Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dom z balkonem czy bez?

14.05.08, 12:57
    Jw. Jak sądzicie, jakie są wady i zalety budowania domu z balkonem?
    A co jeśli dom posiada pralnię i suszarnię, czy konieczne jest
    posiadanie balkonu? Pozdrawiam!!!
    Obserwuj wątek
      • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 13:34
        Nie zdecydowaliśmy sie na dom z balkonem, bo:
        będziemy mieli spora pralnię z dużymi oknami, pościeli raczej wietrzyć nie będę
        piętro domu traktujemy jako miejsce do spania, a większą cześć dnia jedziemy
        spędzali na parterze i na tarasie
        przeprowadziliśmy sonde wśród znajomych, którzy maja domy z balkonem, nikt z
        balkonu nie korzysta
        • czarnula8 Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 13:51
          Ooo, właśnie o taką poradę mi chodziło! Dziękuję bardzo :)
          • pacynka27 Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 16:02
            czarnula8 napisała:

> Ooo, właśnie o taką poradę mi chodziło! Dziękuję bardzo :)

Po jednym poście już się cieszysz, że potwierdziło sie Twoje przypuszczenie co
            do praktyczności balkonu??
            Moja teściowa balkon ma i korzysta codziennie. Pralnia pralnią, ale nie ma to
            jak zapach ubrań i pościeli suszonych na powietrzu. Na trawnik nie każdy ma
            ochotę biegać - balkon tu się bardzo sprawdza.
            Dobrze ocieplony balkon nie będzie wyziębiał domu. No i balkon może być ozdobą
            domu (mam na myśli bryłę domu ale też kompozycje kwiatowe -jeśli ktoś lubi, bo
            ja np. nie bardzo)
            • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 16:35
              Trzeba mieć bardzo duzo czasu, zeby pościel wynosić do suszenia na powietrzu....
              Nie wspomnę tez o walorach estetycznych suszącej się na balkonie pościeli...
      • Gość: Nika Re: Dom z balkonem czy bez? IP: 217.96.62.* 14.05.08, 17:01
        A ja nie wyobrażam sobie domu bez balkonu. Nie muszę tam codziennie wysiadywać i
        sie opalać, ale by wywiesić pranie czy przewietrzyć pościel.
        Poza tym wiele razy już mi się zdarzyło konwersować z rodzinką siedzącą na dole
        na tarasie, kiedy ja akurat pracowałam/uczyłam się na górze i robiłam sobie
        krótką przerwę.
        Śpimy na górze i tam są też nasze garderoby. To na balkonie sprawdzam pogodę
        przed ubraniem się (oczywiście nie wychodzę na balkon nago).
        • Gość: Nika Re: Dom z balkonem czy bez? IP: 217.96.62.* 14.05.08, 17:04
          I jeszcze jedno. Pod balkonem robi się zaciszne miejsce na tarasie i nawet jak
          pada niewielki deszcz i nie zacina, to można wypić sobie na zewnątrz kawę.
          Na balkonie niby też (pod podbitką), ale tam się raczej na kawę nie chodzi,
          chyba żeby popatrzeć na burzę.
          • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 17:06
            nie każdy balkon jest nad tarasem
        • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 17:09
          Gość portalu: Nika napisał(a):

> Śpimy na górze i tam są też nasze garderoby. To na balkonie sprawdzam pogodę
          > przed ubraniem się
          a to nie wystarczy otworzyć okno????

(oczywiście nie wychodzę na balkon nago)
          naprawdę???????
          • Gość: miki Re: Dom z balkonem czy bez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 17:21
            Ciotka_od_wuja_zdzicha jakaś agresywna jesteś a przecież tutaj tylko ludzie
            wyrażają swoje opinie. Jeden jest za balkonem, drugi nie. Każdy ma prawo do
            własnego zdania.
            • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 19:38
              nie jestem agresywna, ta wypowiedz w nawiasie ubawiła mnie na maksa :))))
              a jak zostanę teściową, to kupie sobie dom z balkonem i będę pościel wywieszać.
              • Gość: Martika Re: Dom z balkonem czy bez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:55
                minusy - zrzucanie śniegu z balkonu, malowanie barierek, odpadające
                płytki, mało wykorzystywany jeżeli nie wogóle.

plusy - poranne wyjście na balkon, żeby zobaczyć pogodę (zostało mi
                to z bloku), duże okno do podłogi, widzę ogród z łóżka, czasami
                córka opala się na balkonie aby być blisko komputera jakby jakiś e-
                mail przyszedł

ps. Raz widziałam jak ogłosili ptasią grypę, że jakiś chłop trzymał
                kury na balkonie ;)
                • Gość: gość Re: Dom z balkonem czy bez? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.08, 09:22
                  Jedna uwaga odnośnie balkonu nad tarasem-fakt, bardzo praktyczne, gdy pada
                  deszczyk, jednak bardzo zaciemnia salon. Wiem z praktyki, gdyz teraz tak
                  mieszkam. W nowym domu będę miała taras odkryty i planuję jedynie chowane
                  markizy chroniące przed deszczem, słońcem. A na górze w sypialni duże okna
                  balkonowe, aby było widać ogród, ale bez balkonu :) Balkon bedzie za to z
                  drugiej strony - aby zawsze był dostęp do słoneczka :)
                  • Gość: J Re: Dom z balkonem czy bez? IP: 212.185.43.* 16.05.08, 12:24
                    Ja jestem przeciwnikiem balkonów w domu. Po prostu większość ludzi z
                    nich nie korzysta, bo jak masz ogród to na nim przesiadujesz. Ja w
                    swoim zrezygnowałem z balkonu nad tarasem. Balkon od frontu też
                    chciałem zlikwidować, ale ostatecznie pozostał ze względów
                    estetycznych. Trzeba mieć jakieś zadaszenie nad wejściem, a balkon
                    jakoś najlepiej pasował.
                • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 15.05.08, 14:30

>
                  > ps. Raz widziałam jak ogłosili ptasią grypę, że jakiś chłop trzymał
                  > kury na balkonie ;)
                  Taki argument do mnie przemawia :)))
      • drogimex Re: Dom z balkonem czy bez? 26.04.15, 23:01
        Witam,
        w typowym domu jednorodzinnym z poddaszem użytkowym lub nawet piętrowym odradzam budowę balkonu, jeśli ma on pełnić funkcję inną po za wyłącznie estetyczno-architektoniczną. Balko to nie jest co prawda bardzo duży wydatek, lecz należy zadbać o jego bardzo dokładne wykonanie, gdyż błędy na etapie budowy szybko mogą przyczynić się do zawilgocenia w pomieszczeniu.
        Polecam artykuł zbudujmydom.pl/index.php?page=dom-jednorodzinny-z-balkonem-czy-bez w którym omówiono podstawowe wady i zalety balkonów w domu jednorodzinnym.
        Jeśli już chcemy wykonać balkon, to zadbajmy o bardzo dokładne wykonanie połączenia płyty balkonowej ze stropem. Należy przede wszystkim zadbać o dobre wykonanie izolacji cieplnej, gdyż balkon jest istotnym mostkiem cieplnym dla całego pomieszczenia. Najczęściej spotyka się tutaj dwa rozwiązania, z tradycyjnym ociepleniem lub z tzw. łącznikami termo-izolacyjnymi dla płyty balkonowej. Więcej informacji na temat izolacji cieplnej balkonu można znaleźć na stronie zbudujmydom.pl/index.php?page=prawidlowo-wykonana-izolacja-termiczna-plyty-balkonowej
        Pozdrawiam,
        Tomek
      • hnn Re: Dom z balkonem czy bez? 06.05.15, 13:45
        Mając taras czy użytkowe poddasze balkon nie jest zbędny.
        • milo800 Re: Dom z balkonem czy bez? 13.09.15, 20:18
          Jak dla mnie dom bez balkonu wygląda dziwie. Przecież balkon to same plusy - ładnie wygląda, inaczej się na nim siedzi niż na tarasie (wysokość robi swoje - inne widoki), dodatkowo tak jak piszą użytkownicy - balkon nad tarasem robi przyjemne zadaszenie.
      • admczaj Re: Dom z balkonem czy bez? 14.09.15, 20:25
        Idealnym rozwiązaniem przy braku balkonu może być zbudowanie loggii. Przy jej budowie należy pamiętać o prawidłowym ociepleniu, abyśmy niepotrzebnie nie tracili ciepła i mogli korzystać z uroków antybalkonu w chłodniejszych miesiącach. Ważne jest również to, by zabezpieczyć ją przed wilgocią, która jest niebezpieczna dla tego typu pomieszczenia. Polecam poczytać Porady budowlane aby dowiedzieć się więcej o doocieplaniu, ale także budowie balustrad i zagospodarowaniu tej przestrzeni, która spokojnie może zastąpić balkon.
        • eva_sz Re: Dom z balkonem czy bez? 15.09.15, 23:26
          w moim przypadku balkon, to wyłącznie walor estetyczny bryły. W żadnym swoim domu, nie korzystam z balkonu, wyłącznie się go sprząta.
      • erzecznikknauftherm Re: Dom z balkonem czy bez? 30.09.15, 13:19
        Balkon jest elementem budynku, który najczęściej powoduje przerwanie szczelności jego obudowy a tym samy powstawnie mostka cieplnego. Dlatego też bardzo ważne jest , aby wykonać prawidłową jego izolację np. styropianem Knauf Therm Expert, po obu stronach (od góry i od dołu). Po adresem www.knauf-industries.pl/program,showroom,styropiany-zastosowania.html w zakładce płyta balkonowa, można znaleźć schemat prawidłowo wykonanej izolacji balkonu.
      • szymon29n Re: Dom z balkonem czy bez? 05.10.15, 12:36
        Oczywiście że z balkonem. Z balkonu zawsze przyjemnie się korzysta przez cały rok. Nie zastanawiaj się
      • kamiladabrowskaa Re: Dom z balkonem czy bez? 13.10.15, 11:21
        Ja miałam dwa domki i każdy z balkonem fajna sprawa jeśli chodzi np o syszenie prania :> normalna rzecz to samo jak byś suszyła na suszarce na ogrodzie :) ale po co balkon lepszy przewiew. Fajna sprawa też dla dzieci jeśli masz superowe balustrady np basenik można postawić niektorzy tez małe piaskownice stawiaja na balkonie .
        Największym problemem to jest chyba mycie okien
        ale ogólnie POLECAM BALKON hehe w lato można sie opalać zrobić grilla bo jeszcze niektorzy tak robią postawić sobie meble wypoczynkowe..
        Dom bez balkonu wyglada jak bunkier :D
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka