Gość: Pawel IP: *.bbnplanet.com 28.11.01, 09:43 Czy to normalny objaw ze skrapla mi sie woda w rogach oknien w mieszkaniu, czy moze jest cos nie tak z oknami ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: laser Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.devs.futuro.pl 28.11.01, 10:29 Można już przyjąć,że to niemal standard.Zawsze winna jest niewystarczająca wentylacja. Nie jest to problem tylko okien "plastikowych", ale też i drewnianuch,które obecnie są również tak szczelne jak "plastiki". Na pocieszenie dodam,że stała wilgoć na szybie przy ramach w oknach "plastikowych" nie wpływa praktycznie na ich trwałość w przeciwieństwie do drewnianych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 17:19 Okna plastikowe są tak szczelne, że wentylacja grawitacyjna ( w którą jest uzbrojona większość mieszkań ) NIE DZIAŁA. Prócz skraplania, brak wymiany powietrza nie wpłyawa najlepiej na zdrowie. Jedyne co możesz zrobić to wymienić okna :( lub wyciąć 5-10cm uszczelki na górnym profilu okna :)- to powinno zapewnić powolną ale skuteczną wymianę powietrza w mieszkaniu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laser Re: Grześ IP: *.devs.futuro.pl 28.11.01, 18:04 Czy widzialeś obecnie okna drewniane,ktore są nieszczelne ? To niby którędy powietrze ma w drewnianych przechodzć,bo chyba nie przez ramę ? Uszczelki mają podobne i są jednakowo szczelne,no chyba że są wypaczone,lub z demontażu ze starych Spółdzielni Mieszkaniowych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 00:29 niestety, objaw normalny! NOWE okna plastikowe, produkuja juz z wentylacja, wyglada okropnie, ale moze para sie nie skrapla; firmy produkujace stolarke oknenna mowia, ze w oknach bez tej dodatkowej wentylacji, trzeba ja po prostu wyciac; jest to listwa z dziurkami (ktore mozna zamknac lub otworzyc), doklejona do gornej czesci ramy okna, niestety jesli to nowe okna, to na pewno traci sie na nie gwarancje...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rf Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:35 do wypowiedzi arch > naprawdę aż tak brzydkie są te wentylacje ?? wpadnij do nas na www.aereco.com.pl chętnie posłucham co o nich sądzisz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedron Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.bridge.com 14.05.02, 15:31 nic nie rob, u szanujacych sie prodecuntow okien masz instrukcje uzytkowania, w ktorej opisany zwykle jest ten problem. Ja w domu mam to samo szczegolnie jesienia i zima. Zalecane jest 2 razy dziennie wietrzenie po 15 minut przy zakreconym grzejniku, wtedy nastepuje calkowita wymiana powietrza. i wierz mi u mnie w domu to pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro_ Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.pkp.com.pl / 10.32.3.* 14.05.02, 17:35 A ja miałem ten problem jakieś 8 lat temu. Wtedy zamówiłem okna 3-szybowe (takie kiedyś były) i przez pomyłke w jednym ze skrzydeł zamontowali 2 szyby. Na nich właśnie skraplała się woda. Po wymianie na 3 szyby problem w zasadzie zniknał. No ale może dlatego, że to było stare budownictwo - kratka wentylacyjna w każdym pomieszczeniu (nie tylko kuchnia i łazienka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kec Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.02, 11:20 Jest jeszcze coś takiego jak rozszczelnienie wystarczy przekręcić klamkę o 1/8 lub 3/8 zależnie od sposobu otwierania okna U mnie to działa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rf Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 19:00 > Jest jeszcze coś takiego jak rozszczelnienie > wystarczy przekręcić klamkę o 1/8 lub 3/8 > zależnie od sposobu otwierania okna > > U mnie to działa ile razy dziennie musisz przekręcać tę klamkę ? i czy zostawisz okna w pozycji rozwartej/uchylonej wyjeżdżając na wakacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.turboline.skynet.be 28.05.02, 09:07 Gość portalu: rf napisał(a): > ile razy dziennie musisz przekręcać tę klamkę ? Raz, a potem juz zostawiasz w tej pozycji. Niech sobie troszke dmucha. i czy zostawisz okna w pozycji > rozwartej/uchylonej wyjeżdżając na wakacje ? Oczywiscie nie, ale jak nikogo nie ma w domu, to i nic sie nie skrapla, to domownicy sa zrodlem wilgoci. Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: Plastikowe okna - problem ??? 28.05.02, 11:23 no dobrze, moze az tak brzydko to nie wyglada, ale kazdy moze miec swoje zdanie!?:) zwracam honor i polecam goraco nawiewniki firmy AERECO! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś