Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Plastikowe okna - problem ???

IP: *.bbnplanet.com 28.11.01, 09:43
    Czy to normalny objaw ze skrapla mi sie woda w rogach oknien w mieszkaniu, czy
    moze jest cos nie tak z oknami ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: laser Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.devs.futuro.pl 28.11.01, 10:29
        Można już przyjąć,że to niemal standard.Zawsze winna jest niewystarczająca
        wentylacja. Nie jest to problem tylko okien "plastikowych", ale też i
        drewnianuch,które obecnie są również tak szczelne jak "plastiki".
        Na pocieszenie dodam,że stała wilgoć na szybie przy ramach w
        oknach "plastikowych" nie wpływa praktycznie na ich trwałość w przeciwieństwie
        do drewnianych.
        Pozdrawiam
        • Gość: Grześ Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 17:19
          Okna plastikowe są tak szczelne, że wentylacja grawitacyjna ( w którą jest
          uzbrojona większość mieszkań ) NIE DZIAŁA.
          Prócz skraplania, brak wymiany powietrza nie wpłyawa najlepiej na zdrowie.
          Jedyne co możesz zrobić to wymienić okna :( lub wyciąć 5-10cm uszczelki na
          górnym profilu okna :)- to powinno zapewnić powolną ale skuteczną wymianę
          powietrza w mieszkaniu.
          pozdrawiam
          • Gość: laser Re: Grześ IP: *.devs.futuro.pl 28.11.01, 18:04
            Czy widzialeś obecnie okna drewniane,ktore są nieszczelne ?
            To niby którędy powietrze ma w drewnianych przechodzć,bo chyba nie przez ramę ?
            Uszczelki mają podobne i są jednakowo szczelne,no chyba że są wypaczone,lub z
            demontażu ze starych Spółdzielni Mieszkaniowych.
            Pozdrawiam
      • Gość: arch Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 00:29
        niestety, objaw normalny! NOWE okna plastikowe, produkuja juz z wentylacja,
        wyglada okropnie, ale moze para sie nie skrapla;
        firmy produkujace stolarke oknenna mowia, ze w oknach bez tej dodatkowej
        wentylacji, trzeba ja po prostu wyciac; jest to listwa z dziurkami (ktore mozna
        zamknac lub otworzyc), doklejona do gornej czesci ramy okna, niestety jesli to
        nowe okna, to na pewno traci sie na nie gwarancje...:)
      • Gość: rf Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:35
        do wypowiedzi arch > naprawdę aż tak brzydkie są te wentylacje ?? wpadnij do
        nas na www.aereco.com.pl chętnie posłucham co o nich sądzisz ...
        • Gość: biedron Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.bridge.com 14.05.02, 15:31
          nic nie rob, u szanujacych sie prodecuntow okien masz instrukcje uzytkowania, w
          ktorej opisany zwykle jest ten problem. Ja w domu mam to samo szczegolnie
          jesienia i zima. Zalecane jest 2 razy dziennie wietrzenie po 15 minut przy
          zakreconym grzejniku, wtedy nastepuje calkowita wymiana powietrza. i wierz mi u
          mnie w domu to pomaga.
          • Gość: roro_ Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.pkp.com.pl / 10.32.3.* 14.05.02, 17:35
            A ja miałem ten problem jakieś 8 lat temu. Wtedy zamówiłem okna 3-szybowe
            (takie kiedyś były) i przez pomyłke w jednym ze skrzydeł zamontowali 2 szyby.
            Na nich właśnie skraplała się woda. Po wymianie na 3 szyby problem w zasadzie
            zniknał.
            No ale może dlatego, że to było stare budownictwo - kratka wentylacyjna w
            każdym pomieszczeniu (nie tylko kuchnia i łazienka).
            • Gość: kec Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.02, 11:20
              Jest jeszcze coś takiego jak rozszczelnienie
              wystarczy przekręcić klamkę o 1/8 lub 3/8
              zależnie od sposobu otwierania okna

U mnie to działa
              • Gość: rf Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 19:00

> Jest jeszcze coś takiego jak rozszczelnienie
                > wystarczy przekręcić klamkę o 1/8 lub 3/8
                > zależnie od sposobu otwierania okna
                >
                > U mnie to działa

ile razy dziennie musisz przekręcać tę klamkę ? i czy zostawisz okna w pozycji
                rozwartej/uchylonej wyjeżdżając na wakacje ?
                • Gość: Doki Re: Plastikowe okna - problem ??? IP: *.turboline.skynet.be 28.05.02, 09:07
                  Gość portalu: rf napisał(a):

> ile razy dziennie musisz przekręcać tę klamkę ?

Raz, a potem juz zostawiasz w tej pozycji. Niech sobie troszke dmucha.

i czy zostawisz okna w pozycji
                  > rozwartej/uchylonej wyjeżdżając na wakacje ?

Oczywiscie nie, ale jak nikogo nie ma w domu, to i nic sie nie skrapla, to
                  domownicy sa zrodlem wilgoci.

• piegoosek Re: Plastikowe okna - problem ??? 28.05.02, 11:23
          no dobrze, moze az tak brzydko to nie wyglada, ale kazdy moze miec swoje
          zdanie!?:) zwracam honor i polecam goraco nawiewniki firmy AERECO!
          pozdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka