Forum   1924

1924

(28 wyników)
  • W początkach XIX w. były jeszcze Katowice małą wioską o słomą krytych dachach, w r. 1832 miały 750 mieszk., w r. 1855 wzrosły już do 8.000 m, miastem zostały dopiero w r. 1860, a swój wzrost zawdzięczają głównie staraniom tajnego radcy Grundmanna, który z nich zrobił centrum górnośląskiego handlu węglem i miasto przemysłowe. Do r. 1920 miały Katowice charakter niemiecki i były jedną z twierdz niemczyzny na Śląsku. W r. 1910 miasto (bez przedmieść) miało 43.000 m w tem 37.000 Niemc...
  • łomianki zalało w 1924 roku i Dąbrowe też,ale mamy szczęście bo nasi dziadkowie wzmocnili i ponieśli wały. Przewidzieli tak wysoka wodę 70 lat temu. Klikadziesiąt razy woda podchodziła pod korone wału i nikt larum nie podnosił. A przy jeziorku dziekanowskim jak przeciekało 20 lat temu to dalej przecieka bo tego nasi dziatkowie zapomnieli poprawić. Łomianki są jedną z najbezpieczniejszych gmin jeżeli chodzi o zalanie.Odzielna rzeczą jest monitorowanie i koserwowanie wałów. Ciekawe...
  • broneknotgeld 30.09.2003 21:56 Wyruszyły z Halemby rzeki Odry szlakiem W swą pielgrzymkę po Śląsku którego są znakiem Są dziś śladem historii wartym przypomnienia I zadumy nad czasem co tak wiele zmienia.
  • • Wystawa "Banknoty zastępcze Śląska 1914-1924" broneknotgeld 30.09.2003 21:56 + odpowiedz Wyruszyły z Halemby rzeki Odry szlakiem W swą pielgrzymkę po Śląsku którego są znakiem Są dziś śladem historii wartym przypomnienia I zadumy nad czasem co tak wiele zmienia. • Re: Wystawa 'Banknoty zastępcze Śląska 1914-1924' broneknotgeld 30.09.2003 21:58 + odpowiedz Wystawiać notgeldy - zadanie niełatwe Lecz warto pokazać je starszym i dziatwie By cząstkę h...
  • Wtedy żadnemu Niemcowi sie nie śniło że ta ziemia będzie kiedyś należec do Polski:)A ten projekt przypomina kreskówke Jetsonowie ... www.youtube.com/watch?v=R14FX_agouQ
  • Dzisiaj jego trzynasta rocznica odejścia do wieczności. "A kiedy nie sposób już płynąć pod prąd Nie sposób już wyrwać się z matni Niebieski trolejbus zabierze mnie stąd Trolejbus Ostatni" Bułat Okudżawa
  • blogs.mail.ru/mail/vznakprotesta/7675B39D4FE4C8CC.html okudzawa.ovh.org/ www.ewa.bicom.pl/okudzawa/ members.chello.pl/j.uhma/okudzawa.html
  • Mam wielki żal do dziennikarzy, że często, pomimo zawodu i możliwości, nie wspominają w swoich tekstach o niektórych osobach, piszą o nich dopiero w chwili śmierci. Nie wiedziałem o p. Porębskim, nigdy nie spotkałem się z tym nazwiskiem, chociaż interesuje mnie historia Zielonej Góry, czytam "Gazetę Lubuską" i lokalny dodatek do "Gazety Wyborczej". Niestety, nie miałem praktycznie (nie z mojej winy) możliwości poznania biografii tej osoby, nie mogłem nigdy porozmawiać z p. Porębskim, cz...
  • Niniejszym rozpoczynam serię wątków o skandalicznym zachowaniu wrocławskich kierowców (i motorniczych) MPK na drogach. Nie chodzi mi tu bynajmniej o wytykanie jednorazowych błędów, w stylu przejeżdżanie na czerwonym świetle (lub sygnale stop) w ułamek sekundy po jego zmianie czy zamknięciu drzwi przed nosem pasażera biegnącego równolegle od tyłu w kierunku stojącego na przystanku tramwaju - bo i tak nie da się go w takiej sytuacji spostrzec w lusterku wstecznym. Myślę tu o nagminn...
  • Wyruszyły z Halemby rzeki Odry szlakiem W swą pielgrzymkę po Śląsku którego są znakiem Są dziś śladem historii wartym przypomnienia I zadumy nad czasem co tak wiele zmienia.
  • <...> Ten naród,tak wszystko chętnie bagatelizujący,nie lekceważy najmniejszego zarzutu,najmniejszej krytyki. Jakże wielka jest jego drażliwość na każde wystąpienie. Wolno jest u nas pisać żle o kelnerach,Czechach,Niemcach lub posłach sejmowych Mozna wytykać błędy koncepcyjne Michałowi Aniołowi-ale nie wolno pisać żle i rozumnie przeciw Zydom<...>Oprócz wstrętu budzi we mnie gniew ów fałszywy i nikczemny stosunek Zydów do zagadnień międzynarodowych.Naród ten,narzekający na ...
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=26212038&a=41048427&s=1 Toż zaproszom wszyskich zainteresowanych do zwiydzynio ty wystawy. Som tam notgeldy miasta Krolewsko Huta, jak tyż dwoch gmin: Chorzow Bismarckhuta.
  • Do 15 marca w domu kultury w Gostyni (powiat Mikołów) czynna jest wystawa śląskich banknotów zastępczych, obejmująca ponad 2000 walorów ze 160 miejscowości regionu. Banknoty Katowic (magistrackie, kolejowe i prywatne) również są tam prezentowane Bliższe informacje - link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=19753171&v=2&s=0 Serdecznie zapraszam do zwiedzienia ekspozycji.
  • Do 15 marca w domu kultury w Gostyni (powiat Mikołów) czynna jest wystawa obejmująca ponad 2000 walorów ze 160 miejscowości regionu. Prezentowane są na niej również banknoty emitowane w Żarach, choć w tym okresie miasto wchodziło w skład Prowincji Brandenburg. Bliższe informacje - link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=19753171&v=2&s=0 Serdecznie zapraszam do zwiedzenia ekspozycji.
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=19753171&a=41026481 Toż takim linkym chca Wos zaprosić na wystawa. Notgeldy Katowic tyż se tam idzie połoglondać. Kto ciekawy tyn może se poczytać cołki wontek, we kerym jest wiela informacji ło rożnistych emisjach takich piniyndzy naszych miast i gmin.
  • Ostatnio skompilowałem sobie z różnych źródeł ogólny zarys planu rozwojowego WP opracowanego oddzielnie przez różne organa w 1924 r. i przewidzianego do realizacji w ciągu 12 lat (do 1 stycznia 1937 r.). Oto co mi wyszło: ARMIA LĄDOWA: Podstawą miało być 60 dywizji piechoty i 10 dywizji kawalerii. Na wypadek wojny miano utworzyć z nich 10 silnych armii, każdą wzmacniając ponadto samodzielną artylerią ciężką, pułkiem czołgów, silną grupą lotniczą (chyba nie zawsze, jn.), saperami ...
  • Gdy wprowadzano reformę systemu ubezpieczeń społecznych. Nasze składki odkładane do OFE miały być inwestowane a potem miały być to NASZE pieniądze, które zapewnią NAM i naszym rodzinom spokojną przyszłość. To czego my nie wykorzystamy będzie dziedziczyć NASZA rodzina. Taki kit wciskano nam 9 lat temu. I co, teraz szuka się sposobu jak te NASZE pieniądze zagarnąć, przywłaszczyć sobie lub różnym "krewnym i znajomym królika". Panowie i panie z PO przypominam że w kampanii opowiadali...
  • Apel w sprawie wyznaniowej Panowie Senatorzy i Posłowie, którzy kruszycie kopie o bezwyznaniową szkołę, pamiętajcie, że tysiące niewinnych dzieci do was słusznie będzie czuło żal, że "pierwej" o Bogu nie wiedziały i wy jesteście najokrutniejszymi wrogami młodzieży i narodu godnymi surowej kary po śmierci i na tym jeszcze świecie. To samo tyczy się wszystkich Obywateli i Obywatelek, którzy i które odważają się głosować na takich karygodnych kandydatów, popierać ich słowem, piórem ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się