dajciezyc 12.11.08, 22:42 zastanawiam się nad kupnem mieszkania, i nie wiem czy po wejściu euro będzie taniej czy drożej. kto jest zorientowany jak to było w innych krajach wchodzących do strefy euro, ceny nieruchomości wzrosły czy spadły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: al9 Re: ceny mieszkań w strefie euro IP: *.teleton.pl 13.11.08, 08:22 wzrosły pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
ernest31 Re: ceny mieszkań w strefie euro 13.11.08, 09:06 np. w Niemczech kosztują dziś prawie tyle co poprzednio w markach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 ernest podaj źródła IP: *.teleton.pl 13.11.08, 10:58 ernest to nieprawda od 2004 ceny w Niemczech wzrosły o 20-50% Inna sytuacja jest tylko w landach przy polskiej granicy, ale to wyjatek - w dodatku spadek cen wychamował w zeszłym roku i ceny - zwłaszcza domów - ida znów w góre.. al Odpowiedz Link Zgłoś
ernest31 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 11:19 nie mam pod reka statystyki nieruchomosci ale podam inny przyklad, rozwoju cen po wprowadzeniu euro w BRD: Euro-Sünder in Hamburg Anbieter Produkt alter Preis neuer Preis Flughafen Hamburg Kurzparken 2 DM : 2 € Mercado Parken(Nacht) 2 DM : 2 € Penny-Markt Bund Möhren 1,99 : DM 2 € Spar-Markt 1 Kilo Gouda 15,60 DM : 15,60 € Eislaufbahn Eintritt Erwachsene 3,10 DM : 3,10 € Öffentliche Toilette Benutzung 0,50 DM : 0,50 € Quelle: Verbraucherzentrale Hamburg Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 11:34 Spar-Markt 1 Kilo Gouda 15,60 DM : 15,60 € ----------- no własnie klasyczny sposób manipulowania liczbami Informuję że goudę mozna w całych Niemczech kupić za 7-10 euro za kg a w sparmarktach jeszcze taniej... aha - kurz park na lotniskach NIC nie kosztuje do 20, 30 minut I jeszcze jedno - ceny sera się nie koreluja z cenami nieruchomosci... al Odpowiedz Link Zgłoś
ernest31 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 12:28 - ceny sera się nie > koreluja < nie wiem co to znaczy ? nie, to nie jest manipulacja a RZECZYWISTOSC, kolego poprzednio placilem za galke loda 0,50 dm dzis 0,50 euro ; za kilo najtanszego chleba 1.99 dm dzis 1.99 euro ; za zupe gularzowa na autobanie okolo 4 dm dzis 4 euro ; za kilo dobrej wolowiny okolo 20 dm dzis 20 euro ; za paczke papierosow (nie pale) 4,5 dm dzis 4,5 euro ; to tylko przyklady ale oczywiscie, nie wszystkie ceny poszly o 100% do gory, ty ciagle zadasz "zrodel" a moze ty podasz zrodla, ktore zaprzecza temu co pisze w miejsce pisania "to nie prawda", to kazdy moze powiedziec, i jeszcze jedno, roznica cen moze byc znaczna w zaleznosci od Landu czy nawet miasta, Hamburg nie jest najtanszym miejscem w BRD, we Frankfurcie nad Odra napewno jest taniej ale tam cen nie znam, ty pewnie znasz je lepiej, ok a co ty mozesz powiedziec na temat cen w BRD - to nie jest pytanie zlosliwe lecz prosba o wyjasnienie, mieszkasz tam ? napisalem wyraznie, ze nie mam akurat pod reka statysk odnosnie rozwoju cen nieruchomosci ale te tez sa bardzo rozne w zaleznosci od miejsca w BRD, sa domy za 30 tys. euro i pewnie sa dzis tansze niz dawniej, sa tez domy za kilkakrotnie wiksza cene niz dawniej ale o tym powinno byc ci wiadomo jako czlowiekowi z branzy Odpowiedz Link Zgłoś
ernest31 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 12:35 nie wiem czy dobrze się otworzy ale kliknij: www.immobilienscout24.de/findNew.national.criteriasInterval/criteriasDialog.go;jsessionid=5DFB6F4B5CB8F32A3AAADBA4F54BEBA4.worker1? iac=2&style=is24&is24EC=IS24&cityControl=&criteriasGroup.nrRoomsContr ol.min=&criteriasGroup.nrRoomsControl.max=4&criteriasGroup.netAreaCon trol.min=&criteriasGroup.netAreaControl.max=150&criteriasGroup.priceC ontrol.min=&criteriasGroup.priceControl.max=29000&event% 3AdoSubmit=Ergebnisse+anzeigen&_s_peprm=simbaFormquery% 3Aisicccccccccccccccccccccccccccccccccccce Odpowiedz Link Zgłoś
ernest31 Re: ernest podaj źródła 13.11.08, 12:42 jak otworzysz strone wpisz kaufpreis np. 19000 euro, kiedys zaprzeczales, ze nie ma takich tanich w Niemczech, jestes protestantem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 Re: ernest podaj źródła IP: *.teleton.pl 13.11.08, 14:38 ernest nie wiem jakie są ceny we frankfurcie ale znam ceny w Berlinie mówie nieźle po niemiecku, bywam w BRD w interesach co najmniej raz w tygodniu, nie licząc wypadów np na basen, do kina 3d czy wieczorem do klubu jazzowego. W Niemczech (Hamburg) mieszkaja moi Przyjaciele, w Wolfsburgu rodzina. Mieszkam w Szczecinie - 10 km od granicy z Niemcami, jak chce sie wykąpac w morzu to nie jade do Swinoujścia tylko do Herringsdorfu. Niemcy nie są najdroższym krajem w Uni, a ceny nie podrożały o 100% al Odpowiedz Link Zgłoś
ernest31 Re: al9 - podaj źródla przeczące ... 13.11.08, 17:13 moim twierdzeniom, a kiedyś pisaleś, że jesteś z Poznania i dlatego ten Frankfurt ale to, że bywasz, że pływasz, że "mówisz nieźle po niemiecku" itd. nie obliguje cię do bycia ekspertem, tam trzeba żyć a nie tylko bywać, " Niemcy nie są najdroższym krajem w Uni, a ceny nie podrożały o 100% > al nigdy tego nie twierdziłem, chyba wręcz przeciwnie, nawet nie są najbardziej zamożnym społeczeństwem w EU co nie zmienia faktu, że ceny są o 100% no powiedzmy prawie o 100% dziś wyższe niż za marki, tak także nieruchomości pomimo, że ci się to nie podoba, no coż to już twoja sprawa jak poprzednio, podobno siedzisz w tej branży (zastanawiam się kiedy ty pracujesz a może jesteś emerytem ? ) i powinieneś wiedzieć, iż ceny są bardzo zróżnicowane, w pewnych miejscach koszutją nawet ponad 100% poprzedniej ceny, w innych mniej więcej tyle samo a to z tego powodu, iż w miedzy czasie nikt tam już nie chce mieszkać, podałem link gdzie możesz sam prześledzić ceny w stosunku do miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 Re: al9 - podaj źródla przeczące ... IP: *.teleton.pl 13.11.08, 18:09 a tam jak zwykle trolujesz myślałem przez chwilę naiwnie że chcesz porządnej dyskusji ja pisałem że jestem z Poznania? bredzisz kolego co do zróżnicowania cen nieruchomosci - nie ucz ojca dzieci robić... W Niemczech ty tez nie mieszkasz. Nie pisałbys o goudzie za 20 euro Jasne - jest coraz drożej. W Polsce jest inaczej? Co chcesz udowodnić? Że po wprowadzeniu euro wszystko w Polsce zdrozeje? Nieruchomosci na pewno - o tym jest ten wątek. I tak odpowiedziałem autorowi.. ty dryfujesz w kierunku tylko sobie znanym.. szerokiej drogi eot al Odpowiedz Link Zgłoś
ernest31 Re: al9 - podaj źródla przeczące ... 14.11.08, 09:09 tak, pisałeś ale najwidoczniej wstawiasz tyle kitu, że już nie pamiętasz co i gdzie piszesz, ja nic i nikomu nie muszę udowadniać, fakty przyjdą same a dla wielu będzie to szokiem, gdzie ja mieszkam ? napewno nie tam gdzie ty ale jak to się mówi "we właściwym miejscu" EU i Berlin czy ceny w Berlinie nie są dla mnie żadną wykładnią cen w BRD jak zresztą dla żadnego Niemca z właściwej strony, "co do zróżnicowania cen nieruchomosci - nie ucz ojca dzieci robić... skąd takiś pewny, żeś jest ojcem ? ja też chciałem pisać o nieruchomościach podpierając swoje wywody zwyżką cen wogóle, gouda wystąpiła przypadkowo w hamburskiej statystyce no i tylko tej się czepiłeś, której ja nie robię ale i to ci się nie podoba, ty oczywiście jesteś najmądrzejszy, wygląda mi na to, że każde źródło będzie złe o ile nie zadowoli twojej wyobraźni, w jakim wię celu o nie pytasz ? podałem ci link odnośnie "twego działu" ale żadnego odzewu z twojej strony, pewnie dlatego, że to znów nie po twojej myśli !!! oj chłopie, czyż nie za bardzo jesteś w sobie zadufany ? już nie chcę od ciebie "źródeł" bo te są tylko w twojej chorej fantazji ale uparcie pytam licząc w końcu na twoją odpowiedź, kiedy pracujesz ? myślę, że jesteś na tyle inteligentny i domyślisz się dlaczego o to tak uparcie pytam masz rację, na takim poziomie nie da się rozmawiać, jesteś niby taki obyty, bywasz i pływasz, odpocznij a dobrze ci to zrobi, zapewne spotkamy się przy innym temacie bywaj Odpowiedz Link Zgłoś
al9 ernest wiesz dlaczego jestes trollem? 14.11.08, 15:39 bo nie potrafisz prowadzic dyskusji, nie obrażając interlokutora więcej do dyskusji z Toba się nie dam sprowokować al Odpowiedz Link Zgłoś
drahe Re: ernest wiesz dlaczego jestes trollem? 15.11.08, 18:49 Do al9, chcemy kupic mieszkanie w Berlinie i potrzebujemy kogos, kto sie na tym zna. Pomoglbys? Odpowiedz Link Zgłoś
ernest31 Re: do al9 - gouda 18.11.08, 10:53 sprawdziłem i masz rację, w Aldi czy Lidl'u faktycznie można kupić za tyle ile podajesz ale po pierwsze: z serami nawet tej samej marki jest tak jak z samochodami są od do ....., te w Aldi czy Lidl'u to najnizszy sort tej marki po drugie: sam piszesz, że parasz się pośrednictwem nieruchomości a więc chcesz się zaliczać raczej do wyższej pólki społecznej tak prestiżem jak i zarobkami, pewnie jeździsz w Audii, pewnie spędzasz urlopy na Capri a ciągle handlujesz w wymienionych marketach, które w BRD i nie tylko zaliczane są raczej jako "dla uboższych" ? gdzie są Twoje ambicje ? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: do al9 - gouda 18.11.08, 13:59 w aldi ostatni raz byłem w 1990 roku a w lidlu nigdy ceny podałem ze sklepu z serami w Schwedt enest - nie odpisuj proszę al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: ceny mieszkań w strefie euro IP: *.eranet.pl 15.11.08, 22:36 Wzrosły. Czytałam niedawno fajny artykuł na ten temat w Business Week, ten wzrost nie był jakiś szaleńczy i różny w różnych krajach, ale był. Natomiast wyrokowanie czy tak będzie i u nas niestety przypomina wróżenie z fusów. Nie wiadomo czy wejdziemy do strefy Euro w 2012, a nawet jeśli, to czy zaobserwujemy wzrost cen nieruchomości... Odpowiedz Link Zgłoś