Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opłata za windę dla mieszkań na parterze

08.09.03, 20:56
    Moja wspólnota miszkaniowa zaproponowała ustawę, w której mieszkańcy parteru
    zostaną obarczeni składką na utrzymanie windy, w wyskości 59 PLN miesięcznie.

Zastanawiam się czy jest to zgodne z prawem.

Może uściślając dodam, że powyższą kwotę miałyby płacić cztery lokale,
    podczas gdy do tej pory składki płaciło 18 lokali z pięter od 1 do 4. Winda
    zjerzdża w prawdzie do piwnicy (poziom -1), nie mniej wydaje mi sie że
    użytkowanie windy przez mieszkańców parteru jest znikome.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ewa Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze IP: *.dami.pl / 172.18.250.* 09.09.03, 00:14
        Troche nie rozumiem dlaczego tylko 4 lokale miałyby płacić, a co z resztą
        lokali? Moim zdaniem na parterze albo nie powinno być takiej opłaty, albo
        powinna stanowić jakiś % danej kwoty. Ja akurat mieszkam w wieżowcu i u nas
        też była taka sytuacja, że w wyniku wysokich kosztów poniesionych na naprawy i
        konserwację windy podnieśli nam opłatę za windę. Jest to uzasadnione pod
        warunkiem, że faktycznie były poniesione takie koszty. Ale niestety
        administracji nie udało się, ponieważ wszyscy z 1 piętra napisali odwołanie i
        skończyło się na tym ze nie płacą, a administracja ma sprawdzić czy da się
        zablokować na stałe drzwi od windy na 1 piętrze (tak żeby faktycznie z niej
        nie korzystać!!!!). Ja mieszkam na 3 piętrze i mnie podwyżka nie ominęła -
        wczesniej płaciliśmy 5zł/os/mies., a teraz 15zł/os/mies. Ale podwyzka na
        szczęście jest tymczasowa!!!
        • Gość: Wprost5 Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 09.09.03, 07:41
          Według mnie mieszkańcy parteru nie powinni płacić za windę, ale to jest
          wewnętrzną sprawą administratora budynku i mieszkańców. Chyba nie ma na to
          specjalnych przepisów.
          Dziwi mnie natomiast zaproponowana opłata mieszkańcom parteru. 56
          złotych/miesiąc to jakaś astronomiczna suma, chyba że są w niej przyciski ze
          złota itp. Poszukajcie sobie innej, tańszej firmy konserwujacej windy i
          sprawdźcie dokładnie administrację.
      • Gość: kiki Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze IP: 195.20.110.* 09.09.03, 09:11
        We wspólnocie płaci się za utrzymanie budynku i jego wyposażenia. Wyobraź sobie
        taką sytuację np. w bloku 10 piętrowym, że mieszkańcy parteru i pięter 1-9
        argumentują, że nie płacą za wymianę poszycia dachu bo przecież go nie
        wykorzystują. Albo mieszkańcy pięter 1-10 twierdzą, że nie zapłacą za izolacje
        fundamentów bo przecież mieszkją wysoko. No nie wolno tego typu myśleniem
        doprowadzić do polskiego piekła. Co innego wysokość opłaty - możecsz się
        wzwrócić do zarządu wspólnoty z prośbą o uzasdanienie opłaty. Ale pamiętaj, że
        serwisowanie windy jest napradę drogie. I jeeszcze jedna rzecz - wspólnota może
        wydać uchwałę nie ustawę.
        • vampi_r Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze 09.09.03, 10:22
          Gość portalu: kiki napisał(a):

> We wspólnocie płaci się za utrzymanie budynku i jego wyposażenia. Wyobraź
          sobie
          >
          > taką sytuację np. w bloku 10 piętrowym, że mieszkańcy parteru i pięter 1-9
          > argumentują, że nie płacą za wymianę poszycia dachu bo przecież go nie
          > wykorzystują. Albo mieszkańcy pięter 1-10 twierdzą, że nie zapłacą za
          izolacje
          > fundamentów bo przecież mieszkją wysoko. No nie wolno tego typu myśleniem
          > doprowadzić do polskiego piekła. Co innego wysokość opłaty - możecsz się
          > wzwrócić do zarządu wspólnoty z prośbą o uzasdanienie opłaty. Ale pamiętaj,
          że
          > serwisowanie windy jest napradę drogie. I jeeszcze jedna rzecz - wspólnota
          może
          >
          > wydać uchwałę nie ustawę.

Całkowicie się z kolegą zgadzam.
          Nie mozna argumentować, że mieszkam na parterze, więc z windy nie korzystam,
          więc nie płacę.
          We wspólnotach płaci się za część wspólną. Za remonty części wspólnej i
          korzystanie. Do części wspólnej nalezą strychy, klatki schodowe, piwnice i winda

Czy za remont strychu maja płacić wszyscy, czy tylko mieszkańcy ostatniego
          piętra?
          To właśnie tego typu argumenty.

Natomiast kwota 59 zł to jakies nieporozumienie.
          Wydaje mi się, że od kilku lat opłata za windę zniknęła z listy i albo weszła w
          kozsty administracyjne, albo nie wiem gdzie.
          Ale jak ta opłata jeszcze była wyszczególniona (to był chyba rok 2000), to np.
          moja mama płaciła miesięcznie około 8 zł. I to za windę starą, która raz na
          tydzień się psuła.

Możesz więc zadać wspólnocie pytanie - skąd wzięła sie taka kwota.
          No i czemu piszesz, że kiedys za windę płaciło 18 lokali, a teraz 4?
          Chyba się przejęzyczyłeś.
          • Gość: Kosmosik Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 12:03
            Racja, to przejęzyczenie. Windy są u nas w dwóch klatkach, w których są łącznie
            22 mieszkania, w tym 4 na parterze. My mieszkamy na parterze. Zgadzam się, że
            możemy płacić część za sam fakt, że w bloku w którym mieszkamy jest winda i
            możemy z niej korzystać, ale realia są takie, że nie jeździmy nią częściej jak
            raz na dwa miesiące do sąsiada... Nie wiem jaka była składka na windę
            poprzednio, bo nas nie dotyczyła. Wkurza mnie to, że kwestia objęcia nas tą
            opłatą nie była nam wcześniej przedstawiona. Za tydzień jest zebranie i cały
            plan gospodarczy wspólnoty będzie do ponownego głosowania (pod warunkiem
            oczywiście że uda nam się przeforsować lżejsze opłaty za windę dla parteru).
            Wydaje mi się to bezmyślne marnotrawienie zebrania. Prosilibyśmy o przykłady z
            waszych wspólnot i spółdzielni. Ile płacicie za windę i czy parter (i np.
            pierwsze piętro) płacą tyle, co 2,3,4 itd...?
            Dzięki za dotychczasowe posty
            • vampi_r Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze 09.09.03, 12:30
              Wspólnota opiera się na prawach demokracji - większość ma rację.
              Mieszkańcy wyższych pięter zapewne przegłosuja mieszkańców parteru i opłata za
              windę będzie taka sama dla wszystkich. Im ubedzie, a wam przybedzie.
              I tu raczej nic nie zrobisz.

Natomiast dziwna kwestia, to wysokość opłaty za windę.
              Jeśli wszyscy płaca te 50 ileś tam złotych, to na co te pieniądze idą?
              Tu powinniście żądać od zarządu wytłumaczenia. Skąd taka opłata, na podstawie
              czego wyliczona, co w nią wchodzi?
              Zapewne prąd, konserwacja, naprawy.
              Ale te opłaty może juz sa ujęte w innych pozycjach.
              Naprawa windy może być robiona z funduszu remontowego. Prąd być może juz
              opłacany jest w oświetlaniu klatki. Czy winda ma swój licznik?

Niech zarząd przedstawi faktury za to i wytłumaczy się z proponowanej opłaty.
            • mea25 Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze 09.09.03, 12:59
              Gość portalu: Kosmosik napisał(a):

Prosilibyśmy o przykłady z
              > waszych wspólnot i spółdzielni. Ile płacicie za windę i czy parter (i np.
              > pierwsze piętro) płacą tyle, co 2,3,4 itd...?
              > Dzięki za dotychczasowe posty

Ja mam mieszkanie spółdzielcze, mieszkam na I p. (na parterze w ogóle nie ma
              mieszkań) i muszę też płacić za windę, choć jej nie używam w ogóle. Ale z racji
              tego, że opłata jest generalnie mała (ok. 8-10zł, dokładnie nie pamietam), więc
              jakoś z tym żyję :) acha i wszyscy płacą tyle samo. Wydaje mi się, że tu
              obowiązuje zasada dostępności do windy, a czy z niej korzystasz czy nie - to
              twoja sprawa. Nie mogą ci przeciez w żaden sposób zabronić.
              Natomiast ja też jestem zdziwiona wysokością opłaty u ciebie, 59zł to bardzo
              dużo.
              • Gość: Kosmosik Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 14:25
                No tak. Gdyby to było 10 złotych, to bym prawdopodobnie się w ogóle nie
                przejmowała. A przegłosować mam może szansę tę uchwałę, bo nad jej przyjęciem
                głosować będą wszyscy właściciele mieszkań, czyli ci z dwóch klatek z windą, i
                ci z czterech (chyba ) bez windy więc moimi sprzymierzeńcami mogą stać się
                osoby, których problem w ogóle nie dotyczy. I tu właśnie moja frustracja, bo
                sprawa jest do rozstrzygnięcia między 22 mieszkaniamii w dfwóch klatkach, a
                głosować i zawracać głowę będziemy wszystkim na walnym zebraniu.
                Jeśli chodzi o kwotę, to jest ona niby rozbita w uchwale na fundusz remontowy
                windy, oświetlenie, jakieś ubezpieczenie, naprawy itd. Środki na remont nie
                mogą iść z funduszu, bo jest on wspólny dla wszystkich klatek. No nic
                porozmawaim dzisiaj z administratorem, to może sie czegoś dowiem... Być może w
                ostatnim czasie była jakaś bardzo kosztowna naprawa tej windy i trzeba coś
                spłacać??? Nie wiem, nie widziałam żadnych robotników, a blok ma niecałe dwa
                lata więc jeszcze większość rzeczy jest na gwarancji.
                Dzięki bardzo za zainteresowanie proszę o dalsze opinie
                Pozdrawiam
                • vampi_r Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze 09.09.03, 16:12
                  Właśnie kwota bliska 10 zł jest realna w opłatach za windę.
                  Mniej więcej tyle płaciła moja mama jak winda była osbna pozycją w czynszu.
                • Gość: ma Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze IP: 213.17.175.* 10.09.03, 11:30
                  co do wysokości kwoty - podpowiem Ci jak było u nas.
                  mam mieszkanie spółdzielcze, 9 /12, mieszkań na klatce jest 4, windy - 2.

był czas, kiedy windy się non - stop psuły, a nam - mieszkańcom automatycznie
                  podnoszono opłatę za naprawę, bo wykonywano ich ocraz więcej.... i coraz
                  dłużej.
                  i doszliśmy do niebotycznie wysokich kwot. aż ktoś wpadł na pomysł przejrzenia
                  umowy podpisanej z firmą remontującą/naprawiającą windy. i co się okazało...
                  kwota wypłacana firmie była wprost proporcjonalna do.... ilości napraw które
                  dokonywali, nie zaś wykonanych czynności, zużytych materiałów, pracy itp itd.
                  zaządalismy aneksowania umowy lub jej zerwania - chodziło o rozliczanie się z
                  firmą za DOKŁADNIE wykonane prace.

dziś płacimy ok 10 PLN, windy działają bez zarzutu. jak się zepsuje cokolwiek,
                  natychmiast jest naprawiane, często w godzinach nieuciązliwych dla mieszkańców -
                  czytaj wczesno popołudniowych.
                  powodzenia w walce o swoje
                  m.

ps. wszyscy mieszkańcy bloku bez względu na piętro - czyli parter także, płacą
                  taką samą stawkę.
                  • Gość: Kobial Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze IP: 212.160.127.* 10.09.03, 12:38
                    Witam

Podejrzewam ze te 59 pln to oplata za windy od pietra nie od mieszkania (tyle
                    mniej wiecej wychodi u mnie - OTIS) kwote ta podzielic na 4 lub 5 mieszkan na
                    pietrze i jest ok. 10 PLN.

Pozdr.
                    Kobial
                    • Gość: Kosmosik Re: Opłata za windę dla mieszkań na parterze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 18:03
                      No niestety kwota jest od mieszkania. Rozmawiałam już z administratorem, mówił,
                      że dwa miesiące temu w windzie w drugiej klatce się jakieś przyłącza, czy coś
                      tam spaliły i że wymienili, ale że nie był to gigantyczny remont. Administrator
                      wyglądał na zdziwionegom, jak mu pokazałam, że będziemy płacić i ile. Miał
                      porozmawiać dzisiaj z prezesami wspólnoty, którzy ten plan gospodarczy
                      opracowali i zobaczymy do jakich wniosków dojdą... Wszystkie posty utwierdzają
                      mnie w przekonaniu, że proponowana kwota jest absurdalna i że warto pzyjrzeć
                      się sytuacji uważniej i to nie tylko ze względu na mieszkańców parteru. Winda
                      jest przecież nowiutka!! a blok mały więc jest mało używana...
                      Bardzo dziękuję za wszystkie posty i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka