Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Piec 2-funkcyjny w mieszkaniu 2-poziomowym

IP: *.lublin.enterpol.pl 17.09.07, 16:33
    Witajcie,

Mam taki oto dylemat. W nowych mieszkaniu będę miał zamontowany piec
    dwufunkcyjny wiszący o mocy 24kW - prawdopodobnie model Vaillant
    TurboTEC VUW-242-5.

Mieszkanie jest 2-poziome, z dwoma lazienkami położonymi jedna nad
    drugą, plus kuchnia na dolnym poziomie przez ścianę z łazienką. Piec
    ma być zainstalowany w łazience na górnym poziomie. Z oczywistych
    względów chciałbym zapewnić sobie komfort korzystania z ciepłej wody
    w
    taki sposób, by uniknąć sytuacji, że ktoś np. bierze prysznic i nagle
    traci ciepłą wodę, bo ktoś inny w kuchni obok odkręcił kran.

W ostatnich Muratorze przeczytałem, że uniknąć takich sytuacji
    pozwoli
    piec o mocy co najmniej 28kW. Natomiast projektant instalacji w
    mieszkaniu twierdzi, że moc 24kW w zupełności wystarczy, bo przecież
    bardzo rzadko zdaża się, by jednocześnie ktoś brał prysznic w jednej
    łazience i kąpiel w drugiej, a do tego jeszcze korzystał z cieplej
    wody w kuchni. W dodatku piec 28kW będzie miał większe zużycie gazu.

Zastanawiam się nad zmianą tego pieca na wersję mocniejszą ale... nie
    wiem, czy to ma sens. Macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?

rybak
    Obserwuj wątek
      • Gość: K0pytko Re: Piec 2-funkcyjny w mieszkaniu 2-poziomowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 17:25
        Nie za bardzo się na tym znam, ale możesz napisać ile cię całość będzie
        kosztowała, bo też mnie czeka wybór kotła i wiele dobrego słyszałem o Vaillancie.
        • Gość: Rybak Re: Piec 2-funkcyjny w mieszkaniu 2-poziomowym IP: *.lublin.enterpol.pl 17.09.07, 17:32
          Szczerze mówiąc nie wiem, ile kosztuje piec + instalacja, bo kupuję
          go razem z mieszkaniem :) Na stronie Vaillanta jest cennik i tam
          taki model + regulator kosztuje ok. 7700zł. Plus pewnie koszt
          instalacji. Natomiast piec kondensacyjny 2-funkcyjny o mocy max.
          29kW kosztuje z regulatorem ok. 10500zł.
      • rarely Re: Piec 2-funkcyjny w mieszkaniu 2-poziomowym 17.09.07, 17:36
        o komforcie nie ma mowy

wydajnosc takiego kotła to max 11 l/min o temp 55 C na baterie prysznicowa
        potrzeba ok 8/9 l/min samej ciepłej wiec zostaje ok 2 l/min czyli w travcie
        prysznicu ktos inny moze co najwyzej umyc rece i to tez pod małym strumyczkiem
        lub szklanke w kuchni
        ciepła woda z kotła pojdzie tam gdzie ma blizej czyli najpierw do prysznica a
        potem kuchni ale i tak pod prysznicem beda wachania temperatury
        • rarely gneralnie nie instaluje sie kotłow 2 17.09.07, 17:38
          funkcyjnych w domach gdzie sa wiecej niz jedna łazienka nie po to wszak buduje
          sie dom za ciezkie pieniadze z 2 łazienkami zeby stac do jednej w kolejce
          • Gość: Rybak Re: gneralnie nie instaluje sie kotłow 2 IP: *.lublin.enterpol.pl 17.09.07, 18:45
            Mała poprawka - to jest mieszkanie dwupoziomowe a nie dom. Nie ma w
            nim oddzielnego pomieszczenia technicznego, gdzie możnaby postawić
            duży kocioł z zasobnikiem plus cały osprzęt, itp. Siłą rzeczy musi
            to być piec dwufunkcyjny, wiszący. Pytanie tylko czy zmiana 24kW na
            28kW da coś w praktyce czy będzie tylko niepotrzebnym nabijaniem
            kosztów?
            • rarely Re: gneralnie nie instaluje sie kotłow 2 17.09.07, 18:56
              Gość portalu: Rybak napisał(a):

> Mała poprawka - to jest mieszkanie dwupoziomowe a nie dom.
              to nie ma znaczenia

Nie ma w
              > nim oddzielnego pomieszczenia technicznego, gdzie możnaby postawić
              > duży kocioł z zasobnikiem plus cały osprzęt, itp. Siłą rzeczy musi
              > to być piec dwufunkcyjny, wiszący.

nie musi, zastanow sie nad kotlem wiszacym z wbudowanym zasobnikiem sa takie
              saunier duval , vaillant zasobnik jest plaszczowy wiec nagrzewa sie szybko moc
              35 kW wydajnosc pierwsze 10 min to ok 20 l/ min pozniej spada do ok 15 l/min w
              godzine to Cie ratuje

Pytanie tylko czy zmiana 24kW na
              > 28kW da coś w praktyce czy będzie tylko niepotrzebnym nabijaniem
              > kosztów?

to nic nie da komfortu nie bedzie jezeli juz to 35 kW ale najlepiej rozwiazanie
              ktore podałem na gorze
              • Gość: Rybak Re: gneralnie nie instaluje sie kotłow 2 IP: *.lublin.enterpol.pl 17.09.07, 19:30
                Dzięki za informacje. Pod względem komfortu taki piec z wbudowanym
                zasobnikiem 100l chyba rzeczywiście jest najlepszym rozwiązaniem.
                Trochę gorzej to wygląda niesety pod względem kosztów zakupu (widzę,
                że cena ok. 15-17K to norma) a i pewnie eksploatacja kosztuje
                (konieczność podgrzewania 100l wody).

A co powiedzą posiadacze zwykłych 2-funkcyjnych pieców? Jaką macie
                moc? Jak to się sprawuje w praktyce?
                • frankhestain Re: gneralnie nie instaluje sie kotłow 2 11.01.08, 10:24
                  Dzięki za informacje. Pod względem komfortu taki piec z wbudowanym
                  > zasobnikiem 100l chyba rzeczywiście jest najlepszym rozwiązaniem.
                  > Trochę gorzej to wygląda niesety pod względem kosztów zakupu (widzę,
                  > że cena ok. 15-17K to norma) a i pewnie eksploatacja kosztuje
                  > (konieczność podgrzewania 100l wody).

nie kosztuje wode ciepla masz przy okazji oczywiscie latem i wiosna cos kosztuje
                  ale sa to sumy ktore mozna pominac
                  >
                  > A co powiedzą posiadacze zwykłych 2-funkcyjnych pieców? Jaką macie
                  > moc? Jak to się sprawuje w praktyce?
              • Gość: Rybak a ten model? IP: *.lublin.enterpol.pl 17.09.07, 20:45
                Znalazłem fajny (na pierwszy rzut oka) model Vaillanta wiszący, z
                zasobnikiem 20l i o mocy 28kW (aquaPLUS VUI 282-7). Kosztuje prawie
                8000zł. Czy model z takim małym zasobnikiem będzie lepszy niż model
                bez zasobnika?
                • Gość: al9 24 będzie ok IP: *.teleton.pl 18.09.07, 08:31
                  nie słuchaj "cennych" rad.
                  Dwuobiegowy kocioł 24 kw wystarczy.
                  20l zasobnik pozwala komfortowo rozpocząć kąpiel bez czekanie na
                  rozbieg...
                  ale do obsługi dwóch łazienek równocześnie nie wystarczy...
                  Pytanie tylko - czy obie łazienki RÓWNOCZEŚNIE będą używane. Kilka
                  minut poslizgu wystacza, żeby machnąć ręką na 100l zbiornik który
                  zajmuje miejsce a wode trzeba ciągle grzać...
                  Ja mam w jednym domu kocioł z zasobnikiem, w drugim bez - szczerze
                  mówiąc nie widzę różnicy komfortu korzystania...
                  Pomyśl o aristonie - mają ciekawe kotły, świetną jakość, długa
                  gwarancję....
                  Pozdrawiam
                  al
                  • Gość: toma kocioł + zintegrowany zasobnik CWU... IP: *.zamosc.mm.pl 18.09.07, 18:46
                    kocioł + zintegrowany zasobnik CWU jest najlepszym pod względem wygody oraz
                    oszczędności. Dodatkowo w kotłach dwufunkcyjnych istnieje większy lub mniejszy
                    problem sprawności (szczególnie w okresie grzewczym). Natomiast, w chwili
                    obecnej większość kotłów gazowych posiada tzw. płynną regulację mocy.
                    • Gość: asa sam jestes plynny IP: *.acn.waw.pl 14.01.08, 16:01
                      kocioł + zintegrowany zasobnik CWU jest najlepszym pod względem wygody oraz
                      > oszczędności. Dodatkowo w kotłach dwufunkcyjnych istnieje większy lub mniejszy
                      > problem sprawności (szczególnie w okresie grzewczym). Natomiast, w chwili
                      > obecnej większość kotłów gazowych posiada tzw. płynną regulację mocy.

groch z kapusta
                  • frankhestain nie sluchaj takich glupot 11.01.08, 10:27

> nie słuchaj "cennych" rad.
                    > Dwuobiegowy kocioł 24 kw wystarczy.
                    > 20l zasobnik pozwala komfortowo rozpocząć kąpiel bez czekanie na
                    > rozbieg...
                    > ale do obsługi dwóch łazienek równocześnie nie wystarczy...
                    > Pytanie tylko - czy obie łazienki RÓWNOCZEŚNIE będą używane. Kilka
                    > minut poslizgu wystacza, żeby machnąć ręką na 100l zbiornik który
                    > zajmuje miejsce a wode trzeba ciągle grzać...
                    > Ja mam w jednym domu kocioł z zasobnikiem, w drugim bez - szczerze
                    > mówiąc nie widzę różnicy komfortu korzystania...
                    > Pomyśl o aristonie - mają ciekawe kotły, świetną jakość, długa
                    > gwarancję....
                    > Pozdrawiam
                    nie pisz o czym nie masz zielonego pojecia kociol z wbudowanym zasobnikiem nie
                    da komfortu wody i nie chodzi o zaden poslizg tylko o to ze po 15 min zaczyna
                    dzialac jak kociol 2funkcyjny z wydajnoscia ok 10 l/min ten zasobnik zabezpiecza
                    pierwsze kilkanascie minut

• gringo68 24 kW powinno wystarczyć 11.01.08, 12:10
                      Mieszkam w segmencie 250 m2. Junkers Eurostar 24kW i zasobnik
                      Chaffoteaux & Maury 150 l spokojnie wystarczają na grzanie CO, dwie
                      łazienki i kuchnię. Nie zaobserwowałem zmniejszonego ciśnienia wody,
                      no może minimalnie jeśli wszystkie krany w łazienkach i kuchni
                      otwarte są jednocześnie na full, ale takie systacje mogę policzyć na
                      palcach jednej reki w w przeciągu 6 lat odkąd tu mieszkam...

Dziwne jest jednak montowanie pieca w łazience w mieszkaniu. No
                      chyba że jest to stare budownictwo gdzie nie dochodzi woda z
                      ciepłowni...

Ani to estatyczne, ani wygodne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka