Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ceny mieszkań w strefie euro

12.11.08, 22:42
    zastanawiam się nad kupnem mieszkania, i nie wiem czy po wejściu
    euro będzie taniej czy drożej. kto jest zorientowany jak to było w
    innych krajach wchodzących do strefy euro, ceny nieruchomości
    wzrosły czy spadły?
    Obserwuj wątek
      • Gość: al9 Re: ceny mieszkań w strefie euro IP: *.teleton.pl 13.11.08, 08:22
        wzrosły
        pozdr
        al
        • ernest31 Re: ceny mieszkań w strefie euro 13.11.08, 09:06
          np. w Niemczech kosztują dziś prawie tyle co poprzednio w markach
          • Gość: al9 ernest podaj źródła IP: *.teleton.pl 13.11.08, 10:58
            ernest to nieprawda
            od 2004 ceny w Niemczech wzrosły o 20-50%
            Inna sytuacja jest tylko w landach przy polskiej granicy, ale to
            wyjatek - w dodatku spadek cen wychamował w zeszłym roku i ceny -
            zwłaszcza domów - ida znów w góre..
            al
            • ernest31 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 11:19
              nie mam pod reka statystyki nieruchomosci ale podam inny przyklad,
              rozwoju cen po wprowadzeniu euro w BRD:

Euro-Sünder in Hamburg
              Anbieter Produkt alter Preis neuer Preis
              Flughafen Hamburg Kurzparken 2 DM : 2 €
              Mercado Parken(Nacht) 2 DM : 2 €
              Penny-Markt Bund Möhren 1,99 : DM 2 €
              Spar-Markt 1 Kilo Gouda 15,60 DM : 15,60 €
              Eislaufbahn Eintritt Erwachsene 3,10 DM : 3,10 €
              Öffentliche Toilette Benutzung 0,50 DM : 0,50 €
              Quelle: Verbraucherzentrale Hamburg
              • al9 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 11:34
                Spar-Markt 1 Kilo Gouda 15,60 DM : 15,60 €
                -----------
                no własnie
                klasyczny sposób manipulowania liczbami

Informuję że goudę mozna w całych Niemczech kupić za 7-10 euro za kg
                a w sparmarktach jeszcze taniej...

aha - kurz park na lotniskach NIC nie kosztuje do 20, 30 minut

I jeszcze jedno - ceny sera się nie koreluja z cenami
                nieruchomosci...
                al
                • ernest31 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 12:28
                  - ceny sera się nie > koreluja <

nie wiem co to znaczy ?

nie, to nie jest manipulacja a RZECZYWISTOSC, kolego
                  poprzednio placilem za
                  galke loda 0,50 dm dzis 0,50 euro ;
                  za kilo najtanszego chleba 1.99 dm dzis 1.99 euro ;
                  za zupe gularzowa na autobanie okolo 4 dm dzis 4 euro ;
                  za kilo dobrej wolowiny okolo 20 dm dzis 20 euro ;
                  za paczke papierosow (nie pale) 4,5 dm dzis 4,5 euro ;
                  to tylko przyklady ale oczywiscie, nie wszystkie ceny poszly o 100%
                  do gory,
                  ty ciagle zadasz "zrodel" a moze ty podasz zrodla, ktore zaprzecza
                  temu co pisze w miejsce pisania "to nie prawda", to kazdy moze
                  powiedziec,
                  i jeszcze jedno, roznica cen moze byc znaczna w zaleznosci od Landu
                  czy nawet miasta, Hamburg nie jest najtanszym miejscem w BRD, we
                  Frankfurcie nad Odra napewno jest taniej ale tam cen nie znam, ty
                  pewnie znasz je lepiej, ok

a co ty mozesz powiedziec na temat cen w BRD - to nie jest pytanie
                  zlosliwe lecz prosba o wyjasnienie,
                  mieszkasz tam ?
                  napisalem wyraznie, ze nie mam akurat pod reka statysk odnosnie
                  rozwoju cen nieruchomosci ale te tez sa bardzo rozne w zaleznosci od
                  miejsca w BRD, sa domy za 30 tys. euro i pewnie sa dzis tansze niz
                  dawniej, sa tez domy za kilkakrotnie wiksza cene niz dawniej ale o
                  tym powinno byc ci wiadomo jako czlowiekowi z branzy
                  • ernest31 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 12:35
                    nie wiem czy dobrze się otworzy ale kliknij:
                    www.immobilienscout24.de/findNew.national.criteriasInterval/criteriasDialog.go;jsessionid=5DFB6F4B5CB8F32A3AAADBA4F54BEBA4.worker1?
                    iac=2&style=is24&is24EC=IS24&cityControl=&criteriasGroup.nrRoomsContr
                    ol.min=&criteriasGroup.nrRoomsControl.max=4&criteriasGroup.netAreaCon
                    trol.min=&criteriasGroup.netAreaControl.max=150&criteriasGroup.priceC
                    ontrol.min=&criteriasGroup.priceControl.max=29000&event%
                    3AdoSubmit=Ergebnisse+anzeigen&_s_peprm=simbaFormquery%
                    3Aisicccccccccccccccccccccccccccccccccccce
                    • ernest31 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 12:42
                      jak otworzysz strone wpisz kaufpreis np. 19000 euro,
                      kiedys zaprzeczales, ze nie ma takich tanich w Niemczech,
                      jestes protestantem ?
                      • Gość: al9 Re: ernest podaj źródła IP: *.teleton.pl 13.11.08, 14:38
                        ernest nie wiem jakie są ceny we frankfurcie
                        ale znam ceny w Berlinie
                        mówie nieźle po niemiecku, bywam w BRD w interesach co najmniej raz
                        w tygodniu, nie licząc wypadów np na basen, do kina 3d czy wieczorem
                        do klubu jazzowego. W Niemczech (Hamburg) mieszkaja moi Przyjaciele,
                        w Wolfsburgu rodzina.
                        Mieszkam w Szczecinie - 10 km od granicy z Niemcami, jak chce sie
                        wykąpac w morzu to nie jade do Swinoujścia tylko do Herringsdorfu.
                        Niemcy nie są najdroższym krajem w Uni, a ceny nie podrożały o 100%
                        al
                        • ernest31 Re: al9 - podaj źródla przeczące ... 13.11.08, 17:13
                          moim twierdzeniom,

a kiedyś pisaleś, że jesteś z Poznania i dlatego ten Frankfurt ale
                          to, że bywasz, że pływasz, że "mówisz nieźle po niemiecku" itd. nie
                          obliguje cię do bycia ekspertem, tam trzeba żyć a nie tylko bywać,

" Niemcy nie są najdroższym krajem w Uni, a ceny nie podrożały o 100%
                          > al

nigdy tego nie twierdziłem, chyba wręcz przeciwnie, nawet nie są
                          najbardziej zamożnym społeczeństwem w EU co nie zmienia faktu, że
                          ceny są o 100% no powiedzmy prawie o 100% dziś wyższe niż za marki,
                          tak także nieruchomości pomimo, że ci się to nie podoba,
                          no coż to już twoja sprawa
                          jak poprzednio, podobno siedzisz w tej branży (zastanawiam się kiedy
                          ty pracujesz a może jesteś emerytem ? ) i powinieneś wiedzieć, iż
                          ceny są bardzo zróżnicowane, w pewnych miejscach koszutją nawet
                          ponad 100% poprzedniej ceny, w innych mniej więcej tyle samo a to z
                          tego powodu, iż w miedzy czasie nikt tam już nie chce mieszkać,
                          podałem link gdzie możesz sam prześledzić ceny w stosunku do miejsca

• Gość: al9 Re: al9 - podaj źródla przeczące ... IP: *.teleton.pl 13.11.08, 18:09
                            a tam
                            jak zwykle trolujesz
                            myślałem przez chwilę naiwnie że chcesz porządnej dyskusji
                            ja pisałem że jestem z Poznania?
                            bredzisz kolego
                            co do zróżnicowania cen nieruchomosci - nie ucz ojca dzieci robić...
                            W Niemczech ty tez nie mieszkasz. Nie pisałbys o goudzie za 20 euro
                            Jasne - jest coraz drożej. W Polsce jest inaczej?
                            Co chcesz udowodnić? Że po wprowadzeniu euro wszystko w Polsce
                            zdrozeje?
                            Nieruchomosci na pewno - o tym jest ten wątek. I tak odpowiedziałem
                            autorowi..
                            ty dryfujesz w kierunku tylko sobie znanym..
                            szerokiej drogi
                            eot
                            al
                            • ernest31 Re: al9 - podaj źródla przeczące ... 14.11.08, 09:09
                              tak, pisałeś ale najwidoczniej wstawiasz tyle kitu, że już nie
                              pamiętasz co i gdzie piszesz,
                              ja nic i nikomu nie muszę udowadniać, fakty przyjdą same a dla wielu
                              będzie to szokiem,
                              gdzie ja mieszkam ? napewno nie tam gdzie ty ale jak to się mówi "we
                              właściwym miejscu" EU i Berlin czy ceny w Berlinie nie są dla mnie
                              żadną wykładnią cen w BRD jak zresztą dla żadnego Niemca z właściwej
                              strony,
                              "co do zróżnicowania cen nieruchomosci - nie ucz ojca dzieci robić...
                              skąd takiś pewny, żeś jest ojcem ?
                              ja też chciałem pisać o nieruchomościach podpierając swoje wywody
                              zwyżką cen wogóle, gouda wystąpiła przypadkowo w hamburskiej
                              statystyce no i tylko tej się czepiłeś, której ja nie robię ale i to
                              ci się nie podoba, ty oczywiście jesteś najmądrzejszy,
                              wygląda mi na to, że każde źródło będzie złe o ile nie zadowoli
                              twojej wyobraźni, w jakim wię celu o nie pytasz ?
                              podałem ci link odnośnie "twego działu" ale żadnego odzewu z twojej
                              strony, pewnie dlatego, że to znów nie po twojej myśli !!!
                              oj chłopie, czyż nie za bardzo jesteś w sobie zadufany ?
                              już nie chcę od ciebie "źródeł" bo te są tylko w twojej chorej
                              fantazji ale uparcie pytam licząc w końcu na twoją odpowiedź, kiedy
                              pracujesz ?
                              myślę, że jesteś na tyle inteligentny i domyślisz się dlaczego o to
                              tak uparcie pytam
                              masz rację, na takim poziomie nie da się rozmawiać, jesteś niby taki
                              obyty, bywasz i pływasz, odpocznij a dobrze ci to zrobi,
                              zapewne spotkamy się przy innym temacie

bywaj
                              • al9 ernest wiesz dlaczego jestes trollem? 14.11.08, 15:39
                                bo nie potrafisz prowadzic dyskusji, nie obrażając interlokutora
                                więcej do dyskusji z Toba się nie dam sprowokować
                                al
                                • drahe Re: ernest wiesz dlaczego jestes trollem? 15.11.08, 18:49
                                  Do al9, chcemy kupic mieszkanie w Berlinie i potrzebujemy kogos, kto
                                  sie na tym zna. Pomoglbys?
                                • ernest31 Re: do al9 - gouda 18.11.08, 10:53
                                  sprawdziłem i masz rację, w Aldi czy Lidl'u faktycznie można kupić
                                  za tyle ile podajesz ale
                                  po pierwsze: z serami nawet tej samej marki jest tak jak z
                                  samochodami są od do ....., te w Aldi czy Lidl'u to najnizszy sort
                                  tej marki
                                  po drugie: sam piszesz, że parasz się pośrednictwem nieruchomości a
                                  więc chcesz się zaliczać raczej do wyższej pólki społecznej tak
                                  prestiżem jak i zarobkami, pewnie jeździsz w Audii, pewnie spędzasz
                                  urlopy na Capri a ciągle handlujesz w wymienionych marketach, które
                                  w BRD i nie tylko zaliczane są raczej jako "dla uboższych" ?
                                  gdzie są Twoje ambicje ?
                                  • al9 Re: do al9 - gouda 18.11.08, 13:59
                                    w aldi ostatni raz byłem w 1990 roku
                                    a w lidlu nigdy
                                    ceny podałem ze sklepu z serami w Schwedt
                                    enest - nie odpisuj proszę
                                    al
      • Gość: ada Re: ceny mieszkań w strefie euro IP: *.eranet.pl 15.11.08, 22:36
        Wzrosły. Czytałam niedawno fajny artykuł na ten temat w Business Week, ten
        wzrost nie był jakiś szaleńczy i różny w różnych krajach, ale był.
        Natomiast wyrokowanie czy tak będzie i u nas niestety przypomina wróżenie z
        fusów. Nie wiadomo czy wejdziemy do strefy Euro w 2012, a nawet jeśli, to czy
        zaobserwujemy wzrost cen nieruchomości...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka