czarnula8 14.05.08, 12:57 Jw. Jak sądzicie, jakie są wady i zalety budowania domu z balkonem? A co jeśli dom posiada pralnię i suszarnię, czy konieczne jest posiadanie balkonu? Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 13:34 Nie zdecydowaliśmy sie na dom z balkonem, bo: będziemy mieli spora pralnię z dużymi oknami, pościeli raczej wietrzyć nie będę piętro domu traktujemy jako miejsce do spania, a większą cześć dnia jedziemy spędzali na parterze i na tarasie przeprowadziliśmy sonde wśród znajomych, którzy maja domy z balkonem, nikt z balkonu nie korzysta Odpowiedz Link Zgłoś
czarnula8 Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 13:51 Ooo, właśnie o taką poradę mi chodziło! Dziękuję bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 16:02 czarnula8 napisała: > Ooo, właśnie o taką poradę mi chodziło! Dziękuję bardzo :) Po jednym poście już się cieszysz, że potwierdziło sie Twoje przypuszczenie co do praktyczności balkonu?? Moja teściowa balkon ma i korzysta codziennie. Pralnia pralnią, ale nie ma to jak zapach ubrań i pościeli suszonych na powietrzu. Na trawnik nie każdy ma ochotę biegać - balkon tu się bardzo sprawdza. Dobrze ocieplony balkon nie będzie wyziębiał domu. No i balkon może być ozdobą domu (mam na myśli bryłę domu ale też kompozycje kwiatowe -jeśli ktoś lubi, bo ja np. nie bardzo) Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 16:35 Trzeba mieć bardzo duzo czasu, zeby pościel wynosić do suszenia na powietrzu.... Nie wspomnę tez o walorach estetycznych suszącej się na balkonie pościeli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Dom z balkonem czy bez? IP: 217.96.62.* 14.05.08, 17:01 A ja nie wyobrażam sobie domu bez balkonu. Nie muszę tam codziennie wysiadywać i sie opalać, ale by wywiesić pranie czy przewietrzyć pościel. Poza tym wiele razy już mi się zdarzyło konwersować z rodzinką siedzącą na dole na tarasie, kiedy ja akurat pracowałam/uczyłam się na górze i robiłam sobie krótką przerwę. Śpimy na górze i tam są też nasze garderoby. To na balkonie sprawdzam pogodę przed ubraniem się (oczywiście nie wychodzę na balkon nago). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Dom z balkonem czy bez? IP: 217.96.62.* 14.05.08, 17:04 I jeszcze jedno. Pod balkonem robi się zaciszne miejsce na tarasie i nawet jak pada niewielki deszcz i nie zacina, to można wypić sobie na zewnątrz kawę. Na balkonie niby też (pod podbitką), ale tam się raczej na kawę nie chodzi, chyba żeby popatrzeć na burzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 17:06 nie każdy balkon jest nad tarasem Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 17:09 Gość portalu: Nika napisał(a): > Śpimy na górze i tam są też nasze garderoby. To na balkonie sprawdzam pogodę > przed ubraniem się a to nie wystarczy otworzyć okno???? (oczywiście nie wychodzę na balkon nago) naprawdę??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Dom z balkonem czy bez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 17:21 Ciotka_od_wuja_zdzicha jakaś agresywna jesteś a przecież tutaj tylko ludzie wyrażają swoje opinie. Jeden jest za balkonem, drugi nie. Każdy ma prawo do własnego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 14.05.08, 19:38 nie jestem agresywna, ta wypowiedz w nawiasie ubawiła mnie na maksa :)))) a jak zostanę teściową, to kupie sobie dom z balkonem i będę pościel wywieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martika Re: Dom z balkonem czy bez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:55 minusy - zrzucanie śniegu z balkonu, malowanie barierek, odpadające płytki, mało wykorzystywany jeżeli nie wogóle. plusy - poranne wyjście na balkon, żeby zobaczyć pogodę (zostało mi to z bloku), duże okno do podłogi, widzę ogród z łóżka, czasami córka opala się na balkonie aby być blisko komputera jakby jakiś e- mail przyszedł ps. Raz widziałam jak ogłosili ptasią grypę, że jakiś chłop trzymał kury na balkonie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dom z balkonem czy bez? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.08, 09:22 Jedna uwaga odnośnie balkonu nad tarasem-fakt, bardzo praktyczne, gdy pada deszczyk, jednak bardzo zaciemnia salon. Wiem z praktyki, gdyz teraz tak mieszkam. W nowym domu będę miała taras odkryty i planuję jedynie chowane markizy chroniące przed deszczem, słońcem. A na górze w sypialni duże okna balkonowe, aby było widać ogród, ale bez balkonu :) Balkon bedzie za to z drugiej strony - aby zawsze był dostęp do słoneczka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Dom z balkonem czy bez? IP: 212.185.43.* 16.05.08, 12:24 Ja jestem przeciwnikiem balkonów w domu. Po prostu większość ludzi z nich nie korzysta, bo jak masz ogród to na nim przesiadujesz. Ja w swoim zrezygnowałem z balkonu nad tarasem. Balkon od frontu też chciałem zlikwidować, ale ostatecznie pozostał ze względów estetycznych. Trzeba mieć jakieś zadaszenie nad wejściem, a balkon jakoś najlepiej pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Dom z balkonem czy bez? 15.05.08, 14:30 dł > > ps. Raz widziałam jak ogłosili ptasią grypę, że jakiś chłop trzymał > kury na balkonie ;) Taki argument do mnie przemawia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
drogimex Re: Dom z balkonem czy bez? 26.04.15, 23:01 Witam, w typowym domu jednorodzinnym z poddaszem użytkowym lub nawet piętrowym odradzam budowę balkonu, jeśli ma on pełnić funkcję inną po za wyłącznie estetyczno-architektoniczną. Balko to nie jest co prawda bardzo duży wydatek, lecz należy zadbać o jego bardzo dokładne wykonanie, gdyż błędy na etapie budowy szybko mogą przyczynić się do zawilgocenia w pomieszczeniu. Polecam artykuł zbudujmydom.pl/index.php?page=dom-jednorodzinny-z-balkonem-czy-bez w którym omówiono podstawowe wady i zalety balkonów w domu jednorodzinnym. Jeśli już chcemy wykonać balkon, to zadbajmy o bardzo dokładne wykonanie połączenia płyty balkonowej ze stropem. Należy przede wszystkim zadbać o dobre wykonanie izolacji cieplnej, gdyż balkon jest istotnym mostkiem cieplnym dla całego pomieszczenia. Najczęściej spotyka się tutaj dwa rozwiązania, z tradycyjnym ociepleniem lub z tzw. łącznikami termo-izolacyjnymi dla płyty balkonowej. Więcej informacji na temat izolacji cieplnej balkonu można znaleźć na stronie zbudujmydom.pl/index.php?page=prawidlowo-wykonana-izolacja-termiczna-plyty-balkonowej Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
hnn Re: Dom z balkonem czy bez? 06.05.15, 13:45 Mając taras czy użytkowe poddasze balkon nie jest zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
milo800 Re: Dom z balkonem czy bez? 13.09.15, 20:18 Jak dla mnie dom bez balkonu wygląda dziwie. Przecież balkon to same plusy - ładnie wygląda, inaczej się na nim siedzi niż na tarasie (wysokość robi swoje - inne widoki), dodatkowo tak jak piszą użytkownicy - balkon nad tarasem robi przyjemne zadaszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
admczaj Re: Dom z balkonem czy bez? 14.09.15, 20:25 Idealnym rozwiązaniem przy braku balkonu może być zbudowanie loggii. Przy jej budowie należy pamiętać o prawidłowym ociepleniu, abyśmy niepotrzebnie nie tracili ciepła i mogli korzystać z uroków antybalkonu w chłodniejszych miesiącach. Ważne jest również to, by zabezpieczyć ją przed wilgocią, która jest niebezpieczna dla tego typu pomieszczenia. Polecam poczytać Porady budowlane aby dowiedzieć się więcej o doocieplaniu, ale także budowie balustrad i zagospodarowaniu tej przestrzeni, która spokojnie może zastąpić balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_sz Re: Dom z balkonem czy bez? 15.09.15, 23:26 w moim przypadku balkon, to wyłącznie walor estetyczny bryły. W żadnym swoim domu, nie korzystam z balkonu, wyłącznie się go sprząta. Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikknauftherm Re: Dom z balkonem czy bez? 30.09.15, 13:19 Balkon jest elementem budynku, który najczęściej powoduje przerwanie szczelności jego obudowy a tym samy powstawnie mostka cieplnego. Dlatego też bardzo ważne jest , aby wykonać prawidłową jego izolację np. styropianem Knauf Therm Expert, po obu stronach (od góry i od dołu). Po adresem www.knauf-industries.pl/program,showroom,styropiany-zastosowania.html w zakładce płyta balkonowa, można znaleźć schemat prawidłowo wykonanej izolacji balkonu. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon29n Re: Dom z balkonem czy bez? 05.10.15, 12:36 Oczywiście że z balkonem. Z balkonu zawsze przyjemnie się korzysta przez cały rok. Nie zastanawiaj się Odpowiedz Link Zgłoś
kamiladabrowskaa Re: Dom z balkonem czy bez? 13.10.15, 11:21 Ja miałam dwa domki i każdy z balkonem fajna sprawa jeśli chodzi np o syszenie prania :> normalna rzecz to samo jak byś suszyła na suszarce na ogrodzie :) ale po co balkon lepszy przewiew. Fajna sprawa też dla dzieci jeśli masz superowe balustrady np basenik można postawić niektorzy tez małe piaskownice stawiaja na balkonie . Największym problemem to jest chyba mycie okien ale ogólnie POLECAM BALKON hehe w lato można sie opalać zrobić grilla bo jeszcze niektorzy tak robią postawić sobie meble wypoczynkowe.. Dom bez balkonu wyglada jak bunkier :D Odpowiedz Link Zgłoś