Gość: ak IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.03, 10:31 kupuję mieszkanie na rynku wtórnym - na kredyt. Proszę o wzór umowy przedwstępnej. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jessi Re: umowa przedwstępna IP: *.chello.pl 19.05.03, 19:47 Spróbuj na www.e-prawnik.pl. Nie wiem, czy nie trzeba wykupic jakiejś prenumeraty w zamian za dostep do formularzy. Możesz też spróbowac na stronach wydawnictwa MURATOR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 21:36 To bardzo trudno napisac wzór umowy przedwstępnej. Wiem, że są takie wzory np. w agencjach pośrednictwach (nie mówię, że ogólnodostępne) ale mnie łapy opadają kiedy takie umowy widzę! One wszystkie są takie same - to rzeczywiście wzór (druk). A przecież umowy są tak różne jak różne są strony i ich uzgodnienia (jak więc można stworzyć wzór nie znając uzgodnień stron?). Postaram Ci się wobec tego napisać to co powinno się moim zdaniem znaleźć w takiej umowie: - kto, co, komu i za ile - to podstawa oczywiście; - sposób płatności ceny: ile przy zawieraniu umowy przedwstępnej i jakim tytułem (zadatek? zaliczka?) oraz do kiedy w rozumieniu terminu reszta; Tu Cię uczulam na jedną rzecz - nabywasz z kredytu. Prawie nigdy bank nie wypłaca kredytu przed zawarciem umowy sprzedaży stąd już w umowie przedwstępnej powinno być napisane, że zapłata całej ceny nastąpi do dnia ... (ale nie przed zawarciem umowy sprzedaży). Ustal to wcześniej ze sprzedającym - może nie wyrazić zgody na płatność po umowie sprzedaży. Mozecie jako warunek wpisać, że do umowy sprzedaży przedłożysz umowę kredytową, z której będzie wynikało, że taki kredyt z przeznaczeniem na nabycie tego lokalu został Ci przyznany. - jakie dokumenty powinien przedłożyć do umowy sprzedaży sprzedający; możecie wpisać, że sprzedający do umowy sprzedaży przedłoży również zaświadczenie, że nikt nie jest w lokalu zameldowany; - kiedy wydanie przedmiotu nabywcy (tzn. kiedy przekazanie kluczy); - termin, do kiedy umowa sprzedaży będzie zawarta; - skutki niewykonania umowy przez jedną ze stron (np. czy tracisz zadatek jesli nie przedłożysz umowy kredytowej czyli czy ma być to uznane za uchylenie się od zawarcia umowy przez Ciebie, czy sprzedający zwraca zadatek w podwójnej wysokości jeśli nie przedłoży dokumentów, do przedłożenia których się zobowiązał); - kto będzie ponosił koszty umowy sprzedaży. To co Ci napisałam to nie jest umowa przedwstępna; są to elementy takiej umowy, na które powinieneś/powinniście zwrócić szczególną uwagę, ale jej treść uzależniona jest od Waszych wspólnych uzgodnień. Pozdrowionka serdeczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati1 Re: umowa przedwstępna IP: *.energoprojekt.com.pl 22.05.03, 15:30 Zawarłem umowe przedwstępną kupna- sprzedaży płacąc zadatek. Umowa ta nie doszła jednak do skutku. Zadatek mi przepada. Mam pytanie, czy jest ten zadatek jest traktowany jako przychód i należy zapłacić od niego podatek do US? Odpowiedz Link Zgłoś