrzewania 100m2 równiez nie kosztuje 50% wiecej
          niż 150m2.Różnica między -przytulny a ciasny zalezy od p-ktu widzenia.Sas
          • Gość: kalj Re: do kalj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 13:58
            Z tym ogrzewaniem to jednak walnales.
            Wystarczy wyliczyc kubaturę do ogrzania aby wiedziec, ze maly dom to zysk.
            Reszte napisze innym razem.
            • Gość: thesopranos Re: do kalj IP: 192.193.245.* 10.04.07, 14:27
              SAS ma racje bo jakbys uwaznie przeczytal to bys zrozumial, koszty dziela sie
              na stale i zmienne... ze np piec kupuje sie niezaleznie od tego czy bedzie mial
              ogrzewac 100 czy 150 m2 (cena jest praktycznie taka sama) a kwestia ogrzewania
              rzeczywiscie od kubatury ale to juz jest koszt zmienny, podczas gdy piec jest
              kosztem stalym. Przylacze mediow tez bedzie kosztowalo zawsze tyle samo.

tak samo jest z wieloma innymi rzeczami: najlepszym przykladem jest dach -
              ktory niezaleznie od tego czy przykrywa jedno czy dwa pietra bedzie kosztowal
              tyle samo

Dom wiekszy zawsze bedzie drozszy to fakt! ale za kazdy kolejny metr placi sie
              coraz mniej i mniej wraz ze wzrostem powierzchni domu

maly domek moze byc drozszy od dwukrotnie wiekszego jak zaprojektowany jest bez
              glowy bo ktos lubi np. luki, fikusne dachy, spadziste dachy i inne ozdobniki
              ktore pochlaniaja mnostwo kasy... o technologi ocieplania nie wspomne bo jak
              ktos glupio oszczedza na materialach i technologi to za ogrzewanie 100 m2
              zaplaci wiecej niz 200 m2

pozdr
            • Gość: raf Re: do kalj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:40
              cze kalj nie pisze do sasa bo nie ma o czym jesli chodzi o ogrzewanie znowu wszyscy mają racje ja mam 140m ojciec obok 340 m ja terez przez zime wydalem(a to moja pierwsza u siebie)kupujac tylko dzrzewo 800zl a 0jciec 5 ton wegiel i nienadązał kupowac drzewa a poszło mu duzo wiecej jak mi.I o czym ten facet gada
      • Gość: Monika Pytanie dla wlascicieli ponad 150m2 domkow :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:43
        Jak dajecie sobie rade ze sprzataniem tak duzych domow?zatrudniacie jakies
        osoby?Zdaje sie ze im wiekszy dom tym wiecej sprzatania :-)
        • Gość: thesopranos Re: Pytanie dla wlascicieli ponad 150m2 domkow :- IP: 192.193.245.* 10.04.07, 14:46
          :))) jak sie dobrze dom rozplanuje to porzadek sam sie utrzymuje :)

gorzej z odkurzaniem :((( wystarczy raz na 2 tyg zatrudnic kogos do sprzatania
          na 1 dzien np za 70-80 pln :)
          • Gość: Monika Re: Pytanie dla wlascicieli ponad 150m2 domkow :- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 09:15
            Gość portalu: thesopranos napisał(a):

> :))) jak sie dobrze dom rozplanuje to porzadek sam sie utrzymuje :)
            >
            > gorzej z odkurzaniem :((( wystarczy raz na 2 tyg zatrudnic kogos do
            sprzatania
            > na 1 dzien np za 70-80 pln :)

Dlatego wlasnie interesujem sie mniejszym domkiem!nie stac mnie na osoby
            sprzatajace.
        • Gość: Megania Re: Pytanie dla wlascicieli ponad 150m2 domkow :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:52
          Oj Monika, ja dopiero buduje domek i juz sie zastanawiam kto bedzie go
          sprzatał :-) bo sama jestem małym leserkiem.Może do czasu wybudowania wygram w
          totka i zatrudnię służbę hihi.
      • Gość: kalj Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 07:17
        Wcześniej nie miałem czasu pisać....
        ------
        SAS ma racje bo jakbys uwaznie przeczytal to bys zrozumial, koszty dziela sie
        na stale i zmienne... ze np piec kupuje sie niezaleznie od tego czy bedzie mial
        ogrzewac 100 czy 150 m2 (cena jest praktycznie taka sama) a kwestia ogrzewania
        rzeczywiscie od kubatury ale to juz jest koszt zmienny, podczas gdy piec jest
        kosztem stalym. Przylacze mediow tez bedzie kosztowalo zawsze tyle samo.

Niestety nie masz racji, ponieważ w zależności od kubatury, którą musisz ogrzać
        wybieramy piec o większej lub mniejszej mocy. Różnica w cenie między piecami
        mniejszym a większym piecem to czasami kilka tysięcy złotych. Rozłożenie
        instalacji grzewczej i wodnej w domu o pow. 70m2 i 160 m2 jest także kolosalna.
        O kosztach stałych możemy mówić tylko w jednym przypadku tzn. - Dociągnięcia
        mediów do domu - wszystkich. I tu się zgadza. Jednak już wylewanie fundamentów,
        poźniej stawianie murów, ścian działowych i nośnych, wylewanie stropu, układaie
        dachu to wszystko to są koszta znacznie większe w przypadku domów o dużej
        powierzchni. I kto mówi inaczej ten się myli.
        -------

tak samo jest z wieloma innymi rzeczami: najlepszym przykladem jest dach -
        ktory niezaleznie od tego czy przykrywa jedno czy dwa pietra bedzie kosztowal
        tyle samo

W pewnym sensie masz rację, ale biorąc pod uwagę Twoje rozumowanie z uwagi na
        koszt dachu podobny w przypadku parterowego i piętrowego po co mamy się
        ograniczać zróbmy od razu 4 piętra. Zapewne zaraz uznasz, że przesadzam i
        zechcesz to napisać. Widzisz to właśnie Ty przesadzasz, bardzo mala liczba osób
        buduje domy piętrowe, ponieważ koszt pełnowymiarowego domu piętrowego jest o
        wiele wyższy od domu o tej samej powierzchni ale z poddaszem użytkowym. Jeżeli
        pisząć piętrowy miałeś na myśli poddasze użytkowe to ok, chociaż sforumułowanie
        Twoje nie pasuje do domu z poddaszem użytkowym.
        --------

Dom wiekszy zawsze bedzie drozszy to fakt! ale za kazdy kolejny metr placi sie
        coraz mniej i mniej wraz ze wzrostem powierzchni domu maly domek moze byc
        drozszy od dwukrotnie wiekszego jak zaprojektowany jest bez

I właśnie dotarliśmy do sedna, po pierwsze już pisałem, że przy większej
        robocie nawet ta sama procentowa wysokość rabatu będzie wynosiła więcej bo
        płacisz więcej z większą robotę. To oczywiste, ale niestety zaoszczędzisz na
        robociźnie, a dwa razy więcej wydasz na materiały, przynajmniej na dzień
        dzisiejszy. Ja ci podam prosty przykład. Na forum muratora jeden z forumowiczów
        kupił siporex po 7 zł, wybudował się i... postanowił, przed położeniem więźby
        podnieść jeszcze dach. Pojechał dokupić siporexu po to aby podnieść dach o 2
        pełne bloczki. Jak sam napisał mało zawału nie dostał, bo miał zapłacić 14 zł
        za sztukę!! Z sumę jaką miał zapłacić jeszcze kilka miesięcy temu postawiłby
        pół garażu!! Dlatego w dzisiejszych czasach co zaznaczam, budoweanie domu o 20%
        większego to koszt zwiększa się około 40-50%. To nie są tylko moje wyliczenia i
        obserwacje.

pzdr
        • Gość: kalj Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 07:23
          maly domek moze byc drozszy od dwukrotnie wiekszego jak zaprojektowany jest bez

Ta argumentacja do mnie wogóle nie trafia... to tak jakbyś napisał, że
          postawienie 4 ścian, położenie dachu i wstawienia jakiś tam okien pozwoli nam
          na wybudowanie budynku o powiedzmy powierzchni przyzwoitej obory, zamiast np.
          eleganckiego budynku gospodarczego. Stoi wiele takich wielkcih domów,
          niewykończonych, nieotynkowanych, bo ludzie przeliczyli się ze swoimi
          możliwościami. A Ci co budują domki mniejsze, przynajmniej mają schludnie
          wykończone domki, zadbane posesje itp itd. POprostu wystarczyło im kasy.
          Oczywiście zaraz mi napiszesz, że z czasem ci z dużymi domkami też wykończą.
          Tak tak masz rację z czasem.... ale ten czas zamienia się w długie lata i potem
          stoją takie prowizorki i czekają na lepsze czasy. My Polacy lubimy babrać się
          właśnie w prowizorkach. Nawet w niemczech ludzie wolą wybudować mniejszy dom,
          ale w pełni funckjonalny od pałacu nieotynkowanego i z połową pokoi w stanie
          surowym.
          • Gość: thesopranos Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: 192.193.216.* 11.04.07, 10:42
            ale mowmy o skrajnosciach :)

mi chodzilo jedynie o to ze czasem zarowno eksploatacja i budowa domu 200 m2
            moze byc tansza od 100 m2, a przy pomocy madrego architekta mozna sprawic ze
            koszt budowy domu np 150 m2 bedzie drozszy o np. jedynie 25% w porownaniu do
            100m2. Zgadzam sie ze to zawsze 25% wiecej pieniedzy i ktos nie potrzebuje miec
            150 m2 bo 100 m2 to i tak 3 x wiecej niz mial przez cale zycie - wolnosc tomku
            w swoim domku :)

zgadzam sie z w polsce wiele osob buduje i wykancza dom przez 50 lat i wyglada
            jak po wojnie a do tego jeszcze budowany jest bez glowy i jak przychodzi zima
            to ogrzewa sie weglem 300 m2 i spala sie tego 15 ton bo budunek oddaje 80%
            ciepla przez badziewiajste sciany podczas gdy 7 z 13 pomieszczen stoi pustych -
            ale nie o tym tu mowa
        • Gość: Sas Re: do kalj IP: *.net81.citysat.com.pl 11.04.07, 11:40
          Co do piecow . Nie ma pieców , które grzeja dokładnie taką a taką pow.Piec ma
          tolerancje i ten sam moze być przecnaczony do ogrzania różnej powierzchni.A
          nawet gdyby to różnica -kolosalna - to znaczy jaka - góra 15% - oczywiście to
          też pieniądz. Ogrzewana pow. to koszt zmienny. Operujesz pojęciami -
          kolosalny ,znaczny - to sa frazesy. Napisz ile % to moze będziemy wiedziec cos
          wiecej.Pewnie ,ze jezeli zamiast dwóch pokoi mam cztery to musi to kosztowac
          wiecej.Co do dachu to z 4 piętrowym budynkiem dałeś dobry przykład , ale ja
          chce przytoczyć inny. Wystarczy ,że bydujac wieżbe podniesiesz ją o
          przysłowiowe 3 pustaki a uzyskasz około 30 -40% dodatkowej pow. użytkowej.Co do
          ceny materiałów to przyklad chybiony.Taki mamy czas. Rownie dobrze mogło / było
          nie dawno /byc na odwrót.Co do wykończenia i estetyki to cena i wielkość nie ma
          tu nic do rzeczy.Jezeli ktoś jest flejtuch to nawet e kawakerce będzie miał
          wieczny bajzel.Ale, ,że bydowa domu 2 razy wiekszego będzie droższa - to chyba
          żaden wynalazek. Chodzi o to ,że suma sumarum nie będzie to koszt o 100%
          wiekszy- ani o 50. Sas
      • os997 Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? 11.04.07, 15:08
        Sądzę że wybudowanie tego domu by kosztowało w stanie surowym 70,000.00
        pozdrawiam w imieniu redakcji:)
        • Gość: Monika Re: Ile moze kosztowac wybudowanie tego domku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:57
          os997 napisał:

> Sądzę że wybudowanie tego domu by kosztowało w stanie surowym 70,000.00
          > pozdrawiam w imieniu redakcji:)

dzieki za konkretną odpowiedz :-)obaiwam sie jednak ze przy coraz droszych
          materiałach ciezko bedzie sie zamknac w tej sumie ;-/
        • Gość: Sas Re: do os997 IP: *.net81.citysat.com.pl 11.04.07, 17:17
          80m2 za 70000zł - KTO DA MNIEJ? Sas
          • Gość: lit_m Re: do os997 IP: 81.219.194.* 11.04.07, 17:37
            > 80m2 za 70000zł - KTO DA MNIEJ? Sas

60500 zł
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka